30 kilo lättare med ny livsstil

Tarik, 30: Jag har ett belöningssystem

Foto: Krister Hansson
Håller formen Ett halvår tog det för Tarik Kilic att gå ner 30 kilo. Två år senare väger han fortfarande lika mycket, tack vare en stenhård diet under veckorna.
HÄLSA

Tarik Kilic, 30, gick ner 30 kilo för två år sedan.

Sedan dess har han hållit vikten.

– Jag har mina små belöningar. Jag unnar mig gott på helgen, säger han.

Tarik Kilic vägde 118 kilo när han gick med i Viktklubb. Han upptäckte att han inte kom i de största jeansstorlekarna i butikerna.

– Jag var gråtfärdig när jag insåg det.

På ett halvår gick han ner till 88 kilo. Jeansen satt bra och självförtroendet blev bättre. Tarik var fast besluten att inte ge upp sin nya, hälsosamma livsstil. För att klara det har han ett belöningssystem.

Kakmonster

– Jag är ett kakmonster, så det skulle inte fungera om jag aldrig fick unna mig av livets goda. Jag håller mig stenhårt till nyttig mat under veckorna. Sedan har jag en ätardag på helgen.

Förlustkänsla

Han har helt bytt livsstil. Men många stupar vid tanken på att de måste begränsa sin kost för alltid. De upplever en känsla av förlust.

– Då gäller det att tänka på vad man vinner i stället, säger motivationscoach Eva Fjärstedt.

Hon tipsar om att skriva dagbok – både om segrar och motgångar. På så sätt lär du dig hur du fungerar i olika situationer.

– Motivationen kommer att gå upp och ner. Om du känner dig själv och dina reaktioner kan du tänka ut strategier. Du kan förbereda dig inför släktmiddagen eller födelsedagsfesten, säger hon.

Så håller Tarik sin vikt nere:

Läs mer:

Viktjakten:

Emma Patel