Ammi bytte bort sockerdryckerna

HÄLSA

Juice till frukost, cola till maten. Av ren vana drack Ammi , 29, hundratals extrakalorier varje dag. I fem veckor provade hon att byta sockerdryckerna mot vanligt vatten – och gick ner 2,5 kilo.

– Aldrig att jag trodde det skulle göra så stor skillnad!

Foto: Börje Thuresson
Ammi drack massor av läsk och juice – men när hon bytte dem mot mineralvatten så gick hon ner 2,5 kilo i vikt.

Det gick fort. Plötsligt var två och ett halvt av hennes trivselkilon borta. Och det enda Ammi hade gjort var att byta morgonjuicen och läsk mot vatten.

– Och det var inte ens svårt! Tänk att en så enkel grej kunde göra flera kilon, säger hon förundrat.

Det var en utmaning från Viktklubb.se som hon nappade på i februari. Dealen var att byta ut en dålig vana mot en ny hälsosam i fem veckor för att gå ner i vikt.

Gick av bara farten

Ammi gillade inte kranvatten. I stället drack hon massor av juice och alltid en 33:a cola ute på lunchen. ”Det gick av bara farten”. Till helgen bar hon hem 1,5-litersflaskor läsk – bara där 600 flytande kalorier som sakta men säkert satte sig runt hennes midja.

När Ammi antog utmaningen bytte hon först sockerdryckerna mot mineralvatten. För att göra kranvattnet mer lockande köpte hon en Soda streamer – ”det bästa köpet på länge”. Bubblande kolsyra och några droppar citron gjorde tricket. Snart gick också stilla kommunalvatten ner utan problem.

Fuskade du någon gång?

– Inte en enda gång. Det var nära en gång när Burger king-expediten frågade vad jag ville dricka till och jag på ren automatik svarade ”cola”. Sekunden efter kom jag på mig och skrek ”NEJ!” ”Vatten, jag vill ha vatten.” Hon måste ju ha undrat, haha.

Blev du inte sötsugen?

– Nej, inte alls faktiskt. Utan det var bara av ren vana jag drack så mycket sött.

Behåller vikten

Efter nio månader har Ammi lyckats behålla vanan och vikten.

– Jag är jättestolt! Sedan dess har jag druckit läsk och juice tre, fyra gånger, men jag tycker inte att det är gott längre. Nu smakar det nästan ofräscht. Aldrig att jag byter tillbaka!

FAKTA

Drygt 2 kilo försvann

Namn: Ammi Laikmets.

Ålder: 29.

Familj: Singel med två katter.

Bor: Upplands Väsby.

Gör: Jobbar i kundtjänst.

Vikt före: 69,5 kg.

Vikt nu: 67 kg.