”Hur tappar jag 6 kilo till sommaren?”

Läkaren svarar på läsarnas frågor

HÄLSA
Foto: Börje Thuresson
Snart är badsäsongen här – sitter bikinin som den ska?

Frida säger: Jag är 20 år och är 160 cm, väger 75 kg och vill gå ner 15 kg. Jag har börjat gå med stavar 30 min innan frukost. Min fråga är vad borde jag äta/dricka för att hjälpa till med min viktnedgång, frukost, lunch t ex? Har dessutom inte råd att gå på gymmet (eller viktprogram) finns det någon annan aktivitet jag kan göra hemma för att påskynda viktnedgången?

Yvonne Linné säger: Du behöver inte äta något särkskilt men det gäller att se till ät äta en välbalanserad kost men mindre kalorier i än du gör av med. Stavgång är jättebra motion!

Kicki säger: Är minifraiche (5% fett) ett lämpligt alternativ som sås till tex ugnsbakad lax? Eller är det för dålig fettkvalité?

  Yvonne Linné säger: Minifraiche är bättre än vanlig fraiche eller grädde. Lax innehåller bra fetter så det du får i dig av såsen (om du tar med måtta) är okey.

Elina säger: Hej, kan jag gå ner i vikt genom att enbart gå långa promenader, äta mer frukt och grönsaker och undvika att äta kakor och så vidare?

Yvonne Linné säger: Visst kan du det MEN bara om dina åtgärder (långa promenader mm) gör att du får en negativ energi balans.

  Millan säger: Hej! Jag håller på att ställas in på levaxin äter nu 75 microgram men TSH är oförändrat 10 är det omöjligt att gå ner i vikt då?

Yvonne Linné säger: Nej det är det inte. Jag antar att du har haft hypothyros, för låg sköldkörtelproduktion och man nu ger dig medicin för att detta ska bli bra. När värdena stabiliseras kommer också din ämnesomsättning att stabiliseras.

SUN säger: Är det vanligt med obalans i sköldkörteln? Vilka är symptomen för låg sköldkörtelfunktion? Jag är ständigt trött och stressad, fast jag är sjukskriven och inte egentligen gör något om dagarna. Jag orkar aldrig mer än att göra EN sak om dagen (handla, träna, städa, tvätta, o.s.v.) sen är jag slut – i huvudet, framförallt.

Yvonne Linné säger: Sköldkörtelproblem är vanligt och man tar ett blodprov på vårdcentralen för att fastställa detta. Man kan både ha för låg produktion och då blir man bl a trött och har lätt för att gå upp i vikt. Eller för hög produktion då man bl a har hjärtklappning, och viktnedgång.

apan säger: Hur många kalorier bör jag få i mig per dag om jag är 185 cm lång, väger 85 kilo och vill gå ner 5 kilo så snabbt som möjligt utan att svälta?

Yvonne Linné säger: Det räknas ut med en formel. Det är bland annat det du får uträknat om du går med i viktklubb.se samt hjälp med hur du ska nå dina mål!

Lina säger: Hej, är det ok att äta godis och lite onyttigare på helgen om man äter sunt och bra i veckan? samt tränar regelbundet??

Yvonne Linné säger: Det beror på hur mycket det är. Allt ingår i en helhet och bara för att det är en gång i veckan kan det bli en helhet. Det är samma sak att äta en bit godis varje dag som att äta sju bitar på lördagen.

Ann säger: Hejsan! Kan man motionera hur man vill även om man som jag väger 95 kg? Jag cyklar på motionscykel i 1 mil varannan dag, är det ok för mig?

Yvonne Linné säger: Så länge du inte får ont i knän eller på annat sätt har ont låter det som en bra motionsaktivitet!

Camilla säger: Hur mycket kan jag väga utan att vara överviktig när jag är 167cm lång?! Väger nu 56–57kg.

Yvonne Linné säger: Gå in på viktklubb.se och räkna ut ditt BMI, du bör ligga mellan 20–25 i BMI.

Kicki säger: Viktväktarna tillåter ju obegränsad mängd pasta och potatis till samma antal points. Kan man tillåta sig att äta mycket av dessa livsmedel utan att gå upp i vikt, om man håller igen för övrigt?

Yvonne Linné säger: Tyvärr är det ju inte så att bara för att du räknar points så finns det inte längre kalorier i den maten. Allt räknas och när du kommit över det du förbrukar per dag så ökar vikten oavsett om det är pasta, grädde choklad eller bananer.

Smulis säger: jag har en fråga om järntabletter, kan de göra att man inte gå ner i vikt?

Yvonne Linné säger: Nej!

1989 säger: Hejsan, jag vill gärna gå ner 6 kilo till sommaren, har du några enkla tips?

Yvonne Linné säger: Gå med i viktklubben! För att gå ner i vikt behöver du minska kaloriintaget och öka motionen. För att nå ditt mål behöver du hjälp och stöd!

säger: Är det svårare att gå ner om man har ett BMI på 25 än om man har t ex 30?

Yvonne Linné säger: Ju mer du har att ta av ju lättare är det att gå ner i vikt. Men varje individ är olika.

Dorothea säger: Rädslan för sockerfall har blivit en fix ide, jag kan äta innan en promenad bara för att jag är rädd att få sockerfall. Hur kan jag komma ifrån det?

Yvonne Linné säger: Det gäller att träna bort det. Det är bara diabetiker som får riktiga sockerfall – det är som du säger en fix ide. Börja med att ta korta promenader utan att äta innan för att se att det går. Öka sedan tiden du går.

Rebecca säger: Hej! jag är 13 år och väger 55 kg, jag är 167 cm. Är det normalvikt för mig..?

Yvonne Linné säger: Barn har helt skilda viktkurver än vuxna. Prata med din skolsköterska om du har oro kring vikt och mat.

Nadja säger: En fråga, jag skulle vilja bli sommarsmal. Men fiinns det någon diet som verkligen funkar och garanterar att man går ner i vikt ifall man följer den?

Yvonne Linné säger: Problemet är ju just att man slutar följa den... viktväktarna är bra, eller gå med i viktklubb.se. Följer man dessa går man ner i vikt!

Moderator säger: En sista fråga hinner vi med

Kicki säger: Stämmer det att viktminskningen går fortare om man dricker mycket vatten?

Yvonne Linné säger: Nä det gör det inte. Vatten kan dock vara bra för att man ibland förväxlar hunger med törst och äter när man egentligen är hungrig. Men det är inte så att vatten driver på viktminskningen.

ARTIKELN HANDLAR OM