Lillians dagbok - del IV

"Tänk att jag äntligen ska bli smal"

HÄLSA
Foto: PRIVAT
Tre år mellan bilderna ”Fotona är tagna på stranden i Hua Hin, Thailand. Den övre igår (20 november), 70 kg, den under tre år tidigare - 104 kg”

7 december "Ett fång rosor till er som så troget följt mina strapatser!"

Sista kapitel i Lillans Dagbok?

Vilken fantastisk rörande respons jag har fått via Forumet idag!

Jag har tidigare frågat redaktionen på Viktklubb.se hur många som läser min blogg, utan att de kunde ge mig något svar på den frågan. Kanske är det många fler än jag trott? Blir ju lite paff när det kommer hälsningar enda borta från Kina om att dagboken blir läst, och att Lillis grönsakssoppa står på middagsbordet även där borta! *sträcker på mig lite*

Förefaller en smula patetisk som sitter o snyter mig framför datorn på jobbet medan jag läser dagens inlägg på Forumet. Fick skylla på klimatförändringarna och pollen?

Förlåt alla som blev besvikna över att det nu tar slut, men tack för att ni förstår mitt dilemma med tiden. TID är något jag önskar mig i julklapp! Oslagbar present att ge bort också, i ett snyggt rött paket med gyllene snören. I övrigt har det varit en ovanligt händelsefattig dag, om vi bortser från det faktum att en totalt känslokall kollega kom dragandes med pepparkaksburk OCH grönmögelost! Ja, men vad ska man inte behöva utstå nu för tiden? Och här har jag deklarerat att jag minsann inte skall äta en enda pepparkaka. Vem anade då att det skulle fläkas ut en mustig Kvibille bredvid kakburken vid fikabordet? Vad säger skyddsombudet? Jag tror inte jag gjorde ett medvetet val utan allting gick blixtsnabbt! Håret reste sig på armarna och jag fick skärpa mig för att inte rulla med ögona. Vilket smakfyrverkeri! När kollegorna tyckte att även jag kunde unna mig en liten smakbit, tackade jag duktigt nej. Jag var alltså så oerhört snabb att ingen upptäckte att jag redan gapat över läckerheten! Bra jobbat? Nu kom jag på att man kan byta ut kärnan i dadlarna mot en bit ost också. Det gjorde succé på en julbjudning jag hade. Hemska tanke.

Eftersom det varit en motionsfri dag kompenserade jag lite med att nästan cykla ihjäl mig på hemvägen. Jag körde om en unghingst på mountainbike som tydligen inte gillade min ändlykta, utan ville förbi igen. Då trampade jag på som Häxan från Blåkulla för att hålla honom bakom mig och mjölksyrans kvalade ur tårkanalerna när jag, kippande efter syre, välte mig o prussiluskan inne i cykelförrådet Jag kan inte vara riktig klok, men jag vann! Eller var det inte Tour de Norrköping som gick av stapeln?

Men jag lovade ju berätta om Brevet! Ett alldagligt vitt kuvert, med den pulsförhöjande texten: Rekonstruktionscentrum. Min remiss har nu kommit sjukhuset tillhanda! Mina slokande boobisar står nu i landstingets kö (för normalviktiga personer) för att förvandlas till ”Pointed Sisters”. Jag följde råden från VK systrar om att kontakta läkaren igen. Jag skrev ett brev och det gjorde susen. Nu blir jag kallad till undersökning inom 3 månader! Alla 36 tuttcentimeter skall då granskas, och så gäller det givetvis att jag passar in i deras mått o vikttabeller för att kvalificera mig. Så nu gäller det att ligga i, för jag friserade pyttelite på hektogrammen i brevet.(Viskar hemligt). Gick efter apotekets våg, som inte vill göra någon ledsen utan är justerat för att muntra upp en mulletös i vardagen. Alltså så far jag inte med osanning, utan refererar till en offentlig våg som råkar ha lite rymligare marginaler än min egen diktatoriska digitalvåg.

När jag började blogga ville VK bjuda på en styling den dagen jag nådde målvikten. Men hur svårt skulle det inte vara att skaka av sig de sista förbenade, härskna kilona? Det tycks vara närmast en utopi att jag skall bryta det målsnöret, men jag har blivit uppmanat att höra av mig om undret skulle inträffa. Tji styling för tillfället, men kanske, någon gång under våren, att jag svävar in o vinkar lite uppnosigt till er igen på VK sidan! Hoppas ni stannar kvar ett tag så vi kan kämpa tillsammans och dela ut lite rumpkickar, ris, ros, pekfingrar o peppningar på VK Forumet fram till dess? Ett fång rosor, smällkarameller o slängpussar till er som så troget följt mina strapatser under året! Måtte vi alla få njuta av ett smäckert o hälsorikt 2007!

6 december "Skrivandet har betytt så oerhört mycket för mig"

Härligt att knalla ut på tidig morgonpromenad med stavarna igen! Konstig känsla att ha ljumma, vårlika vindar i håret i december, men det är onekligen behagligare än frostig snöyra!

Nya vindar blåser även på Viktklubben, som renoverar och förnyar, och Redaktören och jag har fattat ett gemensamt beslut om att nu runda av min blogg.

Det är med blandade känslor för skrivandet har betytt så oerhört mycket för mig.

Jag är så tacksam över att just jag fick denna möjlighet att synliggöra mina vardagliga strapatser med vikt, känslor, motion och kalorier. Att responsen blev så överväldigande och att så många ville läsa min Dagbok hade jag aldrig kunna drömma om. Stundtals våndats över att viktkurvan inte varit spikrak och snygg, ibland känt skam över att inte prestera bättre med så många ögon på mig. Men utan alla peppningar o hejarop från fantastiska VK systrar hade jag aldrig fixat detta.

Min tråd, Lillians Dagbok, på Forumet har varit en guldgruva för mig. Där har jag hämtat energi och motivation när kroppen o vågen inte vill samsas. Tänk om jag kunde bjuda er alla på ett jättekalas med fjunlätta kalorifria läckerheter, och sprudlande fettförbrännande champagne? Vilken fest!

Drömmen var att avsluta bloggandet i en pampig New York Marathon stil, med flaggan i topp och målvikten i box, men så blir det tyvärr inte. Jag har justerat målvikten till 65 kilo och dit är det 4 förargliga, envisa kilon kvar? Men jag har kommit ner på sextiotalet på vågen, och det är jag stolt över! Jag har fått ett nytt liv, 35 kilo lättare o lyckligare, och det skall jag förvalta väl. Se det som ett löfte. Min dryga timma varje kväll med Dagboken vid hemmadatorn skall nu användas till andra kreativa sysslor. Inspirerad av duktiga VK kompisen ”Våryras” vackra smyckekreationer, som ni inte får missa på www.mawi.nu, vill jag hitta en hobby som håller fingrar o hjärna sysselsatt under kvällstimmarna. Sambon skall inte behöva känna sig bortprioriterad och mitt VK liv kan normaliseras, men med hög fokus på motion, kalorikoll och livskvalitet. I detta, näst sista kapitel i Lillians Dagbok, får ni slippa läsa om gröt, grönsakssoppa, mellanmål och andra vedermödor. (har knaprat i mig varenda tillåtna kalori.)

Jag har burit omkring på lite ångest, som inför avsked av en god vän, och jag har inte tidigare fått mig till att tala om att vi närmar oss slutet på bloggen. Visst kommer jag sakna rampljuset lite, men mitt medlemskap sträcker sig ett helt år framöver. Och när vardagen blir tuff och vågen besvärlig vet jag vart jag ska vända mig för att hitta behövligt stöd! Det känns tryggt!

I morgon skall ni få höra vilket roligt brev som ligger hemma på mitt köksbord?

5 december "Godisleveranserna står som spön i backen till jobbet"

Gnuggade in lite Voltaren salva på knät och pallrade mig iväg till slim&tone innan kl. sju.

Planen var annars att det skulle stå spinning på schemat idag, men cykelbyxorna får vänta.

Jag vill inte riskera att knät slår knut på sig så jag tar det lite försiktigt. Vet inte varför det plötsligt ska börja knorra igen nu? Svårt att ta det lugnt när jag väl får upp flåset på träningen, men jag tänker på att skona knäet och lägger mera krut på mage och armar. Jag stör mig en smula på det fladdriga gäddhänget. Tisdag är sedan länge vägdag för mig hos min kompisviktcoach och kollega Monica på jobbet. Jag nämner det särskilt idag eftersom vågen belönade med ytterligare ett par minushekto! Status per idag: 69,7kg! Jag blir så sprillrandes lycklig över varje hekto jag distanserar mig från sjuan! Jag kan leva med att det går sakta bara jag slipper se fulsjuan på vågen. Monica är min ”Guardian angel” när det gäller vikten. Hon ropar in mig till sitt skrivbord där vi har min våg stående sedan tre år. Vissa dagar har jag försökt göra mig osynlig, men hon är stenhård! Det har varit omöjligt att fuska sig undan. Denna rutin har varit avgörande för det positiva resultatet. Jag mästrar inte alltid mig själv och mina ursäkter o undanflykter Ibland vinner mitt sämre jag, men vetskapen om att jag måste stå till svars gör att det inte blir för ofta!

Idag lunchade vi tillsammans och valet föll på sushi! Blir lite tvära kast mellan matkulturer om dagen, men varierat kost är ju hälsosamt. Julgodisleveranserna står som spön i backen hit till jobbet. Kollegorna frossar medan jag hoppas på att en o annan clementin också skall dimpa ner inemellan. Var förutseende nog att ta med mig några torkade äppelringar till jobbet idag. Det gäller att vara förberedd! De smakar lite juligt till kaffet faktisk. Ett tips för den som inte testat. Inte precis samma smaks sensation som pepparkaka med grönmögelost (dräglar), men man kan ju inte gapa över allt här i livet. Efter jobbet åkte jag och sambon till stormarknaden för att göra några få inköp. Bare lite småsaker eftersom vi skall åka till Norge kommande helg. Men jag skall ju inte åka o handla på tom mage! Kommer hemsläpande med 4 bräddfulla matkassor vid åttatiden på kvällen. Kyl och frys är åter fyllde till brädden. Jag får inte ens plats till portionerna efter storkoket på grönsakssoppan ikväll. Får sätta ut den på balkongen och hoppas på det bästa. Typisk att det skall vara sommarvärme i december när man behöver snabb nerkylning av grytan. Satte i mig två heta sopptallrikar under kvällen och tycker mig redan förnimma att den innehåller en aningen för mycket vitkål? Tycker hela jag sväller som en ballong, men det är väl summan av kardemumman och tiden i månaden som sammanfaller.

Redaktionen på VK har fullt sjå med förberedelserna för den nya Viktklubb.se just nu så uppdateringen av Dagboken kan bli lite fördröjd under dagen. Det jobbas tydligen intensivt bakom kulisserna med nya VK och det blir spännande att se resultatet framöver.

En del nyheter och ändringar på G, även för min del??

4 december "Inte så lite stolt att mina jeans inte stramar efter semestern"

När jag pigglin och motionssugen klev ur sängen vid 05:30 så visade sig höger knä vara på kinkigt humör! Stelt och lite svullet, så jag har nog trampat för energiskt på motionscykeln. Vill ju inte krokna på kommande spinning, men det straffade sig att klämma i så hårt under helgen.

All världens tid på morgonen men eftersom det är vägdag kunde jag inte mysa med frukostgröten i TV soffan, utan fick vanka omkring med kurr i magen tills det var dags att cykla till jobbet.

Inte så lite stolt är jag över att mina jeans inte stramar i midjan efter semestern! Det är absolut första gången i världshistorien. Midjemåttet ligger kvar på 80cm, stussen har krympt till 98cm och digitalvågen är barmhärtig o stannar på 69,9kg. (Efter tredje försöket). Men det var väl optimism som gränsade till idioti att inbilla sig att jag skulle minska under semestern. Men tack vare att jag hade satt orimligt höga krav på mig själv så lyckades jag i alla fall ”Hålla nollan”. Om jag satt det målet från början hade jag säkerligen slappnat av med mat o träning och garanterat fläskat på mig istället! Man börjar ju känna sig själv efter att ha bodd i den här kroppen i några årtionden? Det är bara att inse att det aldrig kan bli som tidigare med en massa ”unna sig” dagar. Min kropp är inte enkel att leva med och det är bara att gilla läget. Men det är ju en frisk kropp, som mår bra bara den får lagom lite mat och lagom mycket motion. Det får jag vara tacksam över.

Kul att vara tillbaka på jobbet även om jag inte precis längtat hem till vardagen.

Bara för att känna på verkliga livet valde jag kålpudding till lunch. Och faktum är att det smakar väldigt gott med svensk husmanskost också! Lyckades dårligt med vattenintaget, men fick i mig ett par äpplen som mellanmål. Färska ananasklyftor doppad i chilisocker får mera fart på smaklökarna, men det kan ju inte vara kalas i munhålan varje dag.

Hade tänkt ta en försiktig lunchpromenad men det ihållande regnet fick mig att avstå.

Valde istället att insupa en nypa julstresstämning i varuhusen och det är ju inget nöje precis.

Första julkonfekten anlände till kontoret och tack o lov var det Fazers Nougat vilket jag absolut inte tycker om. Hoppas ingen är så grym o släpar dit mörka praliner för då får jag problem?

Till kvällen värmde på en portion av min chiliheta grönsakssoppa som jag hittade undanstoppad i frysen. Dags att svänga ihop ett nytt storkok igen då den är så himla bra att ha tillhands.

Tio malliga cashewnötter hittade vägen till min mage innan matsaxen stängde för kvällen.

Inser att jag inte kan ha nötterna ligga fritt tillgängliga i köket om de skall överleva till jul. Det kommer sluta i en katastrof. Får lämna över dem till sambon för säkert förvar är jag rädd. Tanken var faktisk att det skulle bli små trevliga julgodispresenter av dem. Och då inte till mig själv!

1-3 december "Undrar varför jag fick en mentaldipp första semesterveckan?"

Det är tur jag har hela helgen på mig att komma i fas med kroppsklockan! Det har varit lite jobbigt att vända på dygnet igen. Men den som sover syndar inte så därmed blev fredagen en riktig präktig VK dag! Efter en välsmakande grötfrukost cyklade jag iväg till slim&tone och det var en ”äntligen hemma” känsla att kliva in genom dörren! Tinna blev överraskad över att se mig och insåg hur snabbt tre veckor passerar. Instämmer, vart tog dagarna vägen?

Tid för lite eftertanke medan jag sitter o trampar på motionscykeln. Undrar varför jag fick en konstig mentaldipp den första semesterveckan? Kanske för kroppen äntligen fick möjlighet att komma till tals när jag inte stressade mellan jobb, krav och träning i vardagen? Jag blev lite tagen på sängen av hur vemodet bara kom som ett takras. Hursomhelst så gick det att kurera med lite egenterapi. Jag skall tänka på att hålla min kropp och den mentala biten i samma rytm framöver. Stanna upp ibland och njuta av nuet. Efter besöket på slim&tone smakade det gott med en norsk grönsakssoppa från påse, spetsad med svenska köttbullar. Sedan var det tack o adjö för min del. Jag kunde inte hålla mig vaken utan somnade på soffan. I åtta raka timmar låg jag där och sambon påstår att han trots flera försök inte fick liv i mig. Det var i alla fall ett himla bra sätt att säkerställa ett minimalt kaloriintag under fredagen! Givetvis blev det inte så bra nattsömn efter denna marathonvila, utan mest en massa filosoferande på kudden. Sätter mig som mål att starta varje dag positivt, ta ett par minuter i lugn &ro på sängkanten och fundera på hur jag vill min dag skall bli. Inte bara rusa fram, utan göra flere medvetna val.

Jag vill försöka komma igång med yoga igen. Det ger en mental styrka som är till stor hjälp i VK livet! Det låter flummigt, men för mig har det onekligen funkat. Efter yogastunderna i Thailand kände jag en harmoni som jag trivs mycket bra med. Som ni hör blir det mycket tid till tankar när man vänder upp&ner på dygnet!

Lördagen blir helt motionsfri. Vi åker till Linköping och träffar VK medlemmen som annonserade sin lilla etta för andrahandsuthyrnig på VK Forumet. Nu flyttar barnbarnet in i egen lya och jag kan skryta med att det är tack vara min övervikt att hon så smidigt fick sin första egna bostad. Det enda positiva mina extra kilon någonsin har bidragit med! Vi fikar sedan på stan och eftersom det gått länge sedan frukostgröten är jag vrålhungrig. I tillägg till en caffelatte beställer jag en veggomacka. Ett ciabattabröd med keso, avokado, rödlök och paprika. Jag har i alla fall sinnesnärvaro att be om ett smörfritt exemplar. Är lite stolt över att jag numera vågar vara lite besvärlig och ställa krav som kund. Som oftast ges extra service med ett leende. Eftersom sambon bara drack en slet kopp kaffe kom vi helt i otakt med måltiderna. Jag var inte hungrig vid middagstid så jag brassade en Dagobertmacka till honom. Den knockade mannen så jag blev sittande ensam i soffhörnan under kvällen. Då kom jag på att jag burit hem ca 2 kg cashewnötter från Thailand?Dem är ju billiga där. Hm. Nu rasslade de runt i skafferiet och även om dem snattrade på thaispråket så hörde jag tydligt att det var mig dem ropade på. 3 vänder till köket=3 handfulla cashew =370 kallisar. Starkt jobbat!

Fjärde köksvisiten värmde jag på resterna av grönsakssoppan och lyckades sätta punkt för dumheterna. Uppe med tuppen även på söndagsmorgonen och svängde igång med tvättstugan vid 07:00. Var så hungrig på morgonen att jag åt en skinkmacka i väntan på att gröten skulle koka klart. Tyder på att det närmar sig månadens höjdpunkt igen. Pysslade lite med adventsprydnad och planterade hyacinter i godisskålen! I år blir det ögongodis! Med några vita stenar, glaskross, mossa och ett par röda pippifåglar blev det riktigt tjusigt! Fick även på plats den röda adventstiernan i vardagsrumsfönstret! Innan jag cyklade iväg till slim&tone vid 12 åt jag 2 dl yoghurt med 1dl SpecialK. Sedan tränade jag duktigt i en dryg timme. Konstaterar med förvåning att mina höftkammar kikar fram när jag ligger på rygg o skjuter upp bäckenpartiet mot taket.( akrobatövningen för rumpan) Det var många år sedan senast! Visserligen får jag hjälp av tyngdlagen, som forslar mage och bröst till en dallerkrans nere kring halsen, men det är i alla fall et kärt återseende! Som en påminnelse, och varning, för vilka tider vi går till mötes bjöd gymmet på glögg o pepparkakor! Verkligen ett styrkeprov för min del, men jag bevisade för mig själv att jag kan ha kontroll och nöjde mig med citronvatten och 2 msk russin! Jag är ”kötthungrig” vilket möjligen tyder på att jag inte får i mig tillräckligt med protein om dagen? Åt 2 skinkmackor efter träningen + ännu en portion yoghurt och SpecialK. Till eftermiddagsfikat fanns varsin lussebulle att tillgå, men som av ett under kunde jag motstå. Även om den var helt legitim med tanke på adventssöndag så tyckte jag inte den gula, torra köpbullen matchade kalorikostnaden. Och pepparkakor skall jag bestämt inte smaka en endaste en! Det har jag högtidligt lovat mig själv. Jag är snäll så det räcker ändå?

Lyckades hålla mig vaken hela eftermiddagen och förhoppningsvis tickar kroppsklockan nu i takt med Fröken Ur igen. Serverade sen söndagsmiddag med kokt lax, potatis och sallad på rivna morötter, clementinklyftor och cherrytomater med vit balsamvinäger, och några klickar med kall yoghurt limesås.

Imorgon är det tillbaka till verkligheten och nu skall vågen dammas av efter tre veckors dvala.

29-30 november "Är glad att jag inte måste vara asiatisk vegetarian varje dag!"

Som en korsnäbb i skallen, och jag vet inte i vilken ände denna dagbok tar sin början o slut.

Har varit på resande fot senaste dygnet och nu har jetlagen slagit till med full kraft!

Motionsfritt har det varit om man bortser från lite vickande med tårna och diskreta stretchövningar i toakön på flyget. Det mesta av onsdagen gick åt till att trolla ner alla packenejlikor i resväskan. Det var vemodigt att lämna den thailändska delen av familjen. Som färdkost fick jag med en plastkasse fullstoppat med allskens frukt och en portion med mango&sticky rice! Ingen risk att jag skulle behöva svälta mig runt halva jordklotet. På taxifärden mot Bangkok gjorde vi ett toastopp vid en rastplats som sammanföll med ett par busslaster ungdomar på utflykt i discobussar. Lite missmodigt att ställa sig i toakö med ett förtiotal tjejer, men det är den roligaste kisspaus jag någonsin varit med om. Enormt nyfikna och tjattrande ställdes massor med frågor de själva hittade svaren på (tror jag) Ingen talade engelska men med fingerspråk och glada leenden kom vi tydligen väl överens. Nar jag visade upp mina skandinaviska danssteg mellan vattenpölarna i den mycket provisoriska hygienavdelningen, bröt ett öronbedövande jubel ut och vissa skrattade byxorna blöta! Lite försenat lyfte flyget mitt i natten och middagen fick vi serverad vid 03. Jag hade lastat in med frukt under all väntetid under kvällen, men eftersom jag gjort mig besvär att beställa

specialkost ville jag inte avstå från matbrickan. Det är ju också ett tidsfördriv under flygningen. Jag brukar roa mig med att beställa specialmat på långflygningar. Det är ofta lite

roligare föda, och dessutom blir man serverad före alla andra passagerare! Denna gång hade jag valt Asiatisk Vegetarkost. Jag är glad över att jag inte måste vara asiatisk vegetarian varje dag i mitt liv! Tofu och selleri på kors och tvärs var vad jag fick serverad till middag och frukost. Lite avundsjuk på sambons smarriga Quiche Lorraine innan landning, men det avslöjade jag inte utan knaprade på mina syrliga selleri med buljongkokta svamphattar. Nappade åt mig en croissant när flygvärdinnan gick förbi med brödkorgen. Lite tidsnöd på Arlanda för att hinna med tåget hemåt, men inte värre än att jag kunde pressa in ett snabbstopp vid kaffebaren. Två pappmuggar cappuccino och en nygräddad kanelbulle i påse lyckades jag balansera medan jag sprang i kapp sambon som jagade fram med sjumilakliv bakom bagagevagnen. Han gillar inte mina minimala tidsmarginaler, men tyckte allt det smakade gott med hett svensk kaffe o bulle när vi blev stående i morgonkylan o vänta på ett försenad tåg! Märk väl att det bara köptes en styck bulle, men jag erkänner att jag bad om ett par smakprover. I höjd med Katrineholm kom jag på att jag hade ett par saftiga klyftor ananas i ryggsäcken och de smakade förträffligt. Råkade bli stående vid bjudfatet med frukt o chokladtoffee, när vi köade för att kliva av tåget. Kan ha varit en orsak till att jag inte var så pratglad när vi rullade våra väskor den korta vägen från stationen till hemmet. Jag koncentrerade mig på att smutta i det tysta på godbitarna som alldeles själv hittat ner i jackfickan! Väl hemma snubblade vi omkring i lägenheten utan att få något vettigt gjort så vi åkte till affären för att köpa hem påfyllning i kylskåpet. Kändes som jag vandrade på ett gungande hav på Willys och huvudet var som en bomullstuss. Tog ett bad när vi kom hem och blev tvungen att lägga huvudet på kudden i en timme. Halvt medvetslös kravlade jag mig sedan ur sängen för att fixa i ordning lite hemma inför kvällen. Barnbarnet fyller 18 år idag och givetvis måste det firas! Vi bjöd ut henne och pojkvännen på en italiensk trattoria efter att ha skålat in myndighetsdagen med en flaska cinzano. Så sött att tungan fastnade i munnen, men inte värre än att jag fick i mig et par glas. På restaurangen delade vi på ett antal smarriga förrätter innan vi fick serverade jätteportioner med pasta. Jag valde skaldjur och fick lägga ner gaffeln efter halväten portion. Då stod magen i åtta hörn och jag visste inte riktigt om det var jag eller stolen som gungade.

En riktig trevlig kväll som avrundades med kalasfika hemma i soffhörnan.

Vienetta glass och biskvier till dem som orkade och en skopa hallonsorbet till mig själv.

Nu väntar vardagen igen och ska jag vara ärlig så är det absolut en fördel ur VK synpunkt. Det finns en trygghet i vardagsrutinerna och jag längtar lite till slim&tone morgnarna.

Får väl boka in några spinningpass också. Cykelbyxan hängde i badrummet o väntade som en påminnelse! Nu gäller det att spotta i nävarna och köra disciplinerat för att få viktkurvan på fall igen!

28 november "Tycker mig höra alla VK vännerna tjoa och heja på mig"

Gårdagens motionspass, i glaedjeyran over vågens siffror, goer sig påmind och foer foersta gången på laenge vaknar jag med traeningsvaerk. Bestaemmer mig foer att ta gå på Yoga i ett foersoek att återstaella muskulaturen i kroppen. Endel ovningar ar overkurs. Jag får skaerpa mig for att inte fnissa nar den lealosa instruktoren

forsoker gora julrosetter av oss, men lite mjukare blev jag.

Bara for att overtyga mig sjaelv vilken hurtbulle jag blivit, tar jag det tvivelaktiga beslutet att promenera till den stora shoppingmallen efter passet. Tycker mig hoera alla VK vaennerna tjoa och hejja paa mig. Kontrasten mellan kylda luftkonditionerade lokaler och den +35C hettan knockar mig naestan. Men jag peppar mig sjaelv att jag minsann kan fixa det och troestar mig med att jag faar en fin solbraenna paa koept. Det tar ca 25 min att gå i gassande sol och lyckligtvis hade jag en halvliter vatten att styrka mig på under vandringen. Tvekade inte en sekund att belona mig sjaelv med en kula vit chokladglass med crisp, nar jag vaklade in i det svala shoppingparadiset. Tvaa skavsaar fick jag som bonus, men numera slipper jag iallafall att få dem på insidan av låren! Lullade omkring ett par timmar på egen hand och sakerstallde att resvaskan definitivt kommer overskrida den tillåtna vikten. Blev upphamtad av pappsen o sambon for lunch som idag blev ett danskt smoerrebroed med frikadeller och roedkål.

Jag svaenger mig lite mellan matkulturerna. Loppar mig resten av dagen o njuter av den sista eftermiddagstimmen i den ljumma eftermiddagsvinden på terassen. Ett superbt thaimaaltid med alskens goda saker paa kvaellen. Jag har frossat i skaldjur och mina smaklokar har boerjat vanja sig vid hettan fraan chilli, som varvas med syrliga och soeta smaker. Ett helt fyrverkeri av smakupplevelser i varje tugga!

Går en sista vaenda på nattmarknaden men jag orkar inte med prutandet så det bli ingen handel. Det enda jag skulle behoeva aer mojligen en extra resvaeska. Som kronan paa vaerket avslutar jag kvaellen med en timmes oljemassage.

Hemresedagen går inte att undvika och imorgon borjar den långa farden hemåt! Tack till alla VK systrar som haengt med på ett hoern och vaktat vid ett flertal frestelser. Ni har varit till stor hjalp, och jag summerar semestern med +/- 0 på vågen,

vilket jag faktisk ar mycket nojd med! Har laest i VK forumet hur foerberedelserna redan tagit fart daer hemma med adventsstakar och lussebullar...

27 november "Jag inviterade sambon på en candle light dinner"

Nu dyker jag rakt paa dagens absolute hoejdpunkt: vikten!

Kan ni taenka er att den antika vaagen paa Hilton beloendade mig med 69.8kg!

Jag gick som katten kring den varma groeten innan jag vaagade kliva upp och jag blev saa jublande glad over resultatet! Jag baevade foer att behoeva rapportera om extra hekto, men kan istaellet skryta med att jag lyckats tappa naagra istaellet!

Det aer ju rena miraklet och jag tackar alla VK vaenner foer att ni aakt med paa semestern och peppat och motiverat. Jag aer lite stolt oever att jag motionerat saa duktigt under vistelsen, och att jag lyckats passera saa maanga glassdiskar utan att provsmaka alla! Lite tagen av att se sexan paa vaagen igen gick jag in foer foer morgongympan med full energi och rumpa o laar fick sig en rejael omgaang!

Jag var lite skakis i benen naer jag gick till duschen. Slappade vid poolen efteraat och maadde bara saa himla bra! Oeppnade alla mina sinnen och tankade hem alla intryck och skoena kaenslor foer att lagra till framtida bruk. Traskade ivaeg till barfotarestaurangen paa stranden foer lunch. Idag smekte havet foetterna istaellet foer sanden! Vaagorna hittade upp under bordet medan jag aat wookade jaetteraekor med groensaker. Undrar om man kan starta en liknande restaurang hemma i Sverige?

Vi var bjudna paa en fika his grannen paa kvaellen, vilket foer dem innebaer gin&tonic med oliver! Jag fick en limedryck och kostade paa mig 5 groena oliver. Smaskens! Paa kvaellen hade jag inviterat sambon paa en ”candel light dinner”. Dvs att vi tvaa ensamma gick ut paa restaurang, utan resten av familjen. Vi behoevde lite egen tid eftersom det inte blivit mycket av dem under veckorna. Hittade en riktig mysig restaurang i kolonialstil lite bortgoemd i bakgatorna. Jag aat anka med kokoscurry. Bestaellde den ”mej pet” vilket betyder ”inte starkt kryddad” och det var tur foer jag fick torka svett och taarar under hela maaltiden. Fortsatte till ett europeisk fik och njoet en iskaffe i kvaellsbrisen. Sambon ymtade om att det fanns glass, men jag staengde av och noejde mig med kaffet. Lyxade till oss med en timmes fotmassage paa hemvaegen. Sambon somnade ganska omgaaende och jag forsoekte haalla koll paa att faagelholken inte blev allt foer vidlyftig.

Nu naer jag riktigt kommit in i semesterlunken raakar den vara paa vaeg mot sitt definitiva slut. Saa typiskt.

24-26 november

”Jag har traeffat lyxhustrudamerna igen”

Still going strong in Thailand! Eftersom VK inte staenger websdan som planerat det ett par rapporter till fraan min ljuvliga vardag i semsterparadiset.

Nu hade jag lovat sambon att det skulle vara VK fritt, dvs inget sittande vid datorn de sista dagarna, saa jag ger en krympt version av helgen. Sjaelv har jag nog inte krympt saa vidare mycket aer jag raedd. Jag har traeffat lyxhustrudamerna igen , denna gaangen oever en salladslunch. Nu hade ryktet spridit sig om denna norskan som doek paa vinprovningen senast. Att hon saa amazzzingly bantat ner sig flera pounds and stones och allt vad det heter. Jag tror det var daerfoer jag blev bjuden paa ladylunch! Foer att avsloeja den magiska formeln. Och det aer ju ganska lustigt att ju smalare en maennsika aer ju mera besserwissers aer hon paa vad som funkar och inte foer viktnergaang. En tjej var riktigt stor och jag visste precis hur kul hon tyckte det var att alla sitter o hasplar ur sig om daarlig karaktaer och at det bara aer att bestaemma sig... Speciellt eftersom hon var den enda som fick in hamburgare med pommes naer andra aat tva korslagda sparrisar. Och jag kaennde igen samtliga av hennes ursaekter varfoer hon inte gaar ner i vikt... Samma som jag sjaelv anvaent genom alla aar. Det aer svaart att dela ut raad till den som verkligen behoever dem. Jag aer raedd att saara eller framstaa som skrytsam. Men det var en trevlig lunch aeven om jag inte tror naagon fastnade foer mitt koncept bestaaende av havregrynsgroet, stavgaang, boxout, styrkegympa och spinning. Orkade inte argumentera mot dem som tipsade om snabba finurliga bantningskurer. Jag vet vad som kraevs och kan lova att man faar inget gratis! Naer jag vaknade paa loerdag morgon tyckte jag min mage kaendes som en balong. Det blir foer mycket mat paa sena kvaeller! Eftersom havet foer tillfaellet tagit tillbaka stranden blir det ingen stavgaang, men jag aakte ivaeg till gymmet vid sju. Packade med en yoghurt, banan och annanas och dukade upp min lilla frukost paa solbaedden vid poolen och njoet av solen som klaettrade upp fraan horisonten. Inte en regndroppe paa hela smestern! Fick en liten slaeng av latmasksvacka och kaende mig fristad att luta mig bakaat o strunta i motionen, men som saent fraa VK guden kom en utgaava av mitt tidigare jag vaggande foerbi. Vaelklaedd foer att doelja alla extra kilo. Varm jeanskjol och en piket troeja som fastnade i varje valk. Obetaenksamt tittade jag foer att paaminna mig sjaelv om hur obehagligt det aer med oevervikt i vaermen. Sedan maerker jag att hon kaenner min blick och jag skaems! Inte fasen vill man bli iaktagen och beglodd! Det burde vael jag om naagon veta! Skyndar till gymmet och skickar tjejen en vaenlig tanke foer att hon iallafall fick fart paa min rumpa paa morgonkulan! Haaller igaang en dryg timme med cykling och styrketraening.

Missade packa med mig solfaktor saa jag lyckas faa en julroed kuloer under dagen , aeven om jag ligger i skuggan. Sprattlar med lite paa vattengympan i den soldrankta blaenkande poolen och det orsakade nog svaedan. Jag har under flera dagar taenkt besoeka ett spa och genomgaa en bodyscrub. Inom parantes en illa vald dag eftersom hela jag var roed i skinnet. Hursomhelst saa hittade jag till det rekommenderade spa anlaegget vilket var mycket fint och vaeldoftande. Fick fraagan om det var OK att en kille behandlade och jag aer ju inte blyg saa det var finemang. Ut kommer en miniatyr av Michael Jacksom med ett munnbind som taecker hela ansiktet. Jag saeger foersiktigt att jag maaste besoeka toan innan behandlingen och han vinkar att jag skall foelja efter. Upp tre vaaningar och in i ett enskild rum, daer han pekar paa en brits, vackert utsmycket med orkodeer. Jag paaminner om ”toilet please” och daa drar han bort et draperi och visar stolt tastolen : ”Yess, madamme sit down pliiiis!”

Vad menar Mickemannen? Jag behoever laegga naagra ploppar och det taenker jag inte goera bakom ett draperi med publik o plingplongmusik som akompanjemangt!

Detr verkar foer dumt o be honom laemna rummet saa jag spolar i handfatet och lyckas kissa naagra droppar. Sedan blir det 45 minuters tortyr med saltskrubb av roedskinnet. I staellet foer total avkoppling kaempar jag frenestisk med att kontrollera hotande gasattacker och naer maskmannen insisterar ”Lelax, madaaame” har han ingen aning om vilka foeljder det skulle faa om jag skulle lyda...Det blir en trekvarts knipoevning som kaenns som ett marathon. Mjuk som en vide ung skyndar jag mig daerifraan, efter ett vaelbehoevligt toabesoek, bakom lyckta doerrar. Lagom mosig klapprar jag genom nattmarknaden och hamnar utanfoer mitt stamsteallet foer massage. Kan inte motstaa frestelsen utan avrundar kvaellen med en timmes fotmassage hos brottartjejen, som knaecker kotor som bonus.

Utflykt till Burmagraensen tidig soendag morgon. Maste ge kroppen en paus fraan solen.Eftersom det blir en motionsfri soendag, aeter jag laett salladslunch. Paa kvaellen blaenger jag till paa spegelbilden efter duschen och kaenner ett sting i mellangaerdet. Tycker min putmage hittat tillbaka? River fram mina nytvaettade str40 shorts foer att kontrollera omkraetsen paa midjan. Tack o lov stramar den inte utan det tycks vara en synvilla. Paa kvaellen besoeker vi en finare restaurang i turistkvarteren. Bestaeller en halv annans fylld med skaldjur och stekt ris och den smakar jaettgott, men jag aer inte alls hungrig uten aeter foer att inte vara traakig. Petar ur det goettaste och laater restan ligga kvar. Som kompensation foer gaardagens misslyckade kroppsbehandling, och beloening foer att jag fortfarande passar i mina shorts, kostar jag paa mig en timmes oljemassage med total avslappning. Nu tickar semestern mot sitt slut och jag kaenner naestan lite aangest foer att laemna denna underbara plats paa jord.

23 november

”Numera aer jag inte raedd att ta lite plats”

Vaknade vid sju och och tyckte Bregotten fraan i gaar redan fastnat mellan andra och tredje ryggvalken! Kaennde mig stinn och proppmaett i magen. Inte konstigt att den blir lite chockad av att plotsligt faa bade potatis, och rutten fisk?

