”Jag vill hitta mig själv igen”

Susanne jagar vikten

HÄLSA

Susanne gör ett försök att nå sin toppform på den före detta världsmästaren i brottning - Martin Lidbergs hälsocamp. På campen som pågår i åtta veckor kämpar ett femtiotal deltagare för att komma i form med rätt kost och träning. Susanne går nu mot slutet på sin fjärde vecka.

Foto: PRIVAT
Susanne Andreasson i slutet av den fjärde uppbyggnadsveckan.

Nu är Susanne inne på sin fjärde vecka i uppbyggnadsfasen och det är dags att bege sig på campveckan i Rättvik. Hon känner att hon är på väg mot ett hälsosammare liv.

– Det märks redan att jag blivit starkare fysiskt - både vad det gäller min hållning, men också vad jag klarar av viktmässigt på gymmet och uthålligheten under joggingpassen. Det triggar mig givetvis till att kämpa för fortsatta framgångar och ökar hela tiden min motivation. Jag upplever också att jag känner mig lite piggare än tidigare. Jag är fortfarande väldigt trött, men tycker inte att det är samma förlamande trötthet.

Vad känns lättast respektive jobbigast?

– Det som känns jobbigast just nu, är att hinna med träningen då det är två pass samma dag. Jag är mammaledig med en treåring och en bebis på fyra månader. Vi har även två stora hundar. Det gäller verkligen att planera, planera, planera och utnyttja kvällen till träning. Tur att gymmet har öppet ända till 22.00 eftersom jag oftast är där till det stänger. Hemmet och hushållssysslor kommer också lite på efterkälken i dagsläget, men det får man leva med. Det som går riktigt bra just nu är mitt fokus och min inställning till mitt "nya" liv. Det känns som om man har ett bättre tänk och även om det tidvis är jobbigt i livet, så blir det inte en orsak eller undanflykt för att skippa min träning eller äta onyttigt.

Vad är dina förväntningar och rädslor inför campen?

– Mina förväntningar på campveckan är att först och främst ha riktigt roligt och träffa många intressanta människor. Jag kommer också att få lite sinnesfrid och tid för mig själv, något som jag inte haft på flera år. Det känns ibland som om man "tappar bort" sig själv när man går hemma. Vem är jag? Vad vill jag? Jag vill med andra ord försöka hitta mig själv igen. Jag är övertygad om att campen kommer att bli fantastisk på många sätt, ett avstamp till ett nytt och hälsosamt liv och många minnen.

FAKTA

Namn: Susanne Andreasson
Ålder: 32 år
Startvikt: 74 kg
Vikt idag: 71 kg
Längd: 166 cm
Målvikt: 60 kg

Följ Susannes viktblogg - Susannes nya liv inne på Viktklubb.se

3 frågor till Martin Lidberg

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Martin Lidberg.

Hur lägger du upp deltagarnas träning?
Deras träning är väldigt varierad vilket oftast ger det bästa resultatet. Syftet är att de ska våga utmana sig själv och våga pröva på nya träningsformer. De får börja i ett lugnt tempo för att inte överanstränga kroppen och dra på sig några skador. Vartefter deltagarna blir bättre tränade, ökar vi på i antal pass, tidslängd och i intensitet. Under uppbyggnadsperioden på fyra veckor kommer de träna bland annat styrketräning, simning, powerwalk, löpning och cykling. På själva campveckan blir det en tuff utmanande vecka för alla våra deltagare då de kommer att få pröva på en massa olika typer av träning både inne och ute.

Vilka svårigheter är det rimligt att de kommer stöta på?
Det är väldigt individuellt. För vissa går det som på räls, medan andra stöter på problem i form av humörsvängningar på grund av den förändrade kosten. Vissa är vana att hitta genvägar i livet men här kräver vi mycket av våra deltagare och sätter press på dem för att de ska lyckas. Det kan så klart vara jobbigt för vissa.Många får också en hel del träningsvärk i början. Vartefter de förbättrar sin hälsa och kropp ökar motivationen.

Vilken är din svåraste utmaning med campen?
Min svåraste utmaning är att försöka tillgodose varje deltagares unika målsättning, behov och förutsättningar. Peppning och coaching måste individanpassas då man måste vara hård och bestämd mot vissa medan andra behöver beröm och mer feedback för att prestera maximalt.