Yoga dig till julefrid – hemma!

Från uppstressad till nedvarvad på en kvart!

HÄLSA

Har du svårt att njuta av julen?

Varva ner med ett kort yoga-pass.

Och frigör mer energi.

Yoga är toppen för stressade julstökare. Kombinationen av djupandning och lugna rörelser hjälper dig effektivt att stressa av. Spänningar släpper och du får mer energi.

Dessutom är det enkelt. Yoga passar alla. Lyssna på kroppen och ta det lugnt i början. Är du helt otränad så testa dig försiktigt fram, låt kroppen bestämma och gör så mycket som känns bra. Det ska vara ansträngande men inte obehagligt. Tänk på att jobba i positionen hela tiden, inte bara "ställa dig".

Övningarna bidrar till att stärka dina magmuskler, din benmuskulatur och din balans.

FAKTA

Twist

Sitt på sittbenen och försök hålla ryggen så rak som möjligt. Titta över den axel som du har som stöd på golvet. Andas 10–15 gånger och byt sedan sida.

Katten

Stå på alla fyra. Andas in och kuta ryggen, titta på knäna. Andas ut och svanka och titta upp i taket. Upprepa tio gånger.

Fjärilen

Ligg på rygg med fötterna i golvet och knäna böjda. Andas in och för ihop fotsulorna och fäll ner knäna så långt det går åt varsitt håll. Håll här i cirka fem andetag. Återgå till startposition och upprepa sedan tre gånger.

Halv brygga

Ligg på rygg med böjda ben. Pressa upp höftpartiet till en rak och stark position. Fläta händerna under rumpan. Håll här i cirka 10–15 andetag och upprepa sedan tre gånger.

Axelstående

Ligg på rygg. Andas ut, pressa handflatorna i golvet samtidigt som du sträcker upp benen mot taket. Håll händerna som stöd i ryggslutet. Andas 15 djupa andetag.

Hängande framåtböjning

Stå axelbrett med fötterna. Fäll framåt och greppa om motsatt armbåge. Vagga försiktigt sida till sida under tio andetag. Släpp armarna och rulla långsamt upp kota för kota. Den här går också att göra sittandes.

Barnets positon

Sitt på underbenen. Andas ut och fäll kroppen framåt och lägg pannan i golvet. Låt armarna ligga utmed sidan. Håll här i 20 långa djupa andetag. Det går att sitta rakt upp i den här övningen också.

Läs mer