Gott med nötter

Experten tipsar om nyttigaste nöten!

HÄLSA

Fixa hetaste snackset – nötter.

Men välj de nyttigare att frossa i.

Viktklubbs matspanare tipsar om vilka nötter du ska satsa på.

Foto: Colourbox.com

Nöttrenden har slagit till rejält i Sverige de senaste åren.

Tidigare åt vi mest nötter till jul och i kakor och bakverk. Nu har vi fått ett helt annat sätt att äta nötter på, som snacks, på salladen, i yoghurten och så vidare.

I butikerna ökar utbudet på nötter och nöt- och frömixer allt mer. Det går även att köpa nötter på lösvikt.

Nyttigt och gott

Nötter är både gott och nyttigt. Flera studier visar på nötters positiva effekter.

Bland annat har studier visat att mandlar kan sänka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Nötter och frön har också visat sig motverka olika typer av cancerformer. De är polyfenolerna som verkar som antioxidanter och skyddar cellerna från att skadas av fria radikaler som har stor skyddsfaktor mot cancer.

En näve räcker

Tänk bara på att nötter innehåller mycket energi, så det går inte att äta obegränsade mängder per dag om man inte vill gå upp i vikt. En knytnäve per dag som mellanmål eller i maten räcker. Välj osaltade nötter framför de saltade. Nötter innehåller bland annat hög andel omättat fett, protein, E-vitamin och mineraler som magnesium, kalium och zink.

Kort hållbarhet

Värt att tänka på är att skalade nötter inte har lika lång hållbarhet som de med skal på. De utan skal är känsliga för ljus och syre, vilket gör att de oxiderar snabbare, det vill säg att fettet i nöten härsknar. När du väl har öppnat en påse nötter så bör den ätas upp inom en vecka för att hålla bäst kvalité. Förvara nötter mörkt, gärna i slutna burkar om påsen är öppen. Om nötterna börjar smaka illa eller börja mögla så släng dem.

FAKTA

Tips på hur du kan få in mer nötter i maten

De vanligaste nötterna – och fördelarna

Cashewnöt: Blir att mer populära. Fetthalten är ganska låg om de jämförs med andra nötter, runt 50 procent och fettsyrorna är till stor del enkelomättade. Välj helst naturella nötter, ju mer behandlade eller värme nötterna har utsatts för desto mer av de nyttiga fetterna förstörs. Äter man väldigt stora mängder av cashewnötter kan de ha en laxerad effekt. Passar bra som snacks eller i kakor.

Hasselnöt: En av de fettrikaste nötterna, med väldigt hög halt av omättade fettsyror. Nöten är även rik på kalcium. God att ha i müsliblandningar eller som topping på en fruktsallad.

Mandel: Egentligen en stenfrukt, men säljs bland nötter. Mandel innehåller mycket vitamin E och protein. Behåll gärna det tunna bruna skalet på mandeln, det innehåller många olika flavonoider. Flavonoider ör antioxidanter som skyddar våra celler mot fria radikaler. Mandel passar bra i glögg, hackade över glass och fruktsallad eller som topping över en sallad.

Jordnöt:En baljväxt men ligger näringsmässigt mer som nötter och frön. Välj gärna oskalade jordnötter, de håller sig längre är skalade. Eftersom jordnötter innehåller stor andel omättade fettsyror är de i skalat tillstånd ganska känsliga för att härskna om de utsätts för mycket ljus och syre. Det är också väldigt trevligt att sitta och plocka av skalet och klämma ur nötterna. Jordnötter innehåller mycket protein och runt 50 procent fett. Passar bra som snacks eller i maträtter.

Paranöt: Hör till den nöt som innehåller mest energi och fett. Det är också den nöt som innehåller mest mättat fett av nötsorterna, på så vis är den också minst känslig mot oxidation. Innehåller en hel del selen. Goda som snacks eller i kakor.

Pinjenöt: Egentligen ett frö, men är mer lik nötter näringsmässigt. De innehåller runt 40–50 procent fett, med hög andel av enkel och fleromättade fettsyror. Goda att strö över en sallad eller en varmrätt.

Pistagenöt: En härligt grönaktig färg, vilket tyder på att den är rik på antioxidanter. Köp gärna oskalade nötter. Pistagenöten innehåller mest protein av nötterna och ligger bland de lägsta i fetthalt. Nöten innehåller även mycket kalium. Goda som snacks eller som topping över en sallad.

Valnöt: Innehåller omega 3. Den innehåller också antioxidanten ellagsyra. Antioxidanter skyddar kroppens celler från fria radikaler. En av de nyttigaste nötterna. Goda som snacks att ha i yoghurt eller som topping över en sallad.