Rätt tänk gör dig smalare!

Psykologen avslöjar hur du lyckas med viktnedgången

1 av 2 | Foto: Stefan Mattsson
HÄLSA

Om du verkligen vill lyckas med viktnedgången måste du börja inifrån. Psykologen Eva Rusz avslöjar hur du ändrar ditt tankemönster och börjar tappa kilon.

Eva Rusz.

Tänk dig smal – och jämför dig aldrig med andra.

Med rätt tankar kan du undvika att falla i de fällor som tidigare satt krokben för dina försök att gå ner i vikt.

– Tänk nya tankar om dig själv och våga säga nej till mammas köttbullar och väninnornas vinkvällar, det är enda sättet att lyckas med din makeover, tipsar Eva Rusz, psykolog och psykoterapeut med många års erfarenhet av coachning med bland annat kognitiv beteendeterapi. Precis som en idrottsman på toppen av sin karriär så måste även du som vill gå ner i vikt se dig själv som en vinnare.

Glöm alla tankar på att du inte kommer att lyckas, eller att det inte är någon idé att ens försöka.

– Börja tro på dig själv. Analysera vad du gjorde sist som fick dig att misslyckas. Vad var det eller vem var det som fick dig på fall? säger Eva Rusz.

Låt det ta tid

Hon har hjälpt några av Sveriges största idrottsstjärnor att tänka som en vinnare och enligt henne kan metoden med framgång även praktiseras när du vill gå ner i vikt.

– Du ska aldrig jämföra dig med andra utan mäta framstegen utifrån dig själv som standard. Sätt heller inte orimligt höga krav på dig själv, låt viktminskningen ta tid, du kan inte tappa tio kilo på en månad, säger Eva Rusz.

Hon menar att ett vanligt fel som vi gör är att mata oss själva med bilder av hur vi inte vill se ut i stället för att tvärtom tänka på hur vi vill – och kommer att se ut.

Photoshoppa!

– Mixtra med en bild av dig själv i photoshop om du kan och förvandla bilden till en version som du skulle vilja se ut som. Ta upp den då och då och titta på så sporrar du dig själv i stället. Tänk ”jajamensan, jag är snart vid mitt mål, så där ser jag snart ut”, menar Eva Rusz.

Att vara ordentligt förberedd är a och o för den som vill tappa kilon med hjälp av kognitiv beteendeterapi.

Sätt dig ner och fundera ordentligt på hur du ska möta omgivningen, vad du ska säga när de vill truga i dig ännu en bulle eller lite mer mat.

Gör en plan

Vad ska du göra om du börjar vackla, hur ska dina argument låta och vilka är tankarna som kommer stötta dig när du behöver stöd och inte kan få det utifrån?

– Se till att du inte faller in i samma gamla vanor igen. Ska du ha en varaktig viktminskning måste du ändra hela ditt tänkande och aldrig återgå till samma kognitiva modell som förut, säger Eva

FAKTA

Makeover-metoden: Så här ska du tänka