Eftersom det troligen inte finns mycket till strand att stava paa idag beslutar jag mig foer att ta bilen och goera ett morgonpass i gymmet paa Hilton. Spelar Nancy Griffith paa hoegsta volym medan jag forsoeker undvika att foer maanga mopedister fastnar i grillen paa bilen. Det aer vaenstertrafik men thailanderna aer lite flexibla med vilken sida de koer paa. Det beror just paa vart dem aer paa vaeg och vad som aer maest praktisk foer stunden. De sitter saellen mindre aen tre paa varje moppe och ibland aer det en hel fyrabarnsfamilj med ett gatukoek fastmonterad paa framskaermen som kommer farande runt en husknut. Men jag kommer fram med lite foerhoejd puls och vaermer upp paa crosstrainern. Mitt hoegerknae gillar inte denna maskinen men jag haaller ut till raeknavaerket passerar 100 foerbraennda kalorier. Jag skall paaminna mig sjaelv om vilket slit det aer att skaka dem av sig naesta gaang jag gapar over naagot! Sedan koer jag lite styrkelyft och tycker mig kunna ana att armar och axlar boerjar ta form. Visserligen aer det mycket oeverskottsskinn, men om jag koer diciplinerat under vintern med vikter saa kanske det ger synligt resultat till sommaren. Det ska nog fixa sig naer jag kommer hem till Slim&Tone! Jag laengtar absolut inte

hem, men jag saknar traeningspassen paa mitt favvisgym hemma i Norrkoping och Tinnas glada peppningar. I morse fick jag traengas med gubbar som svaettades saa jag aangrade att jag inte packat med raegnstaell. Mycket testestoron som studsar mellan golv o tak naer herrarna skall visa morgonmuskler... I mitt tidigare liv skulle jag kaennt mig ivaegen och tagit som ursaekt att gymmet var upptaget. Numera aer jag inte raedd att ta lite plats och jag flyttar mig inte innan jag gjort klart mina oevningar!

Det aer en skoen kaensla att faa tillbaka sjaelvfoertroendet! En liten uns avundsjuka

finns paa alla kvinnor som varje dag kommer i nya bikinkreationer. Sjalv har jag endast en bikinitopp som funkar, och tvaa omaka bikinitrosor i str 44-46 som har ett pinsamt gaellivarehaeng! Om jag naagonsin faar mina boobies fixade saa skall jag investera i en laecker bikini! Efter morgonmotion och tvaa raagbroed med makrill&tomat tar jag pappsen, Cat o Nueng med paa shoppingutflykt! Sambon faar stanna vid poolen. Han blir laett kinkig naer jag kommer in i shoppingpsykos och det goer ju ingen glad! Nu maaste jag fortsaetta traena till aar 2012 eftersom jag koept paa mig en kubik traeningsklaeder! Vi besoekte det stora Outletfactory med alla maerkesklaeder och jag kan inte hejda mig. Det aer saa ofattbart roligt att komma i snygga sportiga klaeder! Och dessutom till hysterisk laaga priser.

Sedan blev det lite (en hel del) annat ocksaa. Maaste boerja fundera paa baggevikt nu.

Gjorde en stor miss med att inte aeta mellanmaal saa naer vi klev rakt paa Aunt Annes

Pretzelbageri vid tvaatiden var jag doemd att trattla dit. Vraalhungrig som jag var kaendes det inte saa galet, men givetvis skulle jag gjort ett annat val! Istaellet blev det lunch kl fem och hela dagen blev fiasko med maten. Vi roade oss dock med att koka egen soppa paa en restaurang som lunch/middag. En stor gryta med buljong paa bordet, sedan baesteller man in vad man vill ha i sin soppa. Koett, fisk, skaldjur, svamp, groensaker, nudlar och allt taenkbart som kan kokas. Sedan aer det bara att fiska upp godbitarna och njuta. Vi baestellde aeven in en portion pekinganka som smakade ljuvligt. Jag och Cat blev avslaeppta vid nattmarknaden i Hua Hin paa aaterresan. Dagarna rinner ivaeg och jag var raedd att missa den annars. Prutar och dividerar och faar med mig en massa plock jag aldrig kommer anvaenda men kul aer det. Och jag ser hur andra turister svaettas floder och kaenner mig saa himla tillfreds med att bara behoeva torka pannan lite inimellan. Naer vi traskat genom alla staanden bjuder jag med Cat paa en timmes fotmassage! Jag fick staaåpaels paa armarna av hur skoent det goer och personalen fnissar naer jag visar dem. Som en liten kulinarisk detalj maaste jag bara beraetta vilket staahej det ploetsligt blev naer en herre med blaa skottkaerra med kastruller kom bjaellrande foerbi paa gatan. Alla som inte hade turistfoetter att knaada sprang ut o handlade saa jag fraagade vad som var saa populaert? Mina oegon hoell paa att trilla ur naer jag saag vilka laeckerheter dem ljudligt smaskade i sig! Knaperstekta skalbaggar, flygfaen, tjocka panerade larver och sma friterade maskar! ”Veeely good for stlong body!” Tydligen en delikatess och dessutom ganska dyrt enligt Cat. Folk stroemmade till och gubben gjorde straalande affaerer med sin rullande restaurang. Jissesmathiaskallekobra va vidrigt!

Inte en chans att jag blev sugen paa naagot i matvaeg efter den seansen!

Och med den lilla aptitretaren blir detta sista bloggen fraan Thailand. Eftersom VK haaller staengt foer uppgradering i boerjan paa naesta vecka hinner jag flyga hem till Sverige innan vi hoers igen! Ni faar ett resume av de sista semesterdagarna och den foerhoppningsvis smidiga hemresan naesta fredag! Ni faar testa tipset med kattlaadan saalaenge. Sawadee!

22 november

”Solen vaermer intens redan vid sju”

Imorse orkade ingen gaa paa stranden tillsammans med mig och jag aer inte tillraeckligt modig att gaa ensam vid soluppgaangen eftersom det inte roer sig mycket folk paa stranden daa. Laag kvar i saengen utan att somna om och vid halvsju bestaemde jag mig foer att gaa sjaelv. Tog bilen ner till stan och boerjade gaa vid 06:45 fraan de stoerre hotellen daer det alltid finns lite morgonpigga turister ute.

Men imorse fanns naestan ingen strand kvar daa havet stod onormalt hoegt. Fick stampa o gaa i mjuk sand vilket snabbt fick pulsen att stiga. Solen vaermer intensivt redan vid sju och det blev ett bra traeningspass. Djupt koncentrerad med lopezkniiip lyckades irra mig ut paa en sandbanke. Befann jag mig plotsligt paa en oe med havet paa ena sidan och en liten sjoe paa den andra. Naer sandbanken tog slut och jag tvingades vaenda hade havet stigit ytterligare saa jag fick hoppa o skutta med splithopp och konster foer att ta mig i land igen. Turistande Japaner med kamera gillade mina desperata forsoek att komma torrskodd tillbaka till strandkanten. Paa knagglig engelska pekar de paa staverna och fnittrar ”you loose ski?” Javiist –den har man ju hoert foerr naer naagon vill goera sig lustig over stavarne. Jag ler glatt och goer tummen upp daer jag plaskar med dybloeta joggingskorn tunga som betong. Efter en halvtimme aer jag vid Hilton och bestaemmer mig foer att goera lite stretching vid den aennu folktomma poolen. Saetter mig med ansiktet mot havet och solen och forsoeker mig paa naagra yogaoevningar. Avslutar med lite situps och benflax paa en solsaeng och somnar naestan naer jag njuter tystnaden, lyssnar paa porlande vatten och tittar upp paa den klarblaa himmlen oever palmkronorna. Tar vara paa stunden och kaenner mig tacksam oever att faa vara frisk och lovar mig sjaelv att vaarda mig sjaelv och min kropp saa vi kan trivas ihop i maanga aar framoever. Sedan kurrar magen och jag koer hemaat till groetfrukost. Efter morgonbestyret blir det en heldag vid Hilton poolen daer jag inte goer annat aen maar bra. Solar, simmar och kommer igaang med min bok, Skam. Den beroer och faar mig att taenka till om kaenslor kring ett liv som overviktig. Avbryter foer lunch som intas paa, vad jag

benaemner, ”barfotarestaurang”. Ni som undrat vad jag menar med detta saa kan ni testa hemma! Ta en kattlaada och fyll den med varm fin sand ( grovt mjoel funkar ocksa). Placera den under koeksbordet ,planta ner foetterna och krama sand/mjoel med taarna medan ni intar ett gott maal mat!

Sicken ljuvlig kaensla! Paa en barfotarestaurang funkar det daarligt med skor eftersom bord och stolar staar nersjunkna i sand. Vid hav och under prasoll. Den optimala maaltiden om jag faar vaelja! Idag bestaeller jag nudelband wokade med skaldjur. Passar paa att frossa i sjoemat om dagarna. Plockar i mig naagra jordnoetter fraan en skaal paa bordet vilket en blaasa i munnen till foeljd. Vissa straffar VK guden direkt och tack foer det. Jag taal inte vissa noetter och vet inte vad mina fingrar hade i det fatet att goera? Somnar en timme paa solbaedden efteraat och tycker tiden plotsligt rasar ivaeg. Jag har ingen hemlaengtan. Paa kvaellen har pappa inviterat ett par norska vaenner paa rakfisk. Det aer den ruttna norska oeringen som jag slaepat hit. Den serveras med aertebroed som aer ett tunnbroed bakat paa aertor, kokt potatis, raa loek och Bregott med havsalt. Ni som aeter surstroemming kaenner kanske igen tillbehoeren. Det later ju vidrigt, men det aer faktisk gott! Aquavitt fraan frysen och iskall ol hoer till. Jag vaeljer dock sodavatten som maaltidsdryck vilket inte aer naagon fulltraeff, men det faar vara maatta paa kalorier. Dessutom avstaar jag gaerna fraan huvudvaerken som kommer som ett brev paa posten efter dessa drycker. Jag spar mig till kommande julfester...Bra staemning paa terassen i den heta thainatten daer norsk dansbandsmusik konkurerar med karaokeesaang fraan grannskapet.

21 november

”Blev naestan yr av hans extrema vighet”

Missade soluppgaangen daa vaeckningen inte fungerade, saa jag njoet av en tidig grotfrukost istallet. Aakte till Hilton och paxade de optimala solstolarna, precis vid poolkanten och naere till havet. Rena tysker fasonen! Faktum aer att vid disken daer handukar utlaemnas saa staar en skylt om att markering av solstolar aer forbjudet. Och skylten aer endast skriven paa tyska. Det finns ju all averldens nationaliteter paa hotellet. Det sager ju en hel del om tyskarnas favoritsyssla paa semestern... Efter att ha gjort iordning min solbaedd gick jag paa en timmes Yoga! Instruktoeren var rena ormmaenniskan och jag kom helt av mig i facination oever hur pojkkraken var gaengad i sina leder. Blev naestan yr av hans extrema vighet och jag kaende mig en aningen otymplig under vissa oevningar. Som en julgris med stelkramp ungefaer. Men helt borttappat var jag faktisk inte, och det var en skoen stund foer lite meditation. Lokalen aer som haemtat fraan en reklamfilm foer vaelmaaende med fladdrande vita tyger fraan taket och rogivande plingplong musik Efter passet kaende jag mig mycket tillfreds med tillvaron. Forsoekte laesa min bok vid poolen , men jag somnar vid varje bladvaendning! Simmade ut till den konstgjorda on mitt i bassengen och pressade i solen i ca 20 min. Maximum effekt naer man ligger o guppar med vattnet skvalpande kring kroppen Jag paller inte med att ligga i solgasset paa en baedd i timmar foer att faa en snygg braenna. Saellan har jag saett saa maanga polkagriskroppar som paa denna semestern. Folk solar som tokiga fast solen aer livsfarligt stark. Undrar hur dem kan sova om natten?

Idag hittade vi en jaettemysig barfotarestaurang paa stranden daer vi aat lunch.

Jag har pippi paa mangosallad med chili, lime och skaldjur. Troettnar aldrig!

Ligger kvar vid poolen till solen boerjar dippa paa himmlen. En haerlig lat dag!

Lyckas hitta en tygbutik som saeljer thaisiden i just den farg som barnbarnet vill ha paa sin balklaenning saa jag koepte 6meter och kaennde mig jaettenojd.

Frestad att kopa naagot till mig sjalev oxaa, men av de otaliga kreationer jag har faatt skraeddarsydd under aaren har jag aldrig anvaent naagot. Numera finns allt hos Myrorna! Daa aer det ju idiotiskt sy upp nu, naer jag kan koepa klaeder i vanliga butiker! Paa kvaellen aaker vi till en av favoritrestaurangerna som ligger precis vid vattenbrynet. Mycket skaldjur och lite annat mojs som smakar fortraeffligt. En miljon myggor, men personalen foer ett krig med hjaelp av rokelse, flaektar och myggolja som delas ut paa sprayflaska. Mitt bekymmer aer att magen plotsligt boerjar koka! Jag vet inte om det aer bambudesserten fraan igaar eller naagot annat, men det kaenns som en jaeklarnas eldsvaada i aktern naer all chili passerar. Splasj!

Tur att jag hittar en toa som man kan sitta ner paa, och att det finns toapapper... Inte saa vanligt har i Thailand. En mardroem att behoeva staa over ett haal i golvet naer

raennskitan slaar till! Men jag maar inte illa och hoppas bara evenemanget ger lite bonus paa vaagen...

Piggnar till efter tredje toabesoeket och blir avslaeppt vid stora shoppingmallen paa hemresan. Vid staengningsdax 21:30 passerar jag en av de maanga glasscafeer och mina foetter tvaerstannar. Baesta medicin mot kokande mage och svidande arlse maaste vara en kula pistageglass! Saa det blir kavellens inkop! Forsoeker njuta av den medan jag klamrar mig fast foer att inte halka ur plastsoffan i tuktuken som far hemaat som en sputnik i kvaelsstrafiken.

20 november

”Inatt droemde jag om kalorier”

Har raeknat fram och tillbaka hur mycket den mastodona minchockochipfudgeglassen kunde kosta. Vet inte vad jag kom fram till , men aer glad jag vara fick i mig halva! Lite troegstartat paa morgonen daa jag blev sittande med helgens VK dagbok. De andra hade aetit klart frukosten innan jag kommit mig till koeket saa det blev ingen groet idag. Jag aat tre raagbrodsmackor, tva med pepparskinka och en med makrill i tomat. Sedan aakte vi till Hilton. Sambon gick direkt till gymmet, men jag ville slappa lite vid poolen foerst. Daer var de i full gaang med vattengympan saa jag ble paamindd om att jag hade endel kalorier att goera mig av med. Mitt daarliga samvete stoerde mig saapass att jag efter tio minuter gav mig sjaelv ett spark i aendan och tog hissen(!) till gymmet paa 1:a vaaningen.

Jag plaagade mig sjaelv paa loeparbandet i 3 km uppforsbacke i 33 minuter, vilket gav en vinst av 233 kalorier! Daa var jag genombloet av svett och enligt sambon saag jag inte alls road ut. Han paaminnde mig om att det aer maandag och dax foer vagning... Jag klev av och paa det snaala vaagverktyget flera gaanger och den envisas med sjuttio kilo. En dansk gentleman ropade till mig att vaagen vaeger minst 3 kilo foer mycket! Jag klev av vaagen bugade och neg och sa att han nyss gjort en jenta mycket lycklig! Men det kanske var ett daarligt raggningsknaep, vad vet jag?

Hursomhelst saa vaegde jag exact det samma som foerra veckan och det aer alltids naagot! Gck igang med naagra kissande hund och lite andra mag och rumpovningar tills klockan visade paa 1 timmes vistelse i gymmet. Daa tackade jag for mig och aatervaende till poolen. Simmade och klurade med korsord under parasollet som skuggar foer den stekheta solen. Tog en ca 40 minuters promenad paa stranden foer en sen lunch paa en barfotarestaurang . Stekt ris med tomat och jaettrakor smakade fortraeffligt. Bestaellde in vad jag trodde var lite frukt, och fick en jaettehaerlig fruksallad med limesaft som efterraett. Fick se att vi satt 5 meter ifraan en kund paa mitt tidigare jobb som jag inte sett paa naagra aar, saa jag hejade. Ibland aer vaerlden liten. Jag saag hur det surrade i hans huvud innan han kunde placera mitt ansikte och den numera smalare kroppen. Det aer lite kul tycker jag! Solen har gett mig en fin braenna idag utan att det svider i hyn. Njuter av en iskall vattenmelon paa terassen i skymningen och somnar en liten stund. Cat och lillasystern kom hem fraan marknaden och hade kopt en present till mig. Hon viskade ”dont tell” naer hon overlamnade den till mig. Hon har fattat att sambon haaller oga paa mig och matintaget. Presenten var en bit av ett bambusstam fylld med en soet massa som kan liknas vid rispudding. Trebiten grillas paa kol och saeljs paa marknader. Jag har naagon gaang saekert sagt att jag tyckte om det naer hon bjudit. Eftrsom sambon sov tyckte hon jag skulle ”hurry,hurry” aeta upp den saa han inte skulle lagga in protest.

Jag hade inte hjaerta att saega nej, saa jag tuggade i mig den ca 12cm laanga riskorven

fraan insidan av den sotiga bambupinnen. I baesta fall faar jag vael magsjuka och det kan aldrig skada...Inte foer att jag skriver in mina kaloriintag i dagboken under semestern, men jag har en klar kaensla av att mina tilldelade 1360 kcal, med denna lokala godisbit, redan aer forbrukade. Kontentan blir en lugn hemmakvaell paa terassen med Loefbergs och raagbroedsmacka som kvaellsmaal. Lite lagom maett i

magen faar jag den briljanta ide att 2 timmars oljemassage skulle sitta perfekt som soemnpiller. Rattar bilen ner till stan och hittar killen med de haarda nyporna. Inte en enda spaend muskel kvar i kroppen utan jag roer mig som en geledocka naer jag vinker gonatt. Helt klart dagens hojdpunkt!

17-19 november

”Verkar som att jag led av en konstig form av vardagsabstinens”

Semesterkaenslan borjar infinna sig, och det ar ju paa tiden naer en hel vecka redan passerat! Tur vi har ett par veckor till att njuta av! Verkar som jag led av en konstig form av vardagsabstinens den forsta tiden haer i Thailand. Kroppen reagerade med huvudvark och humorsvacka naer jag bara skulle frossa i ” maa-bra kaenslor”.

Fredagen borjade med stavgaang i gryningen och det aer en speciell kaensla att beskada hur en ny dag vaknar till liv i en fremmande kultur. Munkarnas barfotavandring paa stranden sprider en kaensla av lugn och harmoni, som jag tar mig friheten att snylta lite paa. Jag spendarede dagen vid poolen paa Hilton eftersom det ar saa skoent med alla faciliteter. Tjocka handukar som kan bytas ut efter behov, duschar med rent vatten och naerhet till veldoftande toaletter med toapapper! Som medlem i deras fitnesclub har jag tillgaang till alla bekvamligheter vilket ar lite extra lyx. Jag smugglar med mig lite ananas och pygmebananer som matsaeck tillsammans med en naeve cashewnotter. Plotsligt drar det igaang ett vattengympapass i poolen. Jag slaengde mig med och svaengde glatt med armar och ben under en halvtimme. Vet inte hur effektivt det var, men jag blev glad av musiken och solen braende lite extra i det leende nyllet nar jag plaskade omkring i vattnet. Paa kvaellen var jag inbjuden till en vinprovning tillsammans med en engelsk granne. Hon aer med i naagon typ av damklubb bestaaende av kvinnor som lever lyxhustruliv medan deras herrar arbetar lite innimellan golfspelandet. En fantasitillvaro som mest bestaar av skvaller och vindrickande fick jag intryck av. Olika viner med kaloristinna tilltugg var kvaellens meny. Jag brukar akta mig foer vin i vaermen eftersom det har en formaaga att oeka kroppstempen en smula. I kombination med min nya solbraenna fraan vattengympan fick jag kaenna paa gamla rejaela svettningar som nudd paa gav mig panik.Gick over till vatten och knaprade asparges resten av kvaellen. Den perfekta fasaden hos eleganta, sobra och snobbiga ladies krackelerar en smula i takt med vinsorplandet kan jag avsloja!

Lordag aakte vi paa en utflykt soederut! Besoekte en speciell marknad, laangt inne i groenskan, vid graensen till Myanmar. Dit kommer burmeser som, bland mycket andra konstigheter, saeljer orkideer fraan djungeln. En massa saellsynta exemplar som knappast odlats lagligt. Ofta saeljs de fastklamrade paa en del av den palm eller rot de vuxit sig fast paa. Det ar som att kliva in i ett naturprogram fraa Discovery Chanel. Folket lever fjaermat fraan civilistationen och som europe faar man utstaa nyfikna blickar. De tuggar blad som ger dem roda taender och deras leenden ger lite kalla kaarar! Jag kaenner mig inte helt bekvaem som gor intraang i deras liv. En total kulturkrock blir det nar jag strax efter kliver in i den thailandska graensbutiken som saljer paerlor och smycken. Det glittrar och skimrar fraan juveler och rikedomar bara ett stenkast fraan den dammiga marknaden daer burmeserna forsoeker faa ihop till dagens rismaaltid. Det ar naestan saa man skaems.

Med nya smycken och mysko orkideeplantor fortsatter vi mot vaar resmaal Bahn Krut. En parla vid kusten med spridda hus och massor med fritt betande bufflar, mellan palmerna. Inom ett par aar kommer det saekerligen vara exploaterat och turismen tar over, men vi fick njuta av en kilometerlaang folktom strand. En kvinna som klarat sig fraan Tsunamin i Phuket hade flyttat hem till sin by och erbjod massage i en litet hus vid stranden och blev jaetteglad foer tvaa kunder. Eftersom min pappas fru aer thai faar jag med sig maanga intressanta historier. Ett underbart thaimaaltid paa kvaellen, men maanga olika raetter. Ibland vet man inte riktigt vad man aeter , men det maesta smakar otroligt gott och vi forsoeker undvika de smaa chilifrukterna som ger effekt av en atombomb i munnen. Overnattade i ett litet guesthouse vid stranden, som aerligt gjorde sig baest i morker, men hade en fungerande luftkonditionering och rena lakan. Familjen som agde staellet drev ocksaa byns bensinmack fraan tva oljetunnor och supermarket fraan ett garage vid vaegen. Ingen talade engelska givetvis, men vanligheten var aekta och viljan att vi skulle trivas enorm. Efter en tidig morgonpromenad paa stranden kunde vi kopa yoghurt och frukt som frukost och dottern i huset trollade fram kaffe och te.

Vaermen aer saa intens att det inte frestar att laegga sig paa stranden utan vi tar en biltur i omgivningen, tar massor med kort och njuter av vyerna.

Aeter lunch paa en restaurang vid stranden och faar jaettegod seafood mangosallad med glasnudlar. Paa hemvaegen goer vi ett nytt besoek i paerlbutiken uppe vid burmagraensen daa jag under natten kommit paa endel jag skulle koept...

Faar vaenta ett par timmar medan en flicka med otroligt duktiga fingrar tillverkar halsband och armband efter mina oenskemaal. Som tur er finns en liten kiosk som serverar kall singa ol saa sambon och pappsen haaller sig lugna det maesta av tiden aeven om taalamodet tryter mot slutet. Paa eftermiddagen intar vi aennu ett overdaadigt thaimaaltid paa strandpromenaden i den stoerre staden Prachurap.

Eftersom herrarna svalkat sig med ol faar jag kora bilen hem. Endel av trafikanterna masste ha vunnit sitt korkort i lotteri, och mopedisterna tror sig vara odoedliga.

Jag sitter med hjaertat i halsen flera gaanger, men som oftast gaar det bra.

Mest skraemmande med lastbilarna som inte visar naagot hensyn utan korsar hejvillt mellan koerfaelten, och forarna saegs vara drogpaaverkade foer att orka med dygnslaanga resor. I en japansk plaatbil faar man akta sig foer att komma ivaegen!

Hinner hem precis innan moerkret faller och efter en svalkande dusch kaenner jag mig redo foer massage. Sambon tar paa tvaa timmars oljemassage medan pappsen och jag tar en timmes fotmassage. Tjejen som masserar aer duktig och pratar bra engelska.

Hon hittar punkter under mina fotsular som faar mig att lyfta ur stolen och forklarar varfoer enligt en zonterapeuts filosofi. Jag sover foer lite och har spaenningar i nacken saeger hon. Kroppen binder vatten visar hon, med att trycka paa mina underben. En glad nyhet tycker jag med tanke paa den elaka sjuan paa vaagen! Jag faar lite bonusmassage av nacke och armar och sedan avslutar hon med att ta ett brottartag och knaecka till i nacken. Det later som en stenkross och damen i stolen bredvid ojjar sig av medkaensla! Jag var total oforbreaedd och blev livraedd. Naer hon vill goera om vridningen klarar jag inte att slappna av i raedsla att hon skall bryta nacken av mig.

Lite vimmelkantig, men mycket mjukare beslutar jag mig foer att invitera min far paa en glass! Gaeller att passa paa medan sambon ligger inoljad och har en timma kvar paa massagen. En amrikansk nyoppnad glassbar, Cream&Fudge, har retat min nyfikenhet under naagra dagar. Nu skrider jag till verket. Bestaller en mintchoklad och tappar hakan naer jag ser tjejen gaa igaang med tillverkningen! Jag forsoker bromsa henne, men hon blir helt fortvivlad over min inblandning saa jag laater henne skoeta sitt jobb. Hon klickar ut tva kulor gron mintglass paa en kyld disk. Med spatlar hackar hon ner tvaa bitar browniekaka, tvaa skedar chokladkross och ringlar over varm fudge som hon med en imponerande finess mixar, hackar o mosar ihop till en fluffig massa. Denna himmelska roera skopar hon sedan ner i en nygraeddad vaafla som hon doppat i flytande choklad... Nar hon fraagar om jag vill ha vispgraedda paa, ropar jag no,no,no i panik! Jag staar o gapar som en faagelholk! Och i mellangaerdet dunkar samvetet som en taggig boll. Pappsen ser min forskrackta min och lugnar mig med att vi kan dela paa den. Saa vi staplar upp konstvarket i en plaststaellning och hugger in med var sin sked. Jag bestaemmer mig foer att njuta av smaken och blockerar andra kaenslor. Och obeskrivligt, underbart gott smakar den! Konstigt att ingen kommit paa denna affaerside i Sverige? Naer vi kommer ut i den smaellheta verkligenheten faar jag mig en oerfil av samvetet. Det blir till att motionoera lite extra imorgon vetja!

16 november

”Ber pappsen skutsa mig till Hilton for ett motionspass”

Jag aer i otakt med kroppen, eller tvaert om. Skippar stavpromenaden i soluppgaangen och sover till 08:00. Jag har ju semester...

Efter frukosten lagger jag mig paa sangen i den svala AC luften i sovrummet och somnar om en timme. Skriver faerdig Dagboken och skickar in den till VK. Numera ligger Sverige 6 timmar efter mig i tid saa daa behoever jag faktisk inte sitta o skriva sena kvallar o natter. Haemtar tillraeckligt med motovation fraan VK Forumet for att be pappsen skutsa mig till Hilton for ett motionspass.

Ser till att jag har alla persedlar med mig saa jag inte behoever se ut som en straaltant paa permis fraan daarhuset. Kliver paa den antika vaagen paa Hilton och den envisas med att jag vaeger sjuttio kilo. Om jag skulle skala av mig shorts och linne skulle jag nog komma under fulsjuan och ner paa den skoenare sexan, men daa riskerar jag ju bli portforbjuden. I ett gym daer man inte faar gaa utan skor, kan man vael inte staella sig neck paa vaagen, gissar jag. Medan jag traskar ivaeg paa loepbandet och glor paa mig sjaelv i spegelbilden saa kaenner jag svaarmodet komma krypande. Jag ser inte tjejen i en smalare kropp utan bara boobisar som gungar och att jag har en rultande gaangstil. Jag aer ledsen o besviken over vaaghelvetet som inte visar 69! Plotsligt kaenner jag mig misslyckat som inte kan redovisa en snyggare viktkurva, tycker det aer pinsamt att jag aldrig tycks naa mitt maal. Aangrar att jag inte satsade paa Holla Nollan infoer semestern och fraagar mig varfor jag ska vara saa himmla duktig jaemt?

Marcherar till knaet ryter att det faar vara nog, och fortsaetter med magovningar. Klarar inte ens av att haalla fast i piltesbollen utan den rullar ivaeg flera gaanger och jag kaenner mig som en idiot som kravlar omkring i mattluddet.Tar mig lite extra tid med stretchingen och forsoeker plocka fram saker jag aer duktig paa foer att hoeja humoret lite. Idag har jag taenkt till och packat ner tre pygmebananer och lite ananas i Pumavaskan for att fylla paa med energi efter gympingen. Tackar nej till lunch med sambon och pappsen utan vill vara ensam ett tag vid Hilton poolen. Ater min medhavda frukt som lunch/mellanmaal och dricker en halvliter vatten. Blaeddrar i min veckotidning, men kaenner mig plotsligt saa himla troett o kraftlos. Somnar som en stock och vaknar med huvudvaerk. Kaenner mig bara saa innerlig ledsen och vet inte varfor. Naer sambon fraagar vad det aer med mig kommer darret paa laeppen och jag maaste vaedra taarkanalerna foer att laetta paa trycket i huvudet. Han undrar ju hur det aer fatt och vad som haender och daa kaenns det ju fjuttigt att saega “jag vaeger sjuttio”! Jag menar, barn svaelter och folk faar utstaa alla mojliga hemskheter och saa ligger jag vid en lyxig swimmingpool paa semester i Thailand och aer ledsen!

Sambon kor en liten coachande peptalk och jag inser att jag kanske behoever hitta lagom-knappen, stanna till lite och samla ihop mig helt enkelt.

Kanske ar det ett fenomen att tankar o kanslor kommer ifatt naer kroppen skall varva ner? Naer det skall semestras, njutas och livet skall glittra, saa kommer tomheten seglandes som en objuden gaest?

Kaenner mig lite baettre naer jag faar sippa paa en iskall diet Coke med limeklyfta och plaska med mina cerisa taanaglar i den turkosa poolen medan solen kastar sina sista straalar over palmkronorna.

Tar en liten siestatimme i det svala sovrummet innan middagen.

Besoker en liten restaurangpaerla inklaemd i en bakgata.Det aer varmt som en bastu, men tack vare rikligt med flaektar gaar det att uthaerda. Jag aeter en chilihet sallad med skaldjur och glasnudlar. En absolut favorit. Sedan kommer huvudvaerken smygande igen saa det blir inget med fotmassagen jag planerat.

Istaellet en lugn stund paa terassen i den sidensvarta kvallen med en kopp Loefbergs.

Nu stundar helgen och vi har mycket spannande inplanerat! Skall ta en ledig dag fraan motion och insupa allt det underbara som finns omkring mig haer.

Skickar naagra extra celsiusgrader till det kyliga nord och en handfull soltraalar med valgorande C-vitamin!

15 november

”Tyvaerr kom en obevakad glassdisk ivaegen”

Ingen dans paa rosor laengre, vaeckning vid 0530!

Fram med stavarna, dax for stavgaang paa stranden. Sambons hoeft har kroknat, men jag och pappsen kom ner till den kilometerlaanga breda sandstranden lagom som solen kikade upp over havet i horisonten. Inte mycket folk vakna saadax, forutom de orangeklaedda munkarna som gaar sin morgonrunda. Folk kommer ner till stranden och laegger mat i deras medhavda kastrull som de har haengande under sitt lakansvep. Sedan ber de en liten boen och alla synder aer forlaatna.

Vi gick i 1,5 timme men eftersom vi fotade lite laengs vaegen blev det inte saa effektiv motion. Ca 8500 steg paa raeknaren dock och jag kaenner av dem i vaderna!

Temraturen laag vid 27C innan soluppgaang och den stiger snabbt naer solen klaettrar upp paa himlavalvet. Perfekt att faa motionen gjort saa tidigt!

Efter frukost, och en kik i VK Forumet, aakte vi till stan. Sambon till fysioterapauten, som forsoeker faa ordning paa hoeften, och pappsen och jag lyxade oss med tvaa timmars oljemassage! Traningsvarken fraan gaardagens styrketraening (staanglyft)

sitter en knut mellan axlarna och det var en blandad fornojelse att faa det fixat. Men en klick tigerbalsam och en halvliter olja senare var jag saa god som ny!

Jag ojjade och klagade lite under behandlingen, men blev tillsagd att det gjor ont eftersom ” you get thin too muuusch” Det laater som en psalm i ett VK oera!

Magen boerjade knorra redan innan jag halkade av britsen. Maaste dra in lite paa maaltiderna saa det blir en laett bladsallad med balsamico vinegar till lunch. Det serveras nygraeddad baguette till och jag ska erkaenna att jag inte kunde laata bli att knapra i mig den! Det ar lenge sedan jag atit vitt broed , men helt nybakat aer det svaart att tacka nej till. Under eftermiddagen gick vi till grannskapets gemensamma pool och simmade lojt och solade lite forsiktigt.

Efter duschen somnade jag under takflaekten paa terassen medan haaret fick naturtorka. Laeskade i mig naagra melonskivor innan jag slocknade. Skoent med en liten mikroblund! Tog med mig tjejerna i huset till en marknad i naerheten , men det aer mest bara skraep. Kul att titta dock. Kopte grillad bananspett eftersom magen kurrade, och ananas att ta med hem. Med visst noje ser jag att Cats glada ansikte

blaenker med svettpaerlor naer vi korsar meallan marknadsstaanden, medan jag sjalev aer helt torr. Inte saa mycket som en fuktpaerla i mustachen, vilket kaenns som ett litet mirakel! Det aer en bieffekt av en smalare kropp som jag uppskattar otroligt mycket. Middagen aat vi paa Sizzler restaurant. Deras salladsbuffe ar superb, och idag bjods det aven paa grillad kycklingfile ocg grillad fiskfile. Hela kalaset gick paa 40sek! Tyvaerr kom en obevakad glassdisk ivaegen och jag slog till med en kula mintchoklad i baegare. Samvetet kom i fatt naer jag aetit halva, saa sambon fick slutfoera. Eftersom vi saa laempligt just stannade utanfor en smyckesaffaer slank jag in och kopete mig ett orginellt halsband med turkoser och roda paerlor paa ett laangt svart snoere.

14 November

”Inne i en liten hormonsvacka”

Stress pa semestern borde vara forbjudet, men imorse ville jag hinna med for mycket.

Dels skulle jag ta veckans foto till dagboken vilket inte alltid aer saa snabbt fixat.

Jag vill ju att det skall se vettigt ut, och ibland kraevs det uppaat hundra forsoek...

Sedan skall det kokas groet, aetas frukost och samordnas med olika project paa morgonkulan saa jag hann helt enkelt inte i tid till min Yoga paa Hilton kl 10.00!

I stressen lyckades jag ta med mig 3 toppar och ingen shorts vilket ju var fiffigt.

Min foersta tanke var att skippa allting och bara sola istaellet, men saa hoerdes naagra smaa VK troll tissla o tassla i omklaedningsrummet att det ar en daarlig ursaekt!

Jag gjorde entre i gymmet iklaedd mina nya roede Nike joggings av kaengmodell, en turkos topp och en groen kjol! I min spegelbild kunde jag tydligt se en ryssk slaeggkastare, en makaber syn! I gymmet aer det speglar paa alla vaggar och det var en pinsam plaaga att se hur jag marcherade fram paa lopbandet med kjolen vippandes. Mojligen liknade jag mera en irsk rugbytant? Men jag kaenner ju ingen daer saa det spelar ingen roll.Fick, av hansyn till ovriga i gymmet, begraensa mina aktiviteter och inte blotta mina vita mormorstrosor (som funkar bra under shorts). Amerikanare aer ju lite pryda. Straffade mig sjaelv for shortsmissen genom att uthaerda en halvtimme paa lopbandet, med bra uppfoerslutning, 6km per timme och 1 kilos hantlar i handen. Rejaelt flaas! Efter en timme i gymmet var det dags foer bikini och solsaeng! Hittade en bra plats vid poolkanten , i skuggan under ett parasoll. Jag aer ingen badnymfa, men lyckades tillslut faa ner navlen under vattenytan i den 28C poolen och ta naagra lugna simtag mellan palmer, delfiner och vattenfall. Tjusig pool! Sedan somnade jag som ett litet lamm under min parasoll, och vaknade som en polkagris! Solen forflyttade sig paa himlavalvet och jag hamnade med halva kroppen i solgasset. Inte hade jag kremat in mig med solskydd, foer det tycker jag aer jobbigt, saa nu svider det ordentligt i skinnet! Lunchade paa Hiltons strandbar vilket inte alls var prisvaerd, men praktisk. Cesar sallad och gaspachosoppa med sodavatten. Efter att min pappa laeste klagomaalet om duschen i gaardagens Aftonbladet har jag nu faatt en instruktion om hur den funkar saa nu kan vi slaecka braender i hela grannskapet om saa behoevs. En skoen stund i sarong under takflaekten paa terassen med korsordet medan huden svalkas vid solnergaang. Numera kan jag njuta av att sitta i 30gradig skugga efetrsom jag inte svettas som en gris. Det var en plaaga att vistas haer med min overvikt och hela tiden kaenna sig ofraesch. Att faa vara torr i vaermen aer en frojd! Dricker en kopp Loefbergs lila och tillaater mig att ta en styck ruta norsk mjolkchoklad med frukt/noetfyllning. Paa kvaellen knolar vi in oss i bilen och aaker till en typisk thairestaurant med noll mysfaktor fast jaettegod mat. Jag fortsaetter njuta mina wookade skaldjur och ikvaell aeven en kyklingsoppa med kokos. Mums!

Aer frestad att smaka av andra godsaker paa bordet , men vill inte ha tillsaegelse av sambon, saa jag laater bli. Inne i en liten hormonsvacka saa en tilraettavisning ang matintaget kan goera utslag paa richterskalan. Baest att inte utmana oedet...

