”Motion onödig för viktnedgång”

Nya rön om viktnedgång: Motion spelar ingen roll - fettfördelning genetiskt styrd

Foto: ÅKE ERICSON
SPRINGER I ONÖDAN? De som bara bantade gick enligt de nya rönen ner lika mycket i vikt som dem som både bantade och tränade.
HÄLSA

Avskyr du att svettas på gymet och slita i joggingspåret? Då kan du sluta med det.

Att bara banta är lika effektivt som att både banta och motionera för den som vill gå ner i vikt, visar ny forskning.

För att gå ner i vikt måste man göra av med mer kalorier än man får in via kosten. Men många har trott att man förlorar mer i vikt genom att göra av med fler kalorier genom att motionera och samtidigt minska på kaloriintaget som man gör om man bara minskar antalet kalorier i kosten.

Bantning eller träning spelar ingen roll

– Vad vi kom fram till var att det inte spelar någon roll om minskningen av kalorier skedde genom bantning eller brändes bort genom motion, säger Leanne Redman på Pennington Biomedical Research Center i Louisiana, som står bakom forskningen, till Reuters.

Forskarna använde sig av en grupp på 35 överviktiga män och kvinnor för att göra studien. Under sex månader fick tolv av dem minska sitt kaloriintag med 25 procent, medan ytterligare tolv under samma period minskade kaloriintaget med 12,5 procent, och ökade sin träning med 12,5 procent. Övriga elva testpersoner började varken träna eller banta.

Var fettet sitter styrs genetiskt

Det visade sig att de som bara bantade gick ner lika mycket i vikt som de som både bantade och tränade. Båda grupperna förlorade omkring 10 procent av vikten, 24 procent av kroppsfettet och 27 procent av bukfettet.

Forskningen visar också att det inte hjälper att träna speciella delar av kroppen för att få bort fettet just där. Hur fettet fördelas på kroppen tycks vara styrt genetiskt, och omöjligt att göra någonting åt genom träning.

Karin Thurfjell