Så ska Anna Book hitta formen

”Jag vill bara få mer muskler, inget daller”

HÄLSA

För 20 år sedan pussades de på skoldiscot.

Nu ska Martin Lidberg, fitnesscoach, peppa Anna Book till drömvikten 58 kilo.

Foto: Oskar Kullander
Det var i skolåren som Anna och Martin lärde känna varandra, och det var också då Lidberg inledde sin brottarbana. Här, på sin gamla klubb i Midsommarkransen, utanför Stockholm, visar han Anna hur hon ska lyfta vikter för att få maximal effekt.

Anna Book och Martin Lidberg växte båda upp i Stockholm och umgicks i samma ungdomskretsar. Och de hade faktiskt en liten tonårsaffär.

– Vi var tillsammans när vi var 13 eller 14 år. Vi pussades, men det är preskriberat nu, ­säger Anna och skrattar.

I dag är rollerna annorlunda: Martin ska under åtta veckor vara Annas coach och piska henne att gå ner de sista tolv extrakilona.

– Det känns härligt att ­vara med, men jag satt härom­dagen och undrade om jag inte har tagit mig vatten över huvudet, säger Anna.

Väldigt ambitiös elev

Fast hennes personlige tränare är full av tillförsikt.

– Jag har fått intrycket att hon är en väldigt ambitiös elev, säger han och ler retsamt.

Martin, Anna och fem andra deltagare har denna dag samlats på ett gym för en introduktionsträning. Om några veckor ska gänget åka på camp i Rättvik, och nu gäller det för samtliga att snabbt hitta formen för att klara det pressade schemat. Att komma dit otränad är inte att rekommendera.

– Nej, då får man det svårt, konstaterar Martin.

Luften andas förväntning. Alla som väntar ombytta i lokalen har kilon att gå ner. Många hoppas att det här ska bli sparken i baken som får dem att börja ett nytt liv. Det finns anledning att hoppas. Förra gången den forne brottaren höll i ett liknande upplägg, i programmet ”Bröllopsform”, uppnåddes fantastiska resultat. I snitt gick varje deltagare ner 16 kilo.

”Jag vill bli sundare”

Martin börjar passet med att visa maskinerna och demonstrera hur övningarna ska göras.

– Många missar styrketräningen och satsar på kondition i stället, men det är jätte­viktigt för förbränningen, ­säger han.

Efter en stund får Anna testa. Martin tvingar henne att jobba med situps, skivstång och hantlar.

– Kom igen Anna, bara några till!

– Fria vikter är bättre än ­maskiner. Det över upp balansen och tvingar dig att använda fler muskelgrupper, för­klarar han.

I oktober börjar veckan i Rättvik, och i november ska Annas viktmål vara nått.

– Men min ambition är inte att vara supersmal. Jag vill bara få mer muskler, inget daller. Jag menar, jag är 39 år och har fött tre barn, jag vill bara bli sundare, säger hon.

Följ Anna Book i hennes blogg!

Missa inte Anna Books blogg – du hittar den på http://blogg.aftonbladet.se/annabook

Sara Milstead

ARTIKELN HANDLAR OM