Sallads-trött?

Varsågod: 5 enkla smal-recept  som gör dig lätt och mätt!

Foto: kristin lidell
HÄLSA

Trött på sallad?

Var så god - fem sprillans nya recept från Viktklubbs matkreatör Kristina Eriksson. Snabblagat, sunt och enkelt.

Pad Thai

Tillagningstid 20 minuter

498 kcal per portion

150 gram äggnudlar

300 gram lövbiff

1 gul lök i skivor

2 klyftor vitlök

2 dl böngroddar

200 gram broccoli i buketter

1 msk matolja

2 ägg

1 msk thailändsk fisksås

salt

1 dl jordnötter rostade

koriander färsk

4 baguetter, grova

Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet. Strimla lövbiffen i 2 cm breda bitar. Stek lövbiff, lök, pressad vitlök, väl sköljda böngroddar och broccoli i olja i en stor stekpanna. Ta upp det stekta och lägg det åt sidan. Tillsätt nudlarna och stek dem i någon minut (det behövs inget nytt fett). Vispa upp äggen i ett glas. Häll äggen över nudlarna samtidigt som du rör med en trägaffel. Tillsätt lövbiffen och grönsakerna. Smaka av med fisksås och salt. Strö på jordnötter och rikligt med finhackad koriander.

Servera med grov baguette.

Kyckling under paprikatäcke

Tillagningstid 20 minuter

465 kcal per portion

Foto: kristin lidell

400 gram kycklingfilé i bitar

100 gram paprika, grillad inlagd

1.5 dl finhackad bladpersilja

2 dl lättcreme fraiche

2 tsk currypasta röd

salt och peppar

1 fpk sparris fryst

3 dl basmatiris eller liknande

Skär kycklingfilén i 2 cm breda strimlor. Lägg kycklingen i en smord ugnsfast form. Täck med grillad paprika och bladpersilja. Blanda lättcreme fraiche, currypasta, salt och peppar. Bred blandningen över kycklingen. Stek kycklingen i 225 grader i ca 15 minuter. Lägg på sparrisen efter 5 minuter. Servera med ris.

Quesadillas med keso och ajvar

Tillagningstid 20 minuter

391 kcal per portion

8 tortillas

2 dl ajvar relish

200 gram champinjoner i skivor

2 pressade vitlöksklyftor

1 msk margarin flytande, 80 % fett

4 tsk citronskal

1 tsk timjan

250 gram keso 4 % fett

Lägg 4 av bröden på en bänk. Bred på ajvar relish. Stek champinjoner och vitlöksklyftor snabbt i en stekpanna. Fördela champinjoner, rivet citronskal, timjan och keso på tortillasbröden. Lägg på det andra brödet som lock. Stek bröden på båda sidor i en torr stekpanna. Skär i snibbar och servera.

Smarrig gnocchi och laxgratäng

Tillagningstid 20 minuter

503 kcal per portion

Foto: kristin lidell

600 gram färska gnocchi (obs, det måste vara färsk pasta)

bechamelsås:

2 msk margarin, gärna flytande

2 msk vetemjöl

5 dl mellanmjölk 1,5 % fett

200 gram gravad lax

200 gram gröna ärter

50 gram färsk babyspenat

25 gram parmesan i bit

0.5 dl ströbröd

Koka gnocchin enligt anvisningen på paketet. Smält margarinet till såsen. Strö på mjöl och rör med en trägaffel. Späd med mjölken. Låt såsen koka under omrörning i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Varva gnocchi, lax, ärtor och spenat i en smord ugnsfast form. Täck med såsen. Strö på riven ost och ströbröd. Gratinera i 225 grader i 10-15 minuter.

Köttbullar i rökig sås

Tillagningstid 30 minuter

586 kcal per portion

Foto: kristin lidell

rökig sås:

70 gram bacon i bitar

1 hackad gul lök

1 klyfta vitlök

1 msk margarin flytande, 80 % fett

1paprika i bitar

2 dl majs (korn) frysta

4 dl tomater krossade, konserv med lag

1 tsk rökextrakt

1 tsk råsocker

salt och peppar

köttbullar:

300 gram blandfärs 13 % fett

3 msk vatten

0.5 tsk salt

peppar

1 msk margarin flytande, 80 % fett

50 gram riven ost, 17% fett

3 dl basmatiris eller liknande

Fräs bacon, lök och pressad vitlök i margarin i en kastrull. Tillsätt paprika som får fräsa med i någon minut. Avsluta med att röra ner majs, krossade tomater, rökextrakt och råsocker. Låt alltsammans småputtra i 5 minuter.

Köttbullarna: Blanda färs, vatten, salt och peppar i en bunke. Forma smeten till köttbullar. Stek köttbullarna i en stekpanna, stek dem så att de får färg (de ska inte vara färdiga). Lägg tomatsåsen i en smord ugnsfast form. Lägg köttbullarna ovanpå. Strö på riven ost. Efterstek i ugn i 225 grader i 10 minuter.

Servera med ris.

Fler enkla smaltips från Viktklubb.se

ARTIKELN HANDLAR OM