”Vad ska jag göra åt kalaskulan?”

Dietist Josefine Jonasson svarade på läsarnas frågor

HÄLSA
Foto: David Bergström
Josefine Jonasson, Viktklubbens dietist.

Josefine Jonasson säger: Hej hej allihopa - nu är jag på plats!
Moderator säger: Då sätter vi igång!
säger: Är det samma sak att äta 500 kcal äpple som 500 kcal choklad? Frukt borde ju vara bättre?
Josefine Jonasson säger: Frukt är alltid bättre än choklad. Frukt innehåller fibrer, vitaminer, vatten och massa annat bra OCH man får mycket MER frukt än choklad för kalorierna. Det betyder alltså att man blir mer mätt på frukt än choklad. Men jag gissar att Du har full koll på just det. Om man BARA tittar på kalorierna och BARA ser till viktnedgången så spelar det ingen roll vilket man väljer, 500 kalorier är 500 kalorier. Men som sagt, Du har fullkomligt rätt i att frukt är bättre.
Per säger: Potatis, är det okej eller?
Josefine Jonasson säger: Jajamen Per, potatis är ok, det är fettsnålt, kalorisnålt och ger en bra mättnad - mycket bättre kan det inte bli!
jennylainen säger: Som vegetarian som äter fisk, hur skall man äta GI-smart? grönskakswoker blir lite tråkiga i längden.
Josefine Jonasson säger: Hej! Jag förstår att det blir lite trist efter ett tag ja. Använd mycket bönor, linser, tofu, quorn och andra vegetariska alternativ - då kan Du variera en hel del!
Lestis säger: Hej, Jag undrar hur man ska gå UPP i vikt utan att gå på gym och bygga muskler? Och det är ju inte så hälsosamt att äta massa fett heller...?
Josefine Jonasson säger: Hej Lestis! Nej, det är inte hälsosamt att börja äta massa fett för att gå upp i vikt. Visst kan Du öka en del på fettet men helst då via vegetabilier, t ex avokado och nötter men även fet fisk. Förutom det bör Du försöka äta ofta med ordentliga mellanmål mellan huvudmåltiderna. Ett bra mellanmål är en grov macka med makrill i tomatsås eller kokt ägg tex. Om Du äter mycket grönsaker så dra ner lite på mängden och öka istället andelen pasta/potatis/ris. Var inte rädd för att motionera trots att Du vill gå upp i vikt - motion är alltid hälsosamt och viktigt. Lycka till!
säger: Hej Jag har ändrat mina kostvanor till väldigt lite långsamma kolhydrater, mycket frukt och grönt och en liten mängd proteiner. Men jag har ett konstant sug i magen. Hur får jag bort det?
Josefine Jonasson säger: Jag tycker att Du ska öka på andelen kolhydrater lite, Du kan förstås fortsätta äta långsamma kolhydrater men som sagt, öka på mängden. Minst en fjärdelel av tallriken bör bestå av kolhydrater i form av pasta, potais, ris eller liknande. Om Du inte ska gå ner i vikt kan Du äta ytterligare lite till och istället minska på grönsakerna. Ät alltså varierat och varken för lite eller för mycket fett. Var rädd om Dig!
Jan-Michel säger: Hej Josefine:) Jag har börjat äta "All brans" till frukost och har noterat att det innehåller sockerarter - är det lika skadligt som "vanligt" socker? Ha en fortsatt bra dag!
Josefine Jonasson säger: Hej Jan-Michel! AllBran till frukost är bra, det innehåller ordentligt med fibrer som ökar mättnadskänslan. Tillsatt socker är ju alltid socker men ibland får man ta det onda med det goda. Om sockret är "förpackat" med fibrer och andra nyttigheter kan det kanske vara värt det om man jämför socker som är "förpackat" med konstiga tillsatser och säljs som godis utan något nyttigt alls i sig. Socker i sig är alltså inte giftigt eller farligt. Jag tycker att Du ska fortsätta med Din frukost om Du känner Dig mätt och nöjd. Ha en fortsatt bra dag Du oxå!
Voyager säger: Ang. tallriksmodellen: Halva tallriken ska ju vara grönsaker om man ska gå ner i vikt och R protein. Menas sallad som tillbehör, eller räknas även grönsaker som ingår i maten? Om jag tex gör kalops med lök och morötter, är det kalopsen som ska vara R eller köttbitarna? Räknas morötterna in i grönsakshalvan?
Josefine Jonasson säger: Hej! Alla grönsaker räknas!
hej säger: Hej! Vad tycker du om program som Itrim och Xtravaganza??
Josefine Jonasson säger: jag tycker att allt som inte är skadligt och som får människor motiverade att ta hand om sin vikt är bra program . Itrim bygger på både träning och bra mat och det är ju jättebra. Xtravaganza känner jag tyvärr inte till så bra. Det viktigaste är att man lär sig hur man själv fungerar och att man lyckas hålla vikten när man har nått sin målvikt.
säger: Rekommenderar du att man rensar kroppen ett par gånger om året på gifter? Om ja, hur?
Josefine Jonasson säger: Nej, det är faktiskt inget jag brukar rekommendera men å andra sidan är det inget jag direkt avråder ifrån heller om någon har önskemål om det. Det är ju inte skadligt på något sätt, om man inte gör något extremt.
Stefan säger: Hej! Jag tränar kondiitonsträning 3-4 gånger per vecka och styrketräning någon gång ibland. Äter en allsidig kost och sköter mig rent allmänt. Inget fel på kroppen förutom en "kalaskula" - som bara verkar bli större.... Vad göra? 180 cm och ca 90 kg
Josefine Jonasson säger: Hej Stefan! Om man räknar ut Ditt BMI (Body Mass Index, vikten i kg / (längden x längden i meter))så ligger Du lite över gränsen för normalvikt. Just kalaskulan är den farliga typen av övervikt och därför är det önskvärt att bli av med den. Du tränar och äter bra så det enda jag kan rekommendera är att försöka gå ner ett par kilon i vikt och se om Du kan bli av med kulan på det sättet. Konditionsträning är helt rätt! Lycka till!!
Hippo säger: Hur många koppar the kan man dricka utan att det är "skadligt" med tanke på att det är vätskedrivande och liknande?
Josefine Jonasson säger: Hej Hippo! Jag kan tyvärr inte svara på det, vet inte om det finns någon övre gräns för the, i så fall är den förmodligen ganska hög. Kolla gärna på slv.se, där kan finnas någon information. Tyvärr har jag ingen möjlighet att titat där just nu, under chatten.
Olga säger: Hej, när det gäller olja och nötter och avokado - HUR mkt kan man äta per dag?
Josefine Jonasson säger: Hej Olga! Det beror helt och hållet på vilket energibehov man har men för de flesta handlar det inte om så stora mängder. 100 gram nötter/frön innehåller runt 600 kalorier, ungefär lika mycket som en lunch eller middag.
Moderator säger: Sista frågan nu!
Anna säger: Vilket är det bästa sättet att minska i vikt?
Josefine Jonasson säger: Hej Anna! Det bästa är att äta allsidigt och motionera regelbundet. Om man äter oregelbundet kan man börja äta mer regelbundet, välja mer grönsaker, spara godsaker till helgen, undvika onödigt småätande osv. Vardagsmotionen är väldigt viktig och ger en hel del i viktminskningssyfte. Ta gärna en titt på Viktklubb.se - där finns lite av varje av det jag just nämnt. Det viktigaste är att man hittar något sätt som motiverar en och som man trivs med. Lycka till!
Moderator säger: Det var sista frågan för idag, tack till Josefine och alla som varit med och ställt frågor!
Josefine Jonasson säger: TACK för idag och god fortsättning på 2008!