Sjögräs ger feta nytt hopp

Ämne i alger minskar bukfetma

HÄLSA

Forskare har hittat oväntat vapen i kriget mot fetman, uppger BBC.

Ett ämne som finns i alger kan minska kroppsvikten med upp till 10 procent.

Foto: Jan Danielsson
Ett ämne i alger har visat sig vara mycket effektivt vid viktminskning.

Forskare vid Hokkaido University i Japan har upptäckt att fukoxantin, ett ämne som finns i brunalger, kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt.

Möss som har fått ämnet har tappat upp till 10 procent av sin kroppsvikt – och det är främst den farliga bukfetman som har försvunnit, uppger BBC.

Nu hoppas de att fukoxantin ska kunna användas i läkemedel eller andra viktminskningshjälpmedel. Enligt forskaren Kazuo Miyashita, som lett studien, kommer det dock sannolikt att dröja mellan tre och fem år innan något sådant medel finns på marknaden.

Inga biverkningar

Studien visar också att fukoxantin kan hjälpa till att sänka halterna av kolesterol i kroppen. Inga biverkningar har hittills upptäckts, skriver BBC.

Ian Campbell, medicinsk chef för den brittiska organisationen Weight Concern, är försiktigt positiv till den nya upptäckten. Men, säger han – även om det går att ta fram ett nytt viktminskningspiller löser det inte problemet.

– Det är ett obestridligt faktum att det enda som ger en bestående viktminskning på lång sikt är en rejäl livsstilsförändring, säger han till BBC.

Finns i misosoppa

Fler artiklar:

Annica Lundbäck

ARTIKELN HANDLAR OM