Dansa dig i form

”Vissa lättar flera kilo!”

HÄLSA

Det är både roligt, effektivt, utmanande och du går ner i vikt.

– Det finns en enorm glädje i att dansa, säger Ann Wilson, jurymedlem i Let´s Dance.

Foto: robin LORENTZ-ALLARD
”Du använder varenda del i kroppen när du dansar”, säger Ann Wilson i Let´s Dance jury.

Det råder dansfeber i Sverige. Let´s Dance har fått stor uppmärksamhet och det märks inte minns på dansskolorna runt om i landet. Men det är inte bara för att det är ett program på tv som dansen har fått ett lyft. De som testar på dans inser snabbt alla fördelar.

– Du använder varenda del i kroppen när du dansar, säger Ann. Jag har dansat i 30 år och det har definitivt hjälp mig att hålla mig i form.

Bra för föräldrar

Dansen innehåller många ingredienser. Du får bättre hållning, bättre koordination, ökat självförtroende, du går ner i vikt, blir starkare och får en ökad motivation för att bara nämna några.

– Om du är mamma och ska laga mat, prata telefon och hålla ditt barn på armen samtidigt, så krävs det koordination och smidighet, skrattar Ann.

– Men även om du till exempel ska hålla föredrag på jobbet så får du ett ökat självförtroende och en ökad motivation genom dansen.

”Vissa tappar 15 kilo”

Ann har suttit i Let´s Dancejuryn sedan starten och kan se markanta skillnader på de medverkande.

– Jag har sett en otrolig skillnad på dansarna när det kommer till viktminskning. Vissa har gått ner 10 – 15 kilo. Men även glädjen har spelat en stor roll. När vi dansar i par utsöndras hormonet oxytocin genom beröringen. Det hjälper oss att ta upp information lättare och gör oss också gladare.

Oxytocin är ett hormon, även kallat kärlekshormonet, som utsöndras vid bland annat amning, kroppsberöring och vid orgasm. Det höjer vår smärttröskel och vår livsvilja.

– Om du är nybörjare och sugen på att börja dansa så tycker jag att du ska ta med dig en god vän eller en danspartner. Dans är mycket socialt, ger bra motion och är mycket roligt, säger Ann.

Läs mer

ARTIKELN HANDLAR OM