6 järnrika favoriter

6 järnrika favoriter

HÄLSA

Favoritrecept från Viktklubb.se.

Kycklinglever med äppelsallad

Tillagningstid 20 minuter

1 portion = 473 kcal

400 gram kycklinglever

1 msk margarin

stött rosépeppar

salt

3 st äpple i skivor

4 st clementiner i klyftor

1 st kruksallad

2 tsk saft från en citron

1 msk kaffegrädde

2 msk vatten

1 msk grovkornig senap

smulad timjan

en nypa socker

3 msk olivolja

8 skiva grovt bröd

Tina kycklinglevern och dela den i bitar. Stek dem i margarin i en stekpanna. Salta och peppra.

Blanda ingredienserna till salladen i en skål.

Dressing: Vispa ihop citronsaft, kaffegrädde, vatten, senap, timjan och socker i en liten bunke. Tillsätt oljan lite i taget samtidigt som du vispar. Häll dressingen över salladen och blanda.

Servera med mycket bröd.

Kalvlever med bakad blå Congo tortilla

Tillagningstid 40 minuter

1 portion = 372 kcal

400 gram kalvlever i bit

200 gram potatis 4 stycken, blå Congo

100 gram potatis 2 stycken typ bintje

0.8 l färdig grönsaksbuljong

2 msk smör 80 % fett

1 msk citronskal rivet citronskal

1 msk vit balsamvinäger

salt och peppar

2 st fullkornstortillas

2 st tomat

1 skiva chèvre att dela på fyra

150 gram trattkantareller

1 msk smör 80 % fett smör till stekning av svampen

Sätt ugnen på 150°. Dela tomaterna och lägg på chevreosten. Ställ in i ugnen. Stek kalvlevern tills den fått stekyta, salta och peppra och lägg in i ugnen med stektermometer. Den är färdig vid 58 grader. Ett knep: om du ligger efter med resten av maten, sänk ugnen till 55 grader och slå in levern i folie under varmhållningen.

Skala och koka potatisen i buljongen, känn med sticka när den är mjuk och färdig. Häll bort all buljong utom 1-2 dl som du häller upp i en tillbringare. Låt potatisen ligga kvar i kastrullen och mosa den med potatispress. Blanda i smöret, vinägern, citronskalet och lite av buljongen tills du får ett, slät ganska fast mos. Tag en av tortillabröden och stryk på moset. Lägg på den andra som lock och grilla i räfflad panna på båda sidorna. Ställ in i ugnen på varmhållning medan du steker upp svampen med lite smör, salt och peppar.

Pisto manchego med quinoa

Tillagningstid 30 minuter

1 portion = 346 kcal

2 st paprika i bitar

200 gram squash i skivor

50 gram finhackad gul lök

2 klyfta vitlök, pressade

0.5 st finhackad chilifrukt

1 msk olivolja

6 dl krossade tomater konserv med lag

salt

4 port Quinoa

4 skiva grovt lantbröd

Fräs paprika, squash, lök, vitlök och chilifrukt i olivolja i en stekgryta. Tillsätt tomater och smaka av med salt. Servera med kokt quinoa och grovt lantbröd.

Biffsallad med bönor och bovete

Tillagningstid 25 minuter

1 portion = 403 kcal

1 dl bovete, hel

5 dl grönsaksbuljong

200 gram lövbiff

1 tsk smör eller ev mjölkfritt margarin

1.5 dl vita bönor, halv burk av färdigkokta

1.5 dl kidneybönor, kokta (konserv)

1.5 dl kikärter kokta (konserv)

250 gram Cocktailtomater (1 ask)

20 gram persilja, krus 4-5 kvistar

35 gram gul lök, 1/4 dels

1 msk fransk senap

1 msk balsamvinäger

3 msk olivolja

1 krm oregano

salt (flingsalt) och svart peppar

Koka upp bovetet i vatten och slå sedan bort vattnet. (Vetet kan bli lite besk i smaken annars) Koka bovetet i buljongen efter anvisningarna på paketet. Ställ undan och låt svalna. Strimla biffen och stek med lite smör snabbt i panna på hög värme så att det får färg. Salta och peppra och låt svalna. Skölj bönorna och låt rinna av. Dela tomaterna i fyra delar, plocka persiljan och finhacka löken.

Dressingen: vispa samman senapen och vinägern, häll i oljan med fin stråle medan du vispar hela tiden. Krýdda med salt och peppar. Blanda samman alla ingredienser med dressingen, smaka av med salt och servera.

Quorntortillas med chilisallad

Tillagningstid: 20 min

1 portion = 542 kcal

100 gram gul lök

2 klyfta vitlök

300 gram quorn

1 msk olivolja

1 dl majs

250 gram kidneybönor

1 tsk spiskummin

salt och peppar

100 gram isbergssallad

100 gram riven 17%-ig ost

8 st tortillas

chilisallad:

300 gram tomater

100 gram gurka

50 gram isbergssallad

50 gram röd lök

2 tsk sweet chilisås

Hacka all lök. Fräs lök och quorn i olja i en stekpanna. Tillsätt majs och sköljda kidneybönor. Krydda med spiskummin, salt och peppar. Fördela röran i tortillasbröden.

Lägg på finhackad isbergssallad och riven ost. Rulla ihop. Sallad: Skär grönsakerna i små bitar och blanda med sweet chilisås.

Grillad lammnjure

Tillagningstid 60 minuter

1 portion = 192 kcal

500 gram lammnjure

40 gram bacon (2 skivor)

2 msk kapris

2 msk soja

2 msk fransk senap

salt och peppar

2 dl vatten

1 msk majsenamjöl eller potatismjöl

4 cl torr sherry

hackad persilja

Klyv lammnjurarna på längden, skär eller klipp ur fettet i mitten, enklast med en vass kökssax. Låt njurarna ligga i vatten en stund för att dra ut. Torka av dem. Skär baconet i småbitar, lägg på hushållspapper, kör i micron i ett par omgångar försiktigt tills fettet smält ut och tärningarna blivit knapriga. Hetta upp en gjutjärns- eller teflonpanna till hög värme och stek njurarna, några i taget. Annars är det risk att köttsaften rinner ut och de kokar i pannan snarare än steks. Stek lammnjurarna färdiga i omgångar, salta och peppra, lägg upp dem på en tallrik och håll dem varma. Sänk värmen och stek löken i samma panna. Slå i vatten, soja, senap, smaka av och efterkrydda med behov. Häll i sherryn. Red av såsen med majsena eller potatismjöl utrört i lite kallt vatten. Gör om ifall såsen blir för tunn. Slå såsen över lammnjurarna, strö bacontärningar och persilja över. Ris passar bäst till denna rätt.

ARTIKELN HANDLAR OM