”Jag kände mig så udda”

Läs chattet med Aftonbladets reporter Cecilia Gustavsson som var fet för en dag

HÄLSA

Tjocken säger: Hejsan. Känner igen allt som stod som bildtext, det är precis så det är att vara tjock. Det är fördjävligt att det skall vara så men så är det. Hur såg du själv på tjocka människor innan och har du ändrat "uppfattning" om de nu?

Cecilia Gustavsson säger: Jag måste erkänna att jag ibland reagerade just när någon överviktig handlade fet mat eller åt chips eller liknande. Jag ska aldrig mer tänka så, för jag förstår att det inte bara är att "skärpa sig", utan att alla överviktiga redan är medvetna om det utan att andra lägger sig i.

Nette säger: Vad fick dig att göra detta reportaget?

Cecilia Gustavsson säger: Vi diskuterade på redaktionen att det är så mycket hets mot överviktiga just nu, att det blivit så fult att väga lite extra. Att till och med normala och smala verkar så fixerade av vikt och att äta rätt. Det blir så överdrivet.

GayMe säger: Sa du åt någon nån gång att sluta stirra?

Cecilia Gustavsson säger: Nej, det vågade jag inte. Konstigt egentligen. Men det är typiskt sådant man tänker på efteråt.

crille säger: På vilket sätt kände du dig kränkt som "tjockis"?

Cecilia Gustavsson säger: För att jag kände mig så udda, och det där att folk inte kunde låta bli att kika. Kanske är det speciellt i Stockholms innerstad, men jag såg faktiskt bara EN enda riktigt överviktig person! Så det är klart att jag var annorlunda.

Nina säger: Med all respekt: Vad hade du väntat dig?

Cecilia Gustavsson säger: Visst, jag har intervjuat flera överviktiga (några är med i tidningen i morgon) så jag visste att jag kunde förvänta mig en del tittande. Men jag försökte verkligen att inte ha förutfattade meningar och låta dem påverka texten.

Ylva-Li säger: Vad hoppas du ska hända efter det här reportaget? Kommer ni gå vidare på något sätt?

Cecilia Gustavsson säger: Ja, imorgon, och kanske också på fredag, kommer en uppföljning. Jag hoppas att det blir debatt om sättet som många av oss "normalviktiga" ser överviktiga på. Och så är jag väldigt glad över all respons jag fått från överviktiga i dag - mejlen bara strömmar in.

Pernilla säger: Tycker du att det är fel att vara överviktig. att det är onaturligt, och att det är deras skyldighet att göra något åt det. Får man inte vara tjock längre? Är det inte konstigt att det blivit "förbjudet"?

Cecilia Gustavsson säger: Jag har förstått att många överviktiga är det redan sedan barnsben, och att det kan vara otroligt svårt att göra något åt det även om man vill jättemycket. Hälsomässigt är det väl inte bra, men jag tycker ändå att alla ska behandlas med respekt, oavsett vikt.

säger: Vad tycker du om de TV- program t.ex. 3:ans "Du är vad du äter", 5:ans "Tjockholmen", mm, vilka har som underhållningside att visa upp tjocka människor och deras matvanor.

Cecilia Gustavsson säger: Jag har inte sett programmen noga, men jag vet ju vad de går ut på. Jag tycker att det är bra om människor får hjälp, men att det kan bli osmakligt när "vi andra" sitter i tv-sofforna och glor på deras kamp och lidande. En fin gräns där - vad är hjälp och vad är elak underhållning?

OnHold säger: Kunde du mentalt sätta dig in i situationen som fet, eller kände du dig bara utklädd?

Cecilia Gustavsson säger: Jag tror faktiskt att jag kunde sätta mig in i situationen, eftersom masken och dräkten var så fantastiskt bra gjorda, bättre än jag någonsin kunnat föreställa mig. Jag behövde inte tänka på att någon skulle kunna "avslöja" mig.

Catta säger: Fick du sämre självförtroende när du var "fet" ?

Cecilia Gustavsson säger: Ja absolut. Jag kände så tydligt att jag var annorlunda. Och dessutom blev jag ju inte alls söt i in maskering, vilket det så klart finns många överviktiga som är.

sara säger: Men är det inte så att det ofta ligger ett slags missbruk bakom det hela? Man tittar på samma sätt på anorektiker som på tjocka, med medlidande över att de inte lyckas sluta med det.

Cecilia Gustavsson säger: Jag tror du har rätt. För många finns det säkert inre orsaker som gör att vikten antingen är för mycket eller för lite. Men alla tittar inte med medlidande utan mer som "Nä fy, nu får du väl ta och skärpa dig!"

Apan säger: Vad var den taskigaste kommentaren du fick höra?

Cecilia Gustavsson säger: Jag fick inga kommentarer! Det var "bara" tittande.

Överviktig säger: Vad tycker du man ska göra när man ser att folk står och tittar konstigt på en på Burger King. Man märker att folk gör det och fnittrar ... Ska man våga säga något?

Cecilia Gustavsson säger: Ja, det tycker jag nog, om man vågar. Kanske: "Vad kollar ni på? Hur kul skulle det vara om alla såg likadana ut tycker ni?" eller helt enkelt fråga varför de är så elaka, och berätta att man blir ledsen eller arg.

ARTIKELN HANDLAR OM