Äta semlan, och hålla vikten?

Expertens bästa tips: ”Skippa förbudet!”

HÄLSA

Semlor blir aldrig smalmat men ett smakprov på fettisdagen ryms i viktprogrammet.

- Totalförbud leder lättare till viktuppgång, säger Viktklubb.se:s psykolog Gunilla Burell.

Foto: jörgen appelgren

Gräddiga och maffiga, stinna med socker. Semlor symboliserar frossande i hälsotidens era - det mest lockande och förbjudna.

– Semlor blir aldrig smalmat men avsmakning av en enstaka semla på fettisdagen förstör inte viktnedgången, säger psykolog Gunilla Burell, motivationscoach på Viktklubb.se.

Skippa förbudet

Tvärtom leder det lättare till viktuppgång om man sätter upp ett totalförbud för sig själv. Känslan av utanförskap växer när semmelfesten pågår och du inte är bjuden.

– Det kan göra att man tappar kontrollen och i stället äter för mycket. Känslan av misslyckande är negativ och kalorierna blir många fler om man äter flera semlor i stället för bara en, säger Gunilla Burell.

Smalare semlor

Viktklubbs matexpert Kristina Erikssons semlor innehåller 236 kcal styck, vilket är ungefär hälften av kaloriinnehållet i en vanlig kondissemla.

Baka själv, håll igen på margarinet och njut av en enda semla, är Kristinas bästa tips för fettisdagen.

Smalare - men lika goda

Mellangrädde spar många kalorier.

Kristinas lättsemlor:

0.5 paket jäst

50 gram margarin

2 dl mellanmjölk 1,5 % fett

3 msk socker

1 krm salt

0.5 tsk kardemumma

5.5 dl vetemjöl

1 st ägg

100 gram mandelmassa

1.5 msk mellanmjölk 1,5 % fett

2 dl mellangrädde 27 % fett

2 tsk florsocker

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet och tillsätt mjölken. Låt degvätskan bli 37 grader. Häll degvätskan över jästen och rör. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta degen med en trägaffel, tillsätt ev mer mjöl. Låt degen jäsa i 30 minuter.

Arbeta degen på bakbordet och dela den i 12 bitar. Rulla dem till släta bullar. Lägg bullarna på en plåt och låt dem jäsa i ytterligare 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i ca 8-10 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk.

Mosa mandelmassan med en gaffel. Rör ner lite mjölk så att mandelmassan blir lös. Skär av toppen på bullarna. Gröp ur lite av bullen. Fyll dem med mandelmassa och vispad grädde. Pudra över florsocker.

Läs mer