13 november

”Blev sittande med Dagboken och Forumet till kl 02.00”

Så det blev inget med stavgaangen i soluppgangen som planerat! Det aer lite svaart att faa kroppen att acceptera den nya dygnsrytrmen. Jag har kanske inte varit saa tydlig med att beraetta paa vilket saett jag semestrar i Thailand? Jag och sambon haelsar paa hos min pappa som bor i et stort hus i Hua Hin, tillsammans med sin fru Cat. I huset bor aevne Cats mamma och lillasyster Nueng saa vi aer integrerade i en thaifamilj. Pappa har bott i Thailand senaste fem aaren och jag aaker hit och haelsar paa minst en gaang per aar. Vistelsen denna gaang blir tre veckor och jag har redan boerjat baeva foer hemresan... Tillbaka till dagen idag, som raakar vara en maandag och daa skall det vaegas. Och nu har jag ett problem. Jag hittar ingen bra vaag! Farsan har en specialere som vaeger ca 10 klilo foer mycket vilket gjoer att jag faar ett psykbrott av att stiga paa vaagen och se 8´an komma farande! Och aeven om man faar dra av cirka (!) 10 kilo saa vill denna vaagen, som jag overhuvudtaget inte har naagon relation till, ha det till att jag skulle ligge mycket naera fulsjuan! Det duger ju inte med cirkavikt naer vartenda hekto raeknas! En sadan ofoerskaemd vaag vill jag inte kliva paa mera! Den foerstoerde mitt morgonhumoer och jag bestaemda att jag omedelbart maaste ivaeg till Hiltongymmet o traena! Saag till att faa imig en bra groetfrukost, aevan om jag har middagen fraan igaar laangt upp i halsen. Alldeles foer mycket chili och vitloek. Och troligen altfoer mycket mat helt enkelt... Sambon hade tid hos fysioterapeuten och daa passade jag paa att motionera ca en timme. Boerjade med att cykla och fortsatte sedan med pilatesbollen och magmusklerna. Hittade lite nya maskiner foer att trimma rumpen och laaren vilket behoevs!

Eftersom duschen hemma hos farsan har en pyttestraale som man faar springa runt o jaga i badrummet kaenns det lyxigt att staella sig under vattenfallet i Hiltonduschen!

Eftersom mina joggingskor som jag har staaende haer boerjat smulas sonder vill jag besoeka et Factory Outlet naagra mil norr om Hua Hin. Ett riktigt eldorado foer en liten shoppaholic som mig! Naer oevriga kroknar och naestan svimmar av mat och vattenbrist har jag precis kommit igaang och aer bara glad att jag faar gaa omkring sjaelv medan dem tar lunchrast.

Jag blir dock paaminnd om att jag inte aer naagon asiatisk pingla precis. Naer jag optimistisk prover mediumsize faar vi naestan tillkalla raeddingstjaensten foer att jag ska komma ur klaedtrasan igen. Och i en laecker affaer med tjusiga underklaeder kommer jag ner paa marken med ett duns. Naer jag fraagar efter 80F i BH svarar tjejen ”In Thailand no habp”, och fnissar glatt. Lucky You, saeger jag bara. Har dock fyndat nya Nike knallroeda joggingskor, en turkos nike microfibertroeja, et par cykelbyxor,en Bossini stickad rutig rosa o vit troeja, ett par svarta/silver Geox kaengor. Ja, och en ergonomisk kudde saa jag kan boerja sova skoent! Jag ser ut som en svullen kines i fejset av trotthet. Cat fick uppgiftern att bestaella en snabb lunch till mig vilket blev en kokhet soppa(!) med nudlar och fiskbullar... Sittande i skuggan , men i ++30 celsius ar vael inte skaallheta fiskbullar det man laengtar mest efter saa jag skall sjalev staa foer menyvalet framover! Eftersom jag inte kunde slita mig fraan affaerna innan morkrets inbrott fick jag sjaelv koera bilen hem till Hua Hin daa pappsens groena starr inte gillar kolsvarta vaegar. Automatbil, vaenstertrafik och en miljon mopedister och vattenbufflar som kommer utskuttande fraan dikeskanten goer att man blir lite svettig aeven om det ar AC i bilen. Men jag styrde oss hemaat utan en skraama och vi stannade till foer en enklare middag hos Oy. Mitt val ikvaell blev wokade skaldjur med groensaker o glasnudlar. Efter middagen konstaterade jag att det stora shoppingcentrat fortfarande hoell oppet ett par timmar saa jag tog med mig Cat och Nueng foer att flanera lite.Benen troetta av en heldag paa spraang saa jag noejde mig med en flaska haarshampo, pomelofrukt(?) och en vattenmelon. Paa senkvaellen satt vi i morkret paa terassen och lyssnad paa sikaderna. Lite oljud i idyllen bara av mitt knaprande paa omogen mango och soerplande paa vattenmelon...

9-12 november

”Hoppas de faar klamydia att laegga till paa sin skrytmeny sedan!”

I skrivande stund kommer jag inte ihaag vad jag pysslade med under onsdagsnatten forutom att jag packade resvaeska, lackade taanaglar, vattnade blommor och snurrade omkring daer hemma till klockan 0330 paa morgonen. Sov i tre timmar innan jag klev upp och somande om i badkaret torsdag morgon. Hela kommande dygnet en laang resa som startade med taaget fraan Norrkoping kl 0930, via Arlanda och sedan en dryg tio timmars flygning mot Thailand. Ett glatt gaeng med norrlandsgubbar saekerstaellde att jag inte fick en blund paa ogat hela natten. Jag som annars har ett hav av taalamod kunde tillslut inte haalla tyst om hur innerligt troett jag var paa deras djaevla skryt om tjuvfiske, renjakt och vildmansliv! Jag tyckte dem saag ut som skruttiga baerplockare allihop! Hoppas de faar klamydia att laegga till paa sin skrytmeny sedan! Efter det surkjaerringutbrottet blev det tyst paa gubbarna sista timmen! Landade mjukt som en fjaeder i en rosa gryning kl 0600 i Bangkok fredag morgon!

Thailand ligger +6 timmar i tidsskillnad mot Sverige.

Efter att ha huttrat mig genom natten paa ett mer aen vaelkyld flygplan kandes fukten och varmen som moette mig naer jag klev av planet som bloet vaermefilt svept kring kroppen!

Eftersom mensen saa ytterst laempligt plotsligt doek upp mitt over Iniden kaende jag mig inte just som en nyponros vid ankomsten.Jaettekul att staa en timme i koen till passkontrollen med brallan fullstoppat med dasspapper fraan Thai Airways! Skoent att hitta libressen naer resvaeskan tackochlov doek upp paa baggagebandet.Den skulle inte vaagat annat denna gaangen! Tullen gick jaettesmidigt daa jag, lite i halvkoma av soemnbrist, valde utgaangen foer diplomater. Ingen koe och ingen tulltjaenstemann. Skitsmidigt ”fniss”!

Var annars lite nervoes over att den norska ruttenfisken i baggaget skulle vaecka misstanke.

Kaos och myller av maennsiskor paa utsidan saa jag hittade inte min vaelkomstkommite, men tack vare tekniklaiteter som mobiler var det snart fixat. Taenkte sova de tre timmarna i taxibilen mot Hua Hin, men vi var saa himmla naera en alvarlig olycka strax utanfoer Bangkok att mitt adrenalin floeg i biltaket. En annan taxi forsoekte koera oever en pickup i filen bredvid vilket slutate i ett regn av glas, splitter och ond braa doed. Tackar hoegre makter foer att jag hade en mycket vaken o allert taxidriver som insaag vad som skulle haenda och styrde oss genom infernot. Jag fick ta mig en Bixitkex foer att lugna magen efetraat! Visste vael att den skulle komma till nytta en dag. Ankom Hua Hin strax innan 11.00 och jag kaende mig lite utanfoer min egen kropp av troetthet. Vilade en liten timme innan vi aakte till det nyoppnade enorma shoppingcentret foer en lunch. Valde salladsbuffe foer en mjukstart paa semestern. En absolut favoritaffar, Boots Drugstore, var det forsta jag sprang paa, och fyllde korgen med spaennade haar och kroppsvaardsprodukter. Jag har att goera i flera dagar med att gaa igenom denna shoppingmallen! Far lite lycklig stapals av sa manga fina affarer. Till min lattnad sag jag flera potensiella presenter till de dar hemma sa jag slipper springa paa kokheta marknader att soka efter dessa. Flera bra cafeer och vi satte oss ner och njoet av varsin kaffe. Sambon och pappa delade paa en superlyxig glass, men jag nojda mig med ett smakprov. Enligt tradition besoker vi alltid vannerna pa Elephant Massage

pa ankomstdagen. En timmes fotmassage aer sa naera himmelriket man kan komma utan vingar paa ryggen, och restroetta, svullna ben blir strax piggare. Efter behandlingen orkade jag aeven med en pytteliten visit paa nattmarknaden. Gjorde mitt forsta riktiga prutfynd. En knallroed Puma traeningsvaeska i aekta plastikskinn foer 90sek.

Ingen ropar ”kingkongsize!” efter mig numera, och jag provade tillochmed ett par Viktoria Beckhamjeans 34tum medan en kille holl upp ett skynke. Foer stora!! Det var ju rena tiopoengaren! Ville inte prova mindre dock eftersom jag forstad att laaren skulle se ut som en falu i prinskorvskinn daa. Jag maaste ha en konstig proportion mellan midja och laar. Eller sa er du fru Beckham som inte har samma former som en annan...

Lordag 11nov.

Aggstockarna visar sig fraan kinkiga sidan. Hade jag vetat att de skulle bete sig paa detta viset skulle jag laemnat dem hemma i kalla Svedala! Det fick bli en slowstart paa dagen. Ingen motion , men en god groetfrukost! Tempraturen steg oever 30 grader redan vid nio paa morgonen. Somnade sedan om paa soffan under takflaekten på terassen med mina nya Amelia over ansiktet. Akte ut till en strandrestaurang for lunch foer att faa lite havsflaekt i haaret. Bestaellde en av mina favoriter, Pad Thai med softshellcrab. Det aer stekta nudlar blandat med aegg och beansprouts. Delade paa en portion Blaeckfisk i limesaas med sambon.

Den var saa fullpepprad med Chili o vitloek att alla kalorier garanterad foerbraendes blixsnabbt. Sambon sliter med smaertor i en hoeft saa vi besoekte en Fysioterapaeut under eftermiddagen. Han blev skickad till rontgen vilket var 2 minuters vaentan. Alling klart inom 25 minuter och han har faatt ny tid maandag foer att se vad som kan goeras med den onda skaanken. Snacka om smidigt!

Trots att det aer lordagkvaell noejer vi oss med mackor vid koksbordet som middag

Tysk pepparskinka med skansk senap, Abbas laxpastej paa tub, Falubygdens vaellagrade braennvinsost. Allting smakar jaettegott paa nybakat dansk raagbrod.Tvingade mig sjalv att vara vaken till 23 foer att faa in en normal dygnsrytme!

Soendag 12nov

Nu ar det slut paa lata dagar! Efter frukost med grot och en ragmacka med tysk pepparskinka o skaansk senap aakte vi till Hilton Fitness Center! Jag smaelte perfekt in i miljon med min roeda Puma...Hela hotellet aer en orgie i lyx, medan sjaelva gymet aer ganska normalt. Men det saknas givivis ingenting och jag hittade aeven en pilatesboll saa magmusklerna kan haallas i gaang. Cyklade, koerde lite styrketraening och avslutade med att gaa snabbt och småspringa paa lopbandet. En timme hoell jag igaang sedan en laang dusch daer alla mina nyinkopte flasker med geleer cremer och godsaker blev testade. Doftade som en caribisk coctail naer jag laemnade gymmet! Har aeven tillgaang til hotellets enorma pool och deras solsaengar , men jag vaentar med det till det underliga livet har lugnat sig igen.

Magen kurrade saa vi siktade in oss paa en dansk restaurang daer sambon och pappsen bestaellde in danska sildesmorrebrod och jag fick min efterlaengtade Thai Spicy noodel seafood sallad. Jag begaerde att faa den ”Tourist Spicy, not very hot” och aendaa fick jag torka snor och taarar genom hela maaltiden! Jag lovar att det blir inga kaninpluppar naer alla dessa chilibitar har passerat tarmsystemet. Vi snackar ”burnout”, och jag taenker plassera brandslockningsapparaten vid toan imorrn!Efter lunchen valde jag en timmes fotmassage, och man blir ju taarogd av lycka over hur gott man mar av att bli sa ompysslad! Hem foer en liten siesta i luftkonditioneringen. Husfrun har handlat hem alla frukter jag har oenskat saa jag frossade lite i vitaminer och fibrer under eftermiddagen. Pa sondag kvall staplade vi hela familyn paa sex personer in i bilen och aakte till favoritrestaurangen.Vi kallar den bara Oy. Det aer inget tjusigt staelle, men de har stans baesta mat till otroliga priser. Sambon aer inte saa foertjust i Thaimat saa han valde en pepparstek med potatisgrateng som gick paa 16 sek. Sjaelv frossade jag i skaldjur som stora rakor, blaeckfisk och vinkokta musslor med nudlar, ris och wokade groensaker i olika variationer som tillbehoer! Enligt sambon aat jag mer aen nodvaendigt, men som tur var sa han inget om det under paagaende maaltid, utan la en liten diskret kommentar vid hemkomsten... Jag knep tyst om om att han drack mer av den lokala whiskyn aen noedvaendigt. Skilnaden aer att jag kan traena bort mina kalorier imorrn , men det blir svaarare att fixa hans hangover! Imorrn blir det upp till bevis! Jag har nu medlemskap i Hiltons Fitness Club foer hela semesterperioden och jag tanker nyttja det till fullo. Att gaa ner i vikt inser jag blir foer tufft, men att haalla nollan skall jag nog klara av om jag traenar duktigt. Jag avrundar med att be om ursaekt foer att min stavning laer bli en lika stor utmaning foer er som VK livet haer i Thailand blir foer mig! Det saknas vitala bokstv paa tagentbordet! Jag skall forsoka halla mig till lite kortare rapporter saa ni inte blir aaksjuka av alla dessa bokstaever...

8 november

”Fick en snilleblixt och dekorerade den med kärnorna från ett granatäpple”

Inte blev det många timmars sömn inte! Kom i säng vid 01 och huvudet snurrade av allt jag ska komma ihåg att fixa under dagen idag. 05:50 ringde klockan och jag kunde bara glipa med ena ögat för att hitta vägen till toan. Somnade nästan om på ringen! Fast besluten på att träna innan jobbet eftersom jag smet från spinningen igår. Så känns det faktisk. Grötkok och fruktplock går på rutin och jag vaknar till när den frostiga höstmorgonen nyper tag i kinderna på väg till slim&tone.

Njuter av kylan då jag vet att jag kanske kommer sakna den lite när tempen darrar kring +35 kommande veckor. Registrerar att jag gör mitt 87:e besök på slim&tone och är lättad över att det är Tinna som öppnar gymmet även idag. Hennes mjukstart med levande ljus är som balsam för själen. Vi är 4 småtrötta tjejer som i djup koncentration kämpar på medan rockmormor Tina Turner får det att börja spritta i kroppen. Gissar att hon också får köra ett och annat gympapass för att hålla den kroppen i form!

Gymmet har investerat i en ny motionscykel som påminner om et rymdfarkost och den kan vi nog få fart på lår och stuss med framöver. Massor med knappar och flashiga ljus. Tyvärr måste man trampa själv?

Lite extra spring i fötterna får jag på förmiddagen då jag smiter ifrån jobbet för att lämna in spelkuponger. Vi spelar ihop på jobbet och jag missade min omgång i lördags så det fick jag ta igen idag. Passade på att springa in på banken också eftersom mitt förbenaderade kreditkort passade på att avmagnetiseras just nu när jag skall åka iväg! Det gick inte att fixa huxflux, så nu måste jag bära omkring på en massa cash. Om jag skall handla något vill säga, vilket med största sannolikhet kan inträffa när, hur och varsomhelst! I väntan på mitt lyckonummer på banken hann jag handla korsordtidningar. Om det skulle bli långtråkigt under parasollerna, ni vet.

Väl tillbaka på jobbet var det dags att ta fram kladdkakan till förmiddagsfikat, och den gjorde succé.

Fick en snilleblixt och dekorerade den med kärnorna från ett granatäpple, så den såg åtminstone lite exotisk ut. Endast en halvtimmes lunchrast idag och jag passade på att ta på mig joggingskorna och pulsa längsmed Strömmen. Ankorna i parken är väldans imponerade över min Lopezteknik!

Gick utan handskar och blev iskall om fingrarna. Tidigare i mitt tjocka liv så frös jag aldrig!

Precis som en säl hade jag naturlig isolering mot kyla! Jag kunde gå till jobbet mitt i vintern iklädd en jeansskjorta och halsduk. Somrarna var en jämmerlig plåga. Så vill jag inte ha det mera!

Nu kan jag njuta lite av känslan att frysa och längta efter värme.

Den korta lunchrasten berodde på storfint besök från huvudkontoret som höll information och bjöd på Kinamat. Jag kunde inte ens äta halva portionen innan jag var tvärmätt. Berodde säkerligen på att jag fick springa ifrån och svara i telefonen ett par gånger och hjärnan fick tid att kommunicera med magen att det var nog med föda! Det funkar verkligen att ta tiden till hjälp!

Under eftermiddagen rensade jag skrivbordet på allt papper och försökte lämna över minimalt till kollegorna som nu får jobba häcken av sig under min ledighet. Men inget gnäll från någon, utan bara glada hälsningar och semesterkramar. Jag har världens bästa kollegor och vi försöker alltid ställa upp för varandra! Kändes ändå skönt att släcka och låsa kontoret och vinka ajöss för tre veckor.

Slängde av mig ytterplaggen innanför dörren hemma och skyndade till tvättstugan för att få gjort den tvätt jag inte hann med i söndags. Blev tvungen att stressa iväg till Willys för att köpa kaffe och finncrisp att ta med till Thailand? Ni skulle aldrig tro era ögon om ni såg vad jag packar i resväskan!

Jag hoppas inte Thaitullen är nyfiken! Förutom vad jag själv vill ha som t.ex. Axas gryn för grötkok, psyllium och krossade linfrön, så har jag med dansk ost som luktar tåbira, 3 kg mjölblandning för dansk rågbröd, norsk lefse (typ tunnbröd) Rakefisk som är norska motsvarigheten till surströmming, fast detta är förruttnad ett kilos vakuumförpackat öring. En Norsk juldelikatess? Och en mängd andra ”bra att ha grejor”. Har plockat om flera gånger i resväskan eftersom det blir för mycket träningskläder och nästan inga normala sommarkläder. Men det är ju bara positivt. Det är dessutom så varmt enligt sambon, som ringde hem och beställde ner en flaska echinagard, att det är skönast helt utan!

Tydligen, eftersom han är genomförkyld redan! Airconditionen är lite lömsk.

Nu kanske ni tror att jag inte kommit ihåg att äta något, men jag har kämpat med att välja soppåsen istället för att gapa över sådant som inte får stå kvar i kylen. Avocadoröra på finncrisp blev det, samt några tuggor av kinamat resterna från lunchen, innan jag insåg det onödiga och kastade även denna. Nu skall jag sova ett par timmar innan jag påbörjar resan mot Hua Hin, Thailand.

Jag sköter den långa flygresan och ni, som vill hänga med på ett hörn, behöver bara fortsätta kika in i Dagboken! Det blir en lite förkortat semesterversion med små rapporter från hur mitt VK liv artar sig under kommande tre semesterveckor. Kika gärna in i min tråd på VK Forumet och skriv ett par rader så jag vet att ni hänger med, samtidigt kan jag hämta lite inspiration och kanske ge en smula också?

Fredag blir det ingen uppdatering eftersom jag är på resande fot, så ni får hålla tillgodo till måndag morgon! Använd mössa och var rädda om er ifall det blir ishalka?=)

7 november

”I Norge hade vi minsann inga sådana flådigheter”

Sovmorgon till sju och resfebern har börjat härja lite i kroppen. Jag såsar omkring och pysslar med hundra saker samtidigt utan att få något vettigt gjort. Glömde grötkoket på spisen så den blev mer än färdigkokt, mer åt limkonsistens. Tog en riklig näve med hallon som tillbehör så den gick att äta ändå. Kom nästan för sent till jobbet eftersom jag inte hade koll på klockan.

Fullt upp hela förmiddagen och jag glömde dricka vatten. Åt ett halvt äpple och en banan som mellanmål. På min utökade lunchtimme hade jag bokat tid för lite lyx. Först fick jag benen vaxade och kan skriva under på att ”vill vara fin får man lida pin”. Sedan var det dags för ögonfransarna att få sig en färgning. Skönt att bli lite ompysslad, och nu är jag snart rekonditionerad och redo för semestern! Hade planerat in ett träningspass på slim&tone efteråt men tiden räckte inte riktigt till. Jag ville få hjälp med veckans foto så det fixade Tinna men så mycket motion blev det inte tal om. De har dock fått hem en ny motionscykel så den skall jag gå och testa imorgon bitti. Tillbaka till jobbet för en stressig eftermiddag och när suget blev illa och fingrarna löpte amok i aprikos och fröpåsen kom jag till insikt med att jag faktisk inte ätit någon lunch! Sådax när klockan passerat tre på eftermiddagen! Jag stod mig väl hyfsat tack vare frukten jag åt på förmiddagen. Tog ett knäcke med lite Lätta på och två glas vatten. Och nu undrar ni hur det blev med kvällens spinning och då måste jag bara erkänna att jag fick boka av tiden? Jag hade lovat tonårstjejen att vi skulle titta på tyg och modell till en balklänning innan jag åker iväg till Thailand och nu hade vi bara denna eftermiddagen kvar. Illa planerat så jag fick offra spinningen tyvärr.

Men nu vet vi färg och modell så jag kan handla fint tyg i Thailand och hon får den sydd här hemma sedan. Studentbalen är något stort för henne och hon har sätt fram emot det i flera år redan så det känns kul att vi kunde börja processen med klänningen idag! Och jag tycker det är extra roligt att få vara med på ett hörn. I Norge hade vi minsann inga sådana flådigheter när jag var ung (förhundraårsedan). Vi sprang bara runt i röda nerklottrade överaller (heter det så?) och söp skallen i bitar. Inte jag dock – jag körde ”russebilen”. Fin flicka.

Nåja hursomhelst, som ni förstår, så vill jag bara prata bort att jag inte spinnat in mina motionskallisar idag. *suck* Lite ågren nu i efterhand känner jag?

På kvällen åkte vi och handlade och av någon besynnerlig anledning smusslade flickebarnet med en 400grams cashewnötspåse i korgen som sedan låg och jazzade på köksbordet.

Nu räknade jag inte sådär petnoga men jag tror det lutar mer åt 20 stycken än mot 7.

Nu fick jag straffet för min ytterst korkade matplanering, eller nonchalans, under dagen.

Hittade en inplastad pizzabit från helgen i kylen, på 10x10cm, som jag värmde i ugnen med en ananasring på toppen. Dinkelriset jag har stående frestade inte lika mycket och förlorade matchen tyvärr. Mina kollegor småmobbade mig under hela eftermiddagen för att jag lämnar dem med massa jobb, och någon tyckte att fikabröd var det minsta dem kunde begära innan jag åker. Jag svängde därför ihop en kladdkaka under kvällen för att bjuda tyst på dem.

Vid nio var jag hungrig igen och då fick dagens lunchlåda med grönsakssoppa värmas i mikron. Vilken bökig VK dag det blev! Skall kanske nämna att tonåringen tog med sig cashewpåsen, på eget initiativ, när hon åkte till pojkvännen?En jädrans bra ide!

Yrade sedan omkring från rum till rum i lägenheten utan att få någon struktur på mina sysslor. Precis som imorse. Det blir nog till att jag får stressa med packning och allting i sista stund som jag brukar när det är dags för utlandsresa. Ligga vaken halva natten och krafsa ner oläsliga minneslappar i halvsömnen. Jag jobbar bäst under press tydligen.

Glömde föresten berätta att jag bjöds på kaffe med ett Mariakex på fat, medan jag väntade på behandlingen i skönhetssalongen idag. Jag rörde inte kexet så helt misslyckat är jag dock inte!

6 november

”Efter viss tvekan kom vi fram till att måndag är den perfekta dagen för en flaska Riesling”

Åter igen en påminnelse om att åldern börjar ta ut sin rätt. I morse kunde jag inte hitta mina nycklar när jag skulle lämna lägenheten!

Från att nyss ha lagt dem ifrån mig bredvid skorna, för att veta vart jag har dem, så finns dem bara inte när jag skall låsa dörren! Tömmer hela handväskan på hallmattan i frustration utan resultat.

(Förutom ett krossat Bixit kexpaket som har övervintrat)

Gör tre djupa andningar och försöker tänka baklänges vad jag gjort sista två minuterna.

Kommer ihåg att fick spatt på vintertorra händer när jag tog på mig jackan och sprang till sovrummet för att hämta handcreme. Nysmord och nöjd kom jag så på att jag inte hade satt i örhängen så spåren gick vidare till badrummet. Där på badkarskanten ligger nyckelknippat. Men vad logiskt! Att jag inte tänkte på det med det samma? ”Vart är nycklarna?” Jomenvisstgubevars, de ligger nog i badkaret?

Bra sätt att få igång blodtrycket på morgonen! Trampar energiskt iväg mot slim&tone och känner mig lagom uppvärmd när jag kliver in genom dörren prick sju. Tinna kör mjukstart med stearinljus och soft musik vilket passar mig perfekt. Börjar med att kliva på vågen i bara trosorna.

Vågen tvekar lite men beslutar sig för 68.9 kg.

OK – det är en ny siffra att bekanta sig med, men jag tycker vågen är lite snål.

Jag hade faktisk förväntat mig en lite bättre utdelning av en vecka med så mycket motion

Blandningen av väl tilltagen träningsdos sista dagarna, och lite missmodig över vågen, så känns benen tunga när jag försöker få upp lite intensitet i övningarna. Sätter mig på motionscykeln i ett par omgångar och försöker trampa igång pulsen och det fungerar hyfsat. Använder lite extra tid på stretchingen och känner mig efter duschen nöjd med min prestation.

En kollega är sjukskriven så det blir en rivstart på dagen, men jag hinner få i mig grötfrukosten.

Sedan har vi lunchmöte och min mage kurrar otålig i väntan på höstsoppa. (gr.sak soppa med nötkött)

Får sleva i mig den vid skrivbordet sedan, och den smakar förträffligt. Kompletterar med ett knäcke med lite lätta på. Som mellanmål blir det en banan och ett äpple under eftermiddagen. Jag glömde ta med mig krispåse med aprikos&frön idag så där sparade jag en del kalorier.

Hade bestämt möte med en bekant på en parkeringsplats(!) i stan, på hemväg från jobbet. Där fick jag en påse 2:a sortering av renhållsprodukter. Hon jobbar i den branschen och delar ibland med sig av sådant som inte skall säljas på marknaden. Men det är inte riktigt uppskattat av arbetsgivaren som tycker det skall kastas så jag avslöjar inte mera. Jag brukar muta henne med kopior på klockor som jag köper i Thailand som tack! Monkey business *fniss*

På kvällen kom min kompis, kollega och tillika viktcoach Monica på hembesök för att hjälpa mig att slinga håret! Jag bjöd på pastasallad med kalkon och efter viss tvekan och resonemang kom vi fram till att måndag var den perfekta dagen för en flaska Riesling.

Som av en händelse hade jag en flaska på kylning och den satte guldkant på måltiden och samvaron.

Extra bonus för att jag blev grymt snygg i håret!

Tveklöst hamnade jag en bra bit över kalorikvoten med denna avslutning på dagen. Men det var det väl värd. (tycker jag i alla fall just nu)

Min plan var att ta veckans bild på jobbet vilket jag aldrig hann med, och kameran ligger givetvis kvar. Ni får därför hålla tillgodo med fotot tills i morgon!

2 - 5 november

”Jag kan om jag skärper mig”

Sovmorgon till sju och kroppen tyckte om mig lite extra för det tror jag.

Satte igång med både grötkok och bulgur och plockade grönsaker ur kylens lådor så jag hamnade i tidsnöd. Fick ta mig ut med cykeln på snorhala gator, men är man uppvuxen i en igloo i Norge så fixar man ju vinterväglaget utan större problem. Det var värre när man fick pulsa till skolan med snö upp till höften! Riktig bitig kyla, men vilket underbart väder vi blev välsignade med under dagen idag! Helt tragiskt jag blev så nerlusad med arbete att jag inte hann med min lunchtimme! Hade sett fram mot en halvtimmes promenad, men blev blåst på den. Istället fick jag äta min kokta lax med bulgur, romansallad, groddar och sockerärtor vid min arbetsplats. Skyll inte på mig om tangentbordet kärvar pga. bulgurspill sedan?

Jag stör mig mycket på mina naglar för tiden. Aldrig har de sätt så vidrigt lurviga och kantstötta ut. Undrar om det kan ha med kosten att göra? Kanske saknar jag någon vitamin?

Jag får ta med dem till apoteket och få ett utlåtande från kunnigt personal och höra vad jag kan göra åt saken. Jag vågar inte lägga på nya glasfibertippar eftersom jag är rädd jag förstör

naglarna totalt. Håret är också en miserabel syn. Har bönat hos min frissa, men jag får väl lära mig att boka i tid, som normalt folk, om man skall få någonting gjort. Trist att ha bad hair day, every day! Fick i mig ett halvt äpple (de är så stora) och en persimon som mellanmål.

På eftermiddagen gick det åt 50g frön +6 torkade aprikoser.

Det var inte av nöden tvunget, men jag var superstressat och tröstade mig helt enkelt med dem! Tur påsen fanns tillhands för annars ser jag ett scenario där jag kastar mig in på pralinshopen och köper mörk chåkkla! Nu gjorde jag inte det, utan nöjde mig med solros/pumpa och torkat frukt. Jag kan om jag skärper mig och har en plan tydligen!

Intog soffan med yoghurt och SpecialK på kvällen. Ungdomarna hade gjort spagetti med bacon och gräddsås som stod på köksbänken för att kylas ner. Jag satte bestämd på locket och stoppade den bakom allt annat i kylen. När jag sedan blev ensam hemma började Tupperware byttan med pastamojjan att föra ett fruktansvärt liv inne från djupet av kylen. Köksfönstren skallrade! Jag borstade tänder, drack te och tuggade et par torkade aprikoser, men det hjälpte inte ett skvatt! Tillslut trampade jag in i köket, rev ut pastahelvetet från kylen och snurrade ur ca 1 dl pasta, och plockade bort alla backonbitar. Pang in i mikron i en minut, splash på med 1 msk ketchup. Glufs, jafs, svälj, färdigt. Jag är sanslös.

Fredag och äntligen veckans sista arbetsdag!

Inget grötkok på morgonkvisten så jag ankom slim and tone redan 06:50.

Efter att jag började med spinning kör jag lite extra med motionscykeln för att få upp ett bra flås som avslutning på styrkepasset. Det sätter i alla fall igång svettningen rejält

Mysig fredagsfrulle på jobbet, stämningen avsevärd mycket muntrare än förra fredagen då de flesta var bleka om nosen. Inga problem med aptiten idag och jag fick i mig 2 fullkornsfrallor med kokt skinka och paprika. En lugn start på morgonen med långsittning i soffhörnan med tekoppen. Under lunchrasten hade jag planerat att köpa lite småpresenter att ta med till Thailand, men på något förunderligt sätt så hittade jag mig själv i Lindex omklädningsrum med x antal BH:ar! Jag hittade faktisk en hyfsat bra Chantelle BH i str. 80F till halva priset av det min Rolls Royce kostade! Jag hade ingen vit bygel BH tidigare, men nu äger jag en! Det blev ingen tid kvar för presentshopping eftersom jag ville hinna äta min lunchlåda som idag blev Dafgårds Dillkött. Eftermiddagen blev jäktig, och med stresshormonerna kommer suget så förutom en banan som mellanmål gick hela frö och apriokosransonen åt.

När jag cyklade hem fick jag en snilleblixt och droppade in hos en frisörsalong. Som av et under fick jag sätta mig i stolen direkt för en snabb klippning!

En duktig och pratglad frisörska som bl.a. frågade hur länge jag arbetat inom resebranschen.

När jag sanningsenligt svarade 1985, kontrade hon med att då var hon inte ens född?

Insikten kom som en hästspark i solar plexus! Jag börjar bli en vuxen tant! Tyckte ett tag att vi var typ i samma ålder, men där fick jag så jag teg! Kanske jag måste börja bete mig lite mera vuxet? Klämkäcka kärringar tyckte man ju själv var pinsamt patetiska när man var ung? Kände mig rastlös när jag kom hem och kunde inte varva ner. Gjorde min avokado/keso röra och klickade på finncrisp. För att fira att det är helg bestämmer jag mig för att offra den lilla champagneflaskan jag fick med mig från Canadaflygningen.

Givetvis var den fel gängad så jag fick bruka våld och rörtång för att öppna den och när jag väl hällde upp den i ett glas tog den slut på ett ögonblink!

Då kom popcornsuget, som ett ånglok, över mig.1:a påsen i mikron utlöste brandlarmet! Bara kolbitar kvar! Bättre resultat vid andra försöket.

Men inte njöt jag av en bit i taget utan grafsade i mig hela påsen på några minuter.

När TV kvällen skulle ta sin början slocknade jag, och klockan visade 04:15 när jag återfick medvetandet. Fy vilken hemsk vidrig känsla att vakna med käften full med majsskal och flottiga fingrar! Urk.

Lördag

Med borstade tänder känner jag mig lite bättre till mods när jag kryper under täcket vid 0430.

Låg o lyssnade efter morgontidningen, men kom sedan på att det ju är helgdag!

Skönt med lite normal sömn i sängen efter att ha legat på halvtolv i soffan under natten.

Kokade gröt och lyxade till det med ett glas apelsinjuice, medan jag tittade på morgonprogrammet på Tv. Talade med min bror i Norge under någon timme och nu har jag fått i uppdrag att brodera en folkdräktsblus till svägerskan. Perfekt syssla under den långa flygresan till och från Asien. Jag tycker det är kul att jag fått förtroendet att brodera skjortor och blusar till hans familj. Talade sedan med sambon och min pappa i Thailand via Skype telefon. En supersmart uppfinnelse!

Herrarna har tecknad en månads medlemskap på Hilton Fitness Club, så nu vet jag att jag inte kommer att ligga på latsidan under de tre veckor jag är där nere!

För att göra mig av med det flottiga popcornet tog jag mig till slim and tone och körde ett lite tuffare styrkepass. Avlutade med 6 km på motionscykeln medan jag läste en tidning, och det blev blöta droppspår efter mig när jag gick till garderoben!

Kom på i duschen att jag glömt stretcha! (virrhuvud!) Provade lite försiktigt att töja ut i duschkabinen, men insåg att det kunde sluta med lårbensbrott.

Bestämde mig för att gå på bio i min ensamhet och se ”Djävulen bär Prada”. Orkade inte åka hem utan gick i stans varuhus(som har helgöppet) och fördrev tiden. Provade skor men hade disciplin nog att låta dem stå kvar i affären. Sista timmen innan bion satt jag och mös på café Fräcka Fröken. Eftersom jag inte ätit sedan frukosten, och inte tagit med mig någon frukt(fy!) unnade jag mig en café latte med amarettosmak. Frågade om den kunde göras på lättmjölk vilket dem tyvärr inte hade i sitt sortiment. Det tycker jag är lite dårligt om jag får vara ärlig.

Nästan lite plågsamt att känna doften av alla frasiga ciabattabröd med fantastiska fyllningar som serverades hos bordsgrannar. Men jag stod pall! Sista halvtimmen innan bion började halkade jag in i en underklädesaffär och föll tydligen i koma över något för när jag tittade på klockan var bion redan igång sedan tio minuter! Det ska vara jag det, som går o väntar på något i 3timmar för sedan att missa det. Så irriterande att vara totalt sinnesförvirrad! Min hjärna inte bara vandrar iväg ibland utan den lämnar mig totalt! Istället gick jag till Ica och köpte hem en kålrot, en liter mjölk, en yoghurt, en keso och 5 clementiner samt ett paket Libresse. Jag såg allt hur killen bakom i kön tänkte att här vi en tant som ska ha en sjujäklig trevlig lördagskväll?

Med tanke på det minimala kaloriintaget (nåja latte kostar en smula) slog jag till med en hembakad pizza till kvällen! Passade på att koka några portioner dinkelris samtidigt, som

är bra att ha färdigt i kylen. Istället för att traditionsenligt somna i soffhörnan efter pizzan, bestämde jag mig för att göra lite nytta trots att det är lördagskväll. Slängde allt innehåll i två av mina garderober på sängen i sovrummet och började sortera. Trots tidigare rensning fick jag ihop två fullstoppade papperskassar med kläder till återvinning.

Började även plocka ut kläder att packa inför Thailand resan.

Precis som killen i Ica-kön misstänkte så blev det riktig trevlig lördagskväll. Jag var i alla fall mycket nöjd med min insats då jag stöp i en klädfri säng långt efter midnatt.

Söndag morgon kände jag mig redo för en tidig stavpromenad, men regnet lockade inget vidare. Kokade min gröt och piffade till den lite extra med äppelbitar, helgen till ära!

Drog fram symaskinen och fixade lite på en sommarkjol som redan blivit för stor!(köpt i våras) Gårdagens intag av hemlagad pizza kräver dock att jag aktiverar mig så det blir ett nytt besök på slim&tone! Efter ett bra pass med pulskrävande cykling på slutet, gjorde jag ett 8 minuters besök i solariet. Tittade förbi hos guldsmeden och köpte ett nytt armband för mina Pandora berlocker. Armbandet har blivit för stort och med tanke på vad en enda liten Pandora-mojäng kostar vill jag inte att smycket skall bli liggande oanvänd.

