”Hur orkar man hela vägen i mål?”

Läs Joannas svar på läsarnas frågor.

HÄLSA

Här svarade hon på läsarnas frågor om vikt.

Sonja: Grattis, vilket är ditt bästa tips?
Joanna Hagströms säger: Hej! Tack Sonja! Ge aldrig upp. Det finns inga dåliga dagar, bara mindre bra - men ALLTID en morgondag då man kan ta nya tag! Lycka till!


Kim: Hur kom det sig att du gick upp så mycket i vikt?
Joanna Hagströms säger: Hej Kim! Upp i vikt gick jag genom att äta för mycket och röra mig för lite. Den enkla ekvationen som även kan användas vid viktminskning. Självklart finns det även orsaker som gör att man "slutar se" var man är, eller är på väg som gör att man blir så stor som jag blev. De är sådant jag jobbar med nu som målviktig :-)


Lisa: Hur hade du det i början, kampen mot att falla tillbaka i "gamla vanor" hur kommer man igenom det?
Joanna Hagströms säger: Jag brukar säga att det aldrig är "lätt" att gå ned i vikt, oavsett var i sin process man befinner sig. Faror och lockelser (läs godsaker och soffan) finns ju där hela tiden. I början så var jag mest fascinerad över att det faktiskt funkade att lägga om vanorna och taggades av att vågen visade åt rätt håll och lyckades hålla fast vid vanorna. Men lätt var det inte!


hoppla: Vill också säga grattis! Hur har du gjort för att hålla motivationen så länge?
Joanna Hagströms säger: Hej Hoppla! Motivationen är det man måste jobba hårdast med. Och acceptera att man kanske inte alltid är 100 procent motiverad. Men genom att sätta upp många små mål efter vägen och belöna sig vartefter är ju bra sätt att hålla motivationen uppe. Glöm inte att det är ok att ha "mindre bra" dagar. Jag brukar se på mig själv som en leksaksgubbe med en stålplatta i botten (du vet en sådan där som kan vicka, men inte ramla) - det tycker jag är en bra motivationsbild :-)


mia: Hej och grattis, vad är bäst med att vara normalviktig?
Joanna Hagströms säger: Att jag har fått vingar och kan flyga - skämt å sido. Ibland känns det som jag flyger fram. Livet är helt enkelt mycket lättare. Jag kan göra "allt" jag vill! Jag kan få plats i en flygstol, jag kan rida, jag kan köpa kläder, jag kan springa! Det känns som jag kan göra allt, och det gör mig väldigt lycklig. Så det kanske är det bästa svaret på frågan om vad som är BÄST - det är att jag är så himla lycklig!


lisen: Hej,grattis till framgången, det måste kännas underbart. Har hamnat på en viktplatå och ändå har jag precis börjat. En bekant sa till mig att kropppen är ganska ovillig att "släppa ifrån sig" vikt och det kan ta ett tag ibland. Har du varit med om det?


Joanna Hagströms säger: Absolut Lisen. Det ingår i processen. Kroppen behöver förmodligen pausa lite. Den undrar nog vad du håller på med och känner att det är bäst att lagra lite. Tänk på det som att "det är så det ÄR" och passa på och njut av den framgång du haft hittills. Förr eller senare så släpper kroppen ifrån sig fett igen. Detta har hänt mig massor av gånger, och självklart är det tufft först. Det man kan försöka göra är att kanske öka vardagsmotionen eller se över sitt matintag under period för att se att man inte har börjat ta för stora portioner eller liknade. Lycka till!


