”Det blir tuffare och tuffare”

Susanne jagar vikten

HÄLSA

Susanne gör ett försök att nå sin toppform på den före detta världsmästaren i brottning - Martin Lidbergs hälsocamp. På campen som pågår i åtta veckor kämpar ett femtiotal deltagare för att komma i form med rätt kost och träning. Susanne går nu mot slutet på sin andra vecka.

Foto: PRIVAT
Susanne i slutet av vecka 2.

Hur går det Susanne?
– Jag tycker att det går ganska bra. Det är lite stressigt emellanåt att få ihop allt med träning och mat med två små barn. De är små energitjuvar och jag är dessutom uppe vid fyratiden varje natt och kommer ofta inte i säng förrän vid 23.30 tiden. Man har ju också ett hem och två stora lurviga fyrbenta att ta hand om. Men jag är en fighter och denna chans jag fått känns som "once in a lifetime", en möjlighet att förändra mitt liv för framtiden. Det kanske låter som en klyscha men att få vara delaktig i detta är något som jag verkligen drömt om och det skapar mer motivation än jag någonsin haft att gå ner i vikt.

Vad känns jobbigast?
– Tröttheten är tuffast just nu, samtidigt vet jag att det kommer att bli bättre. Det som är näst tuffast är "suget" efter något vilket säkert skulle kunna härledas till en mental process och invant beteende. Jag hoppas att jag kan få lite hjälp med mitt beteendemönster under campen. Rent fysiskt går det långsamt framåt och jag känner att jag blivit lite starkare i kroppen. Jag gör fler fysiska aktiviteter än det givna programmet men försöker samtidigt skynda långsamt för att inte dra på mig belastningsskador. Jag har inga problem att röra på mig, så det är väl det som går lättast. Det har dock varit svårt att få till att göra stabilitetsträningen på hemmaplan.

Svåraste hindret denna vecka?
– Att komma iväg till en simhall imorgon eftersom jag inte har någon bil för tillfället. Har dock pratat med min coach Mårten och det går bra att jag tar ett mountenbikepass istället. Min familj blir lite lidande vilket kan kännas i hjärtat. Min man får anpassa sin träning efter mig just nu och hundarna orkar inte vara med på mina träningspass vilket gör att jag måste gå med dem på extra promenader.

Hur ser nästa vecka ut?
– Träningen kommer att trappas upp ytterligare. Det blir tuffare och tuffare samtidigt som jag själv blir starkare och starkare.

FAKTA

Namn: Susanne Andreasson
Ålder: 32 år
Startvikt: 74 kg
Vikt idag: 73 kg
Längd: 166 cm
Målvikt: 60 kg

Följ Susannes viktblogg - Susannes nya liv inne på Viktklubb.se

3 frågor till Martin Lidberg

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Martin Lidberg.

Hur lägger du upp deltagarnas träning?
Deras träning är väldigt varierad vilket oftast ger det bästa resultatet. Syftet är att de ska våga utmana sig själv och våga pröva på nya träningsformer. De får börja i ett lugnt tempo för att inte överanstränga kroppen och dra på sig några skador. Vartefter deltagarna blir bättre tränade, ökar vi på i antal pass, tidslängd och i intensitet. Under uppbyggnadsperioden på fyra veckor kommer de träna bland annat styrketräning, simning, powerwalk, löpning och cykling. På själva campveckan blir det en tuff utmanande vecka för alla våra deltagare då de kommer att få pröva på en massa olika typer av träning både inne och ute.

Vilka svårigheter är det rimligt att de kommer stöta på?
Det är väldigt individuellt. För vissa går det som på räls, medan andra stöter på problem i form av humörsvängningar på grund av den förändrade kosten. Vissa är vana att hitta genvägar i livet men här kräver vi mycket av våra deltagare och sätter press på dem för att de ska lyckas. Det kan så klart vara jobbigt för vissa.Många får också en hel del träningsvärk i början. Vartefter de förbättrar sin hälsa och kropp ökar motivationen.

Vilken är din svåraste utmaning med campen?
Min svåraste utmaning är att försöka tillgodose varje deltagares unika målsättning, behov och förutsättningar. Peppning och coaching måste individanpassas då man måste vara hård och bestämd mot vissa medan andra behöver beröm och mer feedback för att prestera maximalt.