Expediten frågade varför jag köpt så stort armband från början, så jag fick förklara att jag fyllt ut det i mitt tidigare liv ;) Svängde förbi Ica maxi för att komplettera lite i kylen och hämta hem ingredienser till ett nytt soppkok! Slank in på Guldfynd och köpte ett par nya berlocker till armbandet också, så nu är det komplett!

Med järnvilja, disciplin och VK systrar med höttande pekfingrar på axeln, gick jag omvägar förbi alla glassdiskar i Maxihuset. Det är livsfarligt att åka dit hungrig, men jag klarade mig och höll balansen! Väl hemma gjorde jag en fruktsallad på banan, mango och äpple som jag blandade med någon deciliter björnbär/hallonyoghurt.

Drog över lägenheten med dammsugaren och vattnade blommor, något som sambon annars har som sin speciella syssla. Ut med klädkassarna till grovsoporna, (jag vet, men det var lite slitet) tidningar till pappersinsamling och glas och burkar till miljörummet. Satte igång med grönsakssoppan, som även denna gång fick några bitar nötkött i sig. När jag tränar såpass, känns det som lite extra proteiner behövs. Försökte peta bort allt synligt fett innan jag tärnade ner köttet i soppan.

Hade avtalat med tonårstjejen att vi skulle ha en lektion i hur tvättstugan fungerar under söndagskvällen. Dagens ungdom lär sig så fantasiskt snabbt så det var gjort på 3 minuter. Resterande 3timmar och 57 minuter, och 6 maskiner tvätt fick jag klara av själv?

Inte mycket kvar av söndagskvällen sedan, men jag njöt av en ångande chilihet höstsoppa som räcker till flera, om inte samtliga, måltider under veckan.

En vecka som börjar i ett vintrigt Sverige, men får sin grand finale i Thailand! Jippi!

Ni som vill och önskar får hänga med via Dagboken!

1 november

”Imorgon skall jag bestämt ha en vilodag!”

Imorse låg jag ett bra tag och funderade på hur jag skulle mäska med att förflytta mig själv från sängen och in i badrummet. När jag sedan plirade på klockradion visade den 04:05! Gjorde en piruett med bakåtvänd skruv av lycka och somnade om ett par timmar! Vid sex var jag avsevärt mycket piggare och kände mig redo för slim&tone.

När jag vickade på persiennerna rös jag till av välbehag över det härliga syn som mötte mig! Vintern är här! Jag gillar snön och det härliga ljuset den för med sig till oss som bor i en lite gråtråkig stad.

Lämnade prussiluskan i cykelkällaren och kastade mig ut i stormen med lite för dårliga skodon. Halkade omkring på trottoaren som Bambi på isen och det blev som ett pilatespass att ta sig till träningen. Varenda muskel i kroppen var på helspänn!

Blev extra glad över att instruktören Tinna fanns på plats idag, eftersom det betyder mjukstart med dämpad musik, dämpad belysning och tända ljus!

Hon är dessutom en energispruta och inspirationskälla så det garanterar en bra start på dagen.

Jag känner av spinningen i kroppen så det blev inget flåspass utan en skön genomkörare av hela kroppen, följd av en bra stretching.

Drack en dryg halvliter vatten under passet och blev riktigt hungrig så det satt som en smäck med gryngröten efteråt!

Lite låg inspiration för lunchlåda imorse så det blev en favoritlunch med Sushi på restaurang. Perfekt att värma händerna på muggen med miso soppa och den vegetariska sushin är superfräsch.

När jag ätit klart, läst slut i skvallerblaskorna, hade jag tid kvar för att hinna med 8 minuter i solariet. Sängen var så isande kall att jag låg med ryggen i båge, som värsta rumänska turnprinsessan, under det mesta av tiden!

Under eftermiddagen fixade jag en liten mysfika med dämpad belysning och tända värmeljus i soffhörnan på jobbet. Nästan lite adventskänsla!

Kollegorna knaprade på gammalt vetebröd och jag gnagde i mig några torkade äppelringar. Hela frö/frukt ransonen gick åt under arbetsdagen. Inte för att jag var speciellt hungrig, utan det måste helt enkelt vara ett ekorresyndrom. Avrundade med en perismonfrukt innan jag stapplade mig hemåt och kände mig fångad av en (iskall) stormvind!

Värmde en portion grönsakssoppa (köttet slut) och lyxade till det med nygräddad durumbröd från frysen! Jag älskar heta soppor med mycket tugg i!

Tända levande ljus i hela vardagsrummet och kurade ihop mig i TV soffan.

Imorgon skall jag bestämt ha en vilodag! Då skall kroppen få jobba ostörd med att bygga muskler och bränna fett. Jag skall bara bidra med lite bränsle i form av nyttig mat!

31 oktober

”Men det känns för obehagligt att erkänna i dagboken”

Skönt med lite sovmorgon. Känns nästan som lyx att inte bryta sig ur sängen halvt medvetslös vid halvsextiden utan få sova till sju. Sambon är uppe och snurrar i gryningen även om vi inte har morgongympa på gång. Han åker till Thailand idag och resfebern har satt i gång för fullt.

Ovädret som metrologerna har hotat skall lamslå trafiken hinner inte slå till innan han kommit sig på tåget mot Arlanda som tur är. Själv har jag några dagar kvar här hemma i vinter Sverige innan sol och latmasklivet kan börja. Nerräkningen har börjat, 10 dagar kvar till avresa. Lite lugnare på jobbet tack vare höstlovet möjligen. Fick tid att njuta min gryngröt i soffhörnan och det känns härligt lyxigt att få äta riktig mat på morgonen.

Äntligen fick jag njuta min soppa på lunchrasten. Den är riktig god och jag ska svänga ihop ett nytt storkok innan helgen. Denna gång har jag innehåller soppan bulgur, bönor och kikärtor, förutom några bitar nötkött, så den är mycket matig och god. Vore det inte för att regnet vräkte ner på lunchrasten skulle jag gärna ha gått en snabb lunchpromenad, men vi myser istället ihop oss i soffhörnan med tidningarna som den storfamilj vi är på jobbet. Jag glömmer dricka vatten under hele förmiddagen, men försöker komma ifatt under sista hälften av dagen för att stå pall på kvällens spinningpass. Förutom 1,5 äpple äter jag en banan innan jag iväg till träningspasset. Några nyper med frön och torkade aprikoser och äppelringar blir det också, ca halva ransonen går åt under dagen. När jag lämnar jobbet funderar jag allvarligt på om jag inte bara ska krypa upp i Tv-soffan med röda filten och en stor mugg te. Jag är inne på tanken att stanna hemma, men känner det obehagligt att behöva erkänna i VK-dagboken att jag smitit undan spinningen. Tycker för en stund det är jobbigt att ha så många ögon på mig. Nu när sambon åkt i väg skulle jag även kunna ta en skopa glass utan att känna ögonen i nacken?Men sedan säger jag till mig själv på skarpen, när jag cyklar hem, att det är slut på fusket och påminner mig själv om överenskommelsen jag har med mig själv om att träna tufft denna vecka. Glass ingår dessutom inte på menyn nu när jag skall äta smart!

Tar mig tid att mosa en avokado och blanda den i light keso med rödlök, citron och kryddor innan jag byter om till kvällens spinning. Då kan jag tänka på att det väntar en belöning hemma om det blir tufft och smärtsamt på spinningen? Om jag kommer hem hungrig som en varg, och har lägenheten för mig själv, är det klokt att ha en nyttig måltid nära till hands. Känner mig själv så väl att jag vet det kan sluta med en katastrof annars!

Tar bilen till träningen eftersom det börjar bli riktigt ruggigt kallt i det snöblandade regnvädret. Passar mig noga för att sätta mg på cykeln och gnugga rumpan öm långt innan passet denna gång. Pysslar länge med inställningen av cykeln så jag inte behöver å torrtrampa i onödan. Men sedan drar det igång och jag bestämmer mig för att ge järnet när jag ändå varit duktig att ta mig dit. Femte gången på spinning och nu skall Aha-upplevelsen infinna sig. Efter 8 minuter börjar jag fundera på om lyckokänslan skall komma smygande eller om den kommer att infinna sig som en blixt frän klar himmel? Musiken dånar, Micke instruktören hojtar, peppar och jagar på och jag inser att jag nog inte kommer få något glädjeutbrott ikväll heller. Men svetten stänker och låren brinner så någon djävla nytta gör det väl! Inte en enda gång fuskar jag med att sätta mig ner när vi skall stå och trampa! Möjligen fubblar jag lite med motståndet när benen hotar med att fatta eld, men faktum är att det är enklare att hänga med om man har lite tuffare motstånd på cykeln. Kul är det ta mig sjutton inte! Kanske får jag mitt lyckorus vid sjätte försöket. Återstår att se!

Dricker en 350ml flaska med jordgubbsyoghurt för att hämta mig efter passet, men låter frön och torkade frukten vara. Det får inte bli någon ovana att knapra på detta godis.

Skyndar hem och tar ett skönt skumbad innan jag kryper i pyjamasen och kurar ihop mig i Tv soffan. Äter avokadomoset tillsammans med två knäcke och en mugg te.

Känner mig fortfarande sugen och sätter sprätt på en påse (80g) med pepprat torkat biffkött som jag haft stående i kylskåpet. En suvenir från Canada besöket. Jag älskar dessa torra köttflisor till mångas stora förskräckelse. Salt och tuggigt! Perfekt som snacks och snålt med kalorier. Somnar som en liten gris och vaknar lite omtöcknad vid elvatiden.

Kravlar mig in till datorn för att delge er dagens händelser och konstaterar att jag klarat mig

genom dagen som en duktig VK tjej!

Packar ner fräscha träningskläder för imorgon blir det ingen sovmorgon, utan då skall jag hänga på låset hos slim&tone kl. 06:55!

30 oktober

”Kan inte förneka att jag vaknar och känner viss spänning”

Alltid lite extra pirrigt på måndagsmorgnar. Kan inte förneka att jag vaknar och känner viss spänning och förväntan. Borstar tänderna under djup koncentration så ingen vattendroppe skall slinka ner i halsen och påverka resultat på vågen... (lite överdrivet)

Nu är jag tillbaka i normala rutiner och Anna Skippers fitmealburkar med proteinpulver är uppskakade och urdruckna.

Glaset med det gröna kofodret står dock kvar på köksbänken. Kanske kan våra

blommor gödslas med eländet, för jag är tveksam till att den någonsin kommer att förtäras. Idag fick grötbyttan åka med mig och prussiluskan igen. Vi är ett bra team! Knallade in på slim&tone kl. 0655 och tog ett djupt andetag innan jag klev upp på vågen. Hoppades på lite luftballongeffekt, men vågen ville inte lägre än 69,2. Nåja det är iallafall -7 hekto, fast jag är på samma nivå som för 14 dagar sedan när jag startade om programmet.

Facit efter 3 veckor, där två måltider per dag ersatts med proteindryck är

-2,1 kg, så kuren tycks ha gjort nytta. Hoppas bara jag inte går på en knock och två bakslag när jag i detta nu övergår till normala VK rutiner igen. Nu är siktet inställt på -5kg till julafton.

Jag har sänkt mig under sjuttiostrecket på vågen, och hoppas aldrig mer jag behöver se den fula sjuan igen. Midjan mäter 80 cm och nu tror jag de sista kilona måste tas med hjälp av konditionskrävande motion.

Kroppen svarade bra på slim&tone träningen i morse och jag avslutade träningen med 10 min friskt spinningtempo på motionscykeln innan jag stretchade. Hade satt mobilen för att larma och påminna mig om att boka tid på morgondagens spinningpass. Det blir den magiska 5:e gången, så nu ska det efter vad alla säger bli riktigt roligt?

Sambon ringde mig på jobbet och ville bjuda på lunch eftersom han åker iväg till Thailand imorgon. Soppan får stå kvar i kylen och istället blir det ett besök på den stora salladsbuffen. En onödigt stor portion med kyckling, crabstick, pestokeso, kikärtor och fetafyllda chilifrukter som toppning. Jag kunde inte äta upp och tvingade inte i mig när magen sa stopp.

Fick i mig 1,5 äpple och en satsuma som mellanmål, och under eftermiddagen

tog jag några nyper av solros, pumpafrön. Av någon anledning åt jag upp samtliga 5 torkade aprikoser och äppelringar. Det senaste var inte av nöden utan lite lyx till eftermiddagskaffet.

Måndag är en himla käck dag eftersom det just är så länge till nästa måndag? Den filosofin höll i sig även vid kvällsmålet då jag efter en portion soppa kände mig lagom mätt, men tog ändå om bara för att soppan är så god! Bra att jag har motionskalorier att ta av idag, men hamnade trots dessa på +80 kcal över min tilldelade ranson.

Får se det som en rejäl uppladdning inför en vecka där ambitionen är att träna tufft och äta smart.

27-29 oktober

”Att man aldrig lär sig!”

Vågade knappt andas när jag vaknade utan tog bara in det nödvändigaste av syre för att överleva. Bävade för att lyfta huvudet från kudden. Jag var fullt medveten om att bakisorkestern satt redo med sin bongotrummesolo och att detta skulle bli en sjujädrans jobbig förmiddag.

Får jag bara börja med att skicka ett klagomål till Anna Skipper för att det inte står någon varningstriangel på proteinburken. En tvåveckors kur bör absolut inte avslutas med en helafton med Wallmans salonger!

Ändå känns det orättvist eftersom jag var så noga med att klunka vatten mellan varje vin sippning. Månne blev jag vattenförgiftad? Det blev ju många klunkar av så mycket sippande?

När mina kollegor läst Dagboken på aftonbladet, vilket de var synnerligen impade över att jag knåpat ihop på nattkröken, fick jag veta att jag var den ende som fick kycklingfilé på tallriken! Alla andra blev serverade fläskfilé. Fast jag ville inte höra talas om någon filé överhuvudtaget denna miserabla fredagsmorgon! Kämpade tappert med den första tuggan av fullkornsfrallan utan pålägg. Jag ska be att få tala om att jag inte var ensam om att ha en låg profil, men det var andra som var desto kaxigare förståss. Det kallas skadeglädje. Jag blev blekare och blekare för varje gång fatet med chorizzokorv passerade förbi. Flera tappra toabesök under förmiddagen men kräkreflexen hade gått i baklås. Under en sittning upptäckte jag dessutom att jag applåderat bort en diamant ur min ring! Repris på vad som hände vid senaste Ledin konserten. Den kostade också en diamant från samma ring!

Efter att ha tvingat i mig en banan lyckades jag efter dryga två timmars krigande få ner sista tuggan av frukostfrallan. Klunkade i mig ljummet te och lagom till lunch släppte gelékänslan i magen. Tog en skön lunchpromenad hem till lägenheten. Skakade ihop den proteindryck jag inte ens kunde titta åt på morgonen och kände att livet möjligen kom att återvända. Under eftermiddagen fyllde jag på med några nyper solros och pumpafrön och åt upp hela ransonen med torkade aprikoser innan jag rundade av med en persimon till eftermiddagskaffet.

Kom hem från jobbet avsevärd piggare än i det skick jag lämnade hemmet på morgonen! Lugn hemmasittarkväll med senaste utgåvan av Iform där det finns en hel del inspiration att hämta. Nu är jag mycket nyfiken på det nya redskapet ”Gymstick”. Någon som provat?

Kvällsmålet bestod av två havreknäcke med avokado/keso röra och en mugg te.

Fick en smärre svacka med ett tjugotal salta pinnar innan jag hittade till sängen.

Lördag morgon var jag rastlös och ville iväg till slim&tone, men där öppnar de inte för än kl.11:00 på helgerna. Fick ta det lite lugnt med morgonTv och ett mycket kärt återseende med frukostgröten! Den fruktade höststormen

mynnade ut i en strålande dag med gnistrande höstsol. Stark, peppad och med glatt humör tog jag en halvtimmes snabb powerwalk innan jag klev in på slim&tone för styrketräning. Kroppen samarbetade duktigt och jag toppade med att sätta mig på motionscykeln i 20 minuter och ”spinna på” för glatta livet. Jag har fått starkare ben! Tristessen med cyklandet löste jag med att läsa senaste tidningen Må bra och tiden rann iväg tillsammans med stora svettfloden.

När jag kippandes efter andan, lite skakis av slutspurten, stapplade av cykeln kom en tjej bort och frågade om det var jag som bloggade i Aftonbladet? Fick hinkvis av beröm och vi blev stående och prata så länge att sambon efterlyste mig på mobilen. En annan motionerande dam som lyssnade på vårt samtal tyckte jag skulle börja hålla föredrag! Det är verkligen kul att min kamp med kilona kan göra andra inspirerade. Tipsade om gryngröten med psyllium och krossade linfrön så nu får jag tro den faller i smak. Och sedan förespråkade jag stavgång och spinning? (!)

Nappade åt mig ett äpple från fruktfatet och skyndade hem till sambon som ville komma iväg på dagens ärenden. Skakade ihop sista proteindrycken som bara räckte till en halv portion. Iväg till nyöppnade Super Willys, som var nerlusad med folk, och vidare till Maxi för att konstatera att min favorit yoghurt Vitalinnea inte längre saluförs. Skit också, nu när jag skall börja äta som folk igen. Fyllde istället korgen med frukt&grönt och laddade för ett kok av chilihet grönsakssoppa. Köpte ett drygt halvkilo högrev av nötkött, som fick koka med, vilket förmodligen förvandlade det hela till en köttsoppa. Men god var den och jag kunde inte stanna med en portion som provsmakning, utan sörplade i mig två tallrikar på eftermiddagen. Somnade en stund på soffan under TV tittandet och sambon väckte mig vid åttatiden eftersom jag utlovat hembakat pizza. Det är flera veckor sedan senast! Ärlig talat vore det mest förnuftiga att skippa det projektet eftersom jag var mätt av soppan, men jag ville inte göra sambon besviken så jag smällde ihop Lillis Specialare. Tänkte nöja mig med en liten bit, men pizzan var så hisklig god så det blev omtagning!

Sprickfärdig och halvsovande fick kroppen nästan en adrenalinchock då två brandmän plötsligt tittade in genom vardagsrumsfönstret mitt under den spännande upplösningen av lördagsfilmen på Tv!(Vi bor på femte våningen) Någon hade larmat om rökutveckling från vårt hus och utanför var det fullt pådrag med yxbeväpnade rökdykare, 3 brandbilar, 2 polisbilar och en ambulans. Massa folk som fotade mig med sina mobiler där jag en aningen skräckslagen hojtade från balkongen och undrade vad i hela friden som pågick. Fick svaret att de letade efter en brand, men hittade ingen!

Vi kunde informera om att ungdomar roat sig med tidernas burnout på gatan strax innan och troligen lämnat hela flervåningshuset bakom en rökridå. Därmed var showen slut. Vore det inte för att jag lovat barnbarnet att spara den överblivna pizzan, kunde jag ju ha bjudit snyggingarna på et par godbitar där dom häckade i sin stegbils korg utanför balkongräcket!

Efter denna skruv på lördagskvällen fick vi återhämta oss med en kopp kaffe och jag festade till med en halv mandelskorpa för att fira att jag inte snopet avslutat min VK-karriär som vidbränt (eller nåt liknande)

Söndag morgon fick vi ju alla en extra sovtimme, men jag var ändå uppe vid 0700 och ville ut med stavarna i det 0 gradiga, krispiga höstvädret.

Av någon anledning fick sambon för sig att börja äta frukost innan vi gått stavpromenaden (småsenil?) Då var det ju bara att köra igång med grötkoket för mig också. Sedan drog Söndagsmorgon igång på TV, så det blev en slowstart. Vid tiotiden knallade vi äntligen iväg, och det måste vara rena medicinen att fylla lungorna med så mycket höst! En timme stolpade vi omkring och blev riktigt varma under alla tröjorna. Joggade uppför alla trappor och kände åter igen att spinningen gör underverk för benstyrkan. Hemma hade tonårspinglan återuppstått från helgens festligheter och var redo att dela med sig av allt det kuliga hon varit med om. Vilken härlig period i livet, med förälskelser och massor med pirr i kroppen! Känner mig lite privilegierad som, trots att jag aldrig skaffat egna barn, får ta del i den nya generationens tonårstid. Fast nog var den enklare på min tid!

Medan jag lånade ut mina öron, och barnbarnet smaskade i sig resterna av den hiskligt goda pizzan, stillade jag suget med en portion Lätta Yoghurt med SpecialK flingor. Försöker tuta i flickebarnet lite bättre matvanor så jag gjorde fibersmörgås med ost, skinka och paprika, morotsstavar i påse och lite frukt som matsäck till henne. Hon bussade till sin mormor i Göteborg för några dagar på höstlovet. Jag tror faktiskt hon tycker det smakar ganska OK och kan vara ett bra alternativ till de bruna bollarna vi inte får kalla neger. Sjåkkla, ni vet.

Sambon och jag vinkar av och sedan cyklar vi till Gubbens Café för en värmande fika. Sambon vill ha Saltängsbulle men jag nöjer mig med svart kaffe. Han påstår dock att jag tog ett bjudkex från socker&grädd fatet, men det har jag knappt något minne av. Fast det knaprade lite i hörselgångarna vid första kaffetåren så det är inte helt osannolikt. Olyckshändelse i så fall?

Jag är lite orolig för vågen imorgon. Jag kan nästan förnimma hur min kropp funkar som en intorkat svamp och sörplar i sig varenda kalori som hamnar innanför läpparna.

Söndagsmiddagen blir kokt lax med potatis, sallad på rårivna morötter och groddmix med kall dillsås. Smarrigt!

Till kvällskaffet åt sambon den sista mandelskorpan alldeles själv och jag tuggade torkade äppelskivor till.

På balkongen står den stora grytan med höstsoppan och jag ser fram emot morgondagens lunch redan!

26 oktober

”Men det var absolut inget trevligt. Amatör!”

Vaknade av väckarklockan 0530 och funderade länge på om jag verkligen skulle ut med stavarna.

Tre dagar med tuff träning på raken. Känner efter om jag har ont någon stans, vilket jag faktisk inte har. Men jag är så trött! Sambon ligger tyst, men plötsligt säger han högt: ”Ska du?”

Precis som han hör hur jag ligger och velar fram och tillbaka. Då bestämmer jag mig snabbt för att jag skall ha en vilodag och somnar om på en mikrosekund! Riktigt skönt.

Tar en promenad till jobbet och tempen ligger strax kring 5 grader och luften är frisk.

Jag känner mig glad och nöjd och jazzar lite till låtarna som spelas på radion. När jag väl fått upp farten i benen ångrar jag lite att jag inte gick tidigare så jag kunde ha lagt in en extra slinga på väg till jobbet. Fått lite smygmotion. Det kurrar i magen och jag skakar ihop min frukost direkt jag kommit till jobbet. Nåja, om jag ska vara riktigt ärlig (vilket jag ju ska!) så klev jag på vågen först. Hummade nöjd och log med hela nunan. Nu tror jag vi är överens igen vågen och jag. Och kroppen med glykotroll och allt va det heter. Brygger grönt te för att sitta med de andra i soffhörnan, men min telefon visar igen respekt för lugna morgnar utan ringer så det glöder från kl. 08:00. Tog två komptimmar vid lunchrasten och kuskade i väg till Linköping med sambon och våran tonårspingla. Genom VK: s forum (vart annars?) damp det plötsligt ner ett erbjudande om en liten lägenhet att hyra andrahand. Helt perfekt för barnbarnet (strax18år) som mest av allt i hela världen önskar sig sin egna lilla lya. Vi var alla tre förväntansfulla och jag blev extra glad över att en VK-syster hittat kärleken och flyttat ifrån denna mysiga etta. Om jag inte varit en

VK: are så hade vi missat chansen. Det är annars stört omöjligt att få ett bra boende till ett överkomligt pris, och i ett trevligt område, i denna universitetsstad. Bra magkänsla fick vi alla tre och barnbarnet planerar nu sitt första egna boende för fullt. Kul!

Idag blev det proteindryck även till lunch, samt en persimon och ett äpple som mellanmål.

Jag hade en kallelse till underredsbehandling på kvinnokliniken på eftermiddagen och sambon var snäll och skjutsade. Inget att snacka om, men det var den värsta cellprovtagning jag någonsin varit med om! Jag fick underkänd! Jag gjorde verkligen så gott jag kunde och fick en rejäl åthutning för att jag spände mig så att tant inte kunde sköta sitt jobb! Men hur roligt är det att kasta upp sig på den jädrans britsen och sprattla med trudiluttan på löpande band? Sedan frågar hon lätt irriterad om jag idrottar mycket eftersom hon inte kan hitta tappen! Jamen, förlåt då! Fast jag blir lite kaxig av att hon kan se hur duktigt jag motionerat, från hennes synvinkel (!) så jag tar ett djupt andetag och trollar fram vad hon så desperat letar efter.(duktig tjeja) Men det var absolut inget trevligt. Amatör!

Haltade in på jobbet där kollegorna värmde upp inför kvällens stora begivenhet:

Wallmans salonger på turné!

Det bjöds på snacks och vin som uppvärmning och jag knaprade på ett tjugotal salta pinnar och lugnade mig med et par rappa glas sprudeldricka. Efter att ha levt på proteindryck och frukt hela dagen lät inte effekten vänta på sig?

Under kvällen bjöds på en räktoast till förrätt och sedan kycklingfilé med en mastig vitlöksstinn och gräddig potatisgratäng. Efterrätten som var en läcker chokladtårta rörde jag inte! Men jag tackade inte nej till vinet. Buggade dock låss med en kollega efteråt och jag tror jag förbrände alla kalorier! Tack och lov tog kollegan Ulligull mig i armen vid 23:00, och förkunnade att det är arbetsdag imorron, och hennes pappa skjutsade hem oss! Jag bjöd med honom på stavgång imorron bitti, men jag vet inte om han förstod allvaret? Jag kunde lätt ha rockat hela natten, men i skrivande stund är jag tacksam över att vissa behåller förnuftet! Det är underbart att bara bugga loss och känna att kroppen hänger med! Livet leker och jag är oerhört lycklig över att min kropp och jag fått ett nytt liv! Ha en underbar helg, mina vänner!

25 oktober

”Dom vet att passa på när dem tror jag inte ser. Jag HÖR dock skedarna klirra”

Imorse glömde jag givetvis att jag lämnat cykeln på jobbet igår så då fick jag ta till sjumilakliven på en snabb morgonpromenad till jobbet. Lite småkallt var det allt, men det kändes friskt mot kinderna och det är mysigt att gå och lyssna på tokstollarna på Rix morgonzoo.

Egentligen skulle jag promenera till jobbet varje morgon för det är rätt trevligt.

Och nu kommer väl snart snön (hoppas) så då kan jag parkera prusiluskan i cykelkällaren.

Fick lite tid för VK- surfing på förmiddagen och det är ibland som att simma runt i nationalencyklopedin. Jag fick lära mig att persimon har otäck hög kalorisiffra och att om man äter sitt järnpiller så slipper man kanske varghungern vid mens. Och sedan en teori om att det är glykogenet som kroppen tappar under Skipper-dietten, och att jag kommer få tillbaka ett par kilo när jag slutar med den. Det skulle inte förvåna mig, men jag vill ju att glykogentrollen håller sig utanför kroppen tills jag är klar med dryckeskalaset åtminstone!

Nu har jag ca 25 ”normala” dagar framför mig så får vi se hur bra jag lyckas förvalta dessa.

Jag har börjat nerräkningen till Thailandsresan nu. Bara 14 dagar kvar. Skönt!

I morse, när jag stod på huvudet och blåste mitt hår, fick jag närkontakt med rynkorna på knän och lår. De ser ut att tillhöra en skinntorr gammal skruttgumma! Bestämde mig att jag skall kosta på mig oljemassage varannan dag i Thailand för att, om möjligt, få lite smidigare hy.

Idag lyxade jag till det med en vegetarisk restaurangsushi på lunchen.

Jag myser nästan kattungar på mig när jag får sitta med min tidning och bara stänga ute hela världen i 45 minuter! Annars har jag försökt vara duktig med mellanmål och vattendricka, men hungrig har jag varit i alla fall. Just nu är räddningen torkade äppelskivor. Snälla på kalorier och de smakar ganska gott! Lite fikabrödkänsla över dem. Jag åt även upp hela ransonen av pumpa/solrosfrön på 50g. Jag är som en ekorre!

Sambon hämtade mig efter jobbet för kvällens boxout.

Jag har min ”Tour de France” spinning kvar i benen, men jag gav sambon en hyfsat bra match.

Jag tycker inte mitt gäddhäng är riktigt lika vidlyftigt med sitt fladdrande under kroksvängarna numera. Tankade på med en banan och 4 torkade äppelringar efter passet för att kunna gå stadigt.

Direkt vid hemkomsten dök jag på proteindrycken. Förtränger hur underbart det skulle ha smakat med en ångande chilihet grönsakssoppa. Vi knallar sedan iväg på en snabbvisit till goda vänner som respekterar att vi inte vill bjudas på något utan bara slå av ett trevligt prat.

Hemma strax efter tio. Jag går igång med dagboken medan sambon och tonårstjejen går till attack på en nyinköpt vaniljglass med chokladkross. Dom vet att passa på när dem tror jag inte ser. Jag HÖR dock hur skedarna klirrar i glasskålen! Men jag vet bättre. Såhär dax skall man sova, inte äta glass. Sådetså!

24 oktober

”Det blir ingen perfekt Skipper-dag”

Skönt att vakna utvilad! Min tvåtimmars powernap i gårkväll gjorde underverk!

Hoppade i ett par av mina nya jeans (29tum!) och de satt finfint. Fuskar lite med stretch, men då kan jag båda andas och sitta ner samtidigt. Ni kanske undrar varför jag poängterar storlekar och jag vet inte varför det är så viktigt för mig. I många år så klippte jag bort alla storlekslappar i kläderna med den ursäkten att de kliade?Det var väl egentligen samvetet som kliade mest..

Eller så kliar inte 38:or lika mycket som 52:or!?

Jag känner mig starkare igen idag, och i hopp om en liten extra peppning klev jag på vågen igen. Det kunde jag ha sparat mig. Skitvåg.

Mina Skipper-dagar som gick på räls förra veckan är rena plågan numera. Jag är så hungrig!

Idag har jag ändå försökt tänka på att dricka vatten, äta fruktmellanmål, tedricka och allt för att håla lilla magen happy, men den bara jamar och vill ha mat! Jag har ransonerat torkade aprikoser, och en och annan nypa pumpafrön men det hjälper föga.

Lunchlådan var restmat från helgen. Bulgur med wokade grönsaker och en kycklingfilé.

Tog en paraplypromenad till Konsum under lunchen och handlade torkade äppelringar samt en drickyoghurt att ha till kvällens spinningpass.

När jag fixade i ordning matlådan i gårkväll var jag hungrig så jag fick skopa ur lite igen imorse för att få en lagom VK portion. Ingen ide att ha mer än nödvändigt i matlådan eftersom jag sällan lyckas känna efter att jag är lagom mätt. Jag äter till det är tomt och sedan får jag ångra mig och ha magknip samtidigt. Nu har jag lärt mig att det gäller att ha lagom med mat på tallriken!

(Som om jag inte vetat det nästan hela livet!)

Laddade med en banan under eftermiddagen för att vara i toppform till spinningen

Sambon var hygglig och hämtade mig med bilen efter jobbet så jag slapp cykla till spöregnet.

Jag var så tidigt ute på spinningpasset att jag fick sitta och ”värma upp och torrtrampa” i en hel kvart innan vi satte igång. Det skall jag inte göra om! Fattar inte varför jag skulle vara så ivrig att klättra upp på cykeln? Men när folk kommer in i salen så sätter dem sig och börjar trampa i väntan på att det skal dra igång. Då kan ju inte jag bara stå och hänga vid cykeln som om jag vore på picknick! Ömmade i arslet redan innan passet började på allvar!

Men idag var det inte lika hemskt som tidigare och jag är jätteglad över att jag investerat i en vadderad cykelbyxa! Jag ljuger om jag säger att det är roligt, men jag tänker inte ge mig än!

Mådde lite illa efteråt, men jag tror det var pga. att jag hällde i mig massor med kallt vatten. Orkade inte äta min banan, men tog 3-4 torkade äppelringar och et par msk solros/pumpafrö efter att ha druckit Verums drickyoughurt.

Hann precis kasta mig innanför dörrarna på Lidl innan dem stängde och ryckte åt mig lite av varje från grönt&frukt. Gick direkt till köket och blandade min proteindryck när jag kom hem och satt mig sedan i badkaret. Till min stora fasa fick tonårsmaffian för sig att grädda pannkakor så hela lägenheten fylldes av denna kittlande doft. Mina tarmar fick ju spelet så jag fick lugna magen med en avokado och keso på två knäckemackor. Jag tror inte på att lägga mig hungrig och är övertygad om att min kropp och förbränning kommer att fungera bättre om jag inte går till sängs hungrig.

Det blir ingen perfekt Skipper-dag kanske, men jag höll mig med god marginal innanför kalorigränsen och får säga mig nöjd med det! Och som jag längtar efter att få mysa med min frukostgröt igen?

23 oktober

”Om jag fick önska mig något skulle det vara helgfria veckor någon månad framöver”

Jag känner mig mer död än levande men sambon lyckades få mig ur sängen vid 0530 med den vita lögnen att det idag inte alls regnar ute.

Jag hade 4.5 timme sömn i kroppen och kunde ha gett bra mycket för att stanna kvar i sängen, men så kom jag att tänka på att det är måndag och viktkoll så då svängde jag fötterna över sängkanten!

Iklädd en sweatshirt och gympabyxor var jag inte särskild rustad för det strilande regn som mötte oss ute i det becksvarta höstmörkret. Fy, vilket fult trick att lura ut mig i blötan! Men jag hade bra studs i benen, och förutom att jag blev genomblöt var det en uppfriskande stavpromenad. Måste ha tagit lite genvägar för stegräknaren visade bara 6023 steg, men jag fick upp ett bra flås i alla fall. Sedan är frågan: Hur länge Eva var i paradis? Jag benämnde den gaffelfäktande röda hornmannen med alla tänkbara namn när siffrorna på vågen visade: 69,9. Den var även uppe och nosade på den fula sjuan vid första omvägningen, men sextioniokommanio är noterat som dagens vikt. Hjärtesuck! Tänk att äta så himla liiiite under en vecka och motionera duktigt och så är belöningen +7 hekto! Jag vet inte om jag ska skratta eller storböla! * snyter mig *

Måste bläddra upp ett par bra ursäkter och den första får bli att jag vägde mig i blöta jeans efter att ha cyklat i skvalande regnväder till jobbet. Sedan har vi ju den miserabla mensveckan vilket kan bidra med några hekto. Och sist men inte minst så har väl helgens konstiga kosthållning helt enkelt sabbat min snygga viktkurva. Om jag fick önska mig något skulle det vara helgfria veckor någon månad framöver, så att jag kommer mig ner på de efterlängtade 65 kilona någongång.

Jag har justerat mitt mål från 62 till 65kg för att få njuta av känslan att målet är inom räckhåll.

Har lurat mig själv med maten i så många år så då kan jag väl luras lite med målvikten också!

Total idétorka när jag skulle trolla fram dagens lunchmåltid. Det fick bli Dafgårds kålpudding uppiffad med lite extra blomkål. Den innehåller acceptabla 400kcal, men jag vet att den inte är speciellt nyttig. Som mellanmål åt jag ett äpple på förmiddagen och under eftermiddagen blev min lilla krispåse räddningen. Idag innehöll den 5 torkade aprikoser och två fikon + 20 g pumpafrön.

Innan jag knallade hemåt från jobbet hittade jag en banan som hjälpte att dämpa hungern.

Jag har druckit flera koppar rött roiboos te men haft en konstant hungerkänsla hela dagen. Lite jobbigt faktisk! Har inte känt så tidigare. Säkerligen har det med dessa gräsliga hormoner att göra?

Massa stress på jobbet, men jag tog mig genom dagen utan att snubbla.

Såg faktisk fram emot min proteindryck på kvällen och det kanske borde fungera som en varningssignal för att livet är lite väl torftigt för tillfället

När jag halsat ner hallondrycken med krossade linfrön kände jag mig rastlös och fortfarande hungrig så jag mosade en avokado och blandade den med rödlök, citron och keso. Kryddade med chilipeppar och åt möjset på knäckemacka. För att få lite sinnesfrid gick jag sedan och la mig!

Min lilla eftermiddagsvila blev dryga två timmar lång. Vore det inte för att det är måndag och dags för veckans VK foto skulle jag lugnt ha sovit vidare i tio timmar.

Nu blev det et par timmar i TV soffan där jag bytte ut kvällskaffet mot en persimonfrukt och sodavatten.

Jag har i alla fall bokat in mig på ett spinningpass imorgon kväll, och hoppas den omtalade

aha-upplevelsen snart infinner sig! En endorfinkick skulle sitta fint när man flåsande, svett och lavendelblå i fejset halkar runt i sin polstrade knickersbyxa på cykelmonstret!

20-22 oktober

”Vilken urusel och knepig VK-dag det blev”

Vaknade tidigt på fredagen till en regning, mörk och oblid dag. Ingen bra nattsömn då mensvärken härjade med mig. Testade att ta en Ibuprofen innan jag la mig, istället för det starkare naproxen pillret, men det straffade sig. Mådde inte bra o skippade morgonstavarna, men samvetet pockade på så jag packade med träningskläderna till jobbet. Ingen fredagsfrukost för mig utan en snabb skakning vid diskbänken med proteindryck innan jag anslöt mig till brödätarna i frukosthörnan.

