Mer grönt i vardagsmaten

HÄLSA

Har du också bekymmer med hur du ska få in mer grönt i maten?

Du är inte ensam.

Men nu kan du sluta undra, för Viktklubbs matspanare Maria Nygårds kommer till undsättning.

Foto: Colourbox.com
Viktklubbs matspanare ger tipsen på hur du får även de minsta att äta av grönsakerna.

Många känner nog igen sig att de har svårt att få barnen att ta av de grönsaker som man har ställt fram.

Barn tycker ofta om att se vad de äter, alltså hellre varje grönsak för sig än en hopblandad gryta. Ibland kan man blanda i grönsaker i rätter för att göra rätten roligare för ögat men också få in lite mer grönt.

Lura inte

Prinsesspannkakor är ett exempel. Finriv rödbeta i pannkaksmeten och du får en häligt rosa pannkaka som brukar gå hem hos prinsessorna vid matbordet. Annat exempel är att finrivna morötter i köttfärssåsen. Man ska inte behöva lura i sina barn grönsaker men dessa två tips är varianter av rätter där man lätt kan få in grönsakerna utan att det blir så stor skillnad på rätten, förutom den rosa färgen i pannkakorna.

Andra rätter som gör att barn brukar plocka i sig en hel del grönsaker är att lägga grönsaker i olika skålar och servera till tacos, eller tortilla. Låt grönsakerna bli ett färgspel för ögat, det gör att barnen ofta plockar och provar grönsaker de kanske annars vägrar att ta.

Wok är också ett sätt att få in mer grönsaker i maten, här kan man även använda frukt för den som tycker om det. Att blanda till exempel ärtor, majs eller gojibär med ris blir väldigt dekorativt och brukar också gillas av både stora och små.

Fantasi är a och o

Våga använda din fantasi, har man riktigt små barn kan man faktiskt servera grönsaker i olika leksaker, varför inte servera gurkstavar och morotsbitar i hinkar eller andra saker som kan passa. Barn kan också lockas att äta grönsaker om man skär dem i roliga former, eller att stansa ut figurer med hjälp av mini pepparkaksmått.

Potatis, morot, palsternacka och rödlök blir väldigt goda om man ugnsbakar dem, bra alternativ istället för pommes frites. Det är också ganska smidigt, skär i klyftor och lägg på en plåt. Ringla över lite olja och salt, så sköter det sig själv i ugnen medan ni i familjen kan hjälpas åt med att duka och laga det andra som ska ätas.

Prova minigrönsaker

Nu finns det ett stort utbud av minigrönsaker som brukar tilltala barn. Det som är vanligast är tomater, majs och blomkål. Tyvärr är de ganska dyra. Andra spännande saker i grönsaksdisken är tomater i olika färger och former, romanesco som är en blandning mellan broccoli och blomkål och blomkål i lila och orange. Gör en god dippsås och lägg olika grönsaker i skålar att dippa med.

Våga tänk nytt! Barn tycker inte det är konstigt att blanda saker som vi vuxna har svårt med. Varför inte servera fruktspett till blodpuddingen.

FAKTA

Sex snabba tips