”Hur går jag ner i vikt?”

Läs chatten med Viktklubbs dietist Josefine Jonasson

HÄLSA
Viktklubbs dietist Josefine Jonasson.

Jag försöker gå ner i vikt. Jag äter riktigt bra tycker jag och jag tränar minst en gång i veckan. Jag har gått ner 2 kg på 6 månader. Tycker bara att det är lite för lite. Jag försöker att inte äta skräpmat mer än en gång i veckan. Vad tycker du jag ska göra (som inte kostar några större summor pengar) för att kunna fortsätta att gå ner i vikt och kanske lite fortare? Behövs det fler promenader eller fler mål om dagen?

Dietist Josefine Jonasson säger: Du har redan tagit det största steget till förändring och det är jättebra. Du skriver att Du tränar en gång i veckan och begränsar intaget av skräpmat till en gång i veckan. Man kan säga att dessa förändringar gör att Du går ner men i ganska långsam takt. Det behöver inte vara fel men om Du vill gå ner snabbare så krävs det ytterligare förändringar. Du nämner själv promenader som ett alternativ och det är jättebra. Mitt tips är att Du promenerar minst en halvtimme varje dag, till en början, utöver Din träning. När det gäller maten är det svårt att säga vilka förändringar Du bör göra då jag inte vet hur Du äter. Fortsätt med begränsningen av skräpmat, det fungerar ju bra för Dig. Regelbunden måltidsordning passar de flesta bra eftersom man då undviker att bli tok-hungrig så att man tappar kontrollen. Lycka till – Du är redan på god väg!

Hur påverkar ett stort intag av aspartam och sukralos kroppen? om det är farligt, var ligger gränsvärdena?

Dietist Josefine Jonasson säger: Gränsvärderna är ganska höga och motsvarar flera liter lightläsk varje dag, ta gärna en titt på slv.se – de brukar uppdatera informationen om sötningsmedel med jämna mellanrum.

Hur ska jag klara av att inte gå upp i vikt under jul? Jag har ett par extra kg som jag försöker bli av med. Det känns som om jag kommer behöva börja om från början igen efter jul. Eller ännu värre, ha fler kg att tappa.

Dietist Josefine Jonasson säger: Nej nej, inte behöver det bli så att Du börjar om från början efter jul. Dels har Du ju med Dig Dina tidigare erfarenheter som Du har nytta av och dels så kan Du redan nu förhindra att gå upp en massa. Försök att inte tänka att "jag passar på att äta massa nu så tar jag tag i det senare" för varför skulle det bli lättare efter jul? Däremot kan det vara bra att satsa på viktstabilitet under julen, att gå ner i vikt kan vara svårt. Välj det Du tycker allra bäst om i jul, undvik att ta flera portioner bara för att man "ska" och försök att inte småäta hela tiden. Just mängderna och småätandet är julens stora gissel. Passa också på att ta långa promenader – det gör att Du förbränner en del kalorier men också att Du mår bättre. Lycka till nu, det kommer att gå bra, Du har ju redan börjat fundera ut strategier – inte illa alls.

Är det ok att dricka oboy varje dag till frukost om man vill behålla sin vikt?

Dietist Josefine Jonasson säger: Man kan inte peka ut ett enstaka livsmedel och säga att det "förstör". Visst är det många som dricker oboy varje dag utan att gå upp i vikt, det finns värre fällor än så.

Jag har väldigt svårt att gå ner i vikt och jag har stort sockerberoendeHur ska jag göra?

Dietist Josefine Jonasson säger: Det bästa för Dig skulle förstås vara att bli av med Ditt stora sockersug och det bästa man kan göra då är att successivt dra ner på sockret och försöka få en jämnare blodsockerkurva. Börja med att äta regelbundet (frukost, lunch, middag och ev 2-3 mellanmål)för att undvika blodsockerfall. En del människor påverkas väldigt lite av blodsockret och andra väldigt mycket. Försök också att dra ner på sockret för att minska suget. Har Du stor övervikt så ta gärna kontakt med Din vårdcentral för att kanske kunna få hjälp och stöd därifrån. Lycka till!