Efter en liten stund kom mättnadskänslan och jag kunde sitta och njuta av min stora mugg med te utan att avundas kollegornas skinkmackor. Bestämde mig strax innan lunch för inte vara en mes och känna utan gå och träna trots mina kinkiga äggstockar. Åt en banan och et par nyper frön och torkade aprikoser, fyllde på med vatten och kände mig redo för ett slim&tone pass. Jag körde i lite lagom tempo men berömde mig själv för att jag skärpt till mig och gått dit trots att jag satt inne med en bra ursäkt för att låta bli. Gick förbi bagaren och köpte färska mandelskorpor som jag vill bjuda på till kvällskaffet Frestande väldoftande Olivbröd visslade och pockade på min uppmärksamhet, men jag stålsatte mig och köper enbart skorporna jag planerat för.

Skakade ihop min lunch med protein, psyllium och krossade linfrö eftersom jag måste spara mitt mål mat till kvällen Under eftermiddagen äter jag en persimon, äpple, och ett granatäpple.

Kollegorna har huggsexa om resterna efter sachertårtan. Jag tänkte inte ens tanken att röra den, men jag blir hungrig under sena eftermiddagen och hela påsen med nödproviant, 50g frö 2 torkade fikon och 4 torkade aprikoser gick, åt under eftermiddagen.

Stressar hem för att göra i ordning till kvällens bjudning och trots att jag har tre timmar på mig hinner jag precis slänga mig i duschen innan våra gäster kommer. Jag fuskar med apertiffen och har endast bitterlemon i mitt glas, men själva middagen äter jag precis det samma som övriga.Toast med stekta vitlöks champinjoner som förrätt och Cyperninspirerad lam till huvudrätt. Jag blandar grovt skurna gula, gröna och röda paprika, squash, lök oliver och fetaost i en eldfast form och bakar i ugnen. Steker lambiffarna först i pannan och låter dem sedan gotta till sig på toppen av grönsakerna i ugnen några minuter. Till detta en kall sås på light crème fraiche blandad med mangochutney. Rätten smakade gästerna väl och jag måste erkänna att jag lyckades mycket bra med maten. Till kaffet kom skorporna fram och fastän jag så bestämt inte tänkt ta en mandelskorpa så slank det ner en i alla fall. Begränsade mig till två glas rödvin fast den trevliga samvaron sträckte sig in på småtimmarna.

Lördagen blir en riktig kura hemma dag. Vaknade efter några få timmars sömn och utifrån sambons snarkningar, kommer han definitivt inte föreslå någon stavgång idag. Vädret lika trist som gårdagen så jag knäpper igång TV:n och morgonprogrammet. Det kan inte ha varit något sevärd eftersom jag ganska omgående somnar om. Nästa gång jag tittar på klockan är den närmare tolv! Då har sambon diskat och gjort köket fint efter gårdagens aktiviteter.

Får en snilleblixt i badrummet och bestämmer mig för att städa ur den överfyllda byrån. Blir sittande på badkarskanten, sortera och slänga i två hela timmar. Så upptagen med mitt städa, sopa, feja att jag glömt att äta! Klockan visar halvtvå och jag känner en dov huvudvärk som påminner om att jag är korkat som inte sköter måltiderna. Jag är så hungrig så jag byter bort proteindrycken mot två skivor dinkelbröd med senap och kokt skinka Ljuvligt gott bröd, och innan jag funderat för mycket över saken har jag satt i mig en tredje macka med blåmögelost som dessert?.Magen reagerar med magknip, men det var det värd. Sedan återgår jag till mitt städ&röj projekt och tömmer mina olika smyckeskrin och krimskrams i en hög mitt på golvet och blir sittande och sortera i ytterligare en dryg timme tills ryggen nästan går av. Sambon vilar någon timme under eftermiddagen och jag äter en egen lunch/middag på rester av gårdagens grönsallad blandad med 2 dl kokt bulgur.

Slötittar på TV och hör plötsligt hur en bäver tagit sig in i vardagsrummet! Men när jag kollar saken lite närmare inser jag att det er jag själv som knaprar salta pinnar. Hur funkar min mekanism egentligen? Får flytta på pinnarna för att sätta P för dumheterna.

Sugen och småhungrig vid åttatiden så det lir en mosad avokado med keso och lite hackat rödlök på knäcke, och vid kvällskaffet hinner jag sätta i mig en halv mandelskorpa innan jag snabbt ber sambon äta upp sista biten innan jag förstört hela min dag

Men vilken urusel och knepig VK dag det blev, och ingen ordning med proteindrinkarna!

Jag kan precis se för mig hur blodsockerkurvan har åkt mellan golv och tak. Ingen frukt och minimalt med vatten. Hård som sten i magen och jag får klämma kaninpluppar så ögonen står som golfbollar i skallen innan jag kommer mig i säng vid midnatt. Får inte sova dock innan tonårstjejen kommit väl hem och låst dörren bakom sig vid tvåtiden.

Sovmorgon på söndagen. Sambon har jätteont i kroppen och jag misstänker att han tränar alldeles för hårt. Jag ordinerar honom en vilodag med Naproxen som smärtlindring. Det faktum att han lyssnar utan att mucka betyder att han verkligen inte mår bra.

Jag är rastlös och min kropp vill verkligen röra på sig. Skakar min proteinfrukost och sätter på mig träningskläderna. Går en 35 minuters snabb powerpromenad i höstsolen med härliga rytmer i Mp3 spelaren, och beslutsamma armrörelser med mina handledsvikter. Lägger vägen förbi slim&tone, och kör ett intensivt styrkepass under en timme. Känner mig riktigt nöjd med min prestation när jag studsar hemåt! Under eftermiddagen sitter jag vid symaskinen och fixar på mina senaste fem nyinköpta jeans? Nu är dem lagom i benlängd och klara att invigas. Alla i str.38 så det är bara att fortsätta kämpa med de sista kilona! De sitter perfekt över baken, men i midjan hänger en käck liten volang av överskottsskinn och envist fett över linningen! Där har jag en riktig utmaning!

Tar mig ett kokhett dop i badkaret och blir påmind om att det är dags för mat när huvudvärken smyger sig på igen vid sextiden. Det är verkligen mycket enklare att ha bra måltidsrutiner under arbetsveckan! Barnbarnet har önskat sig något med bulgur så det blir wokade grönsaker med kycklingfilé i tillägg till de goda små grynen. Vi har sedan ett litet trevligt familjeråd där vi kommer överens om lite enkla husregler. Jag äter en persimon innan kvällskaffet i Tv soffan. Efter en snabb summering av dagens matintag kommer på att jag tappat en måltid under dagen! Jag skakar därför ihop en proteindrink innan jag skriver helgens dagbok för att få lite ordning på näringsintaget. Har även beslutat köra slut på mitt proteinpulver innan jag ger mig, vilket betyder att jag kommer att fortsätta skaka vissa måltider fram till torsdag.

Har på känseln att vågen inte kommer uppskatta mitt konstiga leverne under helgen, så det är lika bra att köra restriktivt några extra dagar till! Det vore väl självaste faderejjan om det inte skulle gå att knäcka de sista kilona nu!

19 oktober

”Packar omsorgsfullt in min Sachertårta”

Väckning vid 0600, men efter att ha lyssnat till kroppen tog jag beslutet att det fick bli en motionsfri dag. Lite dårliga sömnrutiner, och mycket träning på sistone, tar musten ur mig och som grädde på moset slår mensen till med buller och bång. I och för sig positivt att den kommit i fas igen för det var ett elände när menscykeln hamnade i otakt. Jag gläds lite extra åt att vågen inte gett någon varningssignal med pluskilo som den brukar göra under denna tid i månaden. Känns nästan som jag lyckades lura den och gick av med segern denna gång.

Packar omsorgsfullt in min Sachertårta, för att inte stuka till den fina chokladglasyren, och cyklar iväg till jobbet med tårtan på strak arm. Tur jag har tränat bicepsen!

Satt i medarbetarsamtal med min chef under förmiddagen. Vi kommer väl överens och det känns bra att få lite beröm och uppskattning för det jobb jag gör. Den dundertavlan jag gjorde i måndags har jag lyckats ro i land utan att någon behövde lida skada. Min tro på mig själv som en kompetent yrkeskvinna fick sig en riktig snyting, men jag räddade guskelov situationen. Det har varit tre dagar med mycket vånda.

Dagens lunch blev lyxvarianten med vegetarisk sushi på restaurang. Tog med et par tidningar och njöt av misosoppan och de läckra bitarna i lugn och ro. Gick sedan förbi konditoriet som bakar stadens bästa mandelskorpor för att säkerställa att jag kan köpa färska imorgon och bjuda våra gäster på. (Inte mig själv!) Har planerat menyn nu, och kollat att mitt val inte krockar med gästernas smaklökar. Mina kollegor bejublade Sachertårtan och jag måste erkänna att den smakade riktigt gott! Ja, en liten flisa kostade jag på mig! Fyllningen med en blandning av havtornsmarmelad och aprikospuré gjorde succé och det lönade sig att investera i kvalitetschoklad till glasyren. Alla kakmonsterkollegor belåtna! Inte så duktig med vattendrickandet idag, och endast en mugg med roobois te, men två äpplen och en persimon som mellanmål. Med facit i hand gjorde jag dock en oförklarlig miss med matplaneringen idag! Jag var ju bjuden på invigning, visning och mingel i den nybyggda Flygeln i konsert och kongresskomplexet här i staden. Champagnebubblorna kittlade lika skönt som på Canadaflyget och min tallrik blev onödigt välfylld vi buffébordet! Om jag vore smart hade jag skippat sushi lunchen och tagit en proteindryck istället, och på så sätt njutit av kvällsmålet med gott samvete. Nu blev det fel. Tog även en lyxig pralin till kaffet och straffades med ett djävulskt magknip på hemvägen. Var hemma redan vi 19:30 och fick vila mig lite på sängen medan magen lugnade sig. Kände mig besviken över att jag inte varit mera taktisk under dagen! Visst har jag varit med om betydligt värre matmissöden, men det kändes så korkat nu när jag har bra flyt med mat och vikt. Att bara stoppa in mat i huvudet utan att vara hungrig har jag ju lagt av med, eller hur? Imorgon skall jag hålla mig till proteindryck under dagen och lägga mitt huvudmål till kvällen med tanke på att vi bjudit gäster.

Sedan får jag se till att hålla balansen genom helgen om det skall bli ett lika trevligt möte med vågen som sist måndag! Skärpning och fokus för tjyvingen, tjejen!

18 oktober

”Kanske kan jag sitta utan skinkvolang en vacker dag?”

Viftar lite med tårna för att kolla rörligheten innan jag kliver ur sängen.

Jag har ingen känning av spinningen nånstans! Flinar lite nöjd för mig själv när jag tassar in i badrummet! Kommer på ett gammal mått jag brukade använda en gång i tiden. Hur långt utanför toasittsen sträcker sig skinkvingorna? Det brukade vara på ett ungefär mellan tumme och långfinger vilken innebär ca 13cm. Nu har överhänget krympt till ca 5cm! Kul =)

Kanske kan jag sitta utan skinkvolang över kanten en vacker dag?

Om jag är duktig och håller ut med spinningen tror jag det finns hopp i alla fall!

Sambon kokar numera sin egen gröt på morgonen och jag längtar lite till jag kan sätta mig och njuta av min grötfrukost igen. Om man är en matälskare så är det ju inte riktig samma mysfaktor att hålla för näsan och skynda sig att hälla i sig sina måltider.

Jag fuskar med den gröna mojjan mighty green och tar bara en mustasch cocktail per dag. Eftersom den smakar som koskit luktar så får det räcka med en tortyrdrink i dygnet.

Men proteinet gör ett tappert försök att smaka hallon och det går att stå ut med den lite klisteraktiga mjölksmaken efteråt om jag skyndar att skölja munnen med vatten.

Om jag får välja myser jag hellre med min gryngröt och riktiga hallon, men jag tycker vinsten för mödan har varit över all förväntan. Funderar på att köra en nertrappning nästa vecka och dricka protein som kvällsmål men återgå till gryngröt och vanlig lunch.

Idag höll jag mig på kontoret under lunchrasten och idag bjöd jag mig själv på en kalkonfilé med bulgur, morot och en spenatsallad med en halvavokado och lite fetaost.

En tydlig effekt av mina Skipper-dagar är att magsäcken krympt lite så jag blir snabbare mätt. Är jag duktig och äter sakta och låter mättnadskänslan hinna till hjärnan med sina signaler så kan jag dra ner en hel del på portionerna. Problemet är annars att jag inte enbart äter för att bli mätt utan att jag helt enkelt gillar att äta! Det är mysigt och trivsamt att smaka och tugga.

Pluggar in min MP3 i öronen och sätter mig i soffhörnan i 20 minuter och kopplar av. Jag ligger lite efter med sömnen känner jag. Sambon plockar upp mig efter jobbet och vi åker iväg till boxoutpasset.

Senast var jag lite snubbelfot, men idag tyckte jag inte jag hade så mycket av spinningen kvar i benen utan steppade omkring som värsta Tysonpinglan. Jag har dessutom blivit en fena på snabba situps vilket jag tackar pilatesbollen för och övningen ”plankan” för. Jag har skaffat mig bra magmuskler!

Åkte förbi affären för att fylla på lite i grönsaksförrådet och körde lite brainstorming på vad vi skall bjuda våra fredagsgäster på. Jag känner mig helt insnöad på fantasi när det gäller bjudmat just nu. Eftersom jag inte vill stressa i köket utan vara avkopplad och trevlig under kvällen får det inte bli för avancerad. Får klura ut något smarrigt&smalt?

Sedan gjorde jag ett nytt försök på bjudtårtan till jobbet under kvällen och nu halkade tårtan ut ur den 25 år gamla välsmorda hederliga formen av sig själv. Jag skall kasta den där förbenade Tupperware silikonformen för den är rökt i mitt kök för all framtid.

Nu skall jag bjuda kollegorna på en hembakat Sachertårta imorgon. Då undrar ni kanske hur jag fixade att smälta så mycket mörk choklad utan att smaka? Nej, fixade jag inte alls! Varför fick slickepotten sitt namn? Hmmm smaskens?*sjåkklanos*

Under dagen har jag annars skött mig bra med äpplen och persimon som mellanmål, och ett par rejäla muggar med te. Den gröna har fått vila idag utan det fick bli Roobois och Liptons Blue Fruits.

Efter boxouten fick fröpåsen fötter så den behövde inte vägas in till kvällen. Tom!

Men jag har klarat mig inom dagens kalorikvot med bred marginal tack vara motionskalorierna.

Avslutade kvällen med att mäta min längd. Sambon smäckade till mig i huvudet med linjalen för att få ner mina hälar i parketten. (extra cm= lägre bmi)

Jag är och blir 157 cm lång.

17 oktober

”Vaknade till en ny tillvaro! Nu är jag en äkta sextiotalist”

Vaknade till en ny dag i en ny tillvaro! Nu är jag en äkta sextiotalist =)

Sambon försökte få med mig ut på stavgång vid 0530, men jag prioriterade en timmes extra sömn. En näst intill sömnlös natt eftersom jag grubblat och anklagat mig själv för ett slarvfel i mitt arbete, vilket kan kosta vårt företag en slant och drabba en oskyldig kund. Det har jag svårt att leva med. Nu får jag upp till bevis och se om jag kan rädda situationen till allas belåtenhet.

Idag är det tisdag och då måste jag infinna mig för vägningen hos min kollega och viktcoach Monica som fortfarande håller ett öga på mig. Resultatet räknas inte i VK sammanhang men det förs i alla fall in i min vältummade dagbok som vi skrivit i varje tisdag under dessa tre år vi kämpat. Vågen gav med sig ytterligare ett par hekto. Det är ju otroligt att plötsligt bara tugga hektogrammen i stora jafs! Men nu gäller det att inte tappa fokus och klappa sig på axeln utan mera kickar i rumpan. Den är numera väl vadderad eftersom jag gick ut och köpte mig en sånndär kinky cykelbyxa på lunchen! 400,- kostade den så nu måste jag bara spinna vidare så jag får valuta för dem pengarna! Sedan besökte jag konditoriet för att beställa en passande tårta at bjuda kollegorna på som tacka för -35kilo support, men jag hittade ingen som frestade!

Bestämde mig för att baka en själv istället. Slank in på den livsfarliga pralin och kaffe/te affären utan att så mycket som titta i pralinmontern!(ärligt!) Köpte en röd rooibos te för att få lite omväxling till det gröna. Det intressanta är att detta röda te har flera användningsområden enligt expertisen. Bland annat att badda blöjutslag, vilket kan komma tillnytta för den som numera bär spinningbyxor på tisdagskvällarna! Vi får se hur det blir med den saken! Annars var det gott på smak också. Dagens lunch blev en kokt laxbit med sallad på dinkelris, babyspenat, cherrytomater, gurka och en halv avokado. Pressade en halv citron över och skvätte på lite balsamico crème. Mumma!

Rena 17:maj stämningen i min tråd på VK forumet idag och det gör mig verkligen stolt och glad att ha så många som hänger med i mot&medvind. Kul att vissa även finner inspiration att ta nya tag med vikten genom att läsa om mina strapatser. Det blir verkligen en vinnavinna situation! Jag lovar, med handen på hjärtat, att om jag fixar detta så kan alla människor klara av det! Det gäller att fatta beslutet och sedan får man helt enkelt hålla sig själv i öronen. Det är OK att prata lite tyst (ibland halvhögt) med sig själv och hötta lite med fingret när fötterna styr mot godishyllan. När man sträcker sig mot kakfatet får man ge sig själv en rejäl spark över smalbenet! Men ni måste även ta hjälp av omgivningen, och jag tycker VK forumet är rena guldgruvan för kraft och inspiration. Jag vill aldrig mera behöva vara den som vid ett fikabord rycker åt mig soffkuddar för att stapla i knät i den tro att jag då ser så mycket mindre tjock ut (”Hallå bakom högen-ska det vara en påtår?”)

Stressade iväg till spinningpasset och hade bra flås redan när jag gjorde entré i spinningsalen. Tredje försöket med tredje instruktören, samma kille som leder boxoutpasset på onsdagar, Han är riktigt bra och idag fick jag hjälp att ställa in cykeln perfekt. Sedan är det som att kliva ombord i en berg och dalbana, klamra sig fast och hoppas att man överlever! Det är en himla tur att jag inte har pratbubblor över mitt huvud där tankarna kommer på pränt. Då skulle det inte vara kul att vara spinninginstruktör! Men eloge till killen som gjorde ett fantastiskt jobb och fick mig så taggad att jag följde instruktionerna även när jag passerat gränsen för medvetande.

Tog mig själv i att stå och trampa när alla andra satt ner mot slutet, helt vilse i lingonskogen var jag! Svetten stänkte och jag vågade knappt lite på att benen skulle bära mig när jag klev av cykeln, men jag kände mig så jädrans nöjd efteråt! Inte alls like djävulskt hemskt som första gången, och gladast var muffen som fick en mjukare resa genom passet! Byxan var värd pengen!

Jag har tänkt på vattenintag och frukt som mellanmål under hela dagen så jag var fulltankat med energi, men ändå skakis när jag satte i mig en banan i omklädningsrummet. Tog et par nypor ut fröpåsen och åt 4 torkade aprikoser. Cyklade förbi affären på hemväg för att handla in till tårtbak!

Svängde igång med smeten och gräddning av tårta innan jag sänkte en mör kropp i ett hett skumbad. Blev sedan påmind om att det finns en lag om all djävlighet och det var när jag skulle få chokladkakan ur silikonformen. Tror inte annat än att kakhelvetet fastnade i mitten så det som kom rasade ur var en stor donut! Skakade ihop min proteindryck och skålade mot katastrofen på diskbänken. Sambon och barnbarnet tyckte inte alls det gjorde något. Det smakade tydligen kalas! Lyckades bättre med bulgurkoket som tur var. Då är i alla fall morgondagens lunch räddad och det är det viktigaste för min egen del! Fick putta bort tonåringen för att få en liten VK stund vid datorn innan jag nattade mig vid midnatt.

16 oktober

”Min kollega och träningskompis håller tummarna blåa och undret sker”

Ligger och känner efter i några extra minuter att jag nu har stått ut och lyckats hålla ut i mitt viktprojekt i tre (3) långa år. Det är otroligt! Och bäst av allt är att jag känner på mig att idag kommer jag nå ett av mina sista delmål, nämligen att lämna sjuttionivån på vågen.

Det pirrar extra i magen när jag strax innan 07:00 kliver på vågen innan träningspasset på slim&tone. Min kollega och träningskompis håller tummarna blåa och undret sker: 69,1 kg!

Jag måste dubbelkolla, men vågen konstaterar att sextioniokommaett är dagens vikt!

Då har jag tappat 2,2 kg under den senaste veckan. Jippi!!

Jag är oerhörd stolt över att jag lyckats gå ner 35 kilo i vikt! Trodde aldrig jag skulle klara det, men nu sitter jag här och börjar ta form som en alldeles normal medelålders tjej.

Jag vill gärna dela med mig av min glädje till alla er som peppat och hejat på mig såhär långt!

Tror jag skrev för några veckor sedan, när jag kört fast på min betongplatå, att jag skulle nöja mig med det resultat vågen visade när jag kämpat mig genom tre år. Men nu är jag ändå så nära att lyckas komma ner på ett ”normalt BMI” så jag ska kämpa några kilo till!

Jag har dessutom ett par kilo kvar innan min läkare vill skicka iväg boobie-remissen och det är ju värt att kämpa för!

För att vara lite snäll mot mig själv så har jag inte druckit av den gröna sörjan idag, men proteindrycken smakar inte lika illa nu när jag har fått lön för mödan.

Sedan är det omöjligt att säga hur mycket jag skal tacka proteinet, spinningen eller den strikta kosthållningen generellt. Inte så mycket som ett gram av den mörka chokladen och inga godbitar av någon sort. Allting hänger ju ihop. Men det blev en ändring i rutinerna som effektivt fick mig loss från betongplatån, mellan 71 och 72 kilo. Det är otroligt befriande!

Jag kände mig nästan hög av lycka, så jag fick ta på mig joggingskorna och rasta av mig lite på lunchtimmen. Jag log med hela ansiktet i höstkylan och hejade på alla jag mötte. Många undrade säkert om jag var riktig klok, men det bjuder jag på. Fylldes av en tacksamhet över att få vara frisk, ha en stark kropp och må så oförskämt bra!

Dagens lunchlåda bestod av stekta quornbitar, champinjoner, lite wookade grönsaker, dinkelris och tärnad fetaost. En ny vegetarisk, kalorisnål favorit som har mycket smak och bra tuggmotstånd. Dinkelriset är riktigt gott och rekommenderas varmt.

Måste dock säga att jag ser fram emot nästa storkok med en het grönsakssoppa.

En kollega bjöd på äppeltårta till eftermiddagsfikat. Visst kunde jag då ha firat lite, men jag höll mig till en näve frön och torkade aprikoser. Inget kaffe utan bara grönt te. Det börjar också smaka bättre. Dags för kvällsmöte på jobbet där det serverades kycklingwook med nudlar. Det doftade fantastisk gott men jag nöjde mig med min egen fruktsallad på banan och persimon, med lite fröströ. Jag lyckades under en stressig eftermiddag göra en riktig dundertavla i mitt jobb så den la en liten dämpare på mitt glada humör innan jag kom hem. Medan jag försökte lösa problemet under sena kvällstimmen gick resten av krispåsen åt!

Avrundade dagen med ett skakat kvällsmål med proteindryck innan sambon plåtade veckans foto.

Tummarna upp för att jag stått pall och segrat över fetman, och att jag nu hittar styrka och kraft att besegra de sista envisa överviktskilona! Ett nytt liv har jag redan vunnit!

13-15 oktober

”Inser samtidigt att jag inte är smart om jag helt avstår från att äta”

Fredag morgon och jag vaknar med en kropp som vill iväg och träna!

Det är en fantastisk känsla! Hittar direkt vilka kläder jag vill ha på mig, vilket annars kan vara lite bökigt på fredagar då vi har som tradition att klä upp oss lite extra på jobbet.

Morgonrutinerna går som på räls. Skakade ihop den gröna mojjan med kallt vatten och isbitar och är nu överens med mig själv om at det är den minst plågsamma metoden. Tack vare att jag faktisk klev ur sängen igen efter att jag lagt mig i gårkväll för att förbereda dagens lunch så var det bara att skaka lite grönmojja och trampa iväg till slim&tone.

Idag var det inte Tinna som öppnade gymmet vilket innebär att det är neonbelysning och hurtfrisk technomusik som gäller. Det blir inte lika mjuk start på morgonen, men nog så effektivt. Eftersom det är gemensam fredagsfrukost byter jag på fredagen ut proteindrycken med en fruktsallad gjord på banan, mango och granatäpple, och dricker vanligt te till.

Sugen på en grov fralla, men vetskapen om att alla kollegor vet att jag inte skal äta bröd gör att jag avstår. Jag tycker annars jag kommit in i en bra rutin med proteindrycken och jag vet nu att det ger effekt. Skriver mera om detta efter måndagens vägning.

Dagens lunchlåda består av stekt quornfärs, blandat med en liten burk stekta champinjoner och fetaost och en stor sallad på roman, tomat, sockerärtor och gurka.

Jag blir jättemätt och måste säga at jag underskattat quorn! Det är ju riktigt gott och om man bara kryddar upp den lite så blir det mumma! Tar mig en liten sväng på stan under lunchrasten och kostar på mig lite ny färg till höstläpparna. Springer på en f.d. kollega som annars bara brukar nicka en snabb hälsning, men idag stannar hon tvärt och utbryter:”Jisses vad du tagit av! Du se längre ut också!” Bara att erkänna att sådana spontana utbrott, som kommer från helt oväntat håll, sätter en extra guldkant på dagen. Eftersom det är stressigt och hektiskt på jobbet blir det ingen eftermiddagsfika så då slapp jag den frestelsen. Fast när man inte behöver ta något beslut, utan det bara är nejtack som gäller, så är det inte så svårt. Jag nuddade inte ett enda frö ur krispåsen!

Efter jobbet åkte vi direkt för att handla och jag hittade en ny fruktfavorit: persimon!

En släkting till Sharonfrukten och jag gillade den söta smaken och sköna konsistensen.

Nu när lunchen blir den viktigaste (enda) måltiden på dagen så gäller det att den är väl förberedd, och då måste jag ha gott om ingredienser hemma.

Eftersom jag inte skött mig med mellanmålet på eftermiddagen och det har blivit dårligt med dricka är jag vrålhungrig när vi kommer till Ica Maxi. Jag trattlar därför dit på 4 stycken naturgodis, cashew- yoghurtbitar! Om jag skakat ihop min proteindryck innan vi åkte hade jag säkerligen inte ens tittat åt det hållet. Proteindryck med en slät kopp kaffe som dessert är fredagens kvällsmål vilket sambon inte är så imponerad över, men han ställer upp och fixar sina egna kvällsmackor. Barnbarnet har kompisar hemma på förfest, som håller på till midnatt, och vi sitter som små tysta mus i Tv-soffan medan musiken dånar från rummet bredvid.

När ungdomarnas fredagskväll nyss börjat och de ger sig ut i nattvimlet kan vi gamlingar krypa i säng.

Lördagsmorgonen börjar jag med 2dl grön mojja. Men för att den inte ska guppa och störa mina smaklökar under stavgången sköljer jag efter med 1,5 dl juice. Då får jag en tillsägelse av sambon att det är mot rutinerna att dricka annat än vatten innan vi går ut med stavarna! Adrenalinet gör dubbelvolt och jag hör en bjällra varna för vulkanutbrott, men jag lyckas ta ett par djupa andetag och påminna mig själv om att jag inte ska vara så stingslig.

Väl hemma med en timmes snabb gång, och lite försiktiga lopezknip, skakar jag min frukost.

En lugn lördags förmiddag där jag bara pysslar runt hemma och unnar mig en timmes powernap innan lunchen. Eftersom vi er bjudna till 50 års kalas på kvällen, och jag är osäker på vad som skall serveras, är jag väldigt osäker på hur jag skall lägga upp taktiken med kosten. Jag kompromissar och skakar ihop en halv portion proteindryck och äter en fruktsallad med banan och persimon toppat med 1 msk solrosfrön. Taktiken är att ha kalorier kvar att äta lite om det serveras acceptabel VK mat, och om maten inte fungerar kan jag avstå utan att behöva bli jättehungrig. Innan vi kommer till kalaset är jag ändå hungrig och vi stannar till så jag kan köpa mig en blåbär/hallonsmoothie, vilket smakade förträffligt. Kalaset är en mycket lugns tillställning där det serveras pajer med sallad. Jag tar en liten skaldjurpajflisa för syns skull och fyller tallriken med sallad. Dressingen är Felix från flaska vilket jag helt avstår ifrån så det blir en ganska torr måltid med Vichyvatten till. När desserten dukas fram visar det sig bli svårt då det är med min absoluta favorit, crème brulè. Eller karamellpudding som vi säger i Norge. En absolut favorit sedan barnsben och jag förser mig med en portion på ca 3 msk av den. Som tur är smakar den klibbigt sött så det blir inte svårt att nöja sig med den lilla portionen. Min bordsgranne visar sig vara en grönt te fantast, och har laddat handväskan med Green Lipton Citrus som hon bjuder mig på. Jag måste säga att jag aldrig firat någon med vichyvatten och grönt te, men allting har sin tid?

Söndagen har vi planerat in en utflykt till Barkarby outlet för att köpa lite nya kläder till sambons barnbarn. Givetvis var det mitt påhitt att åka dit för då kan jag också få ha lite roligt.

Barnbarnet rostar bröd till sin frukost vilket doftar smärtsamt gott, men jag stålsätter mig och kör min skakade proteindryck! Kompletterar med 2 dl Vitalinnea hallonyoghurt för att säkerställa att kroppen ska orka en ouletdag! Packar med mig en matsäck med äpple, banan och krispåsen med solros/pumpa och torkade aprikoser.

Vi ankommer Barkarby strax efter elva och jag äter ett äpple som mellanmål innan vi startar racet. Plötsligt tycker jag både sambon och barnbarnet tappar tempo, och de påpekar att klockan flyttat sig till tre, och att de håller på att möta hungerdöden.

De har siktet inställt på Pizza Hut, vilket jag tappert avböjer. Inser samtidigt att jag inte är smart om jag helt avstår från att äta och kommer plötsligt på min lilla krisransion med frön och aprikoser som numera alltid finns i handväskan. Det blir räddningen och jag njuter några nypor från påsen i mitt eget sällskap under tio minuter i höstsolen. Överväger om jag skall kosta på mig en kaffe latte, men med tanke på att jag nyss handlat ett par mycket tighta jeans och en mycket kroppsnära topp, sköljer jag ner blandningen med vatten istället. Under den timme jag får på egen hand, medan mitt sällskap trycker i sig pizza, lyckas jag göra riktigt stora besparningar som ändå gör en smärre härdsmälta i min plånbok. Så är det jo med outlet att ju mera man köper ju större summor har man sparat? Knepigt att man då blir så mycket fattigare på kuppen?

Sambon och barnbarnet är båda tacksamma när jag slutligen blir hämtat av personalen i en provhytt med besked om att de faktisk har öppettider som bör respekteras.

Äter ett äpple och en banan i bilen hem och knaprar i mig resten av krispåsen. Detta innebär att jag ätit 60g frön och 70g torkade aprikoser, förutom frukterna, under tio timmar vilket ju inte var speciellt smart. Följden är att jag är jättehungrig när jag börjar tillaga morgondagens lunchlåda, och nallar av de nystekta quornbitarna, svampen och dinkelriset. Jag provsmakar så pass mycket att jag får nöja mig med en halv portion proteindryck och avrundar kvällen med en persimonfrukt och en kopp te. Av någon anledning blev det inget drucket av den gröna sörjan idag. Mitt undermedvetna lyckades troligen få minnet att svika!

Som följd av dagens klädinköp kommer jag att fortsätta med proteindryck kuren även kommande vecka då det vore önskvärd, och näst intill nödvändigt, att krympa ytterligare några centimeter för att kunna inviga den nya ekiperingen med viss stil.

12 oktober

”Kruxet är att jag inte kommer upp i 1360 kallisarna”

Bestämde mig vid fyratiden imorse, när jag lite improviserad gjorde en stretching vid ett nattligt toabesök, att det är motionsfri torsdag som gäller!

Tyckte det gjorde ont lite varstans på min hårt prövade lekamen.

Och som jag kissar! Det tar evigheter så jag undrar allt om det inte är något vattendrivande i det jag dricker om dagarna?

När sambon försökte få mig ur sängen vid 0530 var jag mycket bestämd på att jag skulle ha sovmorgon till sju! Ingen huvudvärk i morse dock utan bara tröttrött. Kom mig inte i säng förrän efter midnatt vilket straffar sig. Orkade inte fixa med min lunchlåda utan mixade bara ihop protein, psyllium och linfrökross som jag sedan drack på jobbet. Bestämde mig för att hitta mig en husmanslunch på stan idag. Mycket lämpligt så ville min kollega Monica bjuda mig på lunch så det blev riktigt trevligt. Pepparrotskött på menyn! Åt upp alla köttbitarna, men lämnade kvar det mesta av den goda såsen (gräddig!) och åt bara 1,5 potatis, samt moroten givetvis. En liten salladsbuffé som förrätt och vanligt bordsvatten att dricka till. Glömde bort min ambition att inte dricka kaffe så det blev en halv kopp innan jag kom på mig själv. Hann även med att köpa nytt batteri till digitalvågen så nu skall det bli spännande att se vad vågen kan bjuda på efter helgen.

Har fått en del frågor på VK forumet om hur min kur är upplagd och det måste jag ju erkänna att det är en liten hemmasnickrad variant! Inget högt betyg till leverantören av protein och kosttillskott för det följde absolut ingen beskrivning eller förslag med i försändelsen.

Endast att 45g pulver blandas i 3 dl vatten och ersätter ett mål mat. Punkt slut.

Jag har gjort efter bästa förmåga som jag kom ihåg det från Tv-programmet där ”offret” fick byta ut frukost och kvällsmål mot proteindryck och sedan äta en normal nyttig lunch som huvudmål.

Så gör jag också. Proteindryck till frukost samt den gröna sörjan, vanlig lunch, proteindryck till kvällen med ny MightyGreen mojja. Där i mellan äter jag frukt som mellanmål och dricker grönt te. Jag har vägt upp en liten ”krispåse” med 60g solros/pumpafrön och torkade fikon/aprikos som jag kan nalla av om det blir jobbigt. Den åt jag upp första dagen, men har varit jätteduktig de sista dagarna. Väger in den igen om kvällen och antecknar ”svinnet” i dagboken. Duktig flicka ser ni!

Kruxet är att jag inte kommer upp i de 1360 kallisarna som jag förvaltar om jag är för strikt med mellanmålen. Positivt med denna ”kur” är att det blir hiskligt enkelt med måltiderna.

Skaka, dricka, färdigt! Behöver inte fundera, ta beslut, räkna och grubbla över kalorier.

Bara lunchen att bekymra sig över Fast livet är för kort för proteindrycker tycker jag faktisk. Men nu gör jag detta mot bättre vetande i en kort period bara för att testa.

Invägning av krispåsen ikväll visade på 20g frön och 2 torkade fikon mindre i påsen vilket betingade ett värde av 220 kcal.

Sedan var det lite roligt att se kvällens upplaga av ”Du är vad du äter” där Bert Karlsson bjöds på den gröna mojjadrinken. Lite värdelöst vetande, men rysligt skrämmande, är att jag år 2003 hade exakt samma midjemått som schalgergubben! Fast jag vägde ett helt kilo mindre... Jag blir illamående av detta faktum! Kommer aldrig mera äta en mumsmums i hela mitt liv!(Berts favoritgodis) En lugn hemmakväll i TV soffan där jag tog mig friheten och syndade med ett glas vitalinnea yoghurt, en styck morot och två blomkålsbuketter. Nu talar vi seriös kostkontroll som ni förstår J Slutsumma idag blev 1358 kalorier vilket lämnar 2 oätna kvar. Det bjuder jag på!

Nu ser jag fram emot skall jag åka och fylla på i mitt hälsokostförråd inför helgen. Ett femtioårskalas skall jag ta mig genom på lördagen, men jag tänker ladda med mina drycker innan och bara ”låtsasäta” under festligheterna. Ingenting kan stoppa mig nu, och jag känner mig mera motiverad och uppåt igen! Stödet från er VK kompisar på forumet har varit fantastiskt under denna vecka och ni är värda tusen guldhjärtan! Varsågoda =)

11 oktober

”Jag blev lite lätt berusad av att se siffrorna, men jag vet att det måste vara fel”

Milda makter vad svårt att komma sig ur sängen i morse. Inte speciellt svår träningsvärk efter spinningen, men hela kroppen är blytung. Sambon har stort tålamod och väcker mig i flera omgångar tills jag lyckas stappla mig ur sängen vid 06:10.

Jag får ett gult kort för att jag är stingslig och tar allt som sägs som en anmärkning. Det är nog lite sanning i det han säger är jag rädd.

Väger upp 60 gram solros/pumpafrön och tar med 4 torkade fikon i dagens överlevnadspåse.

Plockar med mig frukt och dagens lunchransion och är sedan redo för en ny, till största del flytande, Skipper-dag. Nu när man inte har grötkokartjänst på morgonen så går rutinerna mycket snabbare, och jag cyklar iväg till slim and tone redan 06:45. Tränar på tom mage vilket jag funderar på om det egentligen är så bra? Orkade inte tanken på att träna med den jolmiga gröndrinken skvalpande i magen så den sparar jag till lite senare. Dricker en halvliter vatten under träningspasset och sörjer lite att jag inte har en grötbytta som väntar efteråt. Jag är jättehungrig, men förhoppningsvis är det en fas såhär i början av pulverdieten. Måste bli ännu duktigare på att dricka vatten tror jag. Under benstyrkeövningen gläds jag åt att mina fettbullar över knäna plötsligt har minskat, eller så har jag bara inte lagt märke till det tidigare. Blir lite nyfiken och tar fram måttbandet: 42cm. Då har jag minskat 12cm runt övre del av knäet!

