Så sparar du pengar och handlar nyttigt

Här är dietisten Josefines tips

Foto: colourbox
Mandariner är bra och om du handlar frukten efter säsong kan du spara pengar.
HÄLSA

Känns det ibland som att en allt för stor del av lönen går till att handla mat? Det finns sätt att spara pengar och samtidigt äta nyttigt.

– Planera maten framför allt, det är jätteviktigt, säger Josefine Jonasson, dietist.

Foto: david bergström
Josefine Jonasson.

Genom att planera det du ska köpa och storhandla allt på en gång kan du undvika att köpa sådant du egenligen inte behöver. Men framför allt kan du få ut mer av råvarorna.

– Att planera maten är viktigt så att du inte slänger bort råvaror du fortfarande skulle kunna använda. Om du till exempel köper ett blomkålshuvud kan du använda det till en sallad ena dagen och en soppa en annan dag, säger Josefine Jonasson.

Det är också bra att handla frukter och grönsaker utifrån säsong.

– Mandariner är exempelvis billigare en viss tid på året, så genom att hålla koll på när det är säsong för olika frukter och grönsaker kan man spara en hel del pengar, säger Josefine Jonasson.

Utgå från grunden

Ett annat av hennes tips är att utgå från grunden, tillaga maten själv så ofta det är möjligt och undvik hel- och halvfabrikat.

– Dock kan det vara bra att ha ett paket färdiggjorda köttbullar i frysen för dagar då det inte går som planerat och du inte hinner laga maten själv. Halvfabrikat är i detta fall bättre än att beställa hem en pizza.

– Undvik också söta drycker, de är både dyra och innehåller mycket kalorier.

Att göra storkok och frysa in i matlådor är också ett sätt att spara in pengar på mat.

– Storkok är alltid bra. Andra råvaror som är billiga och bra är bönor och linser. Ärtsoppa med en skinkmacka eller ägg till är ett bra middagstips, säger Josefine Jonasson.

ARTIKELN HANDLAR OM