Så hälsocheckar du din lunch

HÄLSA

Är du en av de 2,5 miljoner svenskar som äter lunch på restaurang?

Risken är stor att du får i dig massvis med fett och kalorier. Här är tipsen du behöver för att stajla om din lunch till en nyttigare variant!

Josefin Jonasson, dietist på Viktklubb.se, hälsocheckar din lunch.

Om du jobbar som skogshuggare kan du fortsätta äta stekt fläsk och panerad fisk med gott samvete.

Men om du mest sitter framför datorn är sådana luncher alldeles för flottiga.

Viktklubb.se:s dietist Josefine Jonasson visar hur du kan hälsochecka sex vanliga lunchrätter. Till de rätter som ligger under 650 kcal bör du lägga till grönsaker, eller knäckebröd och en frukt.

Fetare än Big Mac

När Centrum för folkhälsa för några år sedan mätte hur många kalorier vanliga lunchrätter innehåller fick man ett skrämmande resultat.

En genomsnittslunch landade på 950 kalorier och 50 gram fett. (En Big Mac-meny med läsk och pommes frites, som innehåller 1 011 kalorier och knappt 40 gram fett.)

En kvinna som har ett stillasittande jobb bör på lunchen få i sig cirka 650 kcal och max 24 gram fett.

Dietistens tips på hur du kan göra fem vanliga luncher lite nyttigare:

Panerad fisk med potatis & remouladsås

Josefine: Det bästa vore förstås att undvika den panerade fisken och i stället välja en ”ren” fiskbit. Om det inte är möjligt, peta bort det mesta av paneringen – den är väldigt, väldigt fet. Remouladsås är ingen mager sås – undvik den för allra bästa resultat.

Så här gör du: Ta bort panering och remouladsås.

Kalorier före:

700

Kalorier efter:

354

Pyttipanna med ägg & rödbetor

Josefine: Ofta är den stekt i en hel del fett, och kokt potatis är en hejare på att suga åt sig fettet. Det bästa är att verkligen fylla halva tallriken med fettsnåla grönsaker, ta en knäckemacka med lättmargarin och avsluta med en frukt.

Så här gör du: Minska din portion med hälften. Lägg grönsaker på halva tallriken. Ta en knäckemacka med lättmargarin.

Kalorier före:

691

Kalorier efter:

453

Spagetti bolognese

Josefine: Detta är en rätt som kan vara fettsnål eller fet beroende på hur den tillagas. En annan fara med denna typen av måltid kan vara att pastaportionen är väldigt stor – ta bort lite redan innan du börjar äta om så är fallet. Ligger pastan kvar på tallriken är risken stor att man äter allt.

Så här gör du: Minska pastan med hälften.

Kalorier före:

800

Kalorier efter:

700

Köttbullar med potatismos & lingonsylt

Josefine: Potatismos på restaurang har ofta blivit ”kryddad” med en klick smör. Ta en liten portion potatismos eller ännu hellre: byt till kokt potatis i stället.

Så här gör du: Byt ut potatismos mot kokt potatis.

Kalorier före:

676

Kalorier efter:

543

Laxfjäril med potatis & örtsås

Josefine: Lax är bra mat som vi bör äta oftare, samma sak med potatis. Däremot bör man vara försiktig med den feta såsen. Inte nog med att den innehåller mycket fett – det är också mättat fett. Just det fettet behöver de flesta av oss dra ner på.

Så här gör du: Ta bort såsen.

Kalorier före:

619

Kalorier efter:

419

FAKTA

Ännu fler nyttiga kaloritips

1. Undvik röror, feta såser, stekt potatis och panerad mat.

2. Välj gärna grytor som boeuf bourguignon, dillkött, kalops eller kycklinggrytor. Grytor är generellt bra mat eftersom de ofta innehåller mycket grönsaker och lite grädde.

3. Ta mycket grönsaker. Välj ”rena” grönsaker utan tillsatser. Exempelvis broccoli, blomkål, bönor, rivna morötter, paprika, gröna ärtor.

4. Dressingen på salladsbordet är en fettfälla. 1 dl Rhode island kan innehålla cirka 30 gram fett och 300 kalorier. Undvik helt eller ta lite grann.

5. Fyll tallriken med hälften grönsaker, och lägg dem inte på en asiett bredvid. Tanken är att du ska äta mindre av den andra maten. Den tanken försvinner om man bara tar lite sallad vid sidan om.

Källa: Josefine Jonasson ( Viktklubb.se) och Eva Callmer (Centrum för folkhälsa)

ARTIKELN HANDLAR OM