40 – tänk på mat och sömn!

HÄLSA

Här kanske du har börjat känna av de långa dagarna framför datorn i nacke, axlar och rygg

Foto: Maria Östlin
För 42-åriga programledaren Malin Berghagen är yoga en perfekt träningsform.

TÄNK SÅ HÄR: Barnen har blivit större och du får mer tid till dig själv. Här är tiden före menopaus (klimakteriet) för vissa och det kräver att du fokuserar lite extra på din träning. Muskeltillväxten har börjat avta lite och det blir ännu viktigare att belasta kroppen med att köra till exempel styrketräning. Risken för benskörhet minskar just av styrketräning.

Därför är styrketräning extra bra för att inte musklerna ska brytas ner.

MATEN: Tänk på att äta regelbundet så att du slipper få lågt blodsocker, som lätt gör att man stoppar i sig godis och snabba kolhydrater. Om du inte är lika aktiv längre bör du också tänka på att din förbränning heller inte är på topp.

TRÄNINGEN: Här kanske du har börjat känna av de långa dagarna framför datorn i nacke, axlar och rygg. Satsa på bålstabiliteten och balansen (som kan börja bli något sämre). Yoga, pilates, qigong och dans är toppenbra träningsformer. Men självklart även andra sporter som till exempel bodycombat (kampsport) eller ridning.

SÅ SÄGER PROFESSORN: Nu har du kommit till den gyllene medelåldern där ämnesomsättningen sakta börjar gå neråt. De allra flesta undersökningar visar att vi rör oss allt mindre vilket borde vara tvärtom. Vi måste vara mer ihärdiga med aktiviteten ju äldre vi blir. Nu blir det ännu viktigare med maten och sömnen.

Ställ rimliga krav på dig själv.

KÄNDISAR: Pamela Andersson, 41, Blossom Tainton Lindqvist, 46, Sarah Jessica Parker, 43, Julia Roberts, 41, Demi Moore,

46, Teri Hatcher, 44, Halle Berry, 42, Pernilla Wahlgren, 41, Nicole Kidman, 41.