Hon gick ner 17 kilo i tv

Thérèse Bergquist blev omedvetet antagen till TV4:s Efter Tio

1 av 2 | Foto: TV4
Thérèse Bergquist - innan.
HÄLSA

”Jag ska träna tills jag kräks blod”, skrev Thérèse Bergquist i sin ansökan. Men hon visste inte då att hon sökte till TV4:s program Efter Tio.

Thérèse blev antagen och gick ner 17 kilo under våren – utan att förlora muskelmassa.

Nu har hon dessutom gått ner två kilo till.

Tv-tittarna fick under 12 veckor följa tre personer som skulle gå ned i vikt genom tre olika metoder. En genom pulver, en annan genom att inte äta kolhydrater – och så Thérèse Bergquist som körde Martin Lidbergs koncept, samma koncept som deltagarna använder under Svenska Hälsocampen.

– Du kan ju banta på 100 olika sätt, men Martins koncept fick mig att öka förbränningen men ändå behålla muskelmassan. Fantastiskt, säger Thérèse Bergquist, 37.

Lite tv-glamour varannan vecka

Hennes kompis tipsade om att de sökte deltagare som ville gå ned i vikt. Thérèse trodde att det var till Svenska Hälsocampen, men långt in i ansökningsprocessen fick hon veta att det gällde tv.

– Vi som var med fick glamour en gång varannan vecka när vi blev fixade. Och så var vi tvungna att kämpa extra när tv-tittarna följde oss.

Väger mindre än målvikten

Och nog kämpade Thérèse. Under programmet gick hon ned nära 17 kilo – till 69,1. Nu väger hon 67.

– Jag har ändrat hela kroppen. Förr hängde axlarna och magen putade. Nu är målet att inte gå upp.

Thérèse trappade upp träningen under de 12 veckorna. Först körde hon power walks tidiga mornar, för att senare komma igång att jogga.

– Det var en stor omställning. Från ingen träning till sju pass i veckan.

Har yogaläxa varje dag

Nu, för att hålla vikten, tränar Thérèse tre gånger i veckan. Det blir joggingturer och styrketräning, och så lite extraträning eftersom hon ofta promenerar och även har yogaläxa varje dag. Hon studerar till medicinsk yogaterapeut.

Problemet för Thérèse – såsom hos många andra – har varit tidsbrist. Hon tränade mycket för tio år sedan, innan de tre barnen kom.

– Det var jättesvårt att gå från att ha fått allt stöd i världen under programmet till att klara sig själv. Så jag har gått upp och ner de här senaste veckorna, men jag tänker på vad de (experterna) har sagt: att det är okej med något kilo upp eller ner, men inte tio.

FAKTA

Mer om Thérèse Bergquist

Ålder: 37 år.

Bor: I Gamla stan, Stockholm, på sommaren på Ingarö.

Gör: Pluggar till medicinsk yogaterapeut, startar eget företag och är mammaledig.

Längd: 164 cm.

Startvikt: 85,8 kg.

Vikt nu: 67 kg.

Slutvikt i program: 69,1 kg. ”Målet nu är att inte gå upp”.

Sommar-träningsplaner: ”Vi har flyttat ut till sommarhuset på Ingarö och min sambo och jag har bestämt oss för att jogga varannan dag – medan den andra tar barnen. Det går även att göra eget hemmagym: använda sin egen kroppsvikt eller sätta barnen på ryggen och köra.”

Sommartips: ”Sätt upp mål – och följ dem. Ska du träna tisdag, så gör det. Om du klarar att både träna och lägga om kosten är det rätt lätt att gå ner.”

Blogg: I form med Efter Tio – Hälsocampen (extern länk).

ARTIKELN HANDLAR OM