Jag ska redovisa flera strategiska mått när jag gör min 3 års mätning under kommande helg.

Så fort jag klev innanför dörren på jobbet hukade min kollega/viktcoach Monica tag i mig och beordrade mig upp på vågen. Och nu händer det minsann grejer!

Jag skall inte avslöja eftersom det inte är officiell vägdag, , men nu var jag så nära sexan som aldrig förr! Vad spännande, och måtte det nu hålla i sig till nästa måndag!

Skakade ihop proteinhallondrycken som jag spetsat med psyllium och även en msk krossad linfrö, efter tips från en VK syster. Detta för att inte magen ska sluta göra sitt skitjobb?

En stor mugg grön te fick göra mig sällskap i soffhörnan under frukostsittningen.

På lunchrasten beslutar jag och en kollega att göra en blixtvisit på en hälsomässa som hålls i staden. Egentligen riktar den sig till yngre människor och det är mycket fokus på att motionera. Nästan alla stans gym var representerade och jag fick med mig värdekuponger på gratis provträning från flera gym. Nu kanske det blir ett Friskis pass framöver också?

Men roligast för min del var Apotekets monter där man kunde få prova deras hightech våg som även mätte kroppsfettet. Nu fick man givetvis kliva på med kläderna kvar och efter att ha funderat ett bra tag (jag höll andan) visade manicken 29% kroppsfett. Enligt apotekaren var det inom normalvärdet! Men i övrigt är jag rädd det var en glädjevåg för min vikt visade sextiosjuochenhalv. Jag blev lite lätt berusad av att se siffrorna, men jag vet att det måste vara fel!

Men jag ska byta batteri på min egen digitalvåg bara för att utesluta att den segar med resultatet beroende på att den inte orkar räkna ordentligt och därför bara kör repriser?

Skyndade tillbaka från mässan för att hinna njuta min lunchlåda:

Kalkonfilé med dinkelris, sallad med sockerärt, tomat och gurka och 3 msk keso.

Hele eftermiddagen blev lättare beroende på att jag fått en vision om att jag kanske väger mindre än jag tror *ler*. Ibland gör det gott att vara lite naiv.

Nallade endast ett styck torkat fikon och inte ett enda frö på hela dagen!

Som mellanmål blev det två äpplen och ett litet granatäpple.

Skakade ihop och tvingade i mig av den gröna mojjan efter jobbet. Åter igen med lite ljummet vatten , men krösemajja så vidrigt det smakar! Åt 3 teskedar keso efteråt för att bli av med kofodersmaken. Sedan iväg till boxout! Jag har en del av spinningkilometrerna kvar i låren känner jag. Inte precis någon stepdansös ikväll, men jag kämpar på så svetten skvätter.

Efter passet måste jag ta ett par nyper ur krisfröpåsen, ett torkat fikon och sedan en banan för att hämta lite krafter. Kontrollväger fröpåsen när jag kommer hem och jag har ätit 20 gram.

Idag har jag fått ett nytt erbjudande från VK redaktör Ammi om att ta hjälp av dietisten, så det tänker jag göra efter att jag avslutat proteindrink kuren. Tänker hålla ut minst en vecka först bara!

Sedan får vi se om jag kan få hjälp med en bra balans på kost och träning för optimal effekt på förbränningen. Kanske finns det hopp att ni får hänga med på min sextiotalsdebut?

Jag trodde ett tag att jag aldrig skulle få uppleva det – men nu har jag faktisk vittring!

10 oktober

”Jag kände mig faktisk gråtfärdig”

Vaknade med en morrande huvudvärk, precis som i mitt tidigare liv när jag stressade och var smälltjock. Lite skärrade efter min dröm där jag bevittnade en färja från VikingLine falla som ett eldklot från himlen och landa med et big splash utanför Tallinn? Jag har läst på min Mighty Greenburk att den innehåller en massa olika typer av gräs(!) och nu undrar jag om jag det finns några dolda ingredienser som framkallar detta hiskliga uppvaknade på morgonen?

Sambon knallade ut med stavarna redan vi 0530, men jag avstår och spar min energi till kvällens spinningpass! Gjorde i ordning och skakade mina cocktails hemma så undviker jag allt ståhej på jobbet. Monica (min coachande kollega) villa kontrollväga idag, men jag vägrade gå på vågen efter att ha hinkat i mig av alla mina drycker på morgonen. Förklarade diplomatisk att jag inte var mentalt kapabel att tackla ett eventuellt viktpåslag idag, så jag fick skaka hand på att jag skall på hennes våg imorgon bitti. Hon släpper inte taget och nu går vi snabbt mot 3 års jubileum för min viktresa! (återkommer till denna nästa vecka)

Jag rörde inte krispåsen med frön/fikon innan lunch vilket var en bragd i sig. Det gick åt två äpplen och 2 muggar grönt te. Det är inte gott. Min kollega som sitter närmast fnissade åt min trumpna min när jag slet åt mig äppelskrället när det bjöds på mandelskorpor till kaffet idag.

Jag försöker att inte dricka kaffe heller. Tycker mig minnas att Skipper sagt något om att det inte är bra. Kanske därför jag får huvudvärk?

Skyndade ut på min lunchrast för att köpa in en gelesadel till kvällens träningspass efter goda tips på VK forumet. Men varför görs dem i så många storlekar? Nu måste jag måtta in sadeln ikväll så jag köper en som funkar på just den cykeln.

Otroligt hur mycket man uppskattar lunchen när det är det enda riktiga målet man får per dag!

Dinkelris, kokt lax, keso och sallad på tomat och gurka. Idag smakade dinkelriset jättegott!

Skakade ihop en hulkendryck och åt en banan innan jag cyklade i väg till spinningpasset.

Provade tipset med att blanda grönskan med fingervarmt vatten och det gör jag inte om!

Tårarna stänkte i köket när jag febrilt kämpade för att inte få sörjan i retur!

Blev tvungen att jobba lite övertid och fick trampa på lite extra för att hinna i tid till spinningen kl. 1830. När jag insåg att vi endast var tre (3) deltagare höll jag på att dra mig ur. Hur gömmer man sig om det endast finns tre som trampar framför instruktören på podiet? Det blir ju som att ha en personlig tränare som piskar på. När han direkt meddelar att vi skall stå upp under större delen av passet blir jag helt förtvivlad. Det tar mig inte många minuter att upparbeta rejält med mjölksyra och jag blir tvunget att sätta mig ner medan de andra två ser helt oberörda ut! Jag tackar mig själv för att jag inte köpt en sadel för inte fantifjongen om jag tänker gå på spinning en enda gång till i hela mitt liv. Så tänker jag när 16 minuter passerat. Efter ett tag kliver instruktören av sin cykel och går runt bland oss tre och kör lite ”lokal peppning”. Jag hör han säger till dem andra att lägga på lite mera motstånd. Till mig säger han att det är viktig att andas lika mycket ut som in?? Kan han månne vara lite oroad över min lavendelblåa ansiktsfärg och den lilla vattenpöl som bildas under min cykel? Jag kan inte ens svara när han frågar hur det går för jag är rädd min gröna fördrink skall attackera honom om jag öppnar min mun?

Mot slutet går det mot alla odds lite bättre och under stretchingen måttar jag trots allt in sadeln för ett eventuellt geléskyddinköp under veckan. Väl tillbaka i garderoben är jag lätt skakis och sätter mig ner medan jag äter en banan och nyper i mig merparten av min frö/fikon blandning som jag tack&lov sparat kvar med tanke på just spinningpasset.

Väl hemma skulle jag gett mycket för en varm grönsakssoppa men jag blandade mina cocktails och försökte se belåten ut. Fast jag kände mig faktisk gråtfärdig och ville bara komma mig i säng för att få ett avslut på min andra Skipper-dag.

9 oktober

”Mina kollegor visade uppriktig avsky”

Första dagen på min Skipper-vecka! Känns inte jättemuntert men tyvärr tycks det vara nödvändigt. Lite stressigt på morgonen när jag kommer på att min cykel står kvar på jobbet och jag måste börja morgonen med en liten snabbpromenad till slim&tone för att göra min planerade morgongymnastik. Jag börjar med att kliva på vågen och det är ingen tvekan om att det måste tuffare tag till: 71,3 kg. Facit är att gångna veckans ansträngningar belönats med + 3 hekto.

Hjälper inte ens att snyta sig. Vågen visar samma resultat fem gånger på rappen så då är det bara att acceptera. Känslan är lite svår att definiera men jag tror den liknar vemod.

Jag känner mig verkligen inte glad och hurtfrisk när jag går i gång med styrketräningen.

Nedsläckt, men med levande ljus, första halvtimmen i träningslokalen och det var skönt för då kunde jag hänga lite med läppen. I morse fick min nye frukostrutin stor uppmärksamhet på jobbet! Mina kollegor visade uppriktig avsky över den vidrigt gröna och illaluktande Skipper-drycken. Vågade inte ta med drinken till soffhörnan utan stod ensam i köket utifall den inte skulle passera sväljet när jag svepte innehållet i shakern. Hur skall jag beskriva denna dryck kallad Mighty Green för den som inte provat? Riktig läcker spenatgrön på färg, doftande av alger och kofoder. En ladugårdsrap följde oundvikligen och jag fick gröna mustascher. Sköljde efter med lite grönt te innan jag mixade nästa ”måltid”. (Den gröna är bara förrätten!)

Proteinpulvret med hallonsmak fick sällskap av 2 tsk psylliumfrön och smakade inte för illa faktisk. Den skall jag nog stå ut med, och den mättade också hyfsat bra. Hungerkänslan slog dock till redan efter en dryg timme och jag fick ta hjälp av ett äpple. Jag hade gjort i ordning en liten överlevnadspåse med en blandning på solrosfrön, pumpafrön och torkade aprikoser som jag fick nalla av innan lunchrasten. Idag kostade jag på mig en vegetarisk sushilunch med misosoppa.

Strax efter tre började magen leva rövare igen och nöjde sig enbart med ännu ett äpple utan jag fick ta en näve till ur krispåsen. Jag måste väga upp och ha bättre koll på hur mycket av denna blandning jag äter för den innehåller ju en hel del energi, även om den är nyttig. Fem torkade aprikoser ca 1.5 deciliter av fröblandningen, vilket är på tok för mycket! Tur jag har motionskalorier att ta av. Måste fixa i ordning ett morot och blomkåls lager istället att knapra när det blir jobbigt. Har inte hunnit läsa in mig mera på pulverprodukterna idag tyvärr, utan det får bli morgondagens projekt. Tycker nog man kunde ha fått med en liten skrivelse om hur man optimalt använder preparaten när de tar sig så väl betald för pulver och hokuspokusdrink!

Fick sitta par på jobbet ett par timmar för att jobba i fatt och magen knorrade ilsket när jag kom hem. Blandade min Fitmeal drink med psyllium, tog ett andetag och stängde för doft och smak innan jag svepte innehållet. Gjorde i ordning en ny krispåse med solros/aprikos och fikon inför morgondagen. Den betingar ett värde av 500 kcal så det blir till att trampa flitigt på spinningen, om jag äter slut på innehållet!

Förberedde morgondagens lunchlåda och lyckades glömma dinkelriset på spisen i nästan en timme, men det hade fortfarande en gnutta tuggmotstånd kvar.

När jag tänkte synda med en morot innan sängdax står två okända Yoggi bägare och hånglar i mitt kylskåp! En med chokladkross och en med mjölkkola. Smäller igen kylskåpsdörren så påsen med ostbågar på köksbordet studsar i ren skräck och kramar om halvkilospåsen med lösgodis. Vi har fått en tonåring i huset med avvikande kostpreferenser. Snacka om utmaning!

Lika bra att dra täcket över huvudet så man inte störs av det hiskliga liv som förs i mitt tidigare så tystlåtna kök.

På dagens foto kan ni förutom mina 3 extra hekton beskåda skillnaden på 2.5 kg muskel och exakt samma mängd fett!

6-8 oktober

”Det är vad jag bävar mest för”

Fredag blev ofrivillig sovmorgon. Plötsligt fungerade inte väckarmanicken (sambon) och jag vaknade 0630, vilket är för sent för morgonmotion.

Hatar morgonstress, vilket förstör hela min dag, så jag valde att ta det lugnt och göra mig lite extra fredagsfin istället. Packade med träningskläder för att offra lunchrasten på slim&tone.

Jag vaknade faktisk och kände mig öm i hela kroppen och sambon påstår det är för att jag INTE tränade dagen innan. Hur man än vänder sig så har man tydligen röven bak...

Mysig frukost på jobbet där jag hejdade mig efter en och en halv grov fralla. Kunde säkert ha ätit flera för det är så gott med macka och te! Ibland är det en uppskattad omväxling att tugga i sig frukosten, istället för det normala grötslevandet. Jag försökte ta reda på lite mera om densitet på fett kontra muskler under förmiddagen, men jag hamnade i den ena forskningsrapporten värre än den andra när jag googlade mig fram på webben. Frågade personalen på slim&tone, som har de läskiga muskel/fett exemplaren på receptionsdisken, och fick till svar att man i volym muskel/fett brukar jämföra med motsvarande förhållande golfboll/tennisboll. På tv.4 webbsida står det att fettet är 5 gånger i volym, men det låter ju hiskligt mycket. Enligt mitt ögonmått på gymmets attrapper så är fettet ca 3xstörre i volym.

Om någon vet vore det kul om ni skriver några rader i dagbokstråden på forumet.

Jag kan ju även fråga VK:s expertpanel. Kanske står det redan någon stans på VK-sidan. Där finns otroligt mycket information om man bara har iden att snoka runt lite!

Efter ett riktigt rumppass på lunchrasten så festade jag till på en dinkelrissallad med lax.

Dinkelris måste jag nog vänja mig vid. Tuggigt värre men det mättar bra.

Ingen tid för fredagsfika så då blev jag besparad den frestelsen.

Två äpplen som mellanmål, men inget grönt te under fredagen. Förträngde väl att jag borde hälla i mig av bitterdrycken. Fick bra tips i min tråd på Forumet om hur det skall bryggas så det kanske blir bättre framöver.

I väntan på att min mamma och hennes vän skulle anlända från Norge svängde jag igång med ett bullbak för att det skulle dofta gott och hemtrevligt i lägenheten. Klockan blev närmare midnatt innan de svängde in på våran gata. Bjöd på mackor, kaffe och givetvis färska russinbullar.

Kunde inte motstå utan tog ett pinfärskt exemplar till kaffet. Men jag hade faktisk inte provsmakat innan vilket var otroligt starkt av mig!

Har man gäster så är det oundvikligt med stor frukostsittning, så jag skippade gröten och njöt av två mackor och ett kokt ägg. Sedan trotsade vi det ösande regnet och vandrade under våra paraplyer upp mot stadens centrum. En önskan om fikastopp på gammeldags konditori kom som ett brev på posten.

Eftersom min mamma också försöker leva ett moderat VK-liv delade vi på en typ av brun kaka som såg hälsosam ut med en massa solrosfrön på. Fast efter smaken att döma var det smör, socker och lite vetemjöl gräddad till en seg knäckig konsistens och sedan vänd i solrosfrön. Den var jättegod men knappast kalorisnål. Eftersom solen trots allt bröt genom på eftermiddagen gjorde vi en utflykt till Mauritsbergs Slott där det hölls en skördefest med marknad. Handlade hem olika sorter nyskördade svenska äpplen, surdegsbröd med frön, gurksylt, morotsmarmelad, havtorsngele, hembakade mandelkubb och nötkakor och dillgravad sill. Väl hemma dukade vi fram av alla spännande fynd och körde smakprovning till eftermiddagskaffet. Vi fick ta en timme på sofflocket efter skördefestmåltiden och skjuta upp middagen ett par timmar. Skönt att ha gäster som inte avstår från att ta det lite lugnt mellan varven. Lördagskvällens middag blev pepparotsspanna (smaken i locket, ni vet) med strimlat nötkött, kokt potatis och som höstfriskt tillbehör serverade jag äpplen och rödlök fräst i panna med lite brunsocker och balsamvinäger. Och dessutom rårörda norska lingon till. En klockren succé. Australiensiskt rödvin matchade perfekt. Till ett mycket sent kvällskaffe bjöd jag på mandelkubb, karamellrutor och nötkakor. Sambon serverade starka drycker som jag tackade nej till, men en liten matsskedstor hasselnötkaka (hasselnöt&marängmojs) åt jag mycket långsamt och njöt i fulla drag! Gästerna var olidligt kvällspigga så ag fick hålla balansen ända fram till tvåtiden innan de äntligen tog till vettet och nattade sig. Sambon förmanade mig nämligen i förväg att jag inte skulle tänka tanken på att lägga mig innan gästerna?

Medan de nattpigga hade sovmorgon var jag och sambon ute och stavade på söndagsmorgonen, även om jag hade hotat honom att bojkotta denna när han tvingade mig att hålla mig vaken så sent.

Vid elva bänkade vi oss kring frukostbordet och då var jag vrålhungrig. Det blev två mackor med grönmögelost och havstorngele. Snacka om lyx, men har man gäster så är det väl lov att sätta lite guldkant på tillvaron?

Följe med mamma och handlade typiska ”smuggelvaror” som kyckling, fläskkött, kaffe, öl och mineralvatten och vinkade av dem vid tretiden.

Samtidigt anlände sambon med barnbarnet och hennes lilla flyttlass.

Hon kommer att bli inneboende hos oss tillsvidare och det blir en ny utmaning för oss att ha en tonårstjej att dela lägenhet med. Vi får hålla ett ”husregelsammanträde” och lägga upp lite rutiner för att vi skall få det att fungera till allas belåtenhet framöver. Förhoppningsvis blir det inte mera pannkaksgräddning, godispåsar och mikropoppande än jag mäktar att leva med och förhålla mig likgiltig till framöver! Det är vad jag bävar mest för. Jag tänker hursomhelst göra det enkelt för mig och starta min Anna Skipper vecka imorgon måndag! Nu har jag varit på Ica-posten och hämtat ut mina Fit-meal med hallonsmak och den gröna morgonenergidrycken Mighty Greens som de flesta får ruggiga kväljningar av? Men ska jag komma mig av denna platå vid 71-72 kg måste jag ta till drastiska hjälpmedel verkar det som. Jag har inte helt klart för mig hur jag ska lägga upp måltiderna, men tänker börja med att byta ut frukost och middag med proteinpulvret och äta ett nyttigt välbalanserad huvudmål till lunch varje dag. Jag får fylla på med frukt och grönt mellan drinkarna?

Har lagt upp pulvret som ”eget livsmedel” i VK dagboken så jag kan hålla ordning, och se till att jag får i mig tillräckligt med kalorier och energi. Får tro jag inte sabbar mer än gör nytta nu bara!

Det kostade en tusenlapp så förhoppningsvis får jag lite valuta för pengarna genom ett par tre fördunstade kilon!

Tänker köra på med spinning (!), boxout, styrketräning och promenader under veckan.

Tar tacksamt emot tips om någon provat liknande ”kur” och jag kommer att dela med mig av den erfarning jag nu själv kommer att göra. Håll tummarna!

5 oktober

”Jag måste skaffa en matklocka”

Sovmorgon! Sambon frågade inte ens om jag skulle följa med på stavpromenaden, utan smög iväg ensam och lät mig snusa vidare. En skön mjukstart med väckning strax innan sju, gott om tid i badrummet och även lite tid att bläddra i morgontidningen. Rena lyxen.

Förberedd på en jäktig arbetsdag laddade jag med äpplen, kålpudding och ett halvt blomkålshuvud. Överhörde ett samtal efter tisdagens spinningpass, med en rådgivare på gymmet, där det påpekades att kroppen skall tillföras bränsle i form av mat/frukt var tredje time.

Nu när jag skall försöka göra allting helt enligt regelboken så måste jag väl nu skaffa mig en matklocka som klämtar när det är dax att gapa över något nyttigt! Jag glömmer bort mellanmålen på eftermiddagarna. En vänlig kollega har plockat med sig jättegoda svenska äpplen från trädgården så det finns i överflöd på jobbet. Kruxet är bara att komma ihåg att äta...

Funderade i 20 sekunder vid lunchen om jag inte skulle ta mig en välgörande stavpromenad, men eftersom jag inte hade min MP3 med mig höll jag fast vid planen om motionsfritt. Det blev shoppinggallerian istället. Provade lite byxor bara för nöjes skull och idag konstaterade jag att storlek 40 sitter löst, och att 38:orna stramar lite över magen. När jag idag tittar på str. 52 byxor så är det nästan svårt att fatta att detta varit min storlek i flera år. Mitt ögonmått är fortfarande helt ute o cyklar när jag skall prova kläder så det gamla sitter i.

Idag satt ett par mörka, lite stretchiga jeans i 29tum som gjutet! Givetvis föll jag dit och kund inte hänga tillbaka dem, fast jag försökte... Jag talade till mina egna döva öron! Borde nu säkert skämmas lite över att komma släpande med ännu ett "fynd" i synnerhet eftersom jag har jeans så jag klarar mig i flera år framöver. Fast dessa var riktigt vassa :)

Dafgårds (hmm) kålpudding till lunchen med små råa blomkålsbuketter till. Sedan kör jag med mitt gröna te och hoppas jag kommer att vänja mig vid smaken så småningom. Om inte så behöver det ju inte smaka så gott om det annars är bra för kroppen? På eftermiddagen bjöd en kollega på hembakade vetebullar som hon poängterade var kalorisnåla och ville att jag skulle sitta ner vid fikabordet.

Jag frågade inte efter receptet, och vad det innehöll, utan tog den minsta bullen och njöt den med gott samvete. Den kändes helt OK i kalorinivå. Inte smörig och ingen fyllning utan en hederlig vetebulle som gott tillbehör till kaffet. Den la sig inte under BH bandet såsom uppenbara kaloribomber brukar göra.

Stannade till vid solariet för lite bestrålning efter jobbet. Bara 10 minuter för att behålla en trevlig frisk sommarlook nu när vi går mot en glåmigare årstid.

Åkte iväg på storhandel efter jobbet. Jag gick bärsärkagång i hyllorna bland bönor, gryn och frön så nu kommer jag överleva ett tredje världskrig om nödvändigt.

Jag var jättehungrig när jag vandrade genom affären utan shoppinglista, så då blev det en välfylld vagn!

Men inga onyttigheter. Blev dock tvungen att koka en portion dinkelris strax vi kom hem för att testa. Något skeptisk till smak och konsistens men möjligen funkar den att blanda i sallad. Det får bli morgondagens lunchlåda. Kvällsmål på lättfil med SpecialK flingor. Tog lättfil av misstag och det tycker jag faktisk inte är gott, utan yoghurt har en snällare smak.

Fick hålla tillbaka lite på maten efter dagens vetebulle för att hålla mig inom kalorikvoten. Inte en enda

motionskalori att ta av idag!

Mamma kommer på besök från Norge under helgen! Jag bekymrar mig lite över maten och vad jag ska hitta på som inte skadar viktprojektet för mycket faktisk.

Jag tycker det är lite larvigt att servera mat jag själv inte vill äta av, så det blir helgens utmaning att trolla fram kalorisnåla och festliga maträtter...

Tror jag har 4 nummer av tidningen Allt om mat&vin liggande hemma som jag inte hunnit öppna och läsa ännu, så det kan ju vara en bra början som sänglektyr ikväll! Får be sambon bevaka kylskåpet i natt bara, så man inte blir småhungrig av alla läckre matfoto och går i sömnen till köket.

Men det var länge sedan jag kom på mig själv med kylskåpsrajd mitt i natten så förhoppningsvis är dessa nattliga utflykter ett minne blott!!

Nu gäller det att hålla balansen genom hela helgen så det blir glädjeskutt vid vågen på måndag?

4 oktober

”Den kostar ca 35 minuters spinning. Say no more!”

Vågade knappt röra ett finger imorse eftersom jag förväntade mig att träningsvärken skulle blixtra till utan pardon! Men när jag låg där i sängvärmen och vickade på tårna och försiktigt testade om jag förmådde lyfta ett ben, så var det faktisk inte så illa! Jag hade målat upp ett förskräckligt scenario som skulle ligga i stil med själva spinningspassets skyhöga dödlighetsfaktor, men kom ifrån det ganska lindrigt. I ett svagt ögonblick bad jag sambon att köra mig till jobbet eftersom regnet stod som spön i backen. Det är inte kul att börja arbetsdagen som en dränkt katt.

Jag fick en överväldigande respons i min dagbokstråd på VK:s forum idag, och det är jättekul med så många glada tillrop! Men nu har jag också pressen på mig att pallra mig dit igen nästa vecka. Vojne, jag kan inte ens tänka tanken just nu, men jag skall ta till mig alla goda råd jag fått. Det första blir att investera i en gelésadel för att skydda de ädlare delarna som skubbar närmast cykelsadeln. Det känns... Sedan gäller det att klä sig i en tröja som inte klibbar sig fast kring ryggvalkarna för det gav mig nudd på klaustrofobi. Har lovat mig själv, och er som hejar på att ge spinningen en ärlig chans.

Drack en stor mugg med te och åt ett äpple som mellis under förmiddagen, sedan lyxade jag till det med en vegetarisk sushi på restaurang på lunchrasten. På väg tillbaka till jobbet fick jag syn på nyöppning av kaffe/te och pralinshoppen som har flyttat in i nya lokaler mitt emot min arbetsplats. Der bjöds på kaffe och pralin. Nyfiken är jag så jag kikade in i affären, men istället för att göra mig själv besviken med godsaker köpte jag ett hekto grönt te!(förvånat själv, faktisk)

Bryggde mig en kopp direkt och det smakade precis så illa som man kan misstänka!

Men det sägs att det skal vara nyttigt och möjligen ha en positiv effekt för den som kämpar med övervikt, och just nu så duger det för mig!

Får jag även påminna om att det har varit Kanelbullens dag idag den 4 oktober?

Och givetvis kom en vänlig kollega släpande med en kanelbulle till var och en av oss! Och då kan jag lite kaxigt rapportera att det låg 1 styck orörd kanelbulle kvar på fikabordet. En snabb kalkyl medan jag spanade in snurran, och jag kom fram till att den kostar ca 35 minuters spinning. Say no more!

Aldrig att den är värd det! Då behöver jag väl inte säga att jag helt avstått från den mörka chokladen också! (Skrivbordslådan är tom)

Eftersom jag inte hade någon cykel kom sambon och hämtade mig efter jobbet. Då hann jag få undan lite jobb på övertid och sedan direkt iväg till boxoutträning!

Mycket medveten om kostens betydelse för förbränningen i dessa dagar så jag gjorde mig en liten fruktsallad på mango, lime och banan som jag åt ca en timme innan passet.

Blev jättesnopen under uppvärmningen då mina ben plötsligt kändes blytunga och ajajaj vad mina benhinnor grinade illa! Har inte känt något under dagen, men jag har knappt lyft rumpan från skrivbordstolen så det är ju inte så konstigt. Nu fick jag bita ihop och försöka lyfta fötterna från golvet.

Tack&lov blev det inte så mycket hopp och spring utan vi fik slå oss svetta med handskarna och köra lite extra för magmusklerna. Passade mig perfekt! Smakade gott med en banan direkt efter passet. Jag blir så hungrig! Orkade inte tanken på att åka och handla så det spar vi tills imorgon.

Kokade tomatsoppa som jag serverade med 1 kokt ägg, och dessutom avokado/keso mojs på finnkrisp. Det blev mycket mat idag, men tack vare mina motionskalorier blev det en bra VK dag, och som extra bonus fick jag ihop en perfekt procentcirkel!

Endast en slät kopp svart kaffe till kvälls.

Har bestämt mig för att det skall bli en helt motionsfri torsdag, så kroppen kan fokusera på att bara återhämta & förbränna. Hela dagen!

3 oktober

”Hur skulle jag stå ut i detta helvete?”

Ut på en kolsvart stavgångstimme innan klockan slagit sex imorse.

De första tio minuterna är lite tunga, men sedan vaknar benen och det blir bra driv i stavtagen!

Provar mig på lite gamla goda Lopezknip i skumrasket och tycker ändlyktan ger bra gensvar!

Mina knän har inte gjort sig nämndvärd påminda sedan jag slutade flaxa på crosstrainern som uppvärmning på slim&tone. Jag belastar av någon anledning knäna fel när jag pulsar fram på denna maskin, så det får jag låta bli tills vidare. Kortade ner stavslingan till 50 minuter, men det blev ändå stress på morgonen och jag hann varken packa ner lunch eller förbereda träningsväskan inför kvällens pass. Men gröten fick jag med mig och njöt den som vanligt i soffhörnan på jobbet.

Åt ett äpple som mellanmål under förmiddagen och drack en stor mugg te.

Sedan blev jag tvungen att cykla hem på lunchenrasten för att fixa med träningskläder och äta min fullkornslasagne med sallad till. Lite jäktigt blev det, men första hindret för kvällens träning avklarat.

Jag skyllde inte på att jag inte hann packa kläder på morgonen, utan såg till att fixa det under dagen!

Slängde med mig en banan och powerbar utifall det skulle behövas efter träningen

Ingen tid för fikarast under eftermiddagen men en kaffe och en liten powerbar vid skrivbordet hann jag med. Tyckte nästan inte jag kunde ge mig iväg för att hinna till mitt livs första spinningpass, men mina kollegor uppmuntrade mig att sticka, så det blev inte hellre någon ursäkt att skippa träningen för jobbets skull! Trampade på för fullt genom duskregnet och hittade mig själv lite tafatt och vilsen som sista deltagare in i spinningsalen. Fick en snabb men proffsig genomgång av hur cykeln fungerar och ett tips från instruktören att inte vara för ambitiös första gången, utan försöka känna in tekniken.

Och sedan drog det igång. Det tog 7 minuter och jag frågade mig själv vad i hela förryckande friden jag gett mig in på? Fy för böveln va jobbigt! Hur skulle jag stå ut i 50 minuter i detta helvete? Försökte titta mig omkring för att utläsa om det möjligen kunde finnas en VK: syster i församlingen. Om inte skulle jag ju kunna skylla på något och tacka för mig såhär mitt i passet? Det fanns flera möjliga VK-kandidater, och då skulle det ju vara för skämmigt att kasta in handduken. Oh, jisses va duktigt alla kämpade! Slöt ögonen och vet inte om jag svettades eller grät för jag har aldrig varit med om något så infernaliskt jobbigt! Tror jag gick in i koma för jag vet bara att jag trampade på för mitt bara liv så svetten stänkte, då instruktörens röst, efter en evighet, bad oss lugna ner och hämta kraft och syre. Om inte mina fötter suttit fastspända vid pedalen hade jag ramlat av! Instruktören kollade att jag var vid liv och påstod att efter tre spinningspass kommer jag tycke detta är roligt. Hur kan detta någonsin bli roligt? Det är det jävligaste jag någonsin pinat mig igenom! (Jag har inte fött barn dock) Och vilken tur att jag hade tagit med mig banan och powerbar för utan tillgång till mat hade jag blivit tvungen att äta min handduk! Jag blev vrålhungrig och sköljde ner energin med en hel liter vatten medan jag försökte återhämta mig en smula i garderoben. Tur det är mörkt i spinningsalen för jag såg ut som Dracula med mascara i hela fejjan när jag kikade mig i spegeln efteråt! Men när jag satte mig på cykeln hemåt kände jag mig fantastisk nöjd och så himla stolt över att jag fixade att sitta kvar och trampa genom hela passet! Log hela vägen hem! Sambon fick sig ett gott skratt då jag med skakande händer tog med mig et halvt blomkålshuvud att knapra när jag sjönk ner i ett hett skumbad. Kunde ha somnat om det inte vore för att en portion grönsakssoppa väntade i köket!

Och om jag överlever sviterna efter denna cykelutflykt till helvetet så undrar jag faktiskt om jag inte skall testa den der teorin om minimum tre försök?

Nu får ni ursäkta att dagens berättelse inte blir längre för jag måste leta redan på en badring att ha som sittunderlag på jobbet tills imorgon?

2 oktober

”Fick frågan om jag gått ner 2 kg i helgen”

Imorse var det ”innegymnastik” på slim&tone”. Kändes skönt att inte ha stavpromenad på motionsprogrammet när jag kikade ut i det kolsvarta regnvåta mörkret klockan sex imorse.

Nu är sommaren definitivt över, och jag får gräva lite djupare för att hämta fram inspiration och lust till motionsaktiviteter i gryningen. Första morgonen jag tvingas tända lyset på prussiluskan, och det känns lite småruggigt att trampa iväg i mörkret. Väl framme på slim&tone var givetvis vågen första anhalt. Ett djupt andetag och sedan resultatet: 71 kg.

Inte ett enda gram har jag gått ner denna vecka, så då får jag glädjas åt förra veckans resultat.

Låtsas först inte om resultatet, men det kryper inpå mig under träningspasset och jag får en besviken känsla i maggropen. Det funkar tydligen inte lika bra med rödvin som champagne på förbränningsbrasan. Är samtidig lite lättad över att jag inte gick på en baksmälla efter Kanada resan Ibland kan grammen vara lite luriga och komma smygande med lite fördröjningen, men nu tycks jag ha klarat mig!

När jag stretchade efter träningspasset, framför en spegelvägg, så ser jag markanta förändringar på min kropp. Kanske beror det på att jag föra veckan fick se och känna på skillnaden på muskel och fettmassa, vilket var en jättekick.

Vid morgonsittningen i soffhörnan på jobbet fick jag frågan om jag gått ner 2 kg i helgen eftersom jag plötsligt såg så smal ut, och då blir man ju strax på bättre humör. Det beror säkert på att jag var klädd i helsvart idag. Men byxan är en 38:a och den sitter precis lagom och är absolut inte obekvämt trång. Jag trodde aldrig det skulle vara möjligt för mig, faktisk, och jag gläds oerhört över detta även om jag vet det är lite naivt. Storleken har ju ingen betydelse sägs det, men det vettisjutton?*fniss*

Endast hallon på gröten idag, jag vill vara lite restriktiv med solrosfröna. Har inte vågat köpa cashewnötter igen eftersom jag inte litar tillräckligt på mig själv. Jag tycker dem väsnas så förskräckligt i skafferiet och jag är rädd jag en vacker kväll plötsligt kan råka äta tyst på hela påsen? Idag körde jag med min hemgjorda ”Lillis grönsakssoppa” till lunch och piffade till den lite extra med några broccolibuketter. Jag har även kokat med nötkött så den är matig och god. Det regnade lite på lunchen så jag skippade promenaden eftersom jag motionerade på morgonen. Lagom skulle det ju vara. Jag har anmält mig till spinningpass imorgon och hoppas komma ifrån jobbet i tid så jag hinner. Idag var det kalabalik och jättestressigt vilket resulterade i att det slank ner 3 mörka chokladruter under eftermiddagen. Innan jag tänkt tanken att det kräver fem våningars trappjogging för att bli av med en enda ruta. Men nu är dem äntligen slut så då får jag bara låta bli att köpa nya!

Fick jobba över en dryg timme, bl.a. med att färdigställa en rapport från Canada besöket.

Värmer på en tallrik grönsakssoppa som kvällsmål. Blir väl hopplöst bubblig i magen av så mycket grönsaker, men det får stå sitt kast.

Denna vecka skall jag lägga krut på att få i mig nyttig mat kombinerat med konditionsträning i hopp om att det skall gör skillnad på vågen.

29 september - 1 oktober

”Mina 'smala' plagg är för stora nu”

Äntligen fredag ?

Det blev midnatt innan jag kom i säng så jag halkade dit på en dålig sömnrutin igen, men det skall inte bli någon vana! Anna Skipper påpekade just vikten av god sömn i senaste programmet ”Du är vad du äter”. Nu har jag beställt hem några av alla dessa pulverburkar hon talar så varmt för så får vis se hur det kan funka. Torsdagens program handlade just om att byta ut frukostgröten mot proteindryck för att få en kickeffekt på vikten.

Tyckte det passade så bra på mig så jag måste testa om detta kan knäcke de sista kilona.

Jag ger det i alla fall et par veckors chans så får vi se. Skall hålla er informerade! Perfekt om jag kunde klara att komma ner på läkarens 66kg krav innan jag åker till Thailand på semester så remissen på boobiesrekonstruktionen kan gå sin gilla gång medan jag njuter lite massage för att få lite smidighet i hullet =)

Hursomhelst så började jag fredagen på slim&tone med lite styrka&smidighet. Lite tung i kroppen men det kan möjligen vara lite efterdyningar av boxningen.

Gymmet har köpt hem naturtrogna exempel på en muskel och en äcklig fettmassa för att visa skillnaden i volym! Helt otroligt? Varje klump väger 2,5kg och den gula fettmassan är ca 3 gånger så stor som muskeln! Nu fattar jag att vågen kan stå stilla även om min kroppshydda minskar. Samtidigt måste jag ta till mig vad VK: s träningsexpert Alan Bergström skriver, att

syreupptagningsförmågan avgör förbränningen. Åter igen är det alltså motion med flås som gäller. Spinningspasset tycks inte gå att komma undan, utan svett&tårar är vad som behövs. Jag laddar för fullt?*suck*

Fredagslunchen åt jag i ensam majestät med senaste utgåvan av en branschtidning och 8 bitar vegetarisk sushi på restaurang. Ibland myser jag mig nästen ihjäl i mitt eget sällskap, i synnerhet om det varit intensivt på det sociala planet under en period.

