Smalmetoden som funkar

Tappa ett kilo i veckan med forskarnas program

HÄLSA

Rasa ett kilo i veckan med forskarnas egen metod.

Nu kommer den australiensiska succédieten Csiro till Sverige.

Söndag publicerar menyer för två smala veckor.

Foto: Getty Images
Kasta loss! Forskare i Australien har genom att testa olika bantningsmetoder kommit fram till vad som verkligen ger resultat. Resultatet redovisas boken ”Livslång hälsa med Csiro-metoden” (B Wahlströms förlag).

Det unika med Csirometoden är att den till fullo baseras på vetenskap. Forskarna, som arbetar vid ett fristående hälsoinstitut i Australien, har studerat 100 personer under ett år.

Efter att ha testat ett antal bantningsmetoder har forskarteamet satt ihop ett viktprogram som nu publiceras i boken ”Livslång hälsa med Csirometoden”.

Högre andel protein

– Det är den enda bok jag känner till som bygger på forskningsresultat, säger Ingrid Larsson, klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Hon har faktagranskat texten och tror att programmet är en vinnare i längden. Metoden går ut på att öka andelen protein för att få en högre mättnadseffekt.

– Experimentella studier visar att du går ner mer i vikt om du ökar kött och fisk och samtidigt minskar mängden fett, säger Ingrid Larsson.

Men det är ingen ny Atkins­metod. Bröd är fortfarande tillåtet, och potatis finns med fast i mindre mängder så att energiinnehållet i måltiderna minskar. Grönsaker är viktiga för att få en bättre balans och volym i måltiden.

Tre gånger om dagen

Enligt dieten behöver du inte äta mer än tre gånger om dagen och ganska små mängder. Där skiljer den sig från traditionella viktminskningsprogram som förespråkar fem, sex mål om dagen.

Räcker det att äta så lite?

– För en kvinna i medelåldern kan det vara fullt tillräckligt med tre mål om dagen. En överviktig man i tonåren, däremot, behöver mer energi. Då kan man få komplettera med ett till två mellanmål, säger Ingrid Larsson.

Enkla råd

Bantningsprofessorn Stephan Rössner anser att metoden säkert kan ge viktminskning, men att den inte innehåller något nytt.

– Bra mat är helt enkelt bra mat. Den här metoden skiljer sig inte så mycket från de vanliga rekommendationerna: att äta bra mat i måttlig mängd, säger han.

Så fungerar Csirodieten:

Så ska du äta:

Läs mer:

Sara Milstead

ARTIKELN HANDLAR OM