”Jag har ätit det dubbla mot vad som behövs”

Nu är hon 16,6 kilo lättare

1 av 2 | Foto: PRIVAT
Madeleine 16, 6 kilo lättare.
HÄLSA

Madeleine har alltid levt ett väldigt aktivt liv. Under uppväxten sysslade hon med hästar och den dagliga cykelturen till stallet på 12 kilometer höll henne, tillsammans med ridningen i god form.

– Alla stallsysslor gjorde dessutom att jag fick massor med motion utan att egentligen tänka på det. Efter flera timmar i stallet var jag vrålhungrig och jag vande mig snabbt vid att jag kunde äta hur jag ville utan att gå upp i vikt.

2004 slutade hon med hästarna men fortsatte med samma matvanor. Det tog inte lång tid innan det började synas på hennes kropp.

– Sen dess har jag släpat på en del överflödiga kilon.

I juli förra året födde Madeleine en son och hon tyckte det var befriande att äntligen bli av med all vätska och extratyngd från graviditeten.

– Under graviditetens början åt jag för att stilla illamåendet och föll in i en ännu sämre cirkel än innan, som följde mig även efter förlossningen. Jag fortsatte sedan att förneka det för mig själv och vägrade ställa mig på vågen.

Hon känner sig trygg

Det var Madeleines mamma som drog med henne i Viktklubb. Madeleine hade flera ursäkter för att slippa men när hennes mamma och pappa erbjöd sig att betala ett års medlemskap och hon fick ett presentkort på ett par joggingskor var hon tvungen att vika sig.

Den största förändringen sen hon startade i Viktklubb är att maten inte längre tar upp en så stor del av hennes liv.

– Förut la jag otroligt mycket tid på att fundera hur jag åt och hur jag borde äta. Men nu känner jag mig trygg i hur jag ska äta för att må bra och behöver jag inte längre ödsla tid på att fundera på allt jag stoppar i mig. Innan jag gick med i Viktklubb trodde jag att jag åt bra. Varierat, inte för flottigt och mycket grönsaker. Men går det nästan inte en dag utan att jag tänker herregud, inte konstigt att jag varit överviktig. Nu när jag vägt maten på köksvågen inser jag att jag ätit minst det dubbla mot vad som behövs.

Frukosten är helig

Det värsta sötsuget har Madeleine blivit av med men hon har fortfarande svackor då hon kämpar för att inte falla för frestelser.

– Förra veckan sprang jag bokstavligt talat ifrån en mindre godispåse som jag plockat till mig, för att jag inte skulle hinna ändra mig igen.

Idag har den hälsosamma maten blivit en del av både hennes och sambons liv.

– Nu tummar jag aldrig på antalet mål per dag och ser alltid till att jag får i mig det jag behöver. Förr slarvade jag ofta och hoppade över måltider, men det skulle jag nog aldrig göra idag. Frukosten är helig, liksom ett mellanmål och två lagade måltider varje dag. Jag brukar tänka att mina dagliga kalorier till största möjliga mån ska utges av mat. Vill jag äta något gott ser jag istället till att motionera den dagen, så det finns plats för lite extra. Maten ska helt enkelt aldrig tas bort till förmån för godsaker.

Madeleine har alltid haft för vana att lägga en kudde över magen för att dölja valkarna som uppstår när man sitter ner.

– För första gången i mitt liv, kan jag passera en spegel och stanna till för att beundra mig själv.

FAKTA

Om Madeleine:

Namn: Madeleine Svensson

Ålder: 25 år

Bor: Staffanstorp

Yrke: Leveransmekaniker

Längd: 173 cm

Startvikt: 81,3 kg

Vikt nu: 64,7 kg

Målvikt: 63 kg

Madeleines bästa tips:
1. Handla ALDRIG hungrig! Det är dömt att misslyckas!
2. Om du blir sugen, ät ett litet mellanmål. Även om det inte är det du vill ha just då så dämpas det värsta suget.
3. Använd en digital köksvåg och väg maten. Det är otroligt lätt att lura sig själv!

... och ett kickstartstips:
Lägg lite pengar på ett par riktigt bra joggingskor eller annan utrustning. Tanken på att ett par dyra skor bara skulle stå och samla damm motiverar faktiskt mer än man tror!