Rivstarta din viktminskning

Gå ner i vikt med Aftonbladets GI-expert

1 av 4 | Foto: Per Björn
HÄLSA

Vill du bli fem kilo smalare på två månader? Eller fyra kilo på två veckor?

Aftonbladets kostexpert Ulrika Davidsson, 34, hjälper dig att lyckas när du valt din metod.

Hon har själv gått ner 30 kilo.

Hon ger ett starkt och sunt intryck. Men Ulrika Davidsson vet också vad det innebär att ha usel självuppfattning, att hata sin kropp och vägra vara med på fotograferingar.

Innan hon lyckades bli av med sina extrakilon vägde hon drygt 90 kilo.

– Jag levde på lightprodukter, men gick alltid upp i vikt. Jag var van att äta godis varje dag, säger hon.

I februari 2001 kom vändpunkten i hennes liv. Med Atkinsdieten, som är en inriktning av GI-metoden, lyckades Ulrika bli av med sin övervikt. Efter en vecka hade hon gått ner 3 kilo. Efter ytterligare tre månader hade hon minskat hela 30 kilo.

Två program

För våra läsare har hon tillsammans med motionscoachen Helene Brinkenfeldt satt ihop två viktminskningsprogram. Det ena, Turbo, ger en extremt hög och snabb förbränning. Det andra, Komfort, gör att du går ner långsammare, men är lättare att följa. Båda går ut på att rejält skära ner på sockret och att välja kolhydrater med lågt glykemiskt index, som tar lång tid för kroppen att förbränna.

– Det bästa med GI är att du inte behöver gå hungrig eller avstå någonting. Du kan inte äta godis förstås, men faktum är att sötsuget försvinner när man drar ner på sockret, säger hon.

Även Helene Brinkenfeldt har testat att gå ner i vikt med GI-metoden.

– Jag prövade för jag ville veta om det går att motionera under tiden. Träningen är viktig som komplement, men du bör ta det lugnt. Det gäller särskilt om du går den snabba vägen, säger hon.

Snabbtest: Är du Turbo eller Komfort?

7 frågor som hjälper dig att välja rätt metod

Läs mer:

Sara Milstead