Är det farligt med kolhydratfattig kost?

Chattsammandrag med viktprofessor Stephan Rössner

HÄLSA

Stephan Rössner säger: SRö på plats!

majsen säger: allt tjat om farliga atkins metoden. hur är det egentligen med kolhydrat fattig kost, man äter väl bara så en kortare tid, för att sedan införa kolhydrater igen. Är det farligt?

Stephan Rössner säger: Bra poäng, en massa studier handlar om långsiktighet, men Du har ju rätt: Flertalet står ju bara ut kort tid! Man vet t ex från forskning att många fetmaläkemedel i snitt används bara 70 dagar! Det är ju ingenting- för vare sig verkan eller biverkan! Så- ta det lugnt!

Paolo säger: Finns det egentligen någon farlig diet? Är det inte enbart förhållandet mellan diet och livsstil i övrigt som spelar roll?

Stephan Rössner säger: Nä, återigen bra poäng! Eskimåeer har käkat säl i hundratals år och mådde bra till dess den vite mannen kom. Längs ekvatorn har masn levt väl på grönsaker. Vi har alltså den jättestor tolerans.Det riktigt farliga är ju "giftig" mat t ex nötter det kommer aflatoxciun i= cancerframkallande eller mat som förgiftats, bestrålats eller manipulerats på annat sät. >90% av världens folk samnar ett enzym laktas och kan inte dricka mjölk i Sydostasien- men lever väl ändå, trots mejeriernas kampanjer i Sverige. Lite ödmjukhet är inte dumt!

säger: Jag har varit överviktig i HELA mitt liv. Jag är idag 43 år. Väger 93 kg och är 1,63 lång. Har provat ALLT. Dieter, träning, bantningspiller, självsvält m.m Vad har du för råd till mig för att ta mig ur detta?

Stephan Rössner säger: Det låter paradoxalt, men jag tror inte du provat "allt" på rätt sätt. Om du verkligen gör rätt så blir det rätt! Ofta lurar vi oss själva. Bokföring (som i Viktklubb!) är ett smart5 sätt att kolla läget. Om man vill koomma igång är 2 v på proteinpulver enbart säkert, billigt och garanterat effektivt- men SEN måste man ha ett bra program att häönga på. Jafg tror du satsat för hårt och sen inte orkat fullfölja. Gör lagom och ta tid på dig

!

Jenny säger: Hur kan jag på ett säkert sätt att gå ner i vikt utan att riskera hälsan med att prova olika dieter?

Stephan Rössner säger: Se tidigare inlägg! Det mesta funkar faktiskt- om man håller ut. Men all erfarenhet visar att livslång förändring är enklare me måttliga, sakta förändringar i livet. Det tar tid, men det är det värt! Det finns dieter som ärt aktivt farliga och ger brister- men de vanliga varianternma är trots azllt säkra- välj vad som passar din stil!

Råland säger: Hej Stephan, jag diggade din sågning av ola lauritzon i tv-soffan :) Hur ska man få folk att förstå att det inte går att jojo-banta med olika modedieter utan att det är en livsstilsförändring som krävs?

Stephan Rössner säger: Ja, detta har jag tjatat om i 25 år- och vi har bara blivit fetare! Så på dett sätt har jag misslyckats, på ett annat ändå lyft det totala intresset. Nu tror vi att myndigheterna börjar fatta detta, politikersignalerna nu helt nya! Och positiva!

Napoleon säger: Hej Stepahn! Jag är mitt i en diet med bara kokta ägg och grapefruits. Har efter ca en vecka börjat känna mig jäkligt matt. Är det en vanlig bieffekt när man går ner i vikt? Kan tillägga att jag promenerar 40 minuter varje morgon. Har haft problem i 20 år med min vikt och efter att ha fått sparken från Ericsson i kista, bestämde jag mig för att verkligen ta tag i saken.

Stephan Rössner säger: Du har valt en proteinrik kost, grapefrukten gör varken till eller från, kanske lättare att stå ut! Protein = äggen = mättnad, det är ju t ex vad Atkins bygger på. Sen brukar många ppleva mättnad när magen anpassar sig. Är detta en bra eller dålig sak? Får du ångest är det ju inget bra, men om Du täcker ditt behov av viktiga ämnen med ägg + frukt kan det funka.- Fast det blir onödigt tråkigt, förslag brerdda grönsaksrepertoaren!

