Flyt med vikt-minskningen?

Grattis – men se upp!

HÄLSA

Du känner dig peppad i viktminskningen och allt går bra. Varning! Just när det går lätt behöver du ta nya tag - för att inte falla tillbaka. Ge inte upp när det går bra!

Foto: colourbox.com
Du känner dig peppad i viktminskningen och allt går bra. Varning! Just när det går lätt behöver du ta nya tag - för att inte falla tillbaka.

Ofta går du ned snabbt i början och de sista kilona känns svårast. Just när det går som bäst är det lätt att släppa greppet.

– I början fick du kanske mycket ”draghjälp” av omgivningen som peppade dig, säger Viktklubbs motivationscoach Eva Fjärstedt.

För Viktklubbaren Yvonne går den magiska gränsen vid tre månader.

– Först är jag motiverad och beslutskraftig och går ned lätt. Sedan kommer dagen när jag plötsligt inte orkar vara duktig. Snabbt faller jag in i tidigare nycker och går upp till den gamla vikten, berättar hon.

Koppla in omgivningen

Det är inte ett dugg konstigt, menar Eva Fjärstedt.

– Motivationen för förändring går helt naturligt upp och ner, och efter tre månader och viss viktminskning är det inte konstigt om det inte känns lika viktigt som när man började.

Då är det läge att koppla in omgivningen igen. Berätta att det känns tungt så kommer du snabbt få stöd.

- Tänk på vad din nya livsstil är värd. Att den inte bara handlar om vågen utan om att du vill och är värd att må bra, säger Eva Fjärstedt.

Läs mer

Maria Carlqvist