Et par muggar te och två kaffekoppar under arbetsdagen och en nektarin som mellanmål.

Läste någonstans att det aldrig skall gå mer än 3 timmar mellan varje mål för att hålla en bra blodsockernivå. Där måste jag bättre mig lite!

Smög i mig 3 mörka chokladbitar mellan varven och det beror säkerligen på blodsockersvajningar. Ja, förutom dålig karaktär givetvis?

Har tagit reda på att en liten ruta mörk choklad kräver snabbt spring i 5 våningstrappor. Det passar ju perfekt med 3 vänder i trappan när jag kommer hem på kvällarna?Skulle månne ha som regel att trappan skall springas INNAN det är tillåtet att gapa över en chokladruta? Det skulle nog begränsa, om inte helt få stopp på, chokladsuget.

Mot bättre vetande stannade jag till vid solariet på hemvägen, och utsatte kroppen för lite ultraviolette strålning i 12 minuter.

Sambon har under dagen haft storstädning i förrådet och under kvällen fick jag gå igenom ett flertal lådor med bortstuvade kläder. En låda var märkt ”Lillians smala kläder” vilket var intressant. I lådan låg nästan nya plagg i str. 42-44, numera för stora! Tydligen tyckte jag att det var kläder för en smal kropp när jag, för +tio år sedan, gav up kampen att komma i dem igen?

Jag fick ihop 4 sopsäckar med kläder som sambon åkte iväg till myrornas insamlig med,

vissa med prislappen hängande kvar. Jag har slösat ofantligt mycket pengar på kläder ”att växa in i” genom åren. Kvällsmål blev två skålar med het grönsakssoppa. En kalorisnål favorit.

En lång och god natts sömn mot lördagen. Vaknade och knäppte igång morgonprogrammet på TV4, men somnade tydligen ifrån allt och vaknade inte igen för än klockan var 11:30!! Snacka om att sova bort en dag, men tydligen ville kroppen vila ut! Rejäl brunch med 1 skinkmacka med balsamicosenap + 1macka med makrill i tomat, samt 1 kokt ägg. Till detta en stor mugg te och ett glas vitalinea vaniljyoghurt.

Massvis med evenemang och aktiviteter i vår stad eftersom vi har ”Kulturnatten”, men utbudet blev så enormt så i slutändan nöjde vi oss med ett sista besök i Gubbens trädgård för säsongen. Där serveras primörsoppa, men jag nöjer mig med en kopp te eftersom jag ätit en rejäl frukost och har en biffmiddag planerad inför kvällen. Tycker jag är duktig som avstår från soppan för tallriken sambon sörplar ifrån doftar hiskligt gott.

En liten sväng på stan där jag gör en blixtvisit in i en provhytt för att testa om jag kommer in i et par snygga str. 38 jeans. Det gör jag, men de är inte sydda för mina former så byxan får hänga kvar.

Brassar biff med klyftpotatis, blomkål (till mig) broccoli (till sambon) kokta morötter och som sås en klick light crème fraiche med franska örter. Med det positiva viktresultatet efter Torontovistelsen ï minnet, beordrar jag sambon att öppna en flaska rödvin till maten. Han tror knappt sina öron, men skyndar att korka upp innan jag ångrat mig *ler*

Till kvällskaffet öppnar jag boxen med praliner, som hållit sig ganska tyst i kylskåpet sedan Brysselbesöket. 2 mörka mäktiga godingar till kaffet. Sedan somnar sambon och då råkar jag visst ta en pralin till, medan jag stökar undan disken?

Ännu en sovmorgon, men på söndagen är vi i alla fall ute på en frisk stavpromenad innan kl. tio.

Sambon kommenterar att jag har friskt fraspark i stegen och det peppar mig att ta en liten omväg.

7242 inräknade steg på räknaren och då joggar jag uppför alla trapporna till femte våningen!

Även om det är söndag blir det vanlig gryngrötsfrukost, men jag tärnar i ett halvt äpple, i tillägg till hallon, och 1 matsked solrosfrön. Sambon har kokat ägg till mig men när jag ätit gröten blir jag tvärmätt så det tackar jag nej till. Blir sittande i soffhörnan et par timmar och bestämmer mig för att jag ska gå till slim&tone å träna styrka under eftermiddagen, men så blir det inte i slutändan. Sambon vill ha hjälp med ett fotoprogram på vår dator och det tar mycket längre tid än beräknat. Jag blir knäpp på denna skitskrutPc, och tappar allt humör och energi. Måste se till att investera i en ny som beter sig mera civiliserat och gör som den blir tillsagd!

Eftersom klockan redan passerat sex, och jag endast druckit ett glas yoghurt ätit 3 torkade fikon som mellanmål, är det hög tid för middag. Mikrokokt gösfilé med kokt potatis, broccoli och senapssås. Serverad tillsammans med en sallad på isberg, körsbärstomat, gurka och riven morot med vinägerdressing. Lätt och fräsch middag!

Setter mig med dagboken innan kvällskaffet för att inte hamna snett med sömnen inför den stundande veckan. Nu är jag superladdad och ska äta gott och träna mycket kondition för att få riktig fart på kroppens förbränningsbrasa! Den där förgrymmade, fördröjda, remissen retar gallfeber på mig så nu ska baske mig de sista överflödskilona bort!

27-28 september

”Tänk om det är så tragiskt då smäller jag av!”

Efter att ha skrivit en liten maratondagbok från mina Canadaeskapader i onsdagskväll strejkade ögonen innan jag kommit till onsdagens händelser. Idag kommer därför en resumé från de senaste två dagarna. Jag har lite känning av jetlag och skulle utan problem sova ett helt dygn har jag känslan av, men jag får vila ut i helgen som stundar.

Onsdag morgon kämpade jag mig i alla fall ur sängen och stavade ut i mörkret kl. 06:00.

Orkade knappt hålla ögonen öppna första kvarten, men piggnade till av den kyliga höstluften och fick bra fart på ben och stavar. Droppade dock trappspringet eftersom jag vill vara lite snäll mot mina knän ett par dagar framöver. Lite knorr blev det av att valsa runt i högklackat från morgon till kväll i två dygn medan min resväska var ute på äventyr.

Känns skönt att vara hemma hos grötkoket igen efter alla dignande frukostbufféer. Det enda jag saknar är att frossa i färska bär. Dressade upp mig i min nya Hilfigertröja och trampade iväg på prussliluskan i morgondimman. Dags att börja med en tunnare ytterjacka igen kände jag, men jag hann inte få frostskador på de 5 minuter det tar att cykla till jobbet. Mina kollegor tyckte jag varit borta länge även om det faktisk bara är 3 arbetsdagar, och nyfikna på att höra allt om Toronto. Jag bjöd ut min kollega och trogna viktcoach, Monica på lunch.

Hon är inte så förtjust i husmanskost och valde en fiskgryta med aioli medan jag satsade på rimmad oxbringa med rotmos. Det smakade riktigt gott.

Under dagen åt jag äpple som mellanmål och en hembakad powerbar som tilltugg till eftermiddagskaffet. Skyndade hem efter jobbet för att komma iväg till onsdagens fasta punkt, nämligen boxout träningen! När sambon frågade om jag verkligen ville åka och träna svarade jag ärlig att det ville jag absolut inte, men att jag hursomhelst tänkte tvinga mig själv.

Laddade med en banan och et stort glas vatten, och när jag väl fick sväng på armar och ben var det riktigt roligt! Kände mig ganska så mör i kroppen efteråt och förmådde inte fixa något riktigt kvällsmål utan nöjde mig med en tallrik yoghurt och müsli.

Sedan blev jag sittande vid datorn med dagboken tills ögonen sved som eld, och somnade innan jag hunnit lägga huvudet på kudden tror jag. Möjligen kunde ni läsa ut från alla stavfel i gårdagens dagbok att skärpan inte var helt i topp?

Vaknar vid 0600 på torsdagsmorgonen och känner att jag inte vill tvinga kroppen att börja dagen med mera motion. Inte speciellt mycket träningsvärk efter boxi-out träningen, tack&lov. Men nu ska jag försöka hålla en vettig nivå på motionsfrekvensen och ta reda på om det möjligen är min överambition som sabbat viktkurvan?

Tänk om det är så tragiskt att jag motionerat för mycket och ätit för lite. Då smäller jag av!

Jag är helt fascinerad och lite tagen av att jag kunde gå ner i vikt under Canada resan!

Måste fuska och pipkika på vågen igen imorgon, fredag, bara för att kolla så det håller i sig.

Spetsade gröten med en matsked solrosfrön idag. Jag har ätit lite nötter varje dag i Toronto så kanske ligger det något hokuspokus i de nyttiga fetterna också. Jag tycker jag kommit svaret på den stora kluriga viktgåtan på spåret, som ni förstår!

En hisklig jäktig dag på jobbet där jag glömde dricka vatten. Har fått i mig en mugg te, ett äpple och ett par koppar kaffe mellan varven dock.

Ett litet återfall idag till Dafgårds Kålpudding eftersom jag inte kunde komma på något annat vettigt att ta med som lunchlåda. Den känns faktisk hyfsat nyttig och husmanskostlik.

Åt en röd paprika som tillbehör då det var det enda jag hittade hemma i kylen.

Fick jobba övertid och sedan iväg för att handla in till kyl och skafferi med nyttigheter.

Ikväll har jag hackat och rört ihop säsongens första storkok med ”Lillis grönsakssoppa”!

Det tar lite tid så den blev inte klar för än vid niotiden och det blev därför ett sent kvällsmål. Men den är hisklig god med riktig hetta från chili och andra slumpvis utvalda kryddor. Nu får vi se vad den kan åstadkomma med vikten under helgen! Får väl samla på mig lite motionskalorier också för att säkerställa maximal effekt.

22-26 september

”Ska jag äta lamstuvning så måste jag dricka rött vin”

Då är jag tillbaka i verkligheten och vardagen igen!

Nu måste jag bara försöka att komprimera dagboken så ni blir förskonade från en maratonläsning om senaste dagars nöjen och strapatser! För att stilla den värsta nyfikenheten så redovisar jag vikten först: 71.0 kilo! Helt otroligt hur jag har lyckats att tappa 9 hekto under dessa dar, men för ni som är lite extra nyfikna kan ni jo läsa bara vidare. Min egen teori är att champagne och chokladsufflé gjort susen!

Efter tre timmars söm klev jag upp kl. 0500 fredag morgon för att hinna äta min grötfrukost, lite extra kryddad med psyllium, och banan för optimal effekt för energi och matsmältning under den stundande atlantöverfarten. Självklart började jag med en ”very bad hair day” så jag blev tvungen att tvätta håret två gånger vilket gjorde att jag jobbade upp en hyfsad stressnivå på morgonkulan.

Åkte 1:a klass på SJ där det bjuds på kaffe och frukt. Nu undrar jag om det kan vara tillåtet enligt transportlagen att peppra fruktkorgen med Dumlekola choklad? Dessutom av den sorten som inte håller tyst utan som ropar och gnolar så det ekar genom hela vagnen? Jag hade ju packat med mig powerbar som matsäck, men i höjd med Södertälje blev oljudet olidligt så av hänsyn till medpassagerarna vinglade jag genom vagnen och plockade till mig den skränigaste Dumlingen.

Till en kopp kaffe var det en klockren ljuvlig avstressare.

Flög businessclass till London der man får välja mat från en trevlig meny, men eftersom jag nickade direkt efter take-off fick jag välja mat till sist. Då fanns bara lamstuvning kvar. Och ska jag äta lamstuvning så måste jag dricka rött vin till så där försvann min ambition om sallad och sodavatten. Och har man druckit en liten rödvinsflaska så tycker jag att det inte går att snåla med ostbrickan med stilton och en höjdarost. Nöjde mig med druvorna som tilltugg först, men när stewarden frågade om jag inte skulle ha portvin till osten så tackade jag artigt: Yes, please!

Pga. den nya strikta policyn på handbagage på flyg in och ut från Storbritannien var det ingen ide att kika i alla affärer då de inte tillåter så mycket som en lipgloss ombord på planen. Valde istället

att besöka British Airways businessloungen på London Heathrow. Absolut inte hungrig, men där bjöds på så fantastiks mycket godsaker så det var lite synd att inte prova på. Blandade mig en sallad med senapsdressing och drack ett glas tomat juice. Sedan sammanstrålade jag med mina 13 kollegor vid utgången till flyget mot Toronto, Canada. Eftersom vi var inbjudna att flyga i businessclass fick man välja mellan vatten, juice och champagne som välkomstdryck. Jag valde det som bubblade. En liten påse med cashewnötter försvann som en avlöning. Eftersom stolen enkelt kunde göras om till en säng var jag inte orlig över att beställa ytterligare en champagne till middagen. Först provade jag på en mangokyckling som var så iskall att tomaterna var näst intill frostnupna. Den bad jag ytterst artigt om att få utbytt mot en bakad torskfilé med morotsstavar och färskpotatis. Matchade perfekt till champagnen! Till kaffet serverades lyxpraliner men där lyckades jag hejda mig efter att ha tagit en halv tugga. Sedan var det bara att klappa sig på magen och lut sig lite bakåt för att välja en bra videofilm. Inte en chans att hålla mig vaken så jag fällde ner min stol till en horisontal säng och vaknade igen när det var dags för nästa måltid.

Ett fullkomligt nej, nej, fy, fy måltid med vitt bröd, majonäs geggamoja, brieost och äppelchutney, som jag avstod helt ifrån. Valde istället te och juice och försökte piggna till lite inför landningen.

I halv storm och spöregn damp vi ner Toronto flygplats vid 18-tiden.

Då började äventyret: min resväska kom inte fram! Alla andra fick sina, men min lilla röda älskling med alla nya kläder, ”fixa iordning & måbra grejer” blev kvar i London!

Vinkade av reskamraterna, för att inte förstöra deras kväll till råga på allt, och kastade mig in bland afghaner och japaner i den långa kön för borttappat baggage. Bestämde mig för att vända det till en positiv händelse där jag kunde studera hur olika resenärer reagerar på stressade situationer, från gråt till intressanta svordomar man aldrig visste existerade. Jag blev belönad med ett kontokort laddad med 150GBP=2000sek, tack vare att jag frågade på ett försynt och civiliserad sätt om jag kunde få en tandbortse och et par rena trosor inför kvällens middag!

Nöjd lät jag mig sedan transporteras till hotellet i en läcker svart Lincoln med vit skinnklädsel.

Kom fram till hotellet samtidigt med gruppen som suttit och tryckt i en nerimmad buss som fastnat i rusningstrafik. Snabbt ombyte för dem som hade kläder, själv fick jag prova se elegant ut i samma persedlar jag färdats i under sista dygnet. Middag på en medioker restaurang där man kunde välja mellan fisk, kött eller fågel. En riklig sallad som starter och sedan blev det lax med bakat potatis. Åt halva portionen och drack sodavatten till. Tackade nej till monsterkakan med frostning och vaniljklet och nöjde mig med en kopp kaffe.

Sedan hem till hotellet för tvätt av trosa, bh och strumpor inför nästa dag?

Sov knappt en timme hela natten, trots Sheratons sköna säng och hav av kuddar. Började räkna efter värdet på vad jag packat i resväskan och det kändes olustigt. Vid 03:00 fick jag iden att hänga ut trosorna på tork från fönstret i hotellskrapan? Klockan 04:00 hörde jag hur regnet vräkte ner och räddade in mina dyngsura kalsingar. Klockan 05:00 hittade jag mig själv halvt sovande på toan med trosan i ena handen och hårfönen i den andra. Som det supersnille man är som tidsvill pingla kom jag på att jag kunde ligga på trosorna i sängen för att få dem torra?

Somnade i morgontimmen och vaknade kl. 07:00 med en fuktig skrynkeltrosa under kinden.

Min trevliga rumskompis, Malin från Sundsvall trodde säkert hon hamnat ihop med en stråltant.

Började lördagen med en frukost som fungerade bra ur VK synpunkt. Bland sirapsdrypande pannkakor och bacon, chokladbröd och stekt potatis hittade jag lättyoghurt och färsk frukt som jag blandade med müsli och lite nötter, samt ett par matskedar äggröra på mörk painriche.

Ut på en guidad tur i Toronto med besök på St. Lawrence Market. Ett eldorado för den som tycker om mat i alla former och färger. I mitt tidigare liv skulle jag ha ätit mig genom saluhallen, men nu njöt jag av dofter och färger. Köpte balsamicosenap som souvenir och istället tankade på energi med hjälp av en dryck kallad Energy Veggie. Färskpressad morot, äpple och ingefära. Kunde inte motstå frestelsen att även köpa 100 gr supersize cashewnötter. Bra som nöd proviant?

Lunchbjudning på Marriott Toronto innan visning av hotellet.

Pilgrimsmusslor med avokado och grapefruktfilé på balsamicospegel, efterföljd av ugnsbakad piggvarfilé med pesto och grön sparris. Givetvis bjöds det på dessert och här föll jag pladask.

En sufflé fylld med tjock ljummen mörk choklad serverad med äkta vaniljglass och hyvlad chokladspån. ”Just To die for!”

Efter denna måltid bestämde jag mig för att det var nödvändigt att berätta för vissa i gruppen att jag höll på med ett viktprojekt. Bara av den enkla anledning att jag skulle skärpa mig vid kommande måltider och inte lasta in kaloribomber.

Fortfarande ingen resväska så jag blev under eftermiddagen tvungen att handla rena kläder i en gedigen shoppingmall med ca 300 affärer. Stört omöjligt! Bara att hitta en passande BH höll på att kosta mig förståndet. Det slutade med att jag blottade mig för ett förskräckt biträde och bad henne hitta något som jag kunde hänga upp mina boobisar i! Hon muttrade något om formen och jag förklarade att de inte har någon form utan behöver en påse med hissanordning. Jag hade fullt med rivsår efter byglar och sträva tyger efter att ha svettat mig genom dryga 30 ilskna BH byten. Sedan gällde det att sno ihop en ny ekipering vilket blev ytterst besvärligt. I stilettklackade stövletter på andra dygnet hade jag inte direkt spring i bena. När varuhuset ville stänga fick jag ta vad som fanns för handen Ett rödsvart linne med svart fuskpälskantad cardigan fick mig at känna mig som en blandning av glädjeflicka och moster Agda under lördagskvällens thaimiddag. När hettan från curry och chili satte in kunde jag konstatera att beklädnaden bestod i huvudsak av konstmaterial. Jädrans skitväska att bara försvinna! Inte en chans att ta sig ut i Torontos nattvimmel utan hem till hotellet för ny tvätt av underkläder inför andra övernattningen.

Söndag morgon och resväskan har äntligen hittat till hotellet! Den infann sig under natten och sällan har jag blivit så glad över att återse en resväska! Humöret steg avsevärd och känslan av att få kliva i ett par joggingskor och en ny kläduppsättning inför söndagens aktiviteter var enorm.

Hilton bjöd på frukost i världsklass. Jag tog för mig av en yoghurtmüsligröt med färska hallon, blåbär och björnbär som smakade otroligt gott med et par skedar pumpafrön och några valnötter.

Sedan grovt bröd med parmaskinka, lite äggröra samt ett stort glas färskpressad apelsinjuice.

En stadsrundtur innan vi hissades up i en svindlande fart till den roterande restaurangen i det 533meter höga CN tower, en av världens högsta byggnader. Där bjöds vi på et par salladsblad till förrätt följd av en laxfilé på smörkrossad färskpotatis med vitt vin som måltidsdryck. Rabarberpaj till dessert. Efter lunch gavs utrymme för ett par timmars shopping och då var det tur att man fått riktiga skodon på fötterna. Utbudet blir nästan för våldsamt så det blir mest att yra omkring som en värpsjuk höna. Skönt att luta huvudet mot kudden en halvtimme innan vi klädde om till middag på fransk restaurang. Här serverades det het/sur avokadosoppa som uppvärmning och jag valde en vegetarisk pasta med tomat och vodkasås. Började bli lite trött på fisk. Till efterrätt fick vi jordgubbar med marängsviss, men jag petade enbart i mig av gubbarna och lät sötsakerna ligga kvar. Smart drag att avslöja att jag tänker på vikten för då blir det ju lite pinsamt att gapa över för mycket. Ett par glas rött vin gick däremot åt under måltiden samt en espresso för matsmältningen.

Snabb promenad hemåt genom staden och avslutade kvällen med att testa en nyinköpt fotcreme på sängkanten och uppfräschning av nagellacket. Pysslade med packning av väskan jag knappt hunnit packa upp och lyckades slutligen få fem timmars sömn inför avresedagen.

Måndag morgon vaknade jag med röda trötta ögon och tog en lång varm dusch. Min ambition att starta varje morgon i det stora fitnesscentret och i simbassängen gick om intet pga. avsaknad av kläder. Nu när jag äntligen fått trasorna orkade jag inte tanken på att anstränga mina ben ytterligare. Avfärd från Sheraton med all packning och stop för visning och stor flådig frukostbuffé på Westin Toronto Harbour Hotell. Åter igen hittade jag yoghurtmüsligröten med gigantiska blåbär och björnbär. Avrundade med en liten bagel med philadelfiaost och en kopp te. Inte en enda liten baconflis över mina läppar under hela vistelsen!

Efter att ha hälsat på våra kanadensiska kollegor åkte vi mot dagens huvudattraktion Niagara fallen. Stannade till längs motorvägen på ett riktigt skräpmatstempel där jag nöjde mig med en bärsmoothie eftersom jag inte var speciellt hungrig och en naturell fullkornsbagel som färdkost.

Niagara Falls är en mäktig upplevelse och vi blev belönade med ett otroligt vackert väder som gjorde upplevelsen av de dånade vattenfallen obetalbar. Fortsatte med ett besök på en vingård där vi provsmakade deras nya satsning på en lite sötare typ av champagne. Livsfarligt gott.

Stannade till för en liten vandring genom en pittoresk by för att fortsätta till en annan höjdpunkt, nämligen en outletfactory med de mest kända klädmärken. Fyndade lite ”hold in&push up” underkläder samt ett par Tommy Hilfiger tröjor. På returresan mot flygplatsen stannade vi till vid ytterligare en motorvägskrog där jag som tur var hittade en kycklingsallad som inte såg för illa ut.

Kort besök i flygplatsens businesslounge där jag avstod från alkohol och drack sodavatten med citron. Säkerhetskontrollen var lika rigorös för återresan och när jag insåg att jag bar omkring på min nya Lancôme juicy lip balsam i handväskan blev jag nästan olycklig. Det är numera klassat som farligt vapen? Jag gick sonika till toaletten och rullade in den under den vänstra boobisen!

Jag blev alldeles förskräckt när den 2 meter höga turbanklädda säkerhetskontrollantens metalldetektor gjorde utslag vid mina bröst! Trodde jag skulle svimma av skräck! Jag skyndade mig att blotta högre del av bysten och pekade på bygeln i min Rolls-Royce Bh och förklarade att det var metall! Tänkte hur i helsike apparaten kunde känna av en lipgloss under mitt bröst??

Där stod jag med ena BHbröstet guppande ur urringningen bland hundra människor och vakten påpekade torrt att det var metallknapparna i blusen som gjorde utslag ? Bara att stoppa in behagen igen alltså! Pinsamt? Nejvars. Jag räddade i alla fall lipglossen!

Påbörjade hemresan bekvämt bakåtlutad i den sköna businessfåtöljen sippande på ännu ett glas champagne. Serverades ett varmt olivbröd med vegetarisk fyllning och en kopp äpplete innan jag intog horisontalt läge och sov mig över hela Atlanten! Innan landning i London serverades engelsk afternoon tea, eftersom vi plötsligt befann oss i den tidzonen. Avstod från bakelserna men njöt av en fruktsmoothie tillsammans med fruktsallad och en croissant. Lite utanför min egen kropp under den två timmar långa mellanlandningen i London. Tror jag föll i halvt koma i en fåtölj och fick sedan springa som en dåre genom en oändlig lång korridor för att hinna med flyget mot Stockholm. Räknade ut att jag med denna minimaraton gjort mig väl förtjänt av en miniatyrflaska champagne igen. Där satt jag en måndag eftermiddag och ”bet bubblor” medan jag lästa senaste tidningarna som världens värsta bizznizzresenär *fniss*. Man blir väldigt snygg&smal av champagne! Så pass att jag ombord på SJ’s lite mindre lyxiga åkdon tröstade mig med en vilsekommen påse popcorn från den kanadensiska businessloungen, en liten påse snacks från British Airways flyget och 2 mörka chokladbitar jag hittade i ett hörn av handväskan. En fullfjädrad kaloridammsugning med andra ord. Inte en endaste liten fruktbit inom räckhåll så då gick det som det gick.

Summan av kardemumman är en riktig trevlig Canadavistelse att se tillbaka på. Men det största mysterium av allt är hur jag på denna diet, under de senaste dagarna, tappade nästan 1 kilo!

Är det chokladsufflé och champagne som är nyckeln till gåtan, eller är det helt enkelt det faktum att kroppen fått vila från intensiv motion samtidigt som jag har ätit 3 riktiga mål mat per dag? (Troligen det senaste)

Jag sätter punkt för dagboken här då timmen blivit sen, och återkommer i morgon med en rapport från onsdag och torsdag. Trots allt skönt och tryggt att återvända till vardagens rutiner igen!

21 september

”Nu har jag bevis!”

Jag tror min kropp vill be om ursäkt för att den håller på mina kilon för imorse var det inte svårt att komma ur sängen! Ingen träningsvärk trots ett tufft boxoutpass igår kväll, och fötterna kändes lätta under hela stavpromenaden. Funderade lite i vargtimmen på hur jag ska attackera för att komma åt dem sista fem kilona och jag tror mest på tuffare konditionsträning. Men jag tar till mig av många goda råd jag får via VK: forumet och skall i nästa vecka ta den hjälp som VK:s expertpanel har erbjudit sig. Skall klura ut lite frågor under tiden jag korsar Atlanten så jag kan komma igång med högsta växeln från nästa vecka. Imorse kryddade jag gröten med katrinplommon som legat i blöt i kokvattnet över natten. Det gör susen på kaninplopparna. Mer åt kenguruhållet nu.

Nu vill jag veta med säkerhet att jag inte lurar mig själv med vikten utan att min känsla av att kroppen krymper, verkligen stämmer. Därför smet jag från jobbet några minuter innan frukostgröten, och jagade bort till slim&tone för att göra en riktig koll. För det första är jag tillbaka på 71,5 kg så de förargliga + 4hekto har försvunnit igen. Skönt! Men jag var ute och jagade procenten!

Och nu visar fettprocenten på 37.3. Då väger jag 0,5 kilo mer idag än jag gjorde den 9 augusti, fast då var fettprocenten 39.0! Alltså vet jag att fettet minskar i takt med att vågen kryper uppåt! Det är på något sett ett bevis för att jag trots allt är på rätt väg!

För den som undrar och tycker det är en hög %, har jag fått mig förklarad att hela boobiespaketet är fettbomber och därav en så hög siffra. Så länge jag har dem kvar kan jag inte komma ner i "normalläge" Iallafall med den mätningsmanick som används på slim&tone. Men jag kände mig iallafall tillfreds med vetskapen om att fettet försvinner oavsett vad digitalvågen säger.

Jag fick många goda råd och tips via forumet idag också, och något som jag själv funderat lite på är Dafgårds lunchlådor. Dessa är tydligen inte så nyttiga? Kanske skall jag sluta med dem? Jag gillar ju att kocksera egentligen, så det får bli höstens projekt med hemlagad lunchportioner.

Började lite smått idag med att hämta en husmanskost på en av stadens restauranger.

Grönsaksbakad torsk med saffranssås. Jag bad om mindre potatis och mera rårivna morötter. Inga problem enligt kocken så då blev det lite nyttigare. Och jag skrapade inte upp all den tjocka (!) såsen,

utan tog sparsamt av den. Ingen aning om kalorier, men gott var det och mätt blev jag.

Fick besök på kontoret efter lunchen som givetvis kom släpande med en vetekrans till kaffet.

Nybakad och väldoftande, men jag stod pall och tackade nej utan krusiduller. Men en powerbar har jag ätit under eftermiddagen. Ingen choklad idag dock! Det är ju skam att beklaga sig över vågen om jag skall sitta o gnaga på mörka chokladrutor. Fast helt förbjudet får det inte bli för då blir det för svårt.

Det sägs ju att mörk choklad med +70% kakao inte skall vara så farligt i måttliga mängder. Men jag vet inte om man ska tro på det heller? Inget som är gott tycks vara nyttigt.

Unnade mig en ny massagetimme hos Terttus Vårdande Händer efter jobbet. Det kostar en liten slant, men saliga Amalia va skönt! Eftersom hon var så duktig och fick fart på äggstockarna (jag bjuder på det) så kanske hon kan smälla en o annan fettcell också? Vem vet? Idag hittade hon dock lite andra problem när hennes händer letade sig fram under fötterna. Med den underbaraste finska brytning frågade hon: ”Haaar du hemåårååjderrr?” Inte vad jag vet, snörvlade jag underifrån britsen. ”Oj, nåååå, din tjocktarmen mår nu inget braaaaa” konstaterade Terttu bestämt. Jag blev helt stum. Hur kan människan hitta allt detta under mina fötter? Först prickade hon äggstockarna och nu gick hon rakt på bajsvajset! Jag blir lite impad, det måste jag erkänna. Nu får vi väl se om jag blir den första som korsar Atlanten sittand på en toalett! Nu är det packat o klart för Canada resan!

Denna gång får ni troligen hålla tillgodo med min rapportering till nästa torsdag, då jag knappast tror det kommer att ges möjlighet för mig att skriva min dagbok under resans gång.

Programmet är fullspäckat från morgon till kväll, och den lilla lediga tid som kan komma att finnas måste jag använda till att gympa. Ja, och kanske shoppa en liten gnutta förståss...

20 september

”Tusen hjärtan och stort tack till alla som peppar”

Det blev alldeles för sent innan jag kom i säng pga. statskuppen i Thailand. Min pappa bor ju där och jag ville inte lägga mig innan jag fått tag i honom för att kolla läget. Vid 01-tiden svarade han i telefonen och allt var lugnt och fridsamt i Hua Hin. Där hade de inte ens fått med dig att det varit en statskupp i Bangkok? Jag hade lite svårt att somna sedan så det blev ingen morgonmotion idag. Men eftersom det är onsdag och boxoutträning på kvällen så är det inte livsviktigt med morgongymnastiken.

Planerade en lunchpromenad, men sedan blev jag tvungen att gå förbi hos skomakaren på lunchrasten så då blev det inget med det heller. Lunchlåda idag från Dafgårds kök med fullkornslasagne och sallad bredvid. Yummie! Det unnar jag mig när jag skall boxas på kvällen. Då behöver jag lite extra energi och gör sedan av med alla kalorierna igen.

Vill gärna skicka tusen hjärtan och stort tack till alla som peppar och hejar på mig i VK forumet1 Det var en tung dag igår med viktpåslaget, och idag öste ni på med glada tillrop.

Det hjälpte mig att komma på fötter igen illa kvickt och hämta fram mitt jävlaranamma igen!

Har fått många frågor kring vilka tabeller/riktlinjer min läkare går efter när det gäller vad som är normalvikt, men det kan jag inte svara på. Jag kom mig inte för att ifrågasätta helt enkelt. Blev så paff över att få höra att jag plötsligt skulle vara för tjock för att få en remiss. Inget hänsyn till att jag kämpat bort 33 kilo, och att bysten i sig är tung utan man ska tydligen vara ett slankt kvinnoexemplar om man skall få ligga på landstingets operationsbord.

Jag kände ett lite darr på läppen och fann det tryggast att inte öppna käften. Vore bara patetisk att åstadkomma en syndaflod, så jag bet ihop och log sådär duktigt. För fet är jag hursomhelst enligt expertisen. Så då så. Bara att knyta nävarna och visa att jag minsann kan fixa dessa 5 kilo så jag kommer inom deras norm, fast fortfarande 20 % avvikande enligt tabellen?

Dem kan stoppa upp alla sina tabeller – och mina 20 % extra fett, om det finns utrymme kvar.

Knaprade i mig 2 äpplen som mellanmål och försökte vara duktig med vattendrickandet idag. Magen krånglar och jag fastnar på toan i oändlighet för att åstadkomma lite kaninpluppar!

Har slut på psylliumfröna så det måste jag få ordning på snarast.

Till eftermiddagskaffet slank det ner 3 mörk choklad rutor. Typisk stresströst. Kom inte ihåg hur de smakade efteråt. Onödigt.

Kämpade duktigt på boxouten för att bli av med dessa extra kalorier och passade på att prova på blodsmakstempo. Har fått tips på VK: s forum att testa spinning, vilket för mig framstår som den renaste tortyr.

Men jag har varit inne på att mera flås och konditionskrävande motion kanske kan göra susen för de envisa kilona, så jag skal testa spinning.(Ser jag inte fram emot). Det måste bli första veckan i oktober. Trött men ändå glad när vi kom hem till lägenheten så jag svängde igång med ett powerbarbak. Tänkte det kunde vara bra att ha med några i väskan till Canada?

Då behöver jag inte falla för dårliga alternativ om det skulle uppstå en knepig matsituation!

Att vara förberedd är ju en förutsättning för framgång, säger Anna Skipper J

Vi får se om det finns några kvar tills på fredag. Sambon gillar dem skarpt och jag tycker dem är gruvligt goda. Sedan blev det norsk Beta Soppa, som jag tror jag skrivit om tidigare. En variant på grönsakssoppa (från påse) som jag ikväll bröt ner lite fullkornsspagetti i, och 5 köttbullar vardera till mig och sambon. Jättegott! Men nu är det ju snart säsong för Lillis Grönsakssoppa igen! Om jag tillsetter rejält med chili i den, tillsammans med massa vitkål, så bör det i alla fall bli fart på både mage och fettdepåer i höstmörkret. Trivsamt!

19 september

”Jag blir så ledsen och besviken”

Nu börjar jag med det viktigaste och det är vikten!

Jag blir så ledsen och besviken över att det inte blir som jag tycker.

Imorse var jag riktigt förväntansfull och tänkte att NU får jag min belöning!

Icke! +0,4 kg.

Mitt humör gjorde en tvärvändning som lämnade en äcklig vidbränd lukt.

Jag orkar inte ens gräva fram en ursäkt eller förklaring eftersom jag inte fattar vad jag gör för fel. Hur i hela friden skall jag lyckas minska ytterligare 5 kilo med dessa jämmerliga svängningar på vågen? Visserligen åt jag 1,5 pannkaka med lite glass i lördags, men då hade jag travat 6,5 km och cyklat ca 3km innan. Då måste man väl för helsinkivetes få äta som en normal människa utan att det bums skall lägga sig på hullet? Om jag ätit pommes, hamburgare, pizza och skräpmat hela veckan kan jag acceptera att det måste kosta. Men som jag tränar, hänger i och styr med min förgrymmade mat blir jag skitsur över att få mig tilldelat 400gram i plusvikt! Phaaa! Även med mensen, som behagade komma tillslut, borde jag ha gått ner. Det är min orubbliga åsikt. Far åt pipsvängen!

Nu vändes även förväntningarna inför Torontoresan till bävan. Istället för att fröjdas får jag nästan ångest över alla inbokade restaurangbesök morgon, lunch och middag?

Det blir till att packa ner träningskläder!

Känner mig också stressad över läkarens förmaning om ”ta av 5 kg till, annars ingen remiss”.

Kan ju inte säga till honom att det är mina muskler som väger? Kanske är det just detta faktum som gör mig mest förtvivlad. Nu när jag tyckte att jag var SÅ nära att äntligen få min tunga byst åtgärdat. Fast det gör ju ingen nytta att sitta o hänga läpp och tyckas synd om mig själv utan det är bara att stå pall. Men nästa vecka, när jag är åter från Canada, är det jag som tänker köra en skoningslös kur! Det får bära eller brista.

Slim&Tone har just tagit in ett VLC(very low calory diet) produkt/måltidsersättning som jag tänker testa. Jag återkommer till detta nästa vecka.

Jag började i alla fall denna surmulna dag med en dryg timmes effektiv stavgång!

Imorse var det mörkt och disigt när vi klev ut genom dörren vid 05:50, så nu är hösten här.

Koncentrerade mig verkligen på att få ut maximalt av motionsslingan och fokuserade på att använda armar och ben effektivt. Sambon kommenterade den nya uppskruvade takten så det gjorde tydligen skillnad. 7100 steg på räknaren och slutligen joggade jag alla 5 våningarna upp till lägenheten. Och detta innan de flesta i huset ens tänkt tanken på att kliva ur sängen.

(Fast upp i vikt går jag ändå) Fick kompromissa lite med lunchen idag. Kunde inte låta bli att ta en ny sväng förbi Vivikes utförsäljning, men satte mobilen att larma efter 30min så jag inte skulle missa att köpa lunch. Nu har rykten om utförsäljningen spridit sig i stan och det var närmast krig bland galgarna, Matklockan larmade lagom som jag stod i valet och kvalet så jag lämnade affären och traskade till hemköp. Sushilunch från kyldisken och det blir sista gången.

Riset är torrt och hårt och den smakar alldeles för mycket fiskfisk. Extrapris på avokado och lime så då är kvällsmålet fixat med finncrispmys.

En kollega ville ha smakråd och bad mig följa med tillbaka till samma affär efter jobbet. Och inte var jag så svår att be. Synd att låta ett gyllene tillfälle gå ifrån sig så jag kompletterade min garderob med ett cardigansätt i ceriserosa. Oumbärligt i en kvinnas garderob faktisk.