Jag har tidigare hållit på med mycket sport men nu blivit en soffpotatis, mycket på grund av typ depressionaktiga känslor. Hur kommer jag igång igen? Tips på bra frukost (största problemet) förutom havregrynsgröt & yoghurt? Har gymkort men har aldrig energin att gå dit.

Dietist Josefine Jonasson säger: Först och främst hoppas jag att Du får hjälp med Dina depressionsaktiga känslor, som Du beskriver. Då kommer förmodligen energin och orken för förändring i mat- och motionsvanorna också. Bra frukost kan vara ett par grova smörgåsar med skinka + tomat, kokt ägg och en apelsin till exempel. När det gäller träningen tycker jag att Du ska ta ett steg i taget och börja med att komma ut på promenader, det är jättebra motion. Men glöm inte bort att ta hand om Dina känslor också. Var rädd om Dig.

En vedertagen syn är att man blir fetare av lightprodukter, exempelvis läsk, än av icke lightprodukter. Detta på grund av att det innehåller sötningsmedel. Men på frågan hur det kan komma sig så vet egentligen ingen. Jag menar att ser man rent till kaloriintaget så är det betydligt bättre att dricka lightdricka än vanlig dricka. Vad stämmer när det gäller lightprodukter? Och om det är så att man går upp mer i vikt av lightprodukt vs "normalprodukt" (sett till samma volymintag ) så vore det bra om du kan hänvisa till vetenskaplig litteratur i ämnet.

Dietist Josefine Jonasson säger: Jag håller inte med om att man blir fetare av till exempel Cola light än vanlig Cola. Eftersom det är mer kalorier i vanlig cola så går man också upp mer i vikt av den. Däremot kan det finnas lightprodukter som innehåller mer kalorier än standardprodukter. Ett exempel är lättfruktyoghurt som innehåller mindre fett än vanlig naturell yoghurt men mer socker. Den innehåller dock också mer kalorier och det kan ju vara lite lurigt om man inte är uppmärksam. Så, jag anser inte att man går upp mer i vikt av mat som innehåller mindre kalorier. Jag tror fortfarande på att det är det totala energiintaget som påverkar vikten, åt båda håll. Hoppas det var svar på Din fråga.

Har Du något tips för att få mig att äta grönsaker oftare, vill ha det så lättillgängligt som möjligt. Jag hört från en annan känd dietist att micrandet av frysta grönsaker tydligen ska suga ur vitaminer och mineraler något otroligt.

Dietist Josefine Jonasson säger: Jag tycker att frysta grönsaker är ett ypperligt alternativ till inga grönsaker. Att vitamininnehållet minskar vid tillagning stämmer med de försvinner inte helt. Färska morötter är smidigt och enkelt att bara skala och äta – behöver inte rivas eller tillagas. Att göra en vitkålssallad med olja/vinäger som får stå i kylen några dagar är ett annat bra alternativ. Det tar en stund att göra den men man kan alltså låta den stå några dagar utan att den blir för gammal. Lycka till med grönsaksätandet!

Dinkel i stället för ris – är det nyttigare?

Dietist Josefine Jonasson säger: Ja, dinkel innehåller lite mer protein och mineraler så lite nyttigare är det.

Hur bör man lägga om sin diet om man vill tappa 10 kg de närmsta månaderna? Äter husmanskost idag.

Dietist Josefine Jonasson säger: Nu vet jag inte hur Du äter men generellt skulle jag vilja säga: Öka andelen grönsaker till uppemot hälften av tallriken, då får Du en mindre portion av den andra maten och därmed mindre kalorier, var försiktig med alltför feta såser samt friterad mat, begränsa intaget av godis, fikabröd, chips och liknade. Ta gärna en titt på Viktklubb.se!