"Jag var en riktig soffpotatis"

– Gick upp från 53 kilo till 104,5 kilo

1 av 2 | Foto: Privat
Linda 104,5 kilo.
HÄLSA

Linda Broman tänkte väldigt mycket på alla andra. Och väldigt lite på sig själv. Efter sin första graviditet hade hon gått upp 51,5 kilo.

För cirka åtta år sedan gick Linda ner drygt 30 kilo med hjälp av en brevkurs. Men när kursen var slut tickade vågen snabbt upp igen.
– Jag träffade min blivande man och efter något år blev jag med barn, så snart var alla dessa kilon tillbaka, med råge. Jag gick sammanlagt upp från 53 kilo till 104,5 kilo. Jag hade ingen hög självkänsla och mitt självförtroende var i botten. Jag var en riktig soffpotatis där den största boven var godisskålen och läsken. I övrigt så åt jag och min familj bra mat. Visst blev det ibland någon hamburgare eller en pizza, men det kan man ju unna sig någon gång.

Idag tänker Linda på sig själv och prioriterar egentid. Hon säger att det bästa av allt är att hon nu orkar leka och busa med sina tre barn.
– Jag har även börjat ta ridlektioner som jag så länge velat, men inte kunnat på grund av min övervikt.

Hennes största utmaning under viktresan har varit sötberoendet.
– Det har varit svårt att inte stoppa i sig sockret. Det finns ju överallt.

En del av vardagen

Motivationen till att motionera har varit lättare. Hon tycker att det är rogivande att motionera, och ett gyllene tillfälle att tänka igenom hur dagen varit.

– Jag har gjort många förändringar i mitt liv. Jag började med att ta tjänstledigt från mitt jobb som elevassistent, för att ta tag i min gymnasiekompetens som jag inte hade. Det gav mersmak, så jag ville satsa ännu mer på mig själv och tog då tag i vikten också. Jag hittade Viktklubb och fastnade för det. Det kändes inte så komplicerat och det passade mig.

Hon har fått motionen till att bli en del av hennes vardag och hon tycker det känns helt naturligt att ta den där joggingrundan eller sticka till gymmet.

– Utan det så blir jag nästan rastlös.

Idag vågar Linda mer visa vem hon är och vad hon står för.
– Människor i min närhet upplever mig som mycket gladare och jag utstrålar en självsäkerhet nu som jag inte gjorde förr.

Viktklubbs dagbok var det som gjorde henne engagerad.
– Där fick jag se helheten i kalorier och hur mycket jag gjorde av med i motionskalorierna. Det har även hjälpt att kunna diskutera och prata med andra i forumet. Att kunna få ge och ta råd och tips från andra. Sedan så är det kanon att man får hjälp att inte återgå i dåliga vanor igen och det är där jag behöver den största hjälpen, säger Linda.

FAKTA

"Använd måttband"

Namn: Linda Broman
Ålder: 29
Bor: Härnösand
Yrke: Studerande 
Längd: 172 cm
Startvikt: 104,5 kg
Vikt nu: 70 kg
Målvikt:  65 kg

Mina tre bästa tips:
1. Använd dagboken för att skriva upp allt du äter
2. Lås inte upp dig vid vågen. Använd måttband också
3. Motionera, motioner

... och ett kickstartstips:
För mig hjälpte det att se att jag lyckats gått ner ett kilo, även fast det i början var mest vatten. Detta gjorde att jag triggades att köra vidare.