Elefantmannen säger: Jag skriver redan nu. Är en VK-medlem som väger idag drygt 120 kg, började på 138 kg, Bestämde mig för att gå ner utan medicinsk hjälp, men undrar. Vad ska jag göra med huden som blir kvar? Är 30 år, är detta en medicinsk eller plastikirugisk fråga?

Stephan Rössner säger: Vanlig frpga,m först VÄNTA, detta kan ta tid. Det är jätteolika hur husen beter sig precis som vissa kvinnor efter graviditet har strama skinn över magen och andra lika stora får häng.

OM det är bestående och knepigt (infektion, svamp i vecket )så kan plastikkir ta bort det, men du får räkna med att betala kalaset själv! GLÖM INTE: GRATTIS till Din framgång, starkt jobbast!

CrimsonAnna säger: Vad tycker du som specialist om Viktväktarnas program?

Stephan Rössner säger: Viktväktarna har varit med länge, har ett balanserat program , där kosten är helt ok. Vi tycker att de sklulle dokumentera sina resultat bättre, så man kan jämföra. För vissa männiaskor är gruppträff toppen= träffa folk., komma ut, dela erfarenheter, för andra är Viktklubb bättre och man byter träffen i en lokal mot virtuell chat på nätet

Prima säger: Tv3:s progem "du är vad du äter" rekomenderar olika preparat för att gå ner i vikt. Kan man lita på dessa preparat? Jag tänker i synnerhet på Holistics proteindrink.

Stephan Rössner säger: Ofta vet man för lite om dessa preparat, om du undrar så kolla Livsmedelsvverkets sidor där godkända proteinpulver finns listade! Kan ej säga något om denna produkt; den hör ju inte till de etablerade°!

säger: När kommer pillret till Sverige som dämpar min hungerkänsla? Som en startkick.

Stephan Rössner säger: Ja,m det finns ju preparat delvis med dessa ffekter redan idagf. Reduktil och Acomplia dämpar- men kanske inte nog. Nya är runt hörnet, så ha tålamod!

säger: Jag har diagnosen IBS eller Colon irritabile, kan jag må bättre i magen om jag äter enligt GI eller finns det risk att jag tom mår sämre? jag har funderat på om jag kanske skulle prova för att jag tror att jag kanske kommer att må bättre men vill inte bli sämre i magen pga detta.

Stephan Rössner säger: Jag tror du får testa dig fram, IBS en så varierad sjukdom, att m,an intre kan säga. För vissa är fiber toppen, för andra plågsamt. Många GI produkter är ju fiberrika; ta någon itaget, håll ut ett par dar och känn efter!

tobbeflobbe säger: Vad anser du om dom olika bantningspreparaten som finns tex Letigen, Lepigen etc

Stephan Rössner säger: Letigen indraget, lepigen bluffprtodukt utan dokumentation. Idag finns TRE läkemedel väl kända:; Xenical Reduktil, Acomplia. Flera är påp väg. De andra är i bästa fall ofarliga (utom för plånboken!)

säger: Hur ser du på Cambridge-metoden?

Stephan Rössner säger: Proteinpulver precis som alla andra pulver Nutrilett, optifast, Modifast, Nupo, Allevo etc

Moderator säger: Här kommer sista frågan.

Katrne säger: om man ska använda något av de pulver som finns för att få en "kickstart" på viktnedgången, är det någon skillnad mellan de olika pulvren eller är det bara prisskillnad, tänker bla på cambridgedieten som är avsevärt mycket dyrare än de andra men som framhålls som oändligt mycket bättre av de som säljer den.

Stephan Rössner säger: Se ovan- alla proteinpulver tikll effekten likvärdiga. Små skillnader i energiinnehåll ger trots allt ingen skillnad i viktnedgång. Smak och kassa avgör!

Moderator säger: Tack Stephan för goda råd i dietdjungeln, och tack till alla er som chattat!

Stephan Rössner säger: Hej då°!

Maria Carlqvist

ARTIKELN HANDLAR OM