Strandpanik?

4 goda råd i sista minuten!

HÄLSA

Sommar är sol, bad - och badkläder. För många betyder det panikbantning. Men det är ingen bra metod. Ämnesomsättningen sjunker och du blir så trött att du inte orkar träna. Viktklubben vet råd.

Foto: colourbox,com

Ät inte för lite Ett för lågt kaloriintag sänker ämnesomsättningen och därmed också fettförbränningen. Men du kan gärna vara extra strikt i fråga om onyttigheter. Undvik godis och kakor helt under några veckor för att toppa formen.

Öka på konditionsträningen Ta i mer på de pass du går på, eller lägg till ett extra träningspass per vecka. En annan variant är att öka tiden du motionerar. Se om du kan bränna ytterligare 150-200 kcal om dagen.

Slå nytt rekord i armhävningar och situps Du kan inte punktförbränna fett, men du kan göra de där sladdriga områdena lite fastare genom att träna dem lite extra. Börja varannan dag med en styrkeövning för ditt "problemområde". Gör så många repetitioner du orkar och försök sätta nytt personligt rekord varje vecka.

Öka på vardagsmotionen så mycket du kan. Förläng promenaden till och från jobbet genom att gå en omväg. Tag aldrig bilen eller bussen när det är möjligt att cykla.

Tips från coachen!

Så det blev inte som du tänkt dig. Slappna av, var inte så hård mot dig själv. Motivationscoach Eva Fjärstedt tipsar dig som inte har uppnått målvikten till semestern.

– Att gå ned i vikt tar tid. Övervikten har tagit ett helt liv att bygga upp, och den förändras inte på en månad. Men fokusera på det du har uppnått, bara det att du har kommit igång är bra. Varje steg mot målet är ett steg, säger viktklubbs motivationscoach Eva Fjärstedt.

Varför står vågen still?

– Det kan bero på att du har fått mer muskler, och muskler väger mer än fett. Kolla midjemåttet istället, eller jämför hur mycket du orkar nu mot hur mycket du orkade tidigare.

– Om den står still för att det har blivit en godbit för mycket, försök att tänka "den här gången gick det inte som jag tänkt mig, men jag kan lära mig att hantera den här situationen bättre tills nästa gång. Det är lätt att fastna i "misslyckad-känslan" annars, när man tänker "jag kan lika gärna ge upp, jag klarar inte av det här. Då har du fastnat i ett "katastroftänkande".

Vad innebär "katastroftänkande"?

– Det är när varje liten grej, som till exempel när en chokladbit slinker ned, blir till en stor katastrof. Man känner sig misslyckad med sig själv och då är det lätt att man fortsätter äta av bara farten. Det var bara en chokladbit, men du gör det själv till en stor katastrof.

Hur tar jag tag i min viktminskning igen?

– Försök att tänka på att behålla balans mellan mat och motion under sommaren, även om du inte är lika stenhård mot dig själv. Det är lättare att öka takten än att börja om.

Nyfiken på Viktklubb?

Sveriges mest prisbelönta viktminskningstjänst på nätet.

Kolla in klubbsidan!