Färdigmaten dyrast - inte snabbast

Foto: TV4
VAD ÄTER DU HELST? Tiden är ingen orsak att välja snabbmaten, visar viktexperterna Josefine Jonasson och Shirin Rågby Djavidi i Förkväll.
HÄLSA

I en TV-duell utmanar viktexperterna färdigmaten i Förkväll. Fryslasagnen tappar snabbhetspoäng mot hemlagad köttfärssås.

- Här finns pengar att spara, säger Josefine Jonasson, dietist i Viktklubb.se.

Hemlagad lax tar in på fryst lasagne i duellen i Förkväll. Microuppvärmning mot doftande grytor.

– Det blir dött lopp i tid men ingen tvekan om vad man vill äta, säger Viktklubbs dietist Josefine Jonasson.

Tillsammans med träningsexperten Shirin Rågby Djavidi ställer hon sig vid grytorna och micron i kvällens avsnitt av Förkväll på TV4.

Det tar en kvart att micra upp frysmaten. Och en kvart att laga italiensk pasta eller lax med bönsallad och pasta.

– Många luras att tro att det går snabbare med färdigmat. Här finns mycket pengar att tjäna. säger Josefine Jonasson.

Pengar att spara

Myten att färdigmat går snabbast bygger på att man kan gå iväg och göra annat under tiden. Den som är aktiv vid spisen en kvart om dagen vinner i kalorier, vitaminer, mineraler och får lätt en matlåda till nästa dag om man lagar lite extra.

– Här finns mycket pengar att spara. Hemligheten är att lära sig att planera inköpen så de inte tar extra tid, säger Josefine Jonasson.

Färdigmaten har länge varit grönsaksfattig. Nu märks en liten grön trend där också men rätterna ligger ännu långt under tallriksmodellen. Det finns också en onyttig efterrättstrend i snabbmaten, ser Josefine Jonasson.

– Det kan numera följa med en äppelpaj eller ett par kulor glass med lunchmaten. Det är en guldkant som är onödig att ta in i vardagen, anser Jossefine Jonasson.

Köttfärssås på italienskt sätt

Recept enligt Viktklubbs matexpert Kristina Eriksson

Maria Carlqvist