Madde: Har du något bra tips på hur man ska orka stå emot alla frestelser?
Joanna Hagströms säger: Frestelserna är såklart det svåraste. Jag tror mycket på att man måste BESTÄMMA sig för att det är värt att avstå! Att vid varje frestelse tänka på vad som händer om man bestämmer sig för att ta den där godbiten trots allt. Ibland kommer man fram till att man verkligen VILL ha den och då ska man äta den med gott samvete. Men frestelser som man faktiskt kan klara sig utan ska man inte stoppa i sin egen mun. Du är ingen soptunna - den finns under diskbänken! Vid varje tillfälle som du frestas, fundera och bestäm dig för vad du vill! Men aktivera hjärnan och låt den vara med i ditt beslut :-)


75: Har huden lyckats anpassa sig efter din nya storlek?
Joanna Hagströms säger: Nix. Men hellre tom hud än utfylld hud :-). Genomgick en bukplastik i februari som Landstinget stod för. Om man har problem med mycket hud kan man få hjälp med det av dem. Men änglavingarna under armarna de får jag nog leva med.


mia: Vad har du för storlek i kläder?
Joanna Hagströms säger: 38-40. Men letar fortfarande emellanåt på fel avdelning. Har väl även köpt något enstaka S plagg. Kläder är kul! Var i N.Y med syrran förra veckan och skaffade en ny garderob :-)


Stava: Hur många återfall hade du och vad gjorde du för att komma igen?
Joanna Hagströms säger: Oj! Vet inte vad du menar med återfall. Jag har liksom ALDRIG gett upp. Jag har många gånger legat på sängen och gråtit med täcket över huvudet och tänkt att det "här går inte - jag är dömd till att alltid vara tjock" när jag fått pluss på vågen (tro mig det är många gånger). Når tårarna har torkat så har jag insett hur fånig jag låtit, det är ju bara att blicka tillbaka och se på kilona som försvunnit och finna nya tag vartefter. Oavsett om man gått ner 2, 10 eller 40 kg så har man ju gjort ett fantastiskt jobb efter som att det är fett som försvunnit från våra kroppar - man måste lära sig att se positivt på det arbete man gjort :-)


helena: Det var verkligen starkt av Dig att inte välja en sk enklare lösning. Fetmaoperation.Det är galet att alltför unga människor får välja detta.Men Du klarade det ändå. Du skulle ha medalj. Varför valde Du inte operation?
Joanna Hagströms säger: Tack Helena! Ärligt talat så blev jag erbjuden operation. Men tackade nej då jag var livrädd för att dö! Dödligheten är hög bland de som opereras bland överviktiga och jag ville verkligen inte dö. Döden var även det som fick mig att ta tag i min övervikt och göra något åt den på egen hand. Dessutom så blir livet ganska begränsat med en operation och jag älskar fortfarande tre-rättersmiddagar!


Precis som du börjar jag också med en kraftig övervikt, och målet känns väldigt långt fram. Men motivationen är på topp! Vilken träning började du med?
Joanna Hagströms säger: I början så promenerade jag, det är en motionsform som passar jättebra! Om du vill och orkar lägga på lite extra kraft i gången så kan du använda stavar. När jag gått ner några kilon och kände mig lite "kaxigare" så vågade jag mig till simhallen där jag började simma och gick sedan även på vattengympa (jättekul!). Var inte rädd för vad andra ska tycka i badhuset, det är bara att kuta fram till kanten och kasta dig i. Så fort du är under vattenytan så syns du inte längre :-)! Lycka till!


sara: Hej! Vill också gratulera dig till din målvikt! Detta är en ganska personlig fråga så du får själv ta ställning till om du vill svara på den. Jag undrar om relationen till din sambo förändrats under din viktresa och på vilket sätt? Du har ju genomgått en så stor förändring själv.
Joanna Hagströms säger: Jag är ju fortfarande samma person, nästan. Kanske lite gladare och starkare. För mig är det svårt att svara på frågan om min sambo. Vi lever fortfarande ihop och är nyligen förlovade och planerar ett bröllop. Men självklart har min viktminskning påverkat vår relation. Det är ju något som har pågått under fyra år. Och viktminskning eller inte, under fyra år så kan mycket hända!


Joanna Hagströms säger: Ett stort TACK till er alla som stöttat mig under min resa! Besök gärna min blogg om ni vill läsa mer om mig på www.livsvinst.se KRAM!

Läs mer om Joanna