”Nu är livet värt att leva”

Anne-Lie har tappat hela 36 kilo och blev läsarnas val i ”Årets Viktklubbare”

1 av 2 | Foto: Magnus Liam Karlsson
Anne-Lie, 36,3 kilo lättare, shoppar loss på KappAhl i Nyköping.
HÄLSA

Som barn blev hon mobbad för att hon var så tjock att hon flåsade.

Som vuxen har hon mötts av stirrande blickar och hånfulla viskningar.

Nu har Anne-Lie Morin, 35, röstats fram till ”Årets Viktklubbare 2009” – och hon är 36 kilo lättare.

Fem var nominerade. Anne-Lie Morin från Nyköping tog hem segern – med 32,8 procent av rösterna, när folket fått säga sitt.

– Det känns otroligt! Jag hade aldrig trott det, men jag är så glad, säger en strålande lycklig Anne-Lie.

Hon har varit överviktig i hela sitt liv. När hon vägde som mest visade vågen 146, 3 kilo.

– Jag var mullig redan som tvååring, och när jag började skolan blev jag mobbad. Då började tröstätandet.

Fick stroke av övervikten

Var hon glad, åt hon för att fira det, var hon ledsen så tröståt hon. För Anne-Lie var det otänkbart att bara tända några ljus och kura ihop sig i soffan. Så länge hon kunnat minnas innefattade mys mat av något slag.

– Jag var så orörlig att jag inte orkade gå de 100 meter till där vår bil står parkerad. Jag blev allt mer isolerad. Så fort jag var ute bland folk så stirrades och pekades det på mig.

Till följd av övervikten fick Anne-Lie en stroke för tre år sedan. Stroke drabbar vanligen äldre personer, men fetman gjorde att Anne-Lies kropp inte orkade mer.

– Jag lever fortfarande med sviterna efter stroken. Jag har problem med närminnet, och har svårt för att skriva och läsa. Min sambo Jörgen hjälper mig att skriva min blogg på Viktklubb.

Förlorade ett barn

Några år innan stroken hade Anne-Lie och hennes sambo försökt att få barn.

– Jag blev gravid med en flicka, men jag fick avbryta graviditeten på grund av havandeskapsförgiftning vållad av min övervikt. Jag kände det som att jag hade dödat henne. Om jag bara hade varit normalviktig?… Men till slut var jag tvungen att försöka släppa alla skuldkänslor.

Sedan hon gick med i Viktklubb för åtta månader sedan har hon gått ner över 35 kilo.

– Läkaren sa att jag skulle vara död om ett halvår om jag inte gjorde något. Jag är så stolt över vad jag har lyckats med – nu är jag godkänd i folks ögon.

Målet: en start i Tjejmilen

Hon beskriver sig själv som en person som var pest eller kolera.

– Allt jag ville göra var att gå in i en garderob och aldrig mer komma ut. Alla dagar var svarta, jag tyckte inte att jag förtjänade vänner. Men nu vet jag att jag klarar så mycket mer.

Hon har fortfarande en bit kvar på sin viktresa, där nästa mål är att stå på startlinjen till tjejmilen.

– Det skulle vara mäktigt. Min önskan nu är att få vara frisk och att få vara mamma till min son Johan. När jag vaknar känns det så underbart. Nu är livet värt att leva.

FAKTA

Namn: Anne-Lie Morin.
Ålder: 35. Bor: I Nyköping med fästmannen Jörgen och sonen Johan, 3 år. Yrke: Sjukskriven. Längd: 171 cm.
Startvikt: 146,3 kg. Vikt i dag: 110 kg.

Anne-Lies bästa tips
Väg och mät allt du ska äta och dricka.
Fokusera och visualisera ditt mål
Använd dig av en blogg.
Ta hjälp av andra – och dela med dig av dina egna erfarenheter.

Utdrag ur Anne-Lie blogg på Viktklubb.se:

Söndag, 22 mars 2009, 20:41

Vad har jag gjort? Ja du min vän, nu är vi igång. Just nu snurrar allt bara runt, runt. Hur ska jag kunna gå från 3 liter Cola, 1 chipspåse, 200 gram Marabou chokladkaka per dag till ett hälsosammare liv? Äter ingen frukost, ja om man inte räknar 2 liter Cola som frukost? Ingen lunch, och när kvällen kommer så skulle jag kunna sätta i mig 15 pizzor själv?... Självförtroendet sviktar fasansfullt just nu. Röster i huvudet säger att detta klarar inte jag!!!! Du har ju försökt så många gånger, varför lyckas denna gång? Men Herre Gud, ett BMI på 49,9 samt vågen som visar 146 kg. Redan fått en STROKE pga av min fetma. Säger alltid att jag provar allt. MEN! Detta med Viktklubb har jag inte provat. Har en inplanerad fetma-operation till hösten. VILL INTE!!!! Men jag vill ju leva för min familj. För min älskade sambo och vår guldklimp Johan 2,5 år. Viktklubb är mitt sista försök innan jag lägger mig på operationsbordet. Here we go!!!

10 steg: Så lyckas du med Viktklubb

1. Hjälp med din viktprofil. Forskare har tagit fram ett antal frågor. Med dem som bas tas just din viktprofil fram. Dina förutsättningar och din målsättning ligger till grund för just det program som hjälper dig till din idealvikt.

2. Anpassat menyförslag – varje dag. Du får ett nytt menyförslag som är anpassat efter det antal kalorier som just du behöver.

3. Kaloriberäknade recept. Till din hjälp finns tusentals kaloriberäknade recept – även för fest. Lägg till egna favoriter.

4. Personlig dagbok. Fyll i och följ hur mat och motion påverkar din kaloriförbrukning.

5. Eget motionsprogram- Med ett individuellt anpassat motionsprogram blir träningen lustfylld.

6. Smarta verktyg. Hur många kalorier innehåller egentligen din mat? Här får du besked direkt. Motionskollen visar hur mycket du förbränner när du tränar. Med inköpslistan handlar du hem rätt ingredienser till dina recept.

7. Diagram som visar din utveckling. Dina personliga diagram visar hur ditt BMI ändras och du kan följa kalori-, vikt- och midjekurvor.

8. Hjälp av experterna. Har du frågor kring din viktminskning? Experterna har svar. Du kan även läsa andra medlemmars frågor.

9. Din coach motiverar dig. Experter hjälper dig att hålla motivationen uppe.

10. Få stöd av andra i samma situation. I forumet möter du andra medlemmar och får ta del av med- och motgångar. Hämta stöd och inspiration, och dela med dig i en egen blogg.