Coacha ditt barn till bättre matvanor!

Stephan Rössners bästa tips till barnfamiljer!

HÄLSA

De senaste 30 åren har medelvikten ökat i Sverige.

Det är inte bara vuxna som blir tyngre och tyngre. Barnen väger också mer, vilket är extra vanskligt. Flera studier visar att överviktiga barn löper hög risk att utveckla fetma som vuxna. Risken ökar ytterligare om föräldrarna också är överviktiga.

Det är inte ovanligt att små barn är runda fram till 2-års ålder. Det är helt okej och har inget med fetma att göra. Proportionerna rätar ut sig med tiden. Men om ditt barn är mullig som 10-åring gäller det att se upp. Studier visar att två tredjedelar av alla runda barn i den åldern slutar som feta vuxna. Lösningen? Det bästa du kan göra är att lära dina barn sunda matvanor från början.

– Ju tidigare man etablerar bra vanor, desto lättare är de att behålla, menar professor Stephan Rössner vid Överviktsenheten vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Så får ni bättre matvanor:

• Belöna barn med omtanke och uppmärksamhet. Inte med kalorier.

• Var en god förebild.

• Lär dig laga barnens favoriträtter i smalare tappning.

• Gör måltiderna till trevliga upplevelser.

• Ät bara på angivna platser.

• Håll mat utom synhåll mellan måltiderna.

• Lär barnen vad som är bra mat, och varför.

Så hälsotrimmar du barnfavoriten!

Om barnen själva får bestämma blir det spaghetti med köttfärssås till middag. Det visar en stor undersökning som Coop låtit göra.

Foto: pär johansson

– En i grunden bra maträtt, tycker Viktklubb.se:s dietist Josefine Jonasson.

Med några enkla knep kan den bli ännu nyttigare. Fullkornspasta ger mer fibrer än vanlig, så byt till det om det är okej med barnen.

– Men vanlig pasta är inte dålig, flikar Josefine in.

Basera såsen på krossade tomater i stället för grädde så blir det magrare. Riv ner morötter i såsen och servera med en sallad så blir det riktigt bra. Se upp med fettet bara. Köttfärs i sig är fett så dra ner på steksmöret.

Familjespecial

Läs mer: