”Är övervikt ärftligt?”

Fler svar i Rössner-chatten

HÄLSA
Professor Stephan Rössner är en av Sveriges ledande experter på viktminskning och var med och startade Viktklubb.se 2003.

Jag undrar om det räcker att gå ca 1,5 timme varje morgon, efter frukost, för att gå ner i vikt?! jag har börjat äta mycket mindre potioner också. Tack!

Stephan Rössner säger: Att gå 1,5 tim om dagen är en jätteprestation. Starkt jobbat! Men – ska man räkna sätt att ändra energibalansen talar det mesta för att man tjänar MER på att hålla igen på maten än att springa. Det innebär INTE att man ej ska röra på sig – bara att det är svårt att gå ner i vikt bara av mer motion. Kroppen är en smart energisparbössa! Så gör bådadera!


Jag har problem med några kilos övervikt på sidorna. Hur blir jag lättast av med dem?

Stephan Rössner säger: Tyvärr kan ingen selektivt bränna fett vare sig som påsar under ögonen, kulmage eller breda lår. Lite brukar arbetsmarknadens villkor gälla: Sist in, först ut! Vad du framför allt INTE ska göra är att köpa prylar, salvor, plåster eller dylikt som påstås bränna fett lokalt. De är rena bluffprodukter!

Vad är din syn på de så kallade viktplatåerna? Är de en myt?

Stephan Rössner säger: Viktplatåer är knepiga, dåligt utforskade. Det KAN ju vara så att man tappar sugen och därför stannar upp. Men vissa bedyrar att de fortsätter sitt program men ändå ej fortsätter gå ner i vikt! Någon entydig medicinsk förklaring har vi ej. Vi ser hos oss ibland att patienter inte börjar gå ner i vikt förrän efter någon vecka, men förstår ej varför det plötsligt lossnar?! Det är inte vätska eller dylikt som frigörs – det vet vi. Möjligtvis övergående hormonpåslag av någon sort.

Har du någon glass som du kan rekomendera nu till sommaren, som inte är allt för onyttig?

Stephan Rössner säger: Ät gräddglass om den smaken är viktig – men som lördagsgodis. Är ni en familj som gillar glass – leta upp någon som ni gillar och kan äta rimliga mänger av. Den måste ju passa din smak annars är det värdelöst!

Jag är mamma till en dotter som är snart 19 och har en del övervikt, vi har prövat allt men det händer inte så mycket och jag ser att hon mår dåligt, hon avstår från allt och tränar på Sats 5–6 gånger/vecka. Vad ska vi göra

Stephan Rössner säger: Är man 19 måste man ju SJÄLV ta ansvar! Vi träffar ofta oroliga anhöriga, kollegor och chefer, som vill väl. Men all viktkontroll förutsätter ju egna insatser! Ingen kan anmäla nån annan till behandling det måste uppstå inne i individen. Kör hon Viktklubbs-programmet riktigt så lovar jag att hon kommer att gå ner.


Är det sant att sk ”ätardagar” fungerar?

Stephan Rössner säger: Vet ej vad ”ätardag” är – men om du menar sånt som att ”svälta ibland, äta dessemellan” så funkar dessa INTE. Tvärtom – jämnt intag funkar bäst i det långa loppet!


Hur många kalorier ska en normalviktig kvinna på ett ungefär äta per dag för att hålla sin vikt?

Stephan Rössner säger: Går ej att säga exakt: Ålder, muskelmassa, aktivitetsgrad avgör. ju äldre desto mindre intag, ju mindre muskelmassa – desto mindre att äta. Osv. När vi gör grova kalkyler för t ex en 50 årig dam kan balansen ligga kring lite över 2000 kcal/dag!


Hej, är det en myt att övervikt är ärftligt?

Stephan Rössner säger: Nej, 50% av all fetma anses ha genetiska förtecken. Men: utan mat ingen fetma.


Jag äter Levaxin och har normala prover. Kan detta ändå påverka min viktnedgång negativt?

Stephan Rössner säger: Nej, levaxin är ett hormon, som återställer sköldkörtelns hormonfunktion till normala nivåer. Därmed är du jämställd med alla andra vad avser viktbekymmer.


Går man lättare ner i vikt om man äter huvudmålet mitt på dagen i stället för på kvällen vid 17–18-tiden? Tycker mig ha förmärkt detta.

Stephan Rössner säger: Många undrar om mat och klockslag. Det finns ingen forskning som visar att detta spelar roll. Du kan tanka bilen när du vill – den går ändå lika långt på en full tank.

Om man försöker att gå ner i vikt och håller sig till ett visst antal kalorier varje dag som ska leda till viktnedgång. Vad händer då om man fuskar ganska rejält på exemplevis lördagkväll med godis eller nåt. Är hela veckans slit bortkastat?

Stephan Rössner säger: Nej, det är bara att jobba på. Viktnedgången bromsas upp lite och sen tar du nya tag. Det kanske t o m är bra att man frestas och faller då och då för att sedan orka ta nya tag och jobba på!


Är mackan på kvällen verkligen ”farlig”?

Stephan Rössner säger: Inget är ”farligt” inget är ”nyttigt”! Det handlar om MÄNGDER! Har du i din budget utrymme för en macka så varsågod! Men om du gäller mack-kalorierna till din planerade balans blir det förstås knepigt.