Och mycket god tröst till en slagen kvinna som jag. Otroligt hur mycket kraft dessa vidriga 400 gram i viktpåslag tagit från mig idag. En liten tår rullade när jag blev sittande o filosofera på toan, magen krånglar givetvis, men då bestämde jag mig för att skärpa till mig!

Jag är ju i alla fall fullt frisk och ser bättre ut än på 20 år. Det måste ju vara värt en hel del?

Humöret steg lite med en ny shoppingkasse i cykelkorgen, och hemma tröstade sambon med att han från och med nu inte skall föreslå fika på kvällarna. Vi skall knäcka de siste fem kilona tillsammans. (han tänker förmodligen på kilopriset)

Jag litar på att ni också hänger med när vi lägger i högsta växeln?

18 september

”Varje kilo är värt 7500 kronor”

Sambon puttade på mig kl. 05:50 och jag gjorde felet att känna efter hur jag mådde!

Eller felet var sambons (givetvis) eftersom han frågade hur jag mådde, och om jag skulle gå o träna innan jobbet. Det gav mig det där lilla utrymmet att tvivla, och givetvis mådde jag inget bra då! Jag kunde ju ha tagit ett antikramppiller (Naproxen) och då hade jag varit finemang efter någon halvtimme och fått min motion. Nu blev det inte så. Istället låg jag kvar i sängen och trynade i under täcket med mina krokiga ovarier. Följden av detta var att jag kom helt ur morgonrutinen och glömde väga mig på morgonen! Det kom jag på först när min läkare ringde! Han hade fått tillbaka remissen med besked om att göra alla strategiska mätningar. (Det var vad jag försökte säga till honom vid mitt senaste besök, men han lyssnade inte på det örat då) Som tur var fick jag komma förbi redan idag för att få det fixat.

Egentligen fanns två kriterier att förhålla sig till. Längd på tutten och hela kroppsvikten.

Jag kvalde in med råge på längden, 34cm från halsgrop till vårta. (Jag sa ju lååååånga!)

Kravet var mär än 26cm tror jag. Sedan får man avvika max 20% från normalvikten. Jag får alltså max väga 66.6 kg innan läkaren skickar tillbaka remissen. Då kom jag på att jag inte vägt mig idag!

Läkaren sa: "Du har väl et par kilo kvar dit, så ring mig när du fixat det!” Tack o hej! Åh, jag som trodde jag kunde jobba på vikten parallellt, medan remiss och landstingets tröga system gick sin gilla gång. Nehej, så det är bara att sätta in överväxeln nu då!

När det står om ett ja eller nej för betald operation, så blir plötsligt varje kilo värd ca 7500 kronor! (Jag måste ner 5kg) Det tåls att tänka på! Nästan så man skulle sluta äta ett tag....

Lunchen blev en Dafgårds kålpudding. Lite fantasilöst, men den smakar gott och är bra att ta till när man har lite idétorka gällande maten. Jag har blivit lite dårlig på variation på senare tiden. Måste komma igång med mina Quinoagryn igen, tror jag. Då blir det enklare att få i sig lax och kycklingfiléer också på luncherna. Min plan var att jag skulle stavgå på lunchen men utryckningen till läkaren satte stopp för det,

Istället ramlade jag, som av en händelse, in på klädbutiken Vivikes som bara helt plötsligt reade 50% på allt i affären! De hade precis fått veta att de skall slås igen och nu kunde man fynda även på höst och vinterkollektionen! Ja, men vad gör man då? Jag sa lite halvhögt till mig själv: Inga byxor, Lillian! Och inget att växa in i... Så då blev det en vit blus och en svart väst! Very smart indeed. Perfekt på Torontoresan ju! Tycker inte det är så länge sedan man rotade i sin pappas garderob efter vita skjortor och svarta västar. Slutet på 70 talet? Det är tydligen jättemodernt igen, för alla flickorna på TV4 kör med denna kombination har jag lagt märke till! Sambon blir nog inte så imponerad över ett nytt reafynd. Hans öppningsfras när han ringer min mobil numera: ”Är du i en klädaffär?"

I teorin skulle jag kunna ha gått med stavar istället för att shoppa, men jag passade på att prova kläder med stora armrörelser och djupa knäböj. Duger det? Blev svettig hursomhelst.

Fick boka av min massagetimme hos Terttus Vårdande Händer pga. kallelse till möte efter jobbet.

Flyttade fram den till på torsdag istället. Jag berättade om att naturen kommit igång, vilket hon inte var förvånad över efter hälmassagen förra veckan. Hon är övertygad om att det gjorde susen. Jag får bjuda på det. (Vem vet? ) Som sagt rundades arbetsdagen av med två timmars möte där vi bjöds på mackor. Jag försåg mig med tre styck, färskt italiensk ”helkorn” bröd med kokt skinka.

Det var åtminstone en för mycket och under sista kvarten av mötet anade jag hur den sista skivan smög in under BH-bandet på ryggen! Började tänka på hur jag skall fixa bort 5 snabba kilo, och gjorde slag i saken direkt efter mötets slut. Jag rafsade med mig några klädtrasor från jobbet och trampade iväg till slim&tone! Blev rent förvånad över min själv disciplin där faktiskt! Tränade i 50 minuter och trampade sedan hem i full fart i mörkret. Utan lampa på cykeln!

Varför har inte vietnameserna skruvat dit en belysning? Tack o lov mötte jag ingen polispatrull! Vill inte tänka på hur det kunde ha slutat om jag tvingats cykla ifrån dem för att slippa böta 400,- för cykel utan belysning! Många motionskalorier hade det nog blivit?

Kostade på mig en kopp svart kaffe och två fullkornsskorpor innan sängdax. Huvudet på kudden innan 22:30 så jag kan studsa ur sängen vid soluppgång i morron!

Nu är det bråttom med hektogrammen!

Ni får hålla tillgodo med vikt och bild tills onsdag morgon! Ber om ursäkt, men hoppas kunna återkomma med ett desto bättre resultat?

15-17 september

”Bara att grädda pannkakor är ju rena tortyren!”

Upp med tuppen för att inleda dagen med ett spänstigt pass på slim&tone. Blev tvungen att smygkika på vågen, dock utan något glädjeskutt som följd. Värst vad envis den är! Jag ser nu med blotta ögat att min kropp smalnar, men vågen bryr sig inte nämndvärd om den saken.

Fick se ett anslag om en ”hjärtevandring” i vår stad under morgondagen vilket jag blev lite nyfiken på.

Fredagsfrukosten liknar inte veckans övriga dagar då grötbyttan får stanna hemma. Gemensam frukost på jobbet är en mycket trivsam tradition och numera inhandlas även gott grovt bröd. Pålägget är inte alltid i min smak då jag inte klarar av rökt pålägg, och försöker undvika ost på mackan, men jag har oftast ett eget alternativ i reserv. Idag fick det bli banan!

Bestämde lunchdejt med sambon på salladsbuffen där jag åt mig riktigt mätt på en stor sallad med crabsticks, kyckling, nudlar, fetaostfyllda chili och pestokeso. Till detta en skiva mörkt bröd med tzatsiki.

Fredagar är alltid en jäktig dag på jobbet, och idag blev det inte ens tid för eftermiddagsfika utan kaffemuggen fick njutas vid skrivbordet ackompanjerat av två mörka 72% chokladrutor. Gick inte att motstå.

Två äpplen som mellanmål under dagen. Vårt företag drabbades av ett större datafel vilket gjorde att vi inte fick tillgång till internet med alt vad det innebär. Bland annat att jag fick lite VK-abstinens... *ler*

Plågades av en rastlös krypande känsla i kroppen under hela eftermiddagen och ville, trots att jag älskar mitt jobb och mina arbetskollegor, allra helst vara någon helt annanstans, varsomhelst.

Förklaringen kan möjligen vara att det underliga livet kommit på bättre tankar? Ska inte gå in på detaljer, men under fredagskvällen fortsatte de finska dansövningarna och nu tycks jag vara på väg av min ”mensplatå”!

Sambon hade en jätteromantisk överraskning till mig när jag kom hem! Istället för blommor (som han är duktig på att uppvakta med) stod ett stort vinglas fylld med små härliga lyxjordgubbar på köksbordet!

Dessa gubbar fick mig på fall, och avnjöts i sällskap med en dryg deciliter light carte d'or vaniljglass till kvällskaffet. Men min ”glassvägran” höll i alla fall i sig ett par veckor, så tack för den utmaningen på VK:s forum!

Med tanke på den stadiga lunchen blev det endast vitalinea yoghurt med SpecialK flingor som kvällsmål.

Kikade in på webbsidan 1,6 miljoner-klubben.se, och beslutade mig för att under lördagen ”Gå för hjärtats skull”! En aktivitet/vandring arrangerat av 1,6 miljoner-klubben, som kämpar för att kvinnor ska ha bästa möjliga livskvalité så länge vi lever. Jag cyklade iväg till startområdet, dit inte så alltför många tjejer hittat, men vi som var där hade glatt humör och tog del av viktig och nyttig information om vår hälsa. Bland annat erbjöds mätning av blodfetter/kolesterol där mitt resultat visade 5,3, en siffra som tydligen var väl godkänd. Midjemåttet fick jag konstaterat till precis 81 cm. Då har jag så här långt minskat 33 cm i midjan! Roligast var blodtrycket, som enligt sköterskan var ”dagens bästa” på 120/80, och jag är alltid nöjd när får vara bäst. Om man nu kan tävla i blodtryck *ler*. En avsevärd förbättring från det tryck på 154/119 jag hade för tre år sedan och som den gången resulterade i en utskällning och omedelbar indragning av p-piller receptet och flygförbud från gynläkaren! Huvaligen.

Vandringen på 5 km var till hälften en tipspromenad, vilket jag missade. Utan medhavd penna bestämde jag mig istället för att gå fort och effektivt. Detta innebar att jag hamnade först i flocken med gulkepsade hjärtetanter.

Med bra tempo och svettig panna glömde jag läsa kartan så det blev en liten omväg som resulterade i 6,5 km på min stegräknare! Jag blev så frustrerad när jag upptäckte att jag missat den tänkta rutten så jag joggade några hundra meter på tillbakavägen. Inte dåligt, tävlingsinstinkten satte fart på benen!

Jag var i alla fall bland de första att komma i mål där kaffe, alkoholfri jordgubbsbubbel, macka och en fin presentpåse med massa nyttigheter väntade. Riktigt nöjd med min prestation cyklade jag hemåt. Sambons barnbarn kom på besök, så då blev det en sväng på staden med fika och lite nya kläder till den unga damen. När jag stod i kön på caféet bestämde jag mig för att unna mig en chokladkaka, kärleksmums, eftersom jag varit så duktig under förmiddagen. Men tack och lov var kön tillräckligt lång för att jag kunde föra ett resonemang med mig själv om den saken. När det var min tur att beställa blev det endast en caffelatte! Punkt slut. Bra,Lillian!

Nästa utmaning fick jag när vi väl hemma igen fick veta att barnbarnet ville ha pannkakor. Bara att grädda pannkakor är ju rena tortyren så gott som det doftar! För att inte framstå som tråkig(?) gjorde jag henne och sambon sällskap med 1,5 pannkaka med hallon och vaniljglass till. *suck*

Kvällens middag blev ett ”man tager vad man haver” med kycklingfilé, mango, squash och röd paprika som jag fräste i stekpannan, kryddade rejält och hällde en burk light kokosmjölk över blandningen. Till detta kokade bovetegryn. Ingen gourmé middag enligt min smak precis, men sambon var jättenöjd och berömde grytan.

Under natten till söndag fick jag definitivt ångra att jag gått o väntat på min mens. Det var då inget att längta efter! Men nu är ordningen återställd. Det blev därför en mycket låg profil under hela söndagen. Tog hjälp av mina painkillers vilket gjorde tillvaron lite drägligare.

Frukost på en portion dofilus (från presentpåsen) och Special K-flingor, samt två rågbröd med parmaskinka och kokt ägg. Höll på att spricka efter sista mackan. Varför klämde jag i mig den så snabbt? Blev på tok för mycket mat och jag fick magknip efteråt! 20 minuters regel vid helgfrukost kanske?

Kom med hjälp av en liten notis, skriven av Fredrik Paulun (GI-mannen), underfund med att jag gör ett dumt misstag med min morgonmotion och frukost! För att få maximal effekt ska frukosten ätas genast efter avslutat motion eller inom någon halvtimme. Då tas energin upp av musklerna istället för att lagras som fett.(Lite förenklat)

Oftast passerar en dryg timme innan jag får i mig min gröt, och då har jag missat den extra gynnsamma effekt av motion innan frukost! Det är ju just därför jag plågar mig upp vareviga morgon! Typiskt mig att missa en sådan detalj. Givetvis gör motionen nytta ändå, men jag missar den extra effekten för viktminskningen. Att äta snarast möjligt bör ju knappast inte vara ett problem? Skall testa att ändra på detta nu framöver och se om vågen ger med sig!

Pysslade och fixade med lite kläder inför Canadaresan. Vi får absolut inte ha jeans utan skall vara affärsmässigt klädda under hela vistelsen.

Fick mig att plocka fram ett par svarta finbyxor från Twilfit som jag haft hängande i garderoben för att mogna. Nu visade det sig (åter igen) att min midja inte alls passar i byxan utan jag får ner en knytnäve mellan byxlinningen och svanken. Fram med symaskin och efter en svettig timme med många svordomar har jag lovat mig själv heligt att jag aldrig mer ska köpa ett klädesplagg att växa in i! Det funkar inte. Hädanefter inhandlas endast kläder som sitter perfekt. Om inte är ju inte klädtrasan menat att sitta på min kropp, svårare är det inte!

Kortade samtidigt mina 38-byxor och de satt som skräddade. Kul! Fast de är mera jeanstyp och får inte åka med till Toronto.

Middagen blev en variant på skaldjurssoppa. Tanken var att vi skulle äta lax, men jag upptäckte att jag (fortfarande) inte hade mycket tillbehör i kylen. Kokt potatis, plockade några ört och vitlöksmarinerade räkor ur frysen, kokade en norsk fisksoppa från påse och micrade laxsfile.

La upp lax och potatis i en stor skål, öste fisksoppan över och toppade med räkorna. Voila, simsalabim, en riktig toppenmiddag!

Som glad norsk medborgare har jag inte medverkat i dagens val, utan litar på att ni andra har fixat iordning en bra regering åt oss idag! Rött, blått, eller en enda röra, jag är faktisk mest spänd på vad vågen säger imorgon?

14 september

”Varför klarar inte svenska affärer av att förvara mango?”

Imorse var det inte riktigt ljust när vi begav oss ut med stavarna och

nu är det ingen tvekan om att hösten snart är här!

Grå spöklik dimma svävade någon halvmeter över marken, men försvann snabbt när det guldgula solklotet steg över horisonten. Härligt och friskt i luften, och jag kände förvånansvärd lite av träningsverken. Men den lär väl komma som ett brev på posten imorron! Var inte i humör för frysens lunchutbud så jag tog endast med grötbyttan i cykelkorgen samt några av mina hembakade powerbars Tanken var att kalasa på en mango som mellanmål, men den smakade inte gott. Varför klarar inte svenska affärer av att förvara mango så dem är ätliga när konsumenten skall njuta av dyrgripen?

Eftersom de förvaras alldeles för kallt blir de tråkiga och trådiga.

Blev påmind om hur ointelligent det är att ge sig ut på stan vind för våg med kurr i magen på lunchrasten. Styrde först mina steg förbi salladsbuffen men eftersom jag var lite sent ute fanns inte en ledig stol att skåda. Jag kände riktigt hur den gaffelförsedde på axeln sparkade sporrarna i mina flanker och styrde mina steg mot mindre lämpliga utfodringsställen. Slutligen satt jag med min lunch bestående av strimlat kycklingkött, sallad och rågbröd. I folkmun kallad kebab, men det tycker jag låter rysligt osunt så vi nämner inte det här. Får bara se det positiva i att den bestod av mycket kycklingkött och att pitabrödet var bakat på råg. Alltid något.

Gissar att vitlökssåsen var gjort på något superlight vattenbaserad

fettförbrännande ämne. Säkert. Tog mig iallafall god tid att smaka på varje tugga eftersom det förhoppningsvis blir ett tag till nästa gång.

Det värsta är ju att det smakar så himla gott.

Fick en rastlös känsla på eftermiddagen och plötsligt hade jag ätit upp alla mina 3 powerbars. Hallå! Det är ju nästan 400kcal bara i dessa och därtill en kaloribombad lunch. Jag misstänker att en del av det beröm jag fått via forumet gick mig rakt till huvudet och plötsligt tog jag mig friheter med VK:s välsignelse. Att kroppen nu ser så fin och slank ut etc? Ah, där har vi det! Det var inte ens mitt eget fel!(skönt!) Kikade förbi skoaffären och kollade om de läckra svarta stövlarna fått ett nytt hem, men dem stod kvar. Ska jag verkligen behöva ta hem dem för att dem skall slippa ifrån den tråkiga skoaffärmiljön? Gjorde några djupa andetag och kom överens med snyggingarna att dem skulle få stå kvar tills jag varit i Toronto och sett vad som finns i deras skoaffärer. Jag har fått programmet för resan idag och det kittlar lite förväntansfullt i magen nu. Förutom att bli bjudna på luncher och middagar(hjälp!) så finns tid på egen hand att utforska det lända Eaton Center. Har luskat på internet och ser att det finns ca 300 affärer där. Då får jag iallafall springa ihop lite motionskalorier! En omtänksam kollega som köpt blandad chokladgodis till eftermiddagsfikat hade omsorgsfullt köpt ett par specialbitar med mörk choklad till mig! Tack så mycket, det smakade förträffligt?

Inte mycket kalorier kvar att kalasa på under kvällen, men jag mosade en halv avokado och blandade med lika mycket keso light, hackat rödlök och citron. Klickade härligheten på finncrisp och det är riktigt smarrigt!

Fortfarande en rastlös känsla som jag försöker stilla med vattenmelon och slutligen en fullkornsskorpa med äpplemos. Fick hämta fram järnviljan för att hejda mönstret med att äta tyst på känslorna.

Vill inte behöva skämmas inför sambon och er VK supporters heller! Misstänker att kebaben är boven i dramat och att hjärnan gick igång med någon typ av abstinensfjolleri.

TV Programmet ”Du är vad du äter” satte definitivt stopp för lusten att stoppa kalorier i huvudet resten av kvällen!

Nu hoppas jag viljan att se resultat på vågen skall väga tyngre än alla frestelser under helgen.

På måndag har VK meddelat att dagboken kommer att uppdateras först efter lunch. Bara så ni vet att jag inte ramlat av pinnen om den dröjer lite!

13 september

”Tack snälla ni som tar er tid att skriva”

Väckarklockan drog igång vid 06, men jag låg kvar och funderade lite.

Tanken var att gå till slim&tone, men eftersom jag även skall boxas under kvällen är det ju inte optimalt. Resonerade lite med sambon som backade upp min träna-lagom-teori, så då blev det en lugn morgonrutin istället.

Kokade även ett ägg så jag kan få i mig lite extra proteiner inför kvällen och plockade med mig morot, banan, mango och äpplen i handväskan. Rena torgmadammen. Kom i god tid till jobbet och det är skönt att slippa eftersvallningarna efter ett morgonpass i gymmet.

Men med det underbara sensommar vädret gick det inte att undvika en stavrunda på lunchen. Med en illorange tröja blev jag alla getingars stora älskling så det gick undan ska jag säga. Och med Alexandra Papparitzou i MP3 så blev det även lite vågade sidesteps :) Gick bara i 35 minuter men det var bättre än inget! Dafgårds Dillkött med en extra morot smakade förträffligt efteråt. Duktig på att dricka under dagen så det kan bli svetta av under boxningsmatchen.

Fick mycket värmande och peppande respons på veckans foto i VK forumet. Tack snälla ni som tar er tid att skriva några rader. Jag suger åt mig som en svamp av era glada kommentarer!

Skönt att få bekräftat att BMI och vågen inte säger allt om kroppens tillstånd.

Jag är mycket glad över att jag tog mig tiden att mäta och anteckna strategiska mått när jag startade viktresan. Har verkligen stor nytta av siffrorna nu när vågen kört fast.

Jag fastnade vid datorn med 3-4 år gamla foton i gårkväll och det är inte kul att se. Jovisst är det jätteroligt att se skillnaden, men det är så tragiskt att det fick gå så långt med övervikten. När jag tittar på mitt ansikte på dessa foton så ser jag inte samma tjej. Min personlighet drunknade i valkarna. Min näsa såg ut som ett intryckt grissnyte mellan bulliga kinder...

Jag fick ett snett leende eftersom mina mungipor inte fick plats att dra sig upp mot öronen! Så oftast såg jag uttråkad och trött ut. Synd med en flicka i sin bästa ålder! Jag får nog tapetsera kylskåpet med några skräckexemplar så jag för all framtid blir påmind om att detta är något jag inte vill genomleva igen.

Nu har jag även varit med om att folk jag inte känner speciellt väl men ändå varit på häls med ser rakt igenom mig. När jag hälsar ser de bara förvånade ut. Jag tror faktisk inte dem känner igen mig! Och det ger mig rena lyckofnattet!

Mumsade i mig det kokta ägget på eftermiddagen, helt naturell med bara lite salt på.

Ett äpple och en banan fick duga som mellanmål.

Drack en mugg vitalinea yoghurt innan sambon och jag åkte till boxout träningen.

Riktigt svettigt och tufft pass där sambon peppade och triggade mig att ta i med alla krafter.

Men denna gång skakade jag inte av utmattning utan kände mig bara skönt trött efteråt! En liten notering jag gjorde är att jag numera skiter fullständigt i om halvgamla gubbar med grå hästsvans himlar med ögonen över mina hejvilt skumpande boobies. När dem sedan ligger halvblåa och kippar efter andan innan passet är klart, och kärlkrampen sätter in, står jag kvar och kör lite Lopezknip?

Bjöd sambon på en hembakat powerbar efter passet och den gjorde verkligen gott. Fick tipset på forumet att det var bra återhämtningsgodis.

En liten sväng för att komplettera i hemmets hälsoskafferi efter passet.

Satte igång strax efter hemkomst och svängde ihop ett nytt powerbar bak. För er som testat receptet kan jag tala om att resultatet blir bäst om man kör lite fluff äggvitorna innan man slänger i resten av ingredienserna. Och hackar degen lite lagom bitig. Jag mixade i lite grynblandning i havregrynen och använde aprikos, fikon och riven citron.

Vispade sedan ihop en omelett av de sju(!) äggulorna som jag samlat på mig efter de två senaste hälsogodisbaken. Med lök och svamp blev det en jättegod omelett att njuta tillsammans med två skivor rågbröd och cherrytomater. Sambon lovprisade min kokkonst?

Avrundade med kaffe och provsmakning av nygräddad aprikosmumsingar.

Drog över en aning på kalorierna med alla äggulor och lite råge på powerbarintaget, men i övrigt har jag varit en mycket duktig VK-kicka idag!

12 september

”Jag fick njuta av doften i affären och hon fick alla kalorierna”

Sambon väckte mig redan 05:20 idag vilket var mer än jag riktigt orkade med. Var tvungen att få ligga kvar i sängen i en kvart för att bli människa innan vi knallade iväg med stavarna.

Jag vill gärna att det skall vara ljust innan jag kliver utanför dörren. I alla fall så länge vi har sommartid...

Trodde jag skulle känna mig mörbultad efter den intensiva massagen i gårkväll, men kroppen kändes finemang! Dock har mina äggstockar levd rövare hela natten, så någon ting kickade igång i kroppen efter Terttus hälnyp! Hade nästan lite spring i benen men när jag försökte jogga lite lätt i uppförsbackarna knorrade knät direkt. Ingen ide att stressa up det utan jag får slänga lite mera effektivt med armarna istället!

Chefen bjöd på en gräddtårta till förmiddagsfikat. Han poängterade att han köpt en med frukt på så jag också kunde smaka! Han är ju för snäll! Att frukten låg inbäddad i grädde och nersyltad i gelé var en liten detalj man inte kan förvänta sig en stressad man skal tänka på. "Frukten är min", deklarerade jag o petade till mig av dekorationen till en av kollegornas bestörtning! Det var så sött så det gick inte att äta. Vi är mycket familjära på min arbetsplats, annars skulle jag givetvis inte ha gjort detta etikettbrotts stunt. Tur jag hade en liten hälsomums på lut i kylen. Idag har jag dock fått kontroll på intaget.

Ett underbart sensommarväder över vår stad så jag var frestad att stavspankulera lite på lunchen, men eftersom jag nu eftersträvar lagom intensitet så får jag nöja mig med 1 stavsväng per dag. Istället kikade jag in hos min frissa för att boka "rufsa håret" tid. Lite bråttom att få det fixat plötsligt eftersom jag skall ut o resa igen! Nästa helg åker jag till Toronto i Canada! (vad äter man där?) Hursomhälst tyckte frissan att det var lika bra att harva genom kalufsen direkt och det var ju en fantastisk service. Till råga på allt bjöd hon på klippningen eftersom det gick så snabbt!

Då var det nästan givet att jag gick och köpte mig en svart omlottklänning för de pengarna som jag egentligen skulle ha betalat frissan med.(logiskt!) Jag har ingen omlottklänning och det har jag läst är väldigt bra att ha! I synnerhet om man skall till Canada där det kanske är minusgrader! Mycket nöjd med mitt köp! Virvlade sedan in i Förbjudna pralinaffären och plockade ut några egna favoriter som jag sedan överlämnade till min Carolina-frissa!

Jag fick njuta av doften i affären och hon fick alla kalorierna! Very good deal.

På eftermiddagen blev jag uppringd av Terttu och hennes Vårdande Händer! Hon fick så ont i magen i gårkväll efter att ha masserat mig så hon undrade om det kunde betyda att jag fått mens. Spooooooky!

Jag berättade att stock A och B visserligen dansat finsk tango under natten, men i övrigt ingen vinst.

Men det var mycket omtänksamt av henne!

Blev en påminnelse om att jag borde ringa kvinnokliniken, men där tyckte dem att jag kunde vänta någon månad till. Inte så ovanligt, i min ålder, att det blir lite oreda i perioderna, tyckte tant sköterskan.

Smak på det uttrycket: "i din ålder". Fick ståpäls från stortån och ända ut i näsborrarna!

Nåja, jag den som väntar på ett elände blir sällan besviken.

Passade på att knipsa veckans foto ute i den varma sensommarkvällen, och sedan blev det en skön soffsittarkväll framför Tv.

Som kvällsmål fick jag i mig 1 kokt ägg, två grova mackor med mycket balsamicosenap och rostbiff, samt ett havreknäcke med grönmögelost. Kunde ha fortsatt att äta knäcke med mögelost, men en diskret vink från sambon fick sätta punkt för kalaset.

Två kylskåpskalla mörka chokladrutor slank i smyg ner som rent tidsfördriv.

Jag råkade glänta på kylskåpsdörren innan jag skulle lägga mig – och det gick inte att undgå attacken. Den kom alldeles oförhappandes?*glufs* Inte ovanligt i min ålder?

11 september

”Jag är frestad att hoppa på en tokbantningskur”

Vaknade utvilad och stark kl. 05:45. Skönt att kliva ur sängen utan att vara helt bombad i skallen.

Kokade min gröt och packade med mig några av mina "powerbar”.

Jag har lagt receptet under min tråd i forumet om ni vill testa. Själv tycker jag den med aprikos och citron blev riktig smarrig. Glömde dock (medvetet?) att ta med en nyttig lunchlåda.

Klev in om dörren kl. 0655 på slim&tone gymmet som idag inte alls var sig likt!

Instruktören Tinna bjöd in till en lokal endast upplyst av levande ljus och med en mycket behaglig stillsam relaxmusik i bakgrunden! Vilken skön start på dagen! Efter några minuter drog hon upp tempot på musiken en aning men fortfarande ögonvänlig belysning. Otroligt vad en kvinnas hand kan åstadkomma, hon har verkligen känsla för det personliga!

Och så var det vågen: 71.5 kg.

Blev jätteglad i den tro att jag gått ner 1,3 kg och fick massor med spritt i benen, men när jag skulle skriva in resultatet i VK sjönk hjärtat lite. Jag vägde ju 71.8 förra veckan så resultatet blev ynka -300 gram! Otroligt att jag inte har bättre koll på vikten. Det är väl en följd av att jag snurrar som en dretfull humla omkring här på 71-72kg nivån. Nu är det så frestande att gå på en tokbantningskur bara för att komma ner under sjuttio, men jag får väl bita ihop och fortsätta krypa med mina millimeterkliv. Tyckte jag varit så duktig med lagom motion och massor med sömn?

Som sagt glömde jag lunchaterlajerna hemma så det blev lunchdejt på thaikrogen med 3 kollegor.

Massor med smakbomber och utomordentligt trevligt. Vågade inte ta om med så många ögon på mig så jag kom lindrigt undan med antal kalorier. Värre med min nyfunna kärlek till dessa hemgjorda hälsokostkakor (powerbars). Jag har inte räknat ut kaloriantalet via VK ännu, så jag passar på att stoppa i mig? Innehåller ju plenty solrosfrön i så dem är absolut inte gratis att kalasa på!

Idag var det dags för nya äventyr efter jobbet. Jag har besökt Terttus Vårdande Händer! En dryg timmes klassisk finsk massage. Åh, hejjpakittosmoimoi vilket präktigt knådande! Men det som gjorde mig mest imponerad var att Terttu efter 2 minuters allmän bedömning av muskeltillståndet säger till mig att jag har problem med hormonerna! Om jag har! Berättar om mina mensbekymmer och hon utlovar en massage av äggstockarna som avslutning.(Hm? grublar lite över hur det ska gå till)

Efter att ha dödat varenda knöl i min muskulatur och hittat småstenar i min musarm så går hon lös på äggstockarna med hårda nyper! Ett rejält tryck på hälens utsida och jag gick rakt i taket!

Vi snackar zonterapi! Vojjnepekkaperkelä hur ont kan man ha i hälens underliv?

Inte vet jag om jag inbillar mig, men nog känns det som det som mina ovarier repeterar finsk tango

efter kvällens behandling. Vi får se om det ger någon effekt, men sällan har jag känt mig så

genommör efter en kroppsmassage.

Väl hemma räknade jag lite kalorier på fingrarna och enligt multiplikaflikations tabellen kom jag fram till att det inte fanns en enda kalori kvar att förtära! Jag har ätit alldeles för mycket hälsokostmumsingar idag! Vart tog begreppet lagom vägen i min värld?

Jag har sprungit som en tätting mellan skrivbordet och kylskåpet hela dagen och snokat i mig av mina powerbars. Tur jag delat upp dem i 2cm längder så jag får dem i små munsbitar.

Det blev svart kaffe med 4 torkade fikon till kvällsmål. Och där fick jag även lära mig när jag i efterhand(!) kollade i dagboken att 1 st. fikon=54 kcal. Så det sket sig en smula idag?

Jag har till råga på allt glömt knipsa veckans foto! Med min spänstiga finska linimentfrisyr kommer det nu i denna sena kvällstimme inte på tal utan jag ber om uppskov till morgondagen. Nu skall jag skynda mig rädda hem några sköna sömntimmar och så får vi se om jag vaknar som en pirjopingla imorgon?

8-10 september

”Innovativ som man är så tyckte jag att keso kunde göra samma nytta. Vilket inte alls var fallet när jag provsmakade”

Valde att avstå från morgonmotionen på fredag morgon. Blev väckt vid 0600 för att känna efter hur kroppen mådde, men jag

vågade inte resa mig från sängen. Osäker på om mina kroppsdelar skulle hänga kvar eller rasa i en enda stor benhög. Aj vilken träningsvärk! Konstigt att det kommer som värst först ett par dagar efter boxningen?

Sambon ställde upp med en helkropps smörjning och sedan snoozade jag i

en halvtimme. Det gjorde underverk!

På tal om undervärk så är det 50 dagar sedan mens och nu måste jag nog boka in en tid för en liten check up. Hann aldrig med under fredagen så det får bli ett projekt för nästa vecka.

Fredagsfrukost på jobbet med grova mackor. En kollega bjöd på hemgjorda

powerbars som jag blev riktigt imponerad över. Måste testa att göra egna helgen! Stod i valet och kvalet vid lunch om jag skulle gå och träna eller njuta en sushilunch. Kollegan kom inflåsande efter sitt lunchpass och beklagade sig över obekväm eftersvett. Det avgjorde saken, det blev sushilunch! Jag menar, vem i hela friden vill utsätta sig för svallningar en fredags eftermiddag? 2 WW kex till eftermiddagskaffet och et par frukter som mellanmål. Sedan var det ingen pardon. Efter arbetsveckans slut var det bara att uppbringa all kraft och självdisciplin och tvinga sig iväg till slim&tone! Jag vet att jag mår mycket bättre i soffhörnan efter att ha tjänat in lite motionskalorier och kan njuta en slapparkväll.

Och en slappare kväll har man sällan skådat! Efter att ha superat på en banan och ett glas sodavatten med citronsmak så kände både sambon och jag för att ta en liten välgörande blund för att inte småsova i soffan hela kvällen. Kontentan av detta blev en 10 timmar lång återhämtning.

Nästa gång jag tittade på klockan var lördag morgon 06:00!

Tänk så många kalorier jag sparade på att sova över alla fredagsfrestelser!

Vi hade bestämt att lördagen skulle vara motionsfri, men blev båda lite rastlösa över att vakna så till den milda grad utvilade så vi kom överens om att lufta stavarna innan Lasse Bengtsson drog i gång med frukost-TV.

7300 steg och kroppen mådde nog bra av lite syre och rörelse efter så lång tid i sängen! Grötfrukost samt ett par extra finncrisp med räkost.

Tog mig igenom halva garderoben innan jag hittade lämplig klädsel för att åka till ÖB och Maxi. Sambon skakade uppgivet på huvudet och satte sig att vänta i bilen ute på gatan. Hittade på ett par bruna danskdesignade byxor med sidenband att knyta ihop på vaden. De har hängt ett år i väntan på att ändlyktan skulle få plats i dem. Nu hade byxan redan fått hängarsel så det var en fröjdefull antiklimax. Jag ska sluta köpa kläder att växa in i nu.

Iväg för att spela lite, i hopp om storvinst, och påfyllning av hygienartiklar på ÖB. Sedan till Maxi för att leta reda på nyponskalmjöl vilket till min stora förvåning fanns i Risentas sortiment! Laddade på med torkade fikon, aprikoser och solroskärnor för lite bakexperimentering hemma i köket. Stannade till för fika vid Gubbens Trädgård där jag orubbligt avvisade sambons förslag om att unna oss en glass! Men jag skall erkänna att jag smusslade fram en mörk chokladbit från hemliga gömmor i väskan för att hålla sambons och hans marängsviss sällskap. Väl hemma gick jag igång med powerbar tillvärkningen. Riktig hälsokost godis! Enkelt att tillaga när man har en matberedare. Gjorde två olika varianter, en mörk med kakao, russin och kanel och ljus en med aprikoser, fikon och citronskal! Båda blev riktigt goda och kommer att fungera som en perfekt planka när sötsuget attackerar. Tyvärr ganska energirika då de innehåller en del solrosfrön men mycket nyttigare än glass och annat snask. Serverade avocadoröra på hårt grovt tunnbröd som sen lunch/mellanmål i väntan på middagen som blev riktigt lyxig Helstekt biff serverad med blomkål gratinerad med balsamico senap, kokt potatis, morötter och pepparsås.

Aprikosmumsen till kvällskaffet och sedan i säng i god tid innan midnatt.

Vaknade tidigt på söndag morgon och frågade sambon om det var dags att stavgå, vilket han resolut avböjde. Idag skulle det vara vår vilodag. Basta. Somnade nöjd om, och blev väckt av en fräsch tilltuggsbricka på sängen lagom som Tilde drog i gång med TV4 Söndagsmorgon. Sambon hade fixat en fruktskål med klyftat äpple och skivad banan samt ett litet glas grape och apelsinjuice! Trevligt! Kom mig sedan inte ur sängen för än klockan 12.00! Fick skärpa till mig och putta igång turbomotorn för att komma igång med lite städning. Har åter igen lyckas förflytta det mesta av min garderob ut över möblemanget i gästrummet så det var dags att hänga tillbaka kläderna snyggt o prydligt.

Blev ingen ordning med frukost/lunch utan nöjde mig med en tallrik Vitalinnea vaniljyoghurt och special K flingor. Tog med mig fjärrkontrollen och zappade genom lite repriser under några timmar på eftermiddagen och testade om mina hälsogodisar smakade lika bra efter en natt i kylen. Klart godkänt!

Bakade två danska grovbröd innan jag gjorde i ordning en laxmiddag på söndagskvällen. Fick lite huvudbry med såsen dock. Först brände jag vid en pepparrotssås i kastrullen och frågade sambon om det gick bra med en kall mangosås istället. Bara för att upptäcka att jag inte hade någon cremefraiche hemma. Innovativ som man är så tyckte jag att keso kunde göra samma nytta vilket inte alls var fallet när jag provsmakade.

Det fick slutligen bli en hederlig senapssås till laxen och det funkade utmärkt tillsammans med rårivne morötter i ättiklag.

Skulle det nu visa sig att jag inte gått ner på vågen imorgon så är det inte mitt fel! Det vill jag bara ha sagt! Tycker jag har skött mig exemplarisk i helgen med mycket sömn och i övrigt precis lagom av allting.

Tidigare delar:

Läs mer: