Stoppa sötsuget!

Satsa på frukosten och håll blodsockret i schack

Foto: Thomas Johansson
HÄLSA

– Forskning visar att de som äter frukost lättare går ner i vikt. Samma sak säger min kliniska erfarenhet, berättar dietist Josefine Jonasson.

En stadig start på dagen är grundläggande för en lyckad viktminskning. Äter du en bra frukost håller du blodsockret i schack och blir inte lika frestad av sötsaker under dagen.

Svårt

Trots att kroppen är tömd på energi efter natten är det många som har svårt att äta på morgonen. Men det är inget som säger att du måste ta frukosten så fort du kliver upp ur sängen.

– Häng inte upp dig på när frukosten blir utan sikta på att få i dig i alla fall något innan lunch. Dels mår du bättre med mat i magen, dels minskar du risken för överätning senare under dagen.

– Man brukar säga att 25% av dagens kalorier bör komma från frukosten. Men det måste förstås anpassas efter hur hungrig du är, säger dietist Josefine Jonasson.

Måste vara gott

Ett bra sätt att öva sig på att äta frukost är att satsa på sånt man gillar.

– Äter du mat du tycker om på morgonen ökar chansen att du fortsätter. Det finns alldeles för många som tvingar i sig gröt för att de tror att det är det enda som gäller. Följden blir att man till slut hoppar över frukosten helt, menar Josefine Jonasson.

Vad man väljer att äta är såklart individuellt, men det går inte att komma ifrån att gröt faktiskt är bra.

– Ja, det är en sund och relativt snabb frukost. Havregrynsgröt med äpplemos och mjölk är kanon. Ett annat bra alternativ är ett par grova mackor med magert pålägg och ett glas mjölk.

Finns ingen mirakelfrukost

Det är i princip omöjligt att svara på vilken som är den bästa frukosten om man försöker gå ner i vikt. Det är mycket som spelar in. Bland annat hur stort energibehov du har och vad och när du mer äter under dagen.

– Det allra viktigaste är som sagt att du försöker få i dig något över huvudtaget, menar dietist Josefine Jonasson.

10 inspirerande frukostar

Morgonpromenaden: Myt eller mirakel?

Är det sant att en promenad på tom mage före frukost är extremt gynnsam för fettförbränningen?

Viktklubbs motionsexpert Petra Thorén har koll.

Ammi Bohlin