”Hjälp! Mensen sabbar min vikt- minskning!”

Läs hela chatten med dietist Josefine Jonasson!

HÄLSA
Foto: DAVID BERGSTRÖM
Viktklubb.se:s dietist Josefine Jonasson har koll på mat och vikt.

Vicky säger: Vi brukar ofta äta sallader till lunch samt dressing. jag (som vill gå ner i vikt) väljer ofta oljebaserade dressingar, men det kanske inte är bra? Kan du rekommendera bra dressingar?
Josefine Jonasson säger: Hej Vicky! Vad bra att ni har som vana att äta grönsaker till maten! Oljebaserade dressingar innehåller en bättre typ av fett än många andra dressingar. Däremot kan de innehålla väldigt MYCKET fett, beroende på hur den är gjord (vilket förhållande mellan olja och vinäger). Om Du bara tar lite så är det helt ok annars kan Du göra yoghurtbaserade dressingar, om Du kryddar ordentligt behövs inte så fet "bas" för att ge god smak. Lycka till!
Tess säger: Hejsan, jag undrar varför mensen påverkar mig så mycket när det kommer till kosten, jag blir mer hungrig och min kropp blir extremt trött, har du några tips för att klara av dessa dagar, mitt mål är ju att gå ner i vikt men är rädd jag förstör med dessa dagarna som blir mkt vila och rätt mkt onyttigt.BR> Josefine Jonasson säger: Hej Tess! Det är många som blir väldigt påverkade av mensen och det måste vara jättejobbigt! Det Du kan göra är att vara extra noga med att äta regelbundet och motionera regelbundet. Då mår Du bättre och kan lättare stå emot suget. Om Du känner ökad hunger kan det vara värt att äta lite extra bra mat och på så sätt slippa det värsta suget efter godsaker. Om Du känner Dig extra svullen och "tjock" så intala Dig att det beror just på mensen, då blir inte frestelsen att ge upp för "att inget jag gör fungerar ju ialla fall" lika stor. Prova med detta, jag tror att Du kan komma långt bara genom att vara noga med det. Lycka till!
Veronica säger: Hejsan!! Jag fick barn i april 06 och under den graviditeten så gick jag upp 22,5 kg. Hur går jag ner igen?
Josefine Jonasson säger: Hej Veronica och GRATTIS till nya familjemedlemmen! Sätt Dig i lugn och ro och fundera över vad Du gör annorlunda nu jämfört med före graviditeten. Om Du var normalviktig innan Du blev gravid så betyder det att de vanorna var helt "rätt". Om jag skulle ge Dig fyra råd skulle de vara: 1. Ät regelbundet (frukost, lunch, middag och 2-3 mellanmål)2. Ät enligt tallriksmodellen (halva tallriken grönsaker och rotfrukter, 1/4 pasta/potatis/ris el likn) & 1/4 kött/fisk/ägg el likn) 3. Begränsa intaget av godsaker till helgen och 4. Promenera 1 timme varje dag. Ta gärna en titt på Viktklubb.se oxå - där finns det mesta Du behöver! Lycka till - detta fixar Du!
Namn säger: Hej! skulle du kunna ge mig några bra råd hur jag kan tappa kilo till sommaren?
Josefine Jonasson säger: Hej! Kolla på ovanstående svar - det är svar på även Din fråga :-) Det allra viktigaste Du bör göra är att bestämma Dig för att det är detta Du vill - då kommer Du att fixa det! Lycka till!
NamnHar gått upp en hel del sen jag började äta antidepressiva tabletter...men har hört att man inte kan borta dom kilona för det är tabletterna som gör det...stämmer det säger: Hej har gått upp en hel del sen jag fick börja med antidepressiva tabletter men har hört att det kan du inte banta bort...för det är något i tabletterna som gör att man går upp i vikt...stämmer det
Josefine Jonasson säger: Hej. Nej, det stämmer inte, Du kan gå ner i vikt trots att Du gått upp sedan Du började med tabletterna. Däremot tycker jag att Du ska ta det lugnt med de kilona. Du äter tabletterna av någon anledning och det är inte meningen att Du ska stressa upp Dig över vikten så att Du mår ännu sämre av det. Ta ett steg i taget, var snäll mot Dig själv och var stolt över att Du tagit de första stegen för att få må bättre. Var rädd om Dig.
Macaronen säger: Jag har försökt med allt, träning minskning av kolhydrater, men inget funkar och det värsta är att allt lägger sig på samma ställe – Magen! Vad gör man?
Josefine Jonasson säger: Hej! Tyvärr är kroppen ingen "snäll" varelse ibland, den låter fettet sätta sig var det vill. Du har försökt på många sätt men frågan är om Du har försökt tillräckligt lång tid? Det tar tid att gå ner i vikt, tyvärr är det lättare att gå upp. Ta en titt på Viktklubb.se, där kan Du få hjälp med både träning och mat plus att det finns experter och massa kloka medlemmar som ger stöd och peppning. Välkommen dit!
Lyxunge säger: Viktnedgång hit och viktnedgång dit. Är läsk ett bra sätt att gå upp i vikt om man nu känner för att gaina?
Josefine Jonasson säger: Njae, att dricka läsk för att gå upp i vikt är inte att rekommendera. Visst går man upp i vikt av det men inte på något vidare hälsosamt sätt. Prova att äta större portioner, mer nötter & frön, "krydda" maten med olja osv. Läsk i sig är inte farligt men det innehåller heller inga som helst nyttigheter.
Caroline säger: Hej Caroline! Jag äter ungefär fyra skivor bröd (alltid grovt) om dagen men efter att jag har hört att man kan gå ner i vikt om man byter till hårt bröd har jag nu gjort detta. Äter knäckebrödet sport plus. Jag undrar om detta stämmer, och i så fall i vilken utsträckning? /Carolige
Josefine Jonasson säger: Hej Caroline! Fördelen med knäckebröd är att de ofta innehåller mindre kalorier per skiva men ändå samma mängd fibrer och fullkorn som grovt mjukt bröd. Byter Du rätt över från mjukt till hårt bröd så "sparar" du alltså några kalorier varje dag. I längden kan detta göra en hel del, HUR mycket beror på hur många mackor man äter och vilket bröd man åt tidigare. Säg att Ditt knäckebröd innehåller 30 kcal mindre per skiva, det betyder 120 kcal mindre per dag om Du äter 4 skivor. Det betyder en viktminskning på S kilo i månaden, utan att behöva dra ner på antalet mackor. Detta är grovt räknat och bara ett exempel men visst gör det skillnad i längden!
HANNA säger: Hejsan! Jag tränar 4 dagar i veckan. Kombinerad styrka och motion. Har man "råd" att unna sig lite extra då utan att gå upp i vikt?
Josefine Jonasson säger: Hej Hanna! Ja, det har Du råd med, Din kropp "talar om för Dig" om Du har unnat dig för mycket. Jättebra tränat!!
mysan säger: hej vart hittar man recept på "vanlig" mat som är nyttig?? Vartenda recept på nyttig mat innehåller ju oftast en massa ingredienser man aldrig hört talas om eller mat som är svindyr. Jag vill ha "vanlig" husmanskost
Josefine Jonasson säger: Hej Mysan! En av mina absoluta favoriter är "Mat för liv och lust" med Gunilla Lindeberg och Margit Eliasson. Innehåller bra, vanlig, enkel och nyttig mat. För min del väcktes intresset för att baka matbröd när jag fick den boken för flera år dedan. Den har uppdaterats flera gånger sedan dess och blir bara bättre och bättre!

Läs också: