”När man väl har börjat gå vill man gå överallt!”

Margaret gick ner 22 kilo – och slipper blodtrycksmedicinen

1 av 2
Då: 78 kilo.
HÄLSA

För drygt ett år sedan led Margaret av högt blodtryck. Idag är hon beroende av promenader iställt för blodtrycksmedicin. Och 22 kilo lättare!

Det var när Margaret Berglund, 50, flyttade till Sverige på åttiotalet som hon började få problem med vikten. I sitt hemland, Kenya, hade hon knappt sett en tjock människa.

– I Kenya åt vi frukost, lunch och middag – och inget mer. Inga mejeriprodukter som ost och grädde, och nästan inget socker. När jag kom till Sverige började jag äta fetare mat och större portioner. Och så åt jag mellan målen och rörde mig inte speciellt mycket, berättar hon.

Det, plus tre graviditeter, gjorde att den tidigare så slanka Margaret samlade på sig en hel del överflödskilon. Ett par gånger under årens lopp gick hon ner, men var snart tillbaka på samma vikt igen.

Halvtimmespromenad

På en hälsoundersökning för drygt ett år sedan, konstaterades det att Margaret led av högt blodtryck. Hon fick rådet att börja motionera och äta nyttigare för att hålla det i schack. Hon övergick till en kost som liknade den hon ätit som ung i Kenya, och började ta dagliga halvtimmeslånga promenader.

– Det var jättejobbigt i början. Men jag fortsatte. Jag bara gick och gick och gick. Det som är så skönt är att det är så enkelt. Man behöver inte passa tider på ett gym, och duscha och byta om. Att gå är fritt, man väljer sin egen takt och får en massa vackra synintryck, och frisk luft på köpet!

Och promenaderna gav önskat resultat! Nu har blodtrycket nästan normaliserats, och Margaret slipper äta blodtrycksmedicin.

– Jag läste att blodtrycksmediciner påverkar humöret och är svåra att sluta med när man väl börjat. Då började jag gå ännu mer. Om valet står mellan att äta medicin eller att gå är valet enkelt: Jag går!

Bättre humör

Idag tar hon en rask 45-minuterspromenad varje lunch – och har dessutom inspirerat två kollegor att haka på. Att gå har blivit ett beroende.

– När man väl börjar gå vill man gå överallt. Jag tar alltid trapporna. Jag skäms jag när jag tänker på att jag förut kunde stå och vänta i 6-7 minuter på att åka med en buss 800 meter. Idag går jag till och från tunnelbanan istället. Under promenaderna hinner jag tänka och reflektera över saker.

Givetvis har Margarets ändrade livsstil gett utslag på vågen. Minus 22 kilo!

– Jag orkar mycket mer nu! Jag känner mig lättare i kroppen och mår även bättre psykiskt. Jag tänker mer positivt och är gladare.

Dessutom känner jag mig så snygg. Jag kommer till och med i min dotters avlagda jeans.

Hon tillägger:

– Jag vill uppmuntra alla som inte redan gör det, att börja röra på sig. Gå ut i den friska luften och upptäck hur vacker din omgivning är!

FAKTA

Margarets tips: Släng tjockisjeansen!

Välj ett vackert promenadstråk där du trivs.

Unna dig den där fredagspizzan eller chokladen någon gång i -månaden. Det gör att du orkar fortsätta.

Belöna dig själv genom att köpa något snyggt när du gått ner ett par kilo. Men var noga med att slänga ett för stort plagg för varje nytt du köper. Annars är det lätt att tjockisjeansen åker fram igen om du lägger på dig ett par kilon.

Läs mer