50 – träna med partnern!

Foto: Maria Östlin
53-åriga skådespelerskan Lena Endre rekmmenderas att dra med maken Richard Hobert när hon tränar.
HÄLSA

Tänk på att få i dig en balanserad kost – frossa i frukt och grönt!

TÄNK SÅ HÄR: Nu behöver du förmodligen lite extra vila efter ett träningspass. Återhämtningstiden är dubbelt så lång som vid 20-årsåldern.

Satsa på att träna med en god vän. Det blir roligare då. Eller om du gör något gemensamt med din partner.

MATEN: Njut av livet. Men tänk också på att vara noga med att få i dig en balanserad kost. Frossa i frukt och grönt. Låt intensiteten av din träning få styra ditt matintag. För ju mindre du tränar, desto mindre kalorier behöver du också.

TRÄNING: Träning på boll är toppen. Det ökar styrkan, balansen och koordinationen. Var extra noga med att bygga upp din muskelstyrka eftersom skelettet börjar bli skörare här i och med menopaus. All träning är bra träning. Gör något som du tycker är roligt.

SÅ SÄGER PROFESSORN: Här sker det ganska drastiska förändringar rent kroppsligt. Är det någon gång man ska göra en hälsokoll så är det hög tid nu. Bukfetman ökar och blodfetterna förändras i och med att mensen upphör. Man märker tydligare att musklerna blir svagare. Det är mycket viktigt att styrketräna. Det har man sett goda resultat av. Medelåldern för kvinnor i klimakteriet är 52 år i Sverige. Se till att få i dig alla näringsämnen och rör på dig regelbundet.

KÄNDISAR: Madonna, 50, Oprah Winfrey, 54, Kim Basinger, 55, Michelle Pfeiffer, 50.