Så håller du ut hela vägen

Sätt små delmål!

HÄLSA

Visst kan man gå ner sex kilo på sex veckor. Men till det krävs en hel del disciplin och ännu mer motivation.

”Man bestämmer sig för att klara av en sak varje dag”, säger Viktklubbs motivationsexpert Gunilla Burell.

Är du tillräckligt motiverad för att börja motionera, eller för att sluta äta godis, eller är du kanske beredd att lägga på lite mindre portioner till middagen? Då har du stora möjligheter att lyckas gå ner dina sex kilo på lika många veckor.

Men Gunilla Burell som är beteendevetare och filosofie doktor i psykologi vid Uppsala universitet vill varna för att stirra sig blind på siffror.

–?För den som verkligen har bestämt sig kan de här sex veckorna vara en bra kickstart, men se inte perioden som en lösning som håller livet ut. Det är viktigt att se långsiktigt. Det här kan vara en bra början på en lång process då man lägger om kost- och motionsvanor.

Trots att du har bestämt dig för att klara av detta så händer det att motivationen tryter emellanåt. Då kan det vara bra att sätta upp små delmål.

– Man bestämmer sig för att klara av en sak varje dag. På tisdagen kanske jag ska hinna med att äta frukost, på onsdagen gå en rask promenad och på torsdagen bestämmer jag mig för att ha en godisfri dag, säger Gunilla Burell.

FAKTA

Tips på vägen:

Ha dina mål klara för dig.

Hitta motivationen. Den hänger ofta ihop med ett tydligt mål. En del motivation kan du få genom att prata med andra i din närhet.

Var beredd att kämpa. Du kommer att stöta på jobbiga stunder, men skam den som ger sig heter det ju.

Att ha kännedom om kost och vad man bör äta eller undvika skadar inte. På nätet och biblioteket finns massa information.

Ha roligt! Du presterar bättre om du har roligt, prova till exempel nya träningsformer. Testa nya matrecept eller låt dig inspireras av andra som har lyckats.

Källa: Viktklubb.se

Stor viktspecial: Gå ner 6 kilo på 6 veckor

Matkoll Tänket Träningen Recepten

Läs mer