5 experttips för att hitta motivationen

”Se hindret som en utmaning”

HÄLSA

Jag skulle behöva gå ner i vikt och leva ett mer hälsosamt liv, men jag känner mig helt omotiverad.

Känner du igen dig?

– Se hindret som en utmaning och vänd det till något positivt, säger Gunilla Burell, psykolog och motivationsexpert på Viktklubb.se.

Foto: Colourbox.com
Håll motivationen vid liv genom att tänka positivt och långsiktig, är motivationscoachens tips.

Det här problemet har vi väl kanske alla drabbats av någon gång. Att tappa gnistan, motivationen eller lusten till att ta tag i oss själva. Det räcker oftast inte med att någon annan säger att vi bör sluta med en ovana eller att det skulle vara bra för dig om du gick ner några kilon.

– Det måste ”skava” någonstans först, säger Gunilla Burell. Vi måste själva känna ett behov av att göra en förändring. Det är en process att göra en förändring, inte en egenskap.

Måste bestämma sig

När du väl tagit beslutet att du är redo att göra en förändring så är du en bra bit på väg. Andra utmaningen är att inte tappa lusten helt när motivationen tryter. För förändringar är inte helt lätta alla gånger.

Men det är helt naturligt att de allra flesta människor har en slags motivations berg-och dalbana.

Alla kan behöva lite tips och hjälp ibland med sin motivation – oavsett om det gäller att komma igång eller att hålla igång. Om det händer så finns det några knep du kan ta till för att gå vidare.

5 knep för att komma vidare:

1. För att bekräfta din förändring kan du väga för och emot. Alltså hur skulle ditt liv se ut om du gjorde en förändring kontra om du inte gör det.

– Den bekräftelsen kan i sig generera energi, säger Gunilla Burell.

2. Ha en klar målbild. På vilket sätt kan mitt liv bli annorlunda? Markera skillnaden.

3. Ha rimliga förväntningar.

– ”Det går alltid att komma igen, ett steg i taget är alltid ett steg framåt”. Det är ett slags mantra som du kan ha i bakhuvudet, säger Gunilla Burell. Det är helt okej att det går lite sämre ibland.

4. Belöna dig själv. Allt har ett pris. De allra flesta av oss vill ha en belöning när vi gör en stor förändring. Gör det i form av något som du verkligen gillar (inte något sött som du kan äta). Du kan exempelvis säga att efter varje kilo jag går ner, eller varannan månad ska jag gå på bio, gå på teater, köpa ett glossigt magasin eller gå på massage. Någonting som du gillar.

5. Tänk alltid framåt och se till dina framgångar. Ett litet snedsteg eller dålig dag kommer inte att förstöra allting för all framtid. Var stolt över dig själv och fokusera på det som är positivt.

– Generellt så har vi motivation för någonting, men hållbarheten för att föra kampen alla dagar i veckan är svår. Det positiva är att om det går ner så går det alltid upp igen, säger Gunilla Burell.