Snygg rumpa, plattare mage eller starkare armar?

Snygg rumpa, plattare mage eller starkare armar?

HÄLSA

Hitta rätt dans för dig! Viktklubbs träningsexpert Shirin Rågby Djavidi guidar dig till dansen som passar dina syften bäst.

Cha cha cha – trimmar midjan!

Cha-cha-cha är den tävlingsdans som är mest discobetonad. Den är livlig, lite fräck och innehåller mycket flirtande. Cha-cha-cha blev populär i Europa på 1950.talet, sedan den hittat hit från Kuba via USA.

Du tränar: Vrister, lår och midja.

Samba - super för stussen!

Samba är karnevalsdansen från Rio i Brasilien. Den härstammar från de urgamla latinodanserna som till exempel salsa och merengue.

Du tränar: Här tränar du magmusklerna, ben och stuss.

Rumba – ger välsvarvade armar!

Rumba kallas för kärleksdansen. Rumba betyder rolling hips (rullande höfter). Om man känner sig lite stel i ryggen kan det vara bra att börja med rumba eftersom det är en långsammare dansform. Man får en ökad flexibilitet i ryggen och en rotation i höfterna. Några av världens bästa dansare som i dag är i 70-årsåldern kan fortfarande röra sig som 25-åringar. Rumba är en kubansk dans, och på Kuba dansar folk gärna rumba på gatorna!

Du tränar: Mycket armar. Du lär dig att dansa med motstånd i muskulaturen för att fylla ut musiken.

Paso doble – tränar ryggen!

Mannen föreställer matadoren och kvinnan den röda manteln, och tillsammans kämpar de mot tjuren. Paso doble, som betyder dubbelsteg, påminner mycket om marscher.

Du tränar: Ryggen, bålen.

Jive – bra konditionsträning!

De amerikanska soldaterna dansade rock’n’roll och jitterbugg. Av de danserna föddes jiven. Den togs sedan till England och gjordes till en tävlingsform. I jiven är det mycket benträning. Man gör snabba synkoperingar till musiken.

Du tränar: Fötterna, vaderna, låren och anklarna. En mycket konditionskrävande dans.

Vals – tränar balansen!

Vals är en långsam dans där man arbetar mycket med ben och höfter. Du får en pendelkänsla i kroppen. Vals är en gammal dans som dansades av bönderna på landsbygden i Österrike och Holland. Den utvecklades senare till wienervalsen och började dansas i storstäderna, som till exempel Wien.

Du tränar: Balans, rygg, vrister och mage.

Tango – ger snygga ben!

Tango är en härlig dans med passionerad musik. Det här är en mycket populär dans för folk i alla åldrar. Tangon kommer från den argentinska tangon. Det är en sensuell dans med närgångna rörelser och den dansas ofta på mörka nattklubbar. När tangon togs till England blev den något stelare, men med samma tempo och samma musik.

Du tränar: Mage, rygg och ben.

Slow foxtrot – en utmaning!

Den anses av många som den svåraste av standarddanserna. Den påminner lite om foxtrot, men är långsammare. Till den stillsamma musiken krävs en god balans och perfekt teknik för att behärska slowfoxen.

Du tränar: Mag- och ryggmuskler. Du får även starka armar som i alla standard danser.

Quickstep – kul och snabb!

Quickstep är den allra livligaste av de moderna danserna. Det är konditionsträning och aerobisk träning med snabba förflyttningar. En lekfull dans som gör att man inte riktigt känner av tröttheten. Den kommer från en dans som heter slow foxtrot. När musikerna ökade tempot var även dansarna tvungna att öka tempot. Ur det växte quickstepen fram. Det här är en fartfylld dans.

Du tränar: Fötter, vrister, ben, men även för armar och rygg.

Källa: Ann Wilson, Jennie Widegren och tv4.se

Läs mer

ARTIKELN HANDLAR OM