Stressade äter mer socker

Foto: Colourbox.com
HÄLSA

Julstress, jobbstress och viktstress. All stress kan faktiskt göra det svårare att gå ner i vikt.

Studier visar att konstant stress påverkar vikten negativt.

Så här innan jul är det ofta stressigt. Det är stress inför julen och allt som ska inhandlas, stress på jobbet där det ofta är extra mycket att göra och stress över att vikten inte är den önskade. Bristen på tid att göra något inom alla dessa områden ställer till det.

Ond cirkel

Studier visar att konstant stress påverkar vikten negativt. Både fysiskt och psykiskt. Fysiskt för att kroppens ämnesomsättning påverkas i fel riktning. Psykiskt för att vi lätt trillar i sockerfällan då vi känner oss i obalans.

– Att stress ökar aptiten har biologiska grunder, säger läkaren Yvonne Linné.

Att kroppen reagerar på stress har att göra med ett nedärvt försvar. Vid stress gör sig hjärnan redo för flykt och måste då få extra näring.

Den snabbaste effekten kommer i form av kolhydrater och speciellt sockerrika produkter. Därför stoppar vi gärna i oss något sött om vi är stressade.

Eftersom socker också ökar aptiten blir det en ond cirkel där vi också äter mer – och oftast något onyttigt.

För höga förväntningar

För högt ställda förväntningar kan också trigga igång en ond cirkel. Du blir stressad när du inte når de resultat som du har tänkt dig, vilket leder till mer stress – som gör det ännu tuffare att gå ner i vikt.

Oro och ångest i samband med negativ stress triggar nämligen igång mat- och sockersuget.

– Man vet också att kroppen utsöndrar hormonet kortisol vid stress. Vilket ökar fettlagringen kring magen, säger Yvonne Linné.

Lösningen: varva ner

Eftersom negativ stress ofta har sin grund i en känsla av brist på kontroll är den goda nyheten att problemet går att lösa. En kortsiktig väg ut är att lära sig att varva ner. Yoga, promenader och varma bad är klassiker som funkar för de flesta.

Men för att bli kvitt stressen för gott måste du söka dig tillbaka till källan. Försök att se vad din stress beror på. Har du en realistisk målsättning?

FAKTA

Så minskar du på stressen

Planera och förbered dig i god tid. Skriv ner de julklappar du ska inhandla, maten du ska laga etc. Då får du allt tydligt och kan sedan bocka av de saker du gjort. På det sättet ökar din kontroll över situationen och du kan lätt se hur du ska prioritera. När kontrollen ökar, minskar stressen!

Sänk kraven på dig själv och fördela arbetsuppgifterna på familjemedlemmarna. Du kanske inte behöver städa eller laga mat varje gång. Delegera och få tid till att njuta – eller få en stund för dig själv på gymmet.

Njut varje dag och speciellt under helgen och den stundande julen.

Så minskar du sötsuget

Dietistens bästa tips:

1. Ät regelbundet. Planera in frukost, lunch och middag samt mellanmål. Till mellanmål kan du ta en frukt eller några nötter.

2. Begränsa mängden sötsaker, det brukar minska suget.

3. Passa dig för att komma in i ett "allt-eller-inget-tänk". Tänk inte att "nu har jag redan ätit godis så nu kan jag lika gärna fortsätta".

–  Det är aldrig kört. Du kan inte påverka det som varit, bara det som kommer, säger Viktklubb.se:s dietist Josefine Jonasson.