”Chips eller godis – vilket är bäst?”

Dietist Josefine Jonasson svarar på läsarnas frågor

HÄLSA
Foto: david bergström
Viktklubbs dietist Josefine Jonasson har koll på mat och vikt.

Kan man ha för höga blodfetter även om man äter fett av den nyttiga sorten och inte äter mättat fett (animaliska fetter)? Äter själv ganska mycket fett i form av oljor, nötter och avokado varje dag.

Josefine Jonasson: Visst kan man ha för höga blodfetter trots detta, det handlar inte BARA om vad man äter, gener och arvsanlag spelar oxå in. Däremot ökar förutsättningarna markant genom att välja omättat fett – detta i kombination med ett för övrigt hälsosamt leverna i form av fysisk aktivitet, att undvika fetma samt att undvika rökning är det man själv kan påverka.

Jag har en övervikt på 40 kilo, äter grovt bröd på morgonen, lätt lunch och en vanlig middag, med frukt som mellanmål. Unnar jag mig nåt så är det en bulle till fikat och nån läsk då och då...Var ligger boven i mitt ätande som gör att jag har denna övervikt? För själv har jag svårt att veta vad jag ska bättra mig på.

Josefine Jonasson: Det är svårt att svara på var boven i dramat finns, det man vet med säkerhet är att om man får i sig mer än man behöver så går man upp i vikt, om man får i sig för lite går man ner i vikt. Någonstans får Du alltså i Dig för mycket. Äter Du stora portioner? Trots att man äter nyttigt kan man få i sig för mycket kalorier om man äter stora mängder. Använder Du mycket fett i maten? En del människor äter på nätterna, mer eller mindre medvetet – är det så för Dig? För matdagbok ett par dagar för att se om Du får i Dig mat som Du inte tänker på. Om Du är säker på att Du inte äter för mycket tycker jag att Du ska gå till Din vårdcentral och be någon kontrollera Din ämnesomsättning. Lycka till!

Jag har bytt ut godis och choklad mot att fika istället, en vaniljbulle eller ett winerbröd. Förr åt jag i alla fall 100 gram choklad om dagen… är det bättre med fika eller inbillar jag mig?

Josefine Jonasson: Visst får Du i Dig mindre kalorier från det fikat Du valt, under förutsättning att det inte är en JÄTTEbulle eller wienerbröd och att det bara blir EN per dag. Dock är det ju så att det fortfarande blir en hel del fett och kalorier extra varje dag…

Jag äter nästan aldrig sallad, någon gång i veckan äter jag kanske tomater, någon morot eller liknande. Kan jag få problem längre fram i framtiden?

Josefine Jonasson: Grönsaker innehåller en hel del vitaminer och fibrer, vilket är bra och viktigt för kroppens funktioner. Grönsaker innehåller oxå relativt lite kalorier i förhållande till volymen vilket gör det till utmärkt mat om man vill gå ner i vikt. En rekommendation är att få i sig 500 gram frukt och grönsaker varje dag. En början kan vara att äta någonting varje dag i alla fall.

Som helggodis – är det ”bättre” med cirka 2 hg lösgodis som jag brukar köpa eller 100 gram chips? Det ena är ju mycket fetare, men det andra är ju fullt med socker..?

Josefine Jonasson: Om Du menar ut viktsynpunkt är det kalorierna som spelar roll och Du får i Dig mer kalorier från 200 gram lösgodis än från 100 gram chips.

Har du något tips för hur jag kan bryta sötsuget när det väl har kommit? Jag kan bli helt uppfylld av tanken på att jag måste köpa godis eller glass och liksom få en inre kompass som leder mej till det fast mina fötter och hjärna inte vill. Jag försöker att äta ganska nyttigt och startar oftast dagen med gröt eller liknande, men fast jag försöker använda långsamma kolhydrater räcker det inte riktigt till. Och det är svårt att häva sötsuget i stunden.

Josefine Jonasson: Det där är svårt och när suget väl har kommit är det väldigt svårt att stoppa det. Försök att förebygga när det går. Kanske genom att äta lite mer vid måltiderna eller genom att äta något planerat mellan måltiderna för att undvika blodsockerfall och extra sug. När suget väl har kommit kan det fungera genom att man försöker ta ett steg tillbaka, se klart på det och försöka göra någonting annat än att äta. Prova Dig fram, det kanske inte lyckas varje gång men om det fungerar varannan gång är det en stor förbättring. Efter ett tag blir det lättare. Som sagt, prova Dig fram.

Går man upp i vikt av kaffe?

Josefine Jonasson: Nej, kaffe innehåller i princip inga kalorier alls, däremot innehåller kaffe latte och andra kaffesorter med mjölk och socker en del kalorier.

Jag kan inte bli av med mitt sockerberoende!!! vad ska jag göra? Jag tycker mycket mer om godis/gott/chips än mat och äter det mycket hellre än mat…

Josefine Jonasson: Börja med att skaffa Dig rutiner i form av regelbundna måltider. Frukost, lunch, middag och ett par mellanmål. Håll Dig till detta för att få in rutinerna. Försök se mat som Din kropps bränsle. Du skulle inte drömma om att tanka Din bil med sockerdricka – det skulle inte fungera. Samma sak med godis och chips – kroppen fixar inte enbart den typen av bränsle. Visst kan Du äta det ibland men inte enbart. Prova Dig fram för att hitta något sätt som passar Dig. 

Jag äter ganska mycket nötter och torkad frukt, ofta i stället för godis. Är det bra, eller får jag i mig mycket onyttigheter i alla fall? Hoppas på svar.

Josefine Jonasson: Nötter och torkad frukt innehåller en hel del kalorier, om det är vikten Du tänker på. Nötter innehåller cirka 60 % fett, dvs mer än choklad. Däremot är det så att fettet är omättat och därför hälsosammare men faktum kvarstår – det är fortfarande fett och kalorier. Fördelen med nötter och torkad frukt är att de inte innehåller konserveringsmedel och färgämne om man är försiktig med sådant.

Skulle vilja ha tips för att hålla magen igång. Jag dricker mycket och motionerar och äter enlig VK, men vill gärna ha mer tips!

Josefine Jonasson: Jag vet inte riktigt vilket problem Du har med magen och därför är det svårt att ge konkreta råd. Fibrer håller magen igång och det hittar Du i bland annat grovt bröd, spannmål, frukt och grönsaker. Om Du har känslig mage så kan de vara bra att vara försiktig med bönor och linser som kan vara gasbildande. Annars gör Du redan det Du kan – motionerar, dricker ordentligt och äter hälsosamt. Lycka till!

Läs mer

Nyfiken på Viktklubb?

Sveriges mest prisbelönta viktminskningstjänst på nätet.

Kolla in klubbsidan!

ARTIKELN HANDLAR OM