Första löpsteget - skaffa bra skor

HÄLSA

Tänker du börja löpträna? Jättebra! Men glöm inte det första steget. Med ett par bra skor blir det både lättare och roligare att springa och du slipper skador.

Powerwalk, stavgång och löpning är alla effektiva fettförbrännare. Men ju kraftfullare dina steg blir desto viktigare är det att satsa på bra skor.

– Bra skor är det viktigaste i träningsgarderoben om man ska ut och springa. Annars är det lätt att få ont i fötter, knän, rygg och leder, säger Shirin Rågby Djavidi, motionscoach på Viktklubb.se.

8 av 10 behöver inbyggt stöd

Bra löpskor är uppbyggda med gelkuddar och anpassade efter din kroppsbelastning och form på fötterna. Åtta av tio personer har innåtställda steg, och behöver ett inbyggt stöd på skons innersida. Har du breda eller smala fötter? Det har också betydelse för vilka skor du ska ha.

– Räkna med en tusenlapp för ett par bra skor. Det är det värt för att slippa inflammationer och värk, säger motionscoachen.

Det blir desssutom både lättare och roligare att springa med ett par bra skor.

Benhinneinflammation kan undvikas

Många som löptränar får ont på framsidan av benen utan att veta varför. Orsaken är benhinneinflammation som ofta kan undvikas med bra stötdämpande skor.

På proffsbutiker som Löplabbet får du hjälp att prova ut skorna på löpband och pegelboxar där man ser direkt hur belastningen ligger.

Kom ihåg att bra, uppbyggda skor inte har en livslängd på mer än ett par år eftersom det stötdämpande materialet torkar ihop. Så passa på att använda dem!

FAKTA

Vilken dojja passar dig?

ADIDAS SUPERNOVA CUSHION. En väldämpad sko för alla underlag. Dämpande inlägg i både häl och framfot. Herr och dam. Pris: 1100 kr.

MIZUNO ALCHEMI. En ovanligt lätt sko. För dig som överpronerar. Smalare i hälen, bredare framtill, vilket passar lite bredare fötter. Undvik alltför grov terräng. Herr- och dam. Pris: 1400 kr.

MIZUNO ALCHEMY. En ovanligt lätt sko. För dig som överpronerar. Smalare i hälen, bredare framtill, vilket passar lite bredare fötter. Undvik alltför grov terräng. Herr- och dam. Pris: 1400 kr.

NIKE STRUCTURE TRIAX. Storsäljare bland pronationsskor. Lyckad kombination av rejäl stabilitet och mycket stötdämpning. Låg vikt på mellansulan, lätt känsla. Herr- och dam. Pris: 1300 kr.

NEW BALANCE 1062. Robust, rejäl modell. Passar den lite tyngre löparen som behöver mycket stötdämpning och slitstyrka. Finns i olika vidder. Herr- och dam. Pris: 1300 kr.

PUMA MAGNETIST. Stabil och lätt träningssko. Passar den som vill undvika pronation. Assymetrisk snörning för att undvika tryck över vristen när skon knyts. Passar både för stad och skog. Dam- och herr. Pris: 1400 kr.

ASICS GEL KAYANO. Löparvärldens mest mytomspunna sko, ypperlig stötdämpning och stabilitet. Används mest av dem som löper dagligen men också för motionären som inte vill göra avkall på någonting. Dam och herr. Pris: 1800 kr.

PRODUKTER: LÖPLABBET