Coynthia: ”Jag har hittat en ny livsstil”

HÄLSA

Coyntha Sedvall har alltid varit lite mullig. Hemma i Mexico var hon ändå nöjd med sin kropp. Viktproblemen började när hon träffade Göran, blev förälskad och flyttade till Sverige.

Foto: Stefan Jerrevång
Namn: Coyntha Sedvall. Ålder: 42. Bor: I Åtvidaberg tillsammans med maken Göran och barnen Michelle, 16, och Jorge, 13. Längd: 1,67 cm. Startvikt: 97 kg. Vikt nu: 72 kg. Målvikt: 69 kg.

– Jag fokuserade helt på att lära mig ett nytt liv i en ny kultur, och glömde helt bort att träna, berättar Coyntha.

Från att ha tränat step up och spinning varje vecka slutade Coyntha att röra på sig. Det i kombination med all god svensk mat var en riktig viktfälla.

– Jag var ju tvungen att provsmaka alla nya goda saker. Köttbullar och potatis är fantastiskt gott, skrattar hon.

Gick upp 20 kilo

Under ett par år gick Coyntha upp 20 kilo.

– Jag var inte van att äta så mycket kolhydrater: pasta, potatis, ris och fika hela tiden. Och så är det så lätt att köpa choklad och godis – det finns överallt.

Visst var hon medveten om vad som hände, men så mycket annat tog upp tid i hennes nya liv. Hon blev större och större. Till sist köpte hon plagg i storlek 48. Vändpunkten kom när hon tittade på julbilderna från julen 2006.

– Jag fick en chock. Man ser ju i spegeln att man är lite stor, men det är en helt annan sak att se det på foto, säger Coyntha.

Peppad till tusen tog hon tag i sin vikt. På egen hand gick hon ner 13 kilo. Sedan kände hon att hon ville ha något nytt. Genom sin blogg fick hon upp ögonen för Viktklubb.se, och i maj blev hon medlem.

– Jag tyckte jag åt bra innan, och det gjorde jag, men jag åt ju alldeles för mycket! Genom den smarta dagboken fick jag kalorikoll, och lärde mig hur stor en portion ska vara.

Går inte snabbt

Och hon har verkligen kommit igång med träningen. I dag springer hon tre-fyra gånger i veckan, hon går på pump, step up och tränar i gymmet. Sedan i våras har Coyntha gått ner ytterligare nio kilo.

– Det går inte snabbt, men det här är en gång för alla. Det har varit en lång resa, men i dag är jag en gladare och nöjdare människa.

– Till jul ska jag vara färdig, säger hon. Det är viktigt att alltid ha ett mål.

FAKTA

Coynthas bästa tips:

1. ” Tänk inte att du bantar, tänk i stället att du bara äter rätt och njut av maten!”

2. ”Ha alltid ett realistiskt mål.”

3. ”Inse att det inte finns ”noll kalorier mat”. Allt man äter räknas."

4. ”Man är aldrig för gammal för att börja träna. Det är aldrig för sent att komma igång.”

Kolla in fler av hennes tips på hennes blogg: Jag vill vara snygg … och smal!