”Vilket är det vanligaste felet folk gör som vill gå ner i vikt?”

Fler frågor och svar i viktchatten med dietist Josefine Jonasson

HÄLSA
Foto: david bergström
Viktklubbs dietist Josefine Jonasson har kostkoll.

Jag är njurtransplanterad och har gått upp ganska mycket i vikt. Jag äter kortison och har gjort det i sex år. Kan det bero på det att jag gått upp i vikt?
Josefine Jonasson Jag vill helst inte svara på Din fråga så här över nätet och utan att veta mer om Dig än det Du berättat. Jag skulle önska att Du istället pratar med Din läkare & be att få en remiss till en dietist. Lycka till!


Jag är allergisk mot all frukt och många grönsaker och bär. Är även jätteallergisk mot nötter. Så jag har svårt med att kunna vara nyttig. Finns det något nyttigt att äta för en som är allergisk mot allt?
Josefine Jonasson säger: Vad trist att Du är så allergisk! Det du kan göra för att ändå äta nyttigt är att dra ner på godsaker om Du äter mycket av det och sen satsa på de grönsaker, rotfrukter och bär som Du ändå kan äta. Jag tycker att Du, liksom Lina, borde få träffa en dietist och gå igenom de allergier Du har och på så sätt kunna ge konkreta tips och råd. Prata med Din läkare!


När jag är hungrig går jag på det mest onyttiga i skafferiet, hur undviker jag detta, vad ska jag äta för att behålla mättnadskänslan. Och så undrar jag hur man blir av med celluliter? Fungerar någon kräm?
Josefine Jonasson säger: Hej - cellulitkrämer är inte alls mitt område, tyvärr. När det gäller Din hunger så tycker jag att Du ska fokusera på att äta regelbundet och stor del grönsaker. Mellan måltiderna (frukost + lunch + middag) bör Du få i Dig något så att Du inte blir vrålhungrig till nästa måltid. T ex frukt, en macka, lite yoghurt, några nötter (var försiktig med mängden bara), det kan lättare göra att Du undviker småplocket i skafferiet. Ta en dag i taget - lycka till!

Jag äter inte socker och vitt mjöl, bara fullkorn. Jag tränar och promenerar och vill gå ner i vikt. Dock äter jag mkt fett, t.ex. nötter, ostar och olivolja. Är det rätt eller ska jag dra ner på fettet?
Josefine Jonasson säger: Vad bra att Du bytt till fullkornsprodukter & att Du rör på Dig regelbundet! Nu vet jag inte hur länge Du hållt på med att äta så här och vilka resultat Du fått. Jag vet inte heller hur mycket fett Du får i Dig varje dag. Man kan säga så här att vi behöver fett, man ska absolut inte ta bort fettet ur maten MEN för mycket fett gör att man lättare får i sig för mycket kalorier, eftersom fett är energitätt till skillnad från kolhydrater och protein. Kanske skulle Du behöva dra ner lite på fettet, i alla fall om Du märker att vågen står stilla. Prova Dig fram och lycka till!


Jag måste verkligen gå ner i vikt men har ingen motivation, jag hatar att röra på mig och jag älskar mat. Hur gör man då?
Josefine Jonasson säger: Först och främst: Varför "måste" Du gå ner i vikt? Försök tänka på vad som skulle bli bättre om Du gick ner i vikt. Skulle livet bli annorlunda då? Bättre? Kan anledningen vara motiverande i sig? När det gäller "metoden" för att gå ner i vikt låter det som att Du vet precis vad det handlar om :-) Men vet Du, att gå ner i vikt betyder inte att Du måste tok-träna eller undvika all god mat. Börja med en halvtimmes rask promenad varje dag och ät regelbundet, frukost + lunch + middag + en frukt mellan varje måltid. Inte oftare än så. Ta gärna en titt i Viktklubb.se, det kan kanske vara något för Dig. Men fråga Dig först varför Du vill gå ner i vikt. Var rädd om Dig och lycka till!


Vad är det vanligaste felet folk gör som vill gå ner i vikt?
Josefine Jonasson säger: Det allra vanligaste är faktiskt att man ger upp när man inte ser snabba resultat. Det är så synd för om man håller ut så lossnar det. Ett annat stort misstag är att man ser det kortsiktigt och blir väldigt svart-vit i sitt ätande och tänkande. Då faller man ofta dit. Tyvärr.


Finns det andra symtom på laktosintolerans än ont i magen?
Josefine Jonasson säger: Hej Bella! Magproblem är det allra vanligaste, värk, gasig, lös i magen. Jag har inte jobbat med den typen av sjukdomar de senaste 9 åren så jag är inte så uppdaterad på det just nu, tyvärr. Om Du är osäker på om Du har laktosintolerans så gå till Din läkare men dra INTE ner på laktos innan Du går dit, det kan då bli svårare att ställa diagnos.


Många säger att man ska undvika potatis,pasta,ris...kan man ersätta det med något bättre som inte inhehåller så mycket kolhydrater?
Josefine Jonasson säger: För det första så tycker jag inte att man behöver eller bör undvika potatis, pasta eller ris, däremot behöver många av oss dra ner på mängden. Bulgur, matvete, bovete qinoa är exempel på mat som kan ersätta.


Finns det några viktiga kosttillskott som är bra för oss som har svårt att få i sig nyttig mat? Om man inte äter vare sig frukt, grönsaker eller fisk...
Josefine Jonasson säger: Då bör man satsa på att äta väldigt bra mat för övrigt, nyttiga oljor och nötter tex (inom rimliga gränser). Förutoom detta kan c-vitamintillskott eller ex Vitamineral eller liknande vara ett bra tillskott. Det bästa är dock alltid att försöka äta så varierat somo möjligt.

Läs mer