Varför tappar jag greppet?

Så orkar du ta de sista svåra kilona

HÄLSA

Du är peppad och går ner i vikt. Tills det plötsligt känns lätt och du inte orkar vara duktig längre. Tappa inte greppet - läs motivationscoachens styrketips.

De sista kilona kan sitta hårt. Skaffa peppning!

För Yvonne går den magiska gränsen vid tre månader. Först är hon peppad och beslutskraftig. Sedan kommer dagen när hon plötsligt inte orkar vara duktig. Snabbt går hon upp till sin gamla vikt.

- Just som jag börjat tycka att det känns lätt kommer en dag när jag inte orkar och alla gamla nycker kommer tillbaka, säger Yvonne.

Enligt Viktklubbs motivationscoach Eva Fjärstedt är det här en vanlig händelse.

Sista kilona svårast

- Det är inte ett dugg konstigt. Motivationen för förändring går helt naturligt upp och ner, och efter tre månader och viss viktminskning är det inte konstigt om det inte känns lika viktigt som när man började, säger Eva Fjärstedt.

Ofta går man ned snabbt i början och de sista kilona känns svårast.

- I början fick du kanske mycket ”draghjälp” av omgivningen som peppade dig. Efter ett tag har din livsstilsförändring blivit vardag och varken du själv eller andra kommer ihåg att peppa eller stödja, säger Eva Fjärstedt.

Då är det läge att koppla in omgivningen igen. Berätta att det känns tungt. Med peppningen orkar du fortsätta lite till. Påminn dig om vad din nya livsstil är värd. Att den inte bara handlar om vågen utan om att du vill och är värd att må bra.

SÅ BEHÅLLER DU GREPPET:

Maria Carlqvist

ARTIKELN HANDLAR OM