"Hur tränar jag med fibromyalgi?"

Sjukgymnast Monica Mortimer chattade med medlemmarna

HÄLSA

Karin säger: Hej, jag har jätteont i vänster axel, är rädd att förvärrar det om jag tränar. Vad tror du, ska jag fortsätta elle uppsöka en sjukgymnast?

   Monica Mortimer säger: Hej Karin om du har ont i axeln så kanske du skall var försiktig med rörelser som belastar axeln alltför mycket, undvik tunga lyft. Om du får mera ont så bör du kontakta din vårdcentral för att få en ordentlig undersökning. Undvik att göra de rörelser dom gör ont

Lycka till!

akira säger: Utbildar mig till frisör och vill veta vad jag kan göra för att undvika "puckelrygg" som är vanligt. Jag har redan ganska framåtlutande axlar pga stor byst, och pga att jag är ganska lång. Vad kan man göra för att förbättra hållningen?

   Monica Mortimer säger: Hej Akira, frisörsyrket kan var betungande då man måste arbeta mycket med händerna över axelhöjd, se till att du kan arbeta i en ergonomiskt bra arbetsställning. Du bör också styrketräna övre delen av kroppen armar nacke och rygg. Starka muskler gör att du kan bibehålla en god kroppshållning

Alexandra säger: Hej! Jag har sedan ett tag tillbaka haft problem med stel nacke och väldigt ont i huvudet. Nu har jag börjat träna pilates men känner att jag får ondare direkt efter tärningen. Tror du att det här är en träningsform för mig eller har du något annat förslag?

   Monica Mortimer säger: Hej Alexandra, det är viktigt att man vet orsaken till dina nackbesvär, om du har haft ont länge, så kanske du skall kontakta en sjukgymnast för att få adekvata träningsråd. Om du får ont av träningen så tar du i för hårt, glöm inte bort att man måste ha tid för återhämtning. Vanlig motion ökar dock syresättningen i muskeln och ger därmed minskad smärta.

Beach06 säger: Jag har så kallad "simmaraxel" och undrar hur jag skall få den axeln att inte slitas ut, men bli starkare!? Ibland då jag burit mitt barn mycket på en dag så kan jag inte ens lyfta en kudde! Hur kan jag träna den utan slitning!?

   Monica Mortimer säger: Hej Beach06, jag vet inte riktigt vad det är för diagnos du har, men det låter som att du har ngn form av inflammation i senfästena i skuldran. Först och främst så måste du se till att inte utföra de rörelser som gör ont. Jag tror att du måst kontakt den vårdgivare som har gett dig diagnosen för att få ett individuellt träningprogram. Vid inflammationer i muskelfästena så kan man bli hjälpt av ultraljud eller ev cortisoninjektion

liasa säger: Det knakar och gör ont mellan skuldebladet på högra sidan, vad tror du att det kan vara? Har haft så en längre tid.

   Monica Mortimer säger: Hej Liasa, det är jättesvårt att svar på din fråga eftersom man bör göra en noggrann underökning av din skuldra för att du skall få en diagnos. Oftast så kan det var besvär med inflammationer i senfästena i axeln , du bör kontakta en sjukgymnast på din vårdcentral för att få korrekt hjälp. Lycka till.

posch säger: Har problem med ett snett bäcken. Hur hårt kan jag ta i närt det gäller gympa och styrketräning. Går hos kiropraktor och massör.

   Monica Mortimer säger: Hej Posch, eftersom du går till en kiropraktor och en massör så vet han/hon bäst hur du skall träna. När man har ont i bäcke eller rygg rent allmänt så bör du kanske undvika tunga lyft eller alltför böjda och vridna arbetsställningar,. Om du inte får ont så kan du fortsätta med din vanlig träning,

Nillaaaaa säger: Hej! Jag har haft problem med min rygg/ljumskar/höfter/sätesmuskler sedan jag var 14. Är idag 23 och har fått åtskilliga olika diagnoser av läkare, naprapater, kiropraktorer och sjukgymnaster. En ytlig bekant tror att det skulle kunna röra sig om en bursa i ljumsken, men vem ställer denna diagnos, kan det hjälpa mig, och vem kan jag i dagsläget lita på? Mycket pengar och tid har gått åt på att stundtals ha så ont så jag inte kan sova, Läkarna skriver bara ut mediciner och smärtstillande som inte hjälper, och helst ska jag själv veta vad jag har för åkomma innan jag kommer dit. Vart ska jag vända mig?

   Monica Mortimer säger: Hej Nillaaaa, Det är knepigt när man får olika besked av olika vårdgivare, be din husläkare om en remiss till ortoped som är bäst skickad att svar på om du har en bursa i ljumsken.

Lilla jag säger: Får så himla ont i benhinnorna när jag tränar. Hur ska jag stretcha framsidan av underbenet???

   Monica Mortimer säger: Hej Lilla, om du får ont i benhinnorna vid träning så bör du ta det lite försiktigt. Om du joggar eller springer så använd en bra sko med bra stötdämpning. Det är lite knepigt att stretcha framsidan av benet,. Koncentrera dig på överkroppen ett tag och låt benen vila

Agneta säger: Hej Monica!

Är det bra eller dåligt att försöka jympa när man har ryggskott?

   Monica Mortimer säger: Hej Agneta, det är bra att vara så aktiv som möjligt vid ett ryggskott, du kanske kan hoppa över jympan ett par dagar och i stället promenera det du orkar. Ett ryggskott brukar i regel gå över på ca 10 dagar. Det värsta du kan göra är att ligga still. Som sagt gör det du kan och smärtan är inte farlig.

Flobi säger: Hejsan! Har du något bra tips för mig som har fibromyalgi hur jag ska träna?

   Monica Mortimer säger: Hej Flobi, det du kan göra är att dela upp träningen i små korta pass, Börja försiktigt med kanske 10 minuter åt gången och öka på tiden vart eftersom. Motion har en god effekt på dina muskler som syresätts och därmed minskar på smärtan. Det är viktigt att du tränar på det som du tycker är roligt. lycka till!

Moderator säger: Sista frågan kommer från Petra

Petra säger: Jag har fått diagnosen myalgi och ska nu köpa en kudde och madrass som är rätt för mig och min sjukdom. Jag har fått intrycket att Tempur har bra produkter. Håller du med eller vet du något annat märke som skulle passa mig bättre?

   Monica Mortimer säger: Hej Petra, det är väldigt individuellt vilken kudde eller madrass som man tycker bäst om. Du får försöka prova dig fram, börja med en kudde som ger bra stöd för nacken när du sover. Du kan också behöva hjälp av en sjukgymnast på din hemort för att få ett individuellt träningsprogram.

Moderator säger: Tack Monica och alla chattare. Monica chattar måndagar kl1930 under Forum/chatta med experterna